Rákosi Mátyás a búzatáblában


Forrás: 
Stemlerné Balog Ilona: Történelem és fotográfia - Osiris, Magyar Nemzeti Múzeum 2009.
Rákosi Mátyás a búzatáblában

Rákosiról talán a legelhíresültebb fotó (akkoriban általános iskolai földrajz könyvemben is díszelgett). Bass Tibor készítette 1947-ben.

Gotha képe

köztudott az is a fotó kapcsán, hogy a bal keze retusálva van, mert egyébként épp könnyített magán...

 

De hát manó is csak ember volt...

Kedves Gotha!

Nagyon sajnálom, hogy csak most akadtam a 2009-es berásra: "köztudott az is a fotó kapcsán, hogy a bal keze retusálva van, mert egyébként épp könnyített magán..."

 

Idézni csak pontosan szabad! Jelen esetben Stremlerné Balog Ilona : Történelem és fotográfia című könyvéből.

 

A teljes és pontos képaláírás a következő: „Bass Tibor elhíresült fényképe Rákosi Mátyásról a búzatáblában. A felvétel 1947 nyarán készült Zalában. Az ötvenes években széles körben terjesztett változatán Rákosi zakójának gallérjáról eltüntették az 1947-ben használt MKP-jelvényt, mögötte hatásosabbra retusálták a felhős hátteret.”

 

Az a közszájon forgó történet, hogy a vezér balkeze retusálva van, csak „városi legenda”!

 

BK

ÁDY képe

Itt pont erről a képről van szó:

Aki széppé próbálta tenni Rákosit videó (12:48)

http://rtlklub.hu/musorok/21szazad/videok/118989

A videó végén is azt állítják, hogy a kéz oda lett retusálva és a..........

Úgy tűnik, hogy a BK monogram egy olyan személyt takarhat, aki valóban ismeri a képet. Ez nem lehet az SB, aki egy kicsit bulvárosabban adta elő. Az sem volt rossz és olyan Norbis volt. Tényleg, Norbi papája mennyire hasonlít a fiára. Le sem tagadhatná egyikük sem. Egyformán szivaroznak, fényképeznek és Norbi is adta olyan update termékekhez a nevét, melyekhez semmi köze nem volt (de lehet, hogy tévedek. Mintha ő mondta volna valahol. Ha nem lenne igaz, elnézést kérek.)

Kedves hozzászóló! Nem lehetséges, hogy a hozzászólásban a monogramm SN akart lenni és nem SB?!

 

Párdon, nem kellett volna rövídítenem. A nagy mesemondó Schóbert Norbert volt.

"

A GVH vizsgálata során megállapította, hogy a termék reklámozásának idején a forgalmazók nem rendelkeztek igazolással arról, hogy a NorbiFit szedése valóban testsúlycsökkentő hatású lenne, így megtévesztették a fogyasztókat. Schobert Norbert reklámriportokban maga is tett fogyasztókat megtévesztő kijelentéseket - áll a közleményben."

 

"botrany fogyozok hanem norbi penztarcaja fogyott fogyasztotablettarol kiderult lehet tole lefogyni megbukott sikeres fitneszguru schobert norbi gyartoja nevet adta ahhoz fogyasztotablettahoz amelyrol kiderult lehet tole lefogyni"

Egy pillanatig nem is csodálkozom. Ezt a hasonlóságot!!!

Gotha képe

Lehet hogy csak legenda, lehet hogy nem.  Én nem mindent hiszek el amit látok, a fotó retusálás pedig köztudottan régi tevékenység. Inkább azt sejtem, hogy még ma is vannak akik félnek. Félnek az igazságtól, félnek a megtorlástól. Itt van még a képnek még két változata, az egyiken más az égbolt, a másikon nincs kéz. Kb. ennyire győzött meg az állításod. Innentől akármelyik képnek hihetünk. Szerintem az igazság a mi életünkben már nem fog kiderülni, ámbátor annyira lényegtelen a dolog és annyira eltörpül ahhoz képest amit ez a név takar, hogy a továbbiakban teljesen felesleges vitázni róla.

