Evőeszköz-szárító műanyag a konyhában


Forrás: 
saját
Evőeszköz-szárító műanyag a konyhában

Praktikus darab volt, sajnos nem tudom, hogy mikor készülhetett. Most a 60-as évekre saccoltam, és NDK-s terméknek gondolom. Eléggé lágy műanyag, a széleken még ma is kilógó fröccsöntési sorjával.

Frissítés:

Most jöttem rá, hogy ez inkább csehszlovák eredetű lehet, ugyanis az NDK-s műanyagok jobb, más minőségűek voltak. Ez olyan olcsóbb fajta, de nem "öregszik".

 

Egy kis "történelem" :

 

"Az 1960-as évektől a műanyag a lakásépítésben, lakberendezésben és használati tárgyai között is megkezdte hódító útját. Mintegy másfél évtized múlva csengett le a "mindenáron műanyagot" buzgalma, addig a szaklapok a szintetikus anyagok életmódot forradalmasító hatásáról írtak."
forrás: História /2007/07/09

http://www.historia.hu/archivum/2007/tart0709.htm

 

további műanyag

 

Tojástartó-szállító doboz

konyhai szeletelő

ez biztosan NDK-s

(ui. nem találtam a keresőben ilyet, de lehet, hogy nem jó keresőszót használtam. Ha már fent van a retronómon, akkor leveszem)

ÁDY képe

Inkább a 70-es évek

Jó a kép, az abrosszal :)

NofreT képe

Az abrosz a Győri Műbőrgyár teméke, ha minden igaz. Méterben volt kapható. Ez egyébként ma is vállalható design :)

 

A szerkentyű két darabból áll a kosaras rész kiemelhető, alul lyukak vannak a belső elem fenekén a lecsepegő víznek.

 

Nofre

AnnA Én 1985. nyarán vásároltam egy u. ilyen evőeszköz száritót, zöld szinben. Sokáig birta.

NofreT képe

Az a helyzet, hogy ez biztosan régebbi, és nagyon sok tárgyat másoltak a különböző fröccsöntő kisiparosok. Valamikor nagy üzlet lehetett.

 

Hogy ugyanaz a gyártású volt-e, csak akkor tudnánk eldönteni, ha kézbevehetnénk:)

 

Nofre

ÁDY képe

inkább hajlanék a 70-es évekre!

AnnA-----------------Bocsánatot kérek a hosszu cimekért.

AnnA-----------Nekem is van tojástartóm, akinek kell, szivesen átadom.

Csuby képe

AnnA !

Köszi nincs rá szükségem  :-))

Csuby

vudu képe

Nem tudom, hogy a képen lévő termék mikori, de nálam ugyanilyenből 2db üzemelt a közelmúltban fehér és zöld színben is. Mindkettő 1990 körüli, +-10 év (fogalmam nincs). Megpakolt állapotban a kialakításból adódó súlypont alakulás miatt állandóan felborult, és a kicsit hosszabb ideig száradni hagyott/ottfelejtett eszközök nyálkásak és korródáltak lettek az öntéshibás/hiányzó vízelvezető lyukak miatt. A vízelvezetést ugyan korrigáltam, de az állandó felborulást meguntam és kidobtam a francba őket.

Ez a konstrukció úgy hibás ahogy van. A talp mérete + befelé rádiuszos külső pereme, valamint a tárolórekeszek dőlésszöge már eleve baljós jövőt vetít elő. Kávéskanalak és rövidebb konyhai eszközök tárolására alkamas, de amint felborul, akkor már csak az idegrendszer tesztelésére alkalmas. Minden ellenségemnek ajánlom.

 

Egyébként a használati értékét egy kis egyszerű öntvénymódosítással (és azonos vagy kevesebb anyagmennyiséggel) drasztikusan lehetett volna növelni. Vajon mivel?

AnnA---------Nekünk is hasonló tapasztalatunk volt otthon. Számtalanszor a gáz mellől kellett kihalászni egy-egy kiskanalat, stb. Tulajdonképpen csupán "disznek" volt jó.