Olcsó Könyvtár sorozat első három évfolyama


Forrás: 
saját
Olcsó Könyvtár sorozat első három évfolyama

Az Olcsó Könyvtár sorozatot a Szépirodalmi Könyvkiadó 1954-ben indította. 1989-ig tartott a kiadás, az eredeti, puha borítójú, 11x15 cm-es nagyságú köteteket 1966-ig adták ki. Az áruk 1979-ig 3-4 Ft volt. (Jelenlegi antikvár áruk kötetenként többszáz forint.)

A kötetek hátsó borítóján szerepelt az év során megelőzően már  kiadottak címe. Az 1954-es teljes felsorolás (vagyis 24 könyv),  1955-ben a képen olvashatón túl még 15 (vagyis összesen 42 könyv),  1956-ban a képen olvashatón túl még 14 (vagyis összesen 38 könyv).

A sorozat 500. kötete (Tóth Árpád versei) 1964-ben jelent meg.

A sorozat jelentős művelődési szerepet töltött be, valóban olcsón tette hozzáférhetővé a magyar és a világirodalom remekeit, egy-egy kötetet 50-100 ezer példányban.

1955_olcsokonyvtar.jpg 1956_olcsokonyvtar.jpg
NofreT képe

  Nagyon jó volt. Ma is sokat őrzök, egy példány fecskék és fruskák már ronggyá olvasódtak :)

Amellett, hogy tényleg sokan megvehették, és fontos szerepe volt az általános műveltség növelésében (most nem tudom jobban megfogalmazni), a formája is nagyon barátságos. Zsebre lehetett dugni, táskába, vagyis nagyon jól kézreállt. A papír is szembarát, nem a fényes, ami ma divat. (Ezeknél forgatnom kell a beeső fény miatt.)

Bátran mondhatom, hogy nagyon sikeres sorozat volt, és nagyon jó válogatás. Igazi értéket közvetített.

Most nem bányászom elő az én készletemet, de néhány darab azért úszkál erre arra, legutóbb Svejk-et fogtam a kezemben :)
Mintha én is tettem volna fel fotót, mindjárt megkeresem  , megvan:

Olcsó könyvtár

1961-es

Nofre

Itt Szombathelyen egy időben az utcára kis asztalra kitették a sorozat darabjait és BECSÜLETKASSZÁBA be lehetett dobni az árát. Manapság nemhogy a könyveket és a kasszát, de még az asztalt is ellopnák!De lehet, hogy a könyvet nem... Feribá

leguan képe

... a könyvet egészen biztosan nem lopnák el, hiszen alig van benne színesfém....

leguan képe

... és - mai szemmel nézve - fantasztikus példányszámban fogytak el ...