 

ÁDY képe

Na most akkor itt mi van?

Valaki visszaretusálta a kezét!?

Vagy mégis csak odatették azt a kezet?!

Kedves leszármazott várom a véleményét a képről.

Sajnos nem csak ez az egy kép eredete kérdőjelezhető meg. Rákeresett-e már valaki a Szálasi akasztására (Bojár Sándor)? Felnyította-e valaki a Kor - képek 1948-1955 könyv 32. oldalát ahol a "háborús bűnösöket is fényképezett" szöveg alatti RÉV MIKLÓS képet mutatja be sajátjaként, vagy a 44. oldalon a Bass Tibor képének történetét meséli el éppen. Vagy a "sosem volt párttag" történet másik oldalát megtalálta-e valaki az interneten, miért is rugták ki a pártból 1953-ban. Örülök, hogy lehetőséget adtatok, hogy legalább nektek érdeklődőknek ezt elmesélhettem. Gondolom, hogy Ti fiatalabbak vagytok, mint én. Nem is árt egy kicsit ismerni a múltat.

Kedves Ády!

Most, hogy már ismerjük egymást, javasolnám a kéz nélküli képnek a levételét. Természetesen nem kell levenni a képet, ha a készítő neve fel van tüntetve, de félő, hogy akkor egy más jogi kategóriát testesít meg a dolog. Egy telefonnal meggyőződhetsz magad is, hogy van-e balkéz, vagy nincs, csak az MTI Archivumát kell hívnod. A hölgy megígérte, hogy akár hivatalos papírt is ad a balkéz meglétéről az eredeti felvételen.

Üdv:

Akinek az apja....

Csak nem az MTI archivumából hoztad ki a képet, ahol a retusálatlant őrzik? Mert ők állítják azt amit fent leírtam. Ők állították még két nappal ezelőtt. De lehet, hogy tévednek. Kösz, hogy tájékoztattál.

Kedves Gotha ! Kár, hogy nem egy kevésbé elmosódott képet hoztál ki az archivumból.

ÁDY képe

Akkor ezt értsük úgy hogy lehetséges, hogy még is retusált a kép, csak ön mint leszármazott se tud róla?!

 

Na azért mi se vagyunk mind fiatalok :o)
Ne tévessze meg a kis kép jobb oldalon, mert ezen a honlapon az a szokás hogy legtöbbünk régi retró képet tölt fel magáról.

Kedves Ády! Bár nem ismerlek, de Te már ismerhetsz engem. Én a valódi e-mail címemmel írtam neked és elküldtem néhány  (általam bizonyítóerejűnek hitt) sokéves linket. Kik csinálták a filmben megjelenő többi képet a sokéves irodalom szerint (nem szerintem), hol találhatóak.  Elküldtem Bauer Sándor igaz rörténetét, nem szerintem, hanem amit ő maga mondott el, elküldtem a nekrológját és elküldtem egy régi kolléga megemlékezését a "nem párttag" Bauer pártfegyelmijéről és kirugásáról. Nem kaptad meg? Ha akarod feltehetem ide az egész történetet. Ha érdekel, írd le és felteszem az egészet. Nem az én igazságomat, hanem ami az interneten olvasható. Akarod? Ády, várom a válaszodat.

ÁDY képe

Mikor küldte az e-mailt? Mert eddig nem jött semmi a címemre.

A linkeket nyugodtan lehet ide a hozzászólásba is beszúrni, hátha mást is érdekel.

 

Kedves Gotha!

 

Meg kell állapítanom, hogy ÜGYES! Mármint a most felbukkant új kép. Én magam is egy picit értek a fotózáshoz, amúgy amatőr szinten, de az számomra azonnal feltűnt, hogy a bal-kéz nélküli (és azt sugallt, hogy ez lenne az eredeti) kép, jóval életlenebb, kevésbé kontrasztos, mint az a kép ami a vitát kiváltotta. Ilyent még én is tudtam volna készíteni, bár még nem túl sokat használtam photoshop-ot.

