Kézi fúró


Kézi fúró

Elég sokféle fúró felkerült már a retronómra, ez talán még kiegészítheti a készletet . Normál csavarhúzó hosszúságú.

Csuby képe

Jó sok kézi fúrónk van már, de ez a legkisebb. Esetleg játék, vagy műszerész fúró. Nincs mell támasza, így elég nehéz lehet fúrni vele.Nagyon aranyos. :-))

Milyen gyártmány ?

NofreT képe

Ez kicsi, de a furdancs is ekkora, mint fent írtam. A műanyag nyélben voltak a fúróhegyek. A hiányzó csavarmenetes kupakot egyszerű parafadugó pótolja.

Műszerésznek jó ez, és tényleg helyes darab :)
Azt hiszem nem csak kemény fémet szoktak fúrni, hanem vannak lágyabbak is, és a különböző keménységi fokozatú műanyagok is bekerültek az alkatrészek, anyagok közé. Még előfúrásra is alkalmas lehet, azt hiszem. Vagy egyszerű javítási munkánál, pl. zárcsere, ilyesmi. Valamint nem szabad elfeledkezni az emberi erő általános használatától, ma már a csavarokat is gépi hajtású csavarhúzóval nyomják be. Még az is lehet, hogy csavarbehajtó feje is volt?

Spanyol gyártmány a felirat szerint, ALOVON márkanévvel.
A dátumot csak saccoltam, de a műanyag miatt valószínűnek tűnik.

Nofre

Laki Géza képe

..nem lehet "belűl" megnézni? Kiváncsi volnák,hogy a tokmány és a kerék között mi célból van végig menet vágva. Ugyanis elképzelhető,hogy más funkciója is volt. Köszi.

NofreT képe

 

Ez a másik oldala, és a méret miatt van egy collstok is :)

A menetes rész csak a fej ráhajtása miatt van, nem vacakoltak vele, tövig menetes. A hajtókar tengelye meg csak le van ütve, aztán kész.

Egyszerűen nagyszerű kis szerszám

Nofre

az első felvételnél teljesen ki volt csavarva a fej, azért tűnik hosszúnak, most a második fotónál tekertem be szorításra

Laki Géza képe

...szépen a képet.

NofreT képe

Igazán szívesen, először is gondoltam rá, de aztán elmaradt, így viszont egy jobb kép sikeredett róla. A műanyag nyél miatt nem tűnik túl teherbírónak, de azt akár le is lehet cserélni, ha elengedné, vagy letörne róla.

 

Nofre

Laki Géza képe

...azért kérdeztem,hogy elképzelhető-e hogy azért van rajta olyan hosszú menet,mert a kis fogaskerék is úgy van rácsavarva?

NofreT képe

innenső oldalán eltűnik a menetes szár (akár menetesen megy bele, de nem értékelhető) , a másik oldalon meg úgy néz ki, mint ami a szárra van ráhúzva. Hogy hogyan rögzítették, ebből nem derül ki, de a kis fogaskereket nem lehet lecsavarni azt hiszem, mert nagyon patentul összedolgoznak. Ha csak megmozdítom, megy a tárcsa is, és fordítva. Lehet hogy megfelezték, a meneten hajtva szorították rá a szárra. Ez tűnik valószínűnek. A tárcsa hüvelyének fele menetes, másik fele kicsit szélesebb, és ráhúzható a nagyobb átmérőjű szárra. Így gondolom. Mindkét oldalon szoros az illeszkedés.

 

Nofre

Laki Géza képe

gondolom.Rá van tekerve a kiskerék a meneten.De mivel ez jobbmenetű, a tokmány nem tud lelazulni  fúrás közben.De mivel a kiskerék letudna lazulni ezért azt egy szegeccsel rögzitve lett. Aztán lehet hogy tévedek. Mégegyszer köszönöm.

Csuby képe

Tényleg "Egyszerűen nagyszerű kis szerszám"

Köszi az új képet.

NofreT képe

 

Most hogy elraktam, le is mértem. A teljes hossza 24 cm, a nyél hossza10 cm, a hajtótárcsa átmérője 7 cm. Azt hiszem a második fotón is csalóka a méret a collstok ellenére

Nofre