Számológép


Forrás: 
Saját
Számológép

A dolog érdekessége nem az hogy egy számológép 27 évesen müködik, hanem szerintem az hogy ezt az eredeti elemmel teszi, még nem volt cserélve.

 

IMG_20230302_210041.jpg Eredeti elem
Csuby képe

Ez tényleg fantasztikus. Jó elemeket is gyártott a Sharp, nem csak jó kalkulátorokat. Ma már, ha kimerül az elem veszel egy új kalkulátort mert olcsóbb mint két jó minőségü tartós elem.

Zolejj képe

Eltelt megint pár év és az elemek még mindig bírják. szinte hihetetlen ,hogy meddig működik. ezeket lehet tartósnak nevezni 1982 - 20??.

Most 33 évesek ,és még teszik a dolgukat. Majd megírom azt is , hogy ha valamikor kimerülnek ha egyáltalán ez bekövetkezik. úgy gondolom ez még pár év lehet. A számológép havonta 2-3 szor van használva. Hogy a mai elemek milyen tartósak itt egy példa. Tavaly vettem tartós elemet faliórába,most akartam kicserélni,és úgy kifolyt belőle a sav, hogy szétmarta az érintkező lemezt.

Petmaster képe

Tényleg érdekes, lehet csempésztek bele egy kis uránt is abba az elemekbe :D

Népszerű kis gép volt ez, olyannyira, hogy Kínából már a 90-es évek eleje-közepefelé jöttek a másolatok. Papírboltban párszáz forintért lehetett kapni ennek a számológépnek a koppintásait. Nekem is volt és emlékeim szerint azokba elég volt egy elem is.

Zolejj képe

Eltelt 8 év és az ellemek még mindig birják. Hihetetlen, pár év mulva megint jelentkezek.

Dr Dee képe

Képet kérnék.

Vagy mégsem? Itt csodaszámba menő történt :-)

 

:: Kalmopirin

Zolejj képe

Kimaradt pár év, most próbáltam képet feltenni a hozzászólásomhoz de nem sikerült, még próbálkozok. De azóta szereztem mégegy ugyanilyen gépet és abba is az eredeti ellemek vannak. Szétszedem mind a kettőt oszt valahogy felrakom a képeket.

 

Zolejj képe

Sikerült.

Most hogy szétszedtem mind a kettőt rájöttem,hogy 1985- ös elemek vannak benne, ha a 85 08 a kis fehér kockában a gyártási évet jelenti. Úgyhogy tévedtem a korát illetően, még csak 38 évesek a gépek. Mostanában ritkán vannak használva, ezért még minimum 10 évet jósolok nekik  A dobozán valaki összeadott számokat, vajon miért nem a géppel csinálta??

Dr Dee képe

Ez nagyon komoly!!!

panblue képe

Imádom az ilyen régi számológépeket, jó pár van megmentve nálam.

A kedvencem egy citizen "dual power" amiben soha nem volt elem cserélve míg nem múltkor már szétszedtem és kicseréltem.

A napelemmel még mindig hibátlanul működött, csak ha letakartam ill nem volt el~g fény akkor volt halvány a kijelző.

A képeken látható kalkulátorokhoz hasonló sharpom és casiom is van de ezek már gombelemesek.