 

A búzakalászos képről senki sem állította, hogy nem retusált. Ismételten idézem a képaláírást " Az ötvenes években széles körben terjesztett változatán Rákosi zakójának gallérjáról eltüntették az 1947-ben használt MKP-jelvényt, mögötte hatásosabbra retusálták a felhős hátteret.”"

 

Az igazi vita kiváltója mégsem ez az egy fénykép, hanem hogy ki is fényképezte azokat a képeket, amelyeket mint BS fotóit mutatták be a 2011.02.22-i RTL Klub műsorok.

 

Gotha képe

Nem sugalltam semmit, mindössze közöltem, hogy egy fényképről igen nehéz megállapítani az eredetiségét, még ha maga a készítő nyilatkozza is hogy eredeti. Akár kényszeríthetik is erre, vagy más nyomós oka van arra hogy mást mondjon. Ez egy dolog. Egy 60 évnél régebbi képnél pedig ki tudná már megmondani hogy készült-  hacsak nincs meg az eredeti negatív.

 

Engem különösebben nem érdekel se az hogy ki fényképezte, se az hogy ki jelent fel kit - bár ezzel azt közölte felém, hogy azért csak itt lebeg a jó öreg kommunizmus kísértete.

Azok voltak aztán a retusőrök. Egy teljesen elmosódott képből ilyen éles kontúrokkal rendelkező képet varázsoltak. Az én ösrégi képernyőmön még a búzaszemeket is lehet látni a kalászban (a jobboldali képen, mármint a retusálton).  Barátaim, ezen a fórumon már nincs miről beszélnünk, legalább is nekem nincs.

Kedves Gotha!

 

Ha én photoshop vagy egyéb számítógépes program segítségével megváltoztattam volna egy, amúgy szerzői jogvédelem alatt álló képet, majd azt a net-en közszemlére tettem volna, előtte megkérdeztem volna egy ügyvédet.

Lehetséges, hogy én rosszul tudom, de ezt a beavatkozást a kép készítője, vagy annak leszármazottja jogi útra is terelheti.

ÁDY képe

Kedves BK!

 

Nem tudom miből gondolja, hogy Gotha felhasználónk manipulálta a képet?! A kép forrásának megjelölése net, tehát lehet hogy egy másik honlapról másolta ide.

 

Kedves ÁDY!

 

Én egyetlen szóval sem állítottam, hogy Gotha nevű felhasználó meghamisította a képet! Én az előző hozzászólásommal azt mondtam, ha én vagy bárki egy (saját vagy más által)meghamisított képet közszemlére tesz, az lehet, hogy a hatályos törvényeket akarva, vagy akaratlanul, de nem tartja be.

 

"A kép forrásának megjelölése net" - tudomásom szerint ez nem elég! Pontosan, visszakereshetően kell megjelölni a forrást, hogy bárki megnézhesse az eredetit. A "net" alapján ember legyen a talpán aki nyomára akad a hivatkozott, eredeti képnek.

Gotha képe

szerintem töröljétek le a képet, mert a végén elvisz engem a fekete autó, aztán miután lemanikűröztek kénytelen leszek bevallani hogy az eredetit is én fotosoppoltam. Már lassan nem tudok aludni a rámtörő rémálmoktól amint félkarú rákosik üldüznek a másik kezükben a micsodájukkal.

 

Kérlek benneteket zárjuk le ezt a témát, töröljétek a képet, mert a nagytesvír még ma sem érti a viccet. Pedig ez nagyon szakállas vicc már, és én nagyon unom.

Győző képe

...................de akkor a sok fotó- és Rákosi-szakértő, munka és téma nélkül marad.

Ha ezt "apánk" megérhette volna!

