Retro láz by Feribá


Retro lázban élek,

gyűjtök,amit érek,

képet, újságcikkeket,

amin a Kádár integet.

 

Tárgyakat, miket hajdanán

használt anyám és nagypapám,

régipénzt és bélyeget,

ahol épp Gagarin nézeget.

 

Letűnt koroknak tárgyait,

Híreit és kedves álmait.

Másnak szemét, én jól tudom,

s ha eljön az én alkonyom:

 

Megválok tőlük könnyedén,

s azért is szól e "költemény",

értelme volt, mert úgy hiszem,

így volt teljes az életem.

Nagyon kedves kis versike, de komoly tartalom húzódik meg mögötte. Tényleg, itt ezen az oldalon sokan gyüjtenek régi, mások által kacatnak titulált dolgokat. Mi lesz ezeknek a sorsa, ha a gazdájuk khm..Valahogy, aki ilyesmivel foglalkozik, vagy mint én zenéket gyüjt, titkon abban bizik, majd valaki továbbviszi. De a hálátlan utódok többnyire konténert hivatnak a kacatokhoz, még annyi fáradtságot sem vesznek, megpróbálják a nagypapi gyüjteményét olyanokhoz eljuttatni, eladni, akik megbecsülik. Én igy túl az öt találaton kezdek komolyan spekulálni, kinek fog kelleni husz év mulva a nehezen összeszedett sci-fi avagy cédégyüjteményem?  Az utánam következő generáció ugy veszem észre, a legteljesebb közönnyel viseltetik gyüjteményem iránt. A könyveimet nem olvassák, többezres zenegyüjteményemet nem hallgatják. Ha szinte biztosan tudom, féltve őrzött vagyonokért beszerzett gyüjteményem utánam a konténerben végzi, valahogy rossz érzésem van az egész értelme felől és elmegy a kedvem az egésztől. Bocsánat, hogy ilyen szomorú és kemény kérdést feszegettem. Ha valakinek van valami hozzáfűzni valója várnám,  félig-meddig vitainditónak szántam.

leguan képe

Vannak azért módok a kidobás megelőzésére.

Az egyik a fokozatosság az "átörökítésben".  Régipénz gyűjteményem összeszedegetésébe anno bevontam a fiam, amikor még tizenéves volt. Kedve lett hozzá, ő is rákapott, ma már nála van a gyűjtemény. Video és zene gyűjteményem ugyan még nálam van, de unokáim folyamatosan rájárnak kölcsönözgetni (úgy látszik, vagy megelőztem korom a gyűjtés ízlésében, vagy "örök értékeket" szedtem össze, vagy valóban működik a retro iránti érdeklődés, de ugyanúgy szeretik azokat, amiket annak idején én szerettem). Hasonló a helyzet a könyvek nagyobb részénél is.  Így valószínűleg a "gazdacsere" majd szinte észrevétlenül megtörténik, ha itt lesz az ideje.

A másik a gyűjtemények  rendben tartása. Felhalmozott "kacatokkal" senkinek sem akaródzik bajlódni. Rendszerezett, esetleg katalogizált, dokumentált gyűjteményekkel már inkább.

Retro


láz