Gőzös


Forrás: 
Répceszentgyörgy kastélypark
Gőzös

A MÁV TV. osztályú, később 375 sorozatú gőzmozdony a Magyar Királyi Állami Vasgyárak egyik legelterjedtebb mellékvonali mozdonytípusa volt, a századfordulótól 1959-ig melyet több eltérő alsorozatban gyártottak. Nem csak a magyar, de a szomszédos országok szakemberei által is elismerten a 375-ös kategóriájában az egyik legjobban sikerült gőzmozdonytípusnak tekinthető, mely a gőzöskorszak legvégéig szolgált, s melyből minden, a típust használó országban találni megőrzött, kiállított példányt.

(Wikipédiáról másolva: MÁV 375)

A mozdony szülőfalumban (Répceszentgyörgy) található a kastély parkban, nagyon rossz állapotban. Teljesen "megette" a rozsda.

A vezetőállás padlóján ~100x50 cm-es lyuk tátong. Mögötte egy étkező kocsi látható konyhával felszerelve (természetesen az idő és a vandalizmus ezt sem kímélte).

Sokat játszottunk itt kiskoromban. Akkor még szép és biztonságos volt.

Mára a meglazult szerelvények miatt életveszélyes felmenni rá.

Azon szerencsések közé tartozom, akik annak idején még utazgathattak ezen kis mozdony által vontatott vonatokon.....

Gyerekként sokszor megbámultam ezt a kis sziszegő gözöst a Rákospalota-Újpest vasútállomáson.  Onnan indultak a vonatok Veresegyház felé, és azokat a képen látható kocsikkal a 375 -ös húzta, jó nagy füstöt eregetve.....

Kár, hogy pusztulni hagyják az ottlakók.   Talán kellene egy levélbeni jelzés a Közlekedési Múzeumnak, esetleg a Vasúttörténeti Parknak, vagy egy jó újságcikk, figyelemfelkeltésként.....

Érdekes lenne, hogy és miért került egy kastélykertbe annak idején ?

Szia! Szerintem ezt a kis irást igy, egy az egyben leadhatnád valamelyik lapnak, ill. az általad megjelölt Közlekedési Muzeumak, ill. a Vasuttörténeti Parknak.

A mozdony azért került a kastélykertbe mert egy ideig (a 70-es években) MÁV iskola működött ott.

Az viszont tényleg jó ötlet, hogy jelezni kellene a Közlekedési Múzeumnak, csak sajnos attól félek, hogy a kastély tulajdonosa (Franciaországban éllő német születésű) háááááááááát finoman szólva kultúrbarbár és