Gotha, komám!

Nem akartam már beleszólni ebe a bugyuta vitába, de ez a két megjegyzésed, ahol előhozod ezeket a jó kifejezéseket, hogy kommunizmus kisértete, meg a fekete autó. Ezeket jó mostanában használni, használják nagyobb emberek is vita helyett. Ki beszélt itt rólad, vagy magadra vetted. Ne vedd komolyan.

Üdvözöl és senkit sem perel (legalább is egyelőre és akkor sem rólad van szó): Akinek.......

És azt hiszem, hogy ez már az utolsó utáni megjegyzésem volt.

Ády, kösz, hogy Te legalább megvédted őt.

Hogy minden kétséget eloszlassak a táméban:

2015.03.12-én végre, jogerős ítélet született, másodfokon az ügyben.

 

A Bíróság kimondta az ítéletében, hogy a kép készítője Bass Tibor. Az ítéletében a Bíróság egyértelműen cáfolja, hogy a kéz retusálva lett volna! (Egyel kevesebb városi legenda!).

 

Vagyis az RTL Klubnak, Schobert N.-nek és Bauer É.nak nem volt jogában azt állítani, hogy a képet Bauer Sándor, vagyis a két utóbbi apja készítette. Eltiltotta őket, hogy a továbbiakban a műsorokban is elhangzott hazugságokat állítsa ezzel a képpel kapcsolatban.

 

B.S.-nek az RTL Klub három műsorában elhangzottakkal ellentétben, a képhez semmi köze nem volt!

 

Magyarra fordítva: hazugságot állítottak és ezzel megsértették Bass Tibor fotóművész, a szerzői minőség elismeréséhez fűződő fűződő jogát.

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Győző képe

It missa est!

Kicsit amúgy tényleg olyan gyanúsan messze van az a kézfej, aránytalanul hosszú alkart feltétezne.

A kép retusálatlan eredetije megtalálható az MTI filmarchivumában. Kár, hogy a műsor készítőt az igazság egy pillanatig sem zavarja. A retusálatlan képen mindkét kéz ugyanott van, de az ég egy kicsit másképpen nézett ki azon a napon.

Az MTI filmarchivuma, akiket eddig még senki sem keresett meg a képpel kapcsolatban akár igazolást is ad, hogy Rákosi keze nem volt retusálva, ahogy ezt SN áállította a 2011.02.22-i TV műsorokban. (bár ez már nem lenne annyira érdekes a bulvár számára)

Azon kívül, hogy mit is retusáltak a képen, a 2011.02.22-én az RTL Klub "Reggeli", "Fókusz" és a "XXI.század" műsorokban egyéb téves információ hangzott el Bass Tibor, Bojár Sándor és Rév Miklós fotóival kapcsolatban.

 

 

 

Azt kéne tudni jobb, vagy bal kezes volt e. Mert akkor lehetne következtetni, mit fogott a kezében...

Itt végül is nem is az a kérdés, hogy mit fogott a kezében, hanem az, hogy az RTL Klub egy teljesen bulvár, minden alapot nélkülöző történetet adott-e le. Ma éppen erről volt szó a rádióban délután. Ha egy "celeb" körül megszűnik az érdeklődés, be kell dobni valami érdekeset és ez eddig sikerült. Sajnos figyelmen kívül hagyták, hogy valaki ismer egy kevésbé bulvár történetet. De mit várjunk attól a csatornától, amelyik megrendezett "Győzike show"-t vagy ugyancsak kétségeket keltő ValóVilágot csinál. A pénznyelő és távgyógyítókat már nem is említem. Hajrá bulvár. Nem az igazságra éhes a néző, hanem rátok. És bulvárcsicskákra van szükség, nem újságírókra. Szeretném a "bulvárcsicska" szót levédetni. Ki is az, aki a hamis bulvártörténetet a televízió elé viszi.

ÁDY képe

"Nem az igazságra éhes a néző, hanem rátok"

Remélem ez nem nekünk szólt!?

Én komolyan nem értem, hogy miért nem lehetett azt írni, hogy a fényképész leszármazottja vagyok és így tudom, hogy nem retusált a kép. Készséggel elhittük volna és nem kellett volna fölösleges köröket futni fórum bejegyzéssel, és idekeverni Norbit és Győzit. Na pont ez volt a bulvárgyártás.

De köszönjük, hogy megosztotta velünk a hiteles információt.

 

Ui. Ha viszont nem a leszármatottja akkor végképp nem értem az egészet.

ÁDY igazad van. Olvasd el, hogy ki is tette a bejegyzést. A Norbi úgy került a képbe, hogy ő vezette fel a műsort a REGGELI-ben és a FÓRUM-ban. Sajnos az RTL Klubot a hiteles történet nem érdekelte. Remélem így már világos.

Kedves ÁDY!

 

Szerintem a hozzászóló a Nick nevével már elmondta, amit hiányolsz: "AKINEK AZ APJA VALÓBAN A KÉPET KÉSZÍTETTE".Szerintem hihetsz neki!

Koromnál fogva én is már több évtizede ismerem a búzakalászos képet és az elkészültének körülményeit. Továbbá a műsorban bemutatott fotókat is ismerem. Valamint birtokomban van az MTI "Kor-képek" című kiadványa melyben a képek a valós készítőjük nevével ellátva szerepelnek.

 

Az én olvasatomban a "rátok" nem ránk a hozzászólókra, hanem azokra vonatkozik, akik az olcsó bulvárhoz a "híreket" szolgáltatják.

 

UI. Nem értem, hogy miért baj, ha a leszármazott tiltakozik és elmeséli az igazat?! Teljesen mindegy ki kinek a leszármazottja, azért nem lenne szabad megengedni a történelem meghamisítását.

 

Kedves ÁDY! Ezek szerint Te nem a kép készítőjének ÁDI nevű unokája vagy, mert van ilyen, de érdeklődésedre megérdemeled az egész igazságot. Valaki már vette a fáradtságot, hogy a teljes Név beírást megnézze. Igen a készítő leszármazottja azonnal jelezte a REGGELI után, hogy az egész riport tévedéseken alapul. A többi jelentős kép is LOPOTT. Bizonyára nem volt idejük a FÓKUSZ-ig utána nézni, majd a XXI. századig sem és azóta sem, pedig megkapták a történet és a többi kép INTRNETEN való elérhetőségének számtalan találatát. Sőt, nem válaszol az egész RTL Klub és vezetősége, az immár 7-8 a visszaigazolás szerint elolvasott e-mailre és most már hagy nevezzem szándékos hamisításnak az egészet és erre a vádra. Nem utasítják vissza  stb. Nem ez nem bulvár. ez több annál. Figyeld a fejleményeket, mert a lopás nem maradhat titokban:

Üdvözöl és köszöni az érdeklődést: akinek az apja a képeket valóban készítette: Bass Gábor (és ezt tudják a retronom.hu -nál)

Nem is tudom, hogy mit várunk a bulvárTV-től, amely ha épen, egy-két napig nincs "hír" egy celebről, főmüsoridőben leadja annak terhes feleségéről készített "szexi" fotóit.

 

Szerintem mindenkinek szíve joga a terhes feleségét úgy fényképezni, ahogy akarja, de ezt a TV-ben mutogatni nagyfokú izléstelenségre vall.

Lehet, hogy rosszul tudom, de mintha Gábor Zsazsa mondta volna évekkel ezelött, hogy mindegy, hogy jó, vagy rosz a hír ami megjelenik valamely médiában, csak foglalkozzanak vele.

teslaeltos képe

Jaj nem tudjátok!

Az a nép ökle, amely lesújt az elnyomó imperialisták beépült kémeire.

 

Munkásököl, vasököl, odacsap ahova köl!