Üvegvisszaváltó reklám


Forrás: 
Vas Népe reklám
Üvegvisszaváltó reklám

Ollózva az 1983-as Vas Népe című megyei lapból.

Vid képe

Kb 25 évvel ezelőtt, még általános iskolás koromban az ofő megkért két diákot (egy osztálytársamat és engem), hogy a Takarékossági Világnap alkalmából rajzoljunk a témához illő képeket. Én már nem tudom mit rajzoltam, nem is lényeges. Az osztálytársam pedig egy üveget rajzolt, és bele pedig egy "2 Ft"-ost. Mély döbbenetet váltott ki az osztályban, hogy miért nem az akkori, jelképként is gyakran használt "1 Ft"-ost rajzolta le. Én se értettem 25 éven át hogy miért "2 Ft", s a választ most megláttam, és rögtön megértettem......... :)

De milyen jól tudta a fiú, hogy mennyi a visszaváltási összeg !
Pedig még csak általános iskolás volt.

Ez a dolog is hogy kiment a divatból. A mi közértünkben volt egy külön visszaváltó pult, kizárólag azzal foglalkozó munkatárssal. Csak a fiatalabbak kedvéért: sörös,boros,pezsgős, klf. kicsi és nagy üditős,befőttes,lekváros,tejes, joghurtos, pálinkás,ásványvizes, ugyszólván MINDEN élelmiszeres üveg visszaváltható volt, álltak is sorok a visszaváltónál. Mára alig maradt nem eldobandó palack. Lassan be kell irnom a fogalmat a retro szótárba.,

Az én korosztályom még komoly zsebppénzt szedett össze üvegvisszaváltásból a 80-as években.

Az üvegvisszaváltókban meg állandóan ment a balhé, hogy éppen mit vesznek vissza. Mint ahogy egy korabeli kabarétréfa fogalmazott: A felszabadulás alkalmából a KÖZÉRT Vállalat visszaváltja a Szovjet pezsgős üvegeket is.

 

 

Sörös üv. 2 ft

0,33 l-es kis kólás üv 3,-ft

1 l nagy kólás üv. 20,-ft 

pezsgős üv. 7,-ft

 

 

Csuby képe

A 90-es évek elején komoly üzlet volt átvinni Ausztriába a sörös üvegeket mert ott 2 Shilinget adtak érte. Voltak akik teherautóval erre voltak ráállva.

Feribá

  Csoda mikre emlékeztek! Tényleg ausztriába hordtuk vissza a sörösüvegeket!! Mondjuk ide közel volt a határ.

reklám


Cukorka reklám
Ismeretlen évjárat
Ford reklám
Akkor és Most
GLOBUS reklám
Találat: 2
Ikarus reklámzacskó
Ismeretlen évjárat