Habsburg Károly koronázási filmje


Forrás: 
filmkultura.hu
Habsburg Károly koronázási filmje

Ferenc József halálát követően, 1916 december 30-án került sor Habsburg Károly magyar királlyá koronázására. Erről az eseményről film is készült, az Uher Filmgyár és a Kino-Riport közreműködésével. Ez a film a magyar filmtörténet értékes darabja, amit - néhány fennmaradt és töredékes kópiából - nem régen restauráltak.

 

Egyébként - hogy semmi sem új a Nap alatt - akkortájt is voltak berzenkedések: miért ezek a cégek készítették a filmet, miért nem  mások, miért ennyibe kerül a film - szinte kötelező - vetítése, miért nem olcsóbb. A mozisok egy darabig bojkottálták is a vetítést, erről tudósít a Mozgófénykép Híradó korabeli száma.

 

Azé a Mozgófénykép Híradóé, amely 1908-ban indult (a világ első mozis szaklapjai között), és már '10-'11-ben közölt filmkritikákat (megint csak a világ első filmkritikái között). Neves szerzői között volt az akkor 18 éves  Korda Sándor, de Karinthy Frigyes, Molnár Ferenc, Szini Gyula, Biró Lajos, Gábor Andor, Hevesi Sándor is publikált a filmről mint művészetről folyó vitában.

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 06.jpg bojkott01.jpg bojkott02.jpg