Kézifúró, furdancs, collstok


Forrás: 
saját scan
Kézifúró, furdancs, collstok

Adj' Isten!

kézifúró a cigányfúró. Tudja valaki miért nevezték így? (nem rejtvény - fogalmam sincs :) )

 

Bendegúz

leguan képe

Leggyakrabban a vándor cigánykovácsok készítették.  Ugyancsak az ő termékük volt a cigányfogas (vasbádogból kivágott, falra szerelhető, főként konyhai fogas, amelynél a kampókat tartó lemezcsík tetejére virág vagy madár minta díszitést vágtak ki).

NofreT képe

a famegmunkáló eszközökről_
http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/03/124.html

"A faragóspecialisták sokoldalúságát jól tükrözi szerszámkészletük. 1963-ban egy faddi faragóspecialista műhelyében, az 1870–1920-as évek közötti időből, a következő {417.} szerszámok maradtak ránk: faragószék (vonyószék vagy samu), faragókés, toporbalta, faragótőke, fakalapács, rönkfacsaptató, cirkalom, derékszög, egyenleghúzó, keretes fűrész, passzítófűrész, lyukfűrész, 6 cigányfúró, 6 véső, gyalupad, 6 darab különböző gyalu, egy darab fazsindelyhez való gyalu. A műhely alapítója 1870-től 1895-ig vízimolnár volt, majd vincellér lett. A faragómolnároknak a famunkában való jártasságát ismerve (lásd a molnárokról szóló fejezetben), korai szerszámai a faipar általános munkaeszközei (balta, faragókés), illetőleg a hajóépítés és ácsmesterség szerszámai (rönkfacsaptató, fakalapács, keretes fűrész, cigányfúrók stb.). Miután vincellérként a faluba költözött, eszközanyaga a gyalupaddal, különféle gyalukkal és fűrészekkel gyarapodott. Szerszámkészletében négy faipar: az ács-, az asztalos-, a kádár- és a kerékgyártó-mesterség szerszámai mutathatók ki (Molnár M. 1965: 329–336). A szerszámok egy részét a specialisták – akárcsak a képesített mesteremberek – maguk készítették, s gyakran véséssel díszítették.

Ezekkel a szerszámokkal a faddi specialista dolgozott a dunai hajómalom javításán, készített ladikot, faragott kapubálványt, fejfát, szerszámnyeleket, kendertörőt, szőlőprést, kádat, háztartási eszközöket (disznóbontó asztal, gyúródeszka, kenyérsütő lapát, káposztagyalu stb.), és értett a zsindelykészítéshez is. Az eszközegyüttes és a családi hagyomány alapján a sokoldalú, sokféle faszerszámot és -eszközt készítő falusi parasztiparos tevékenysége rajzolódik ki előttünk."
és ez csak egy része, érdemes elmenni a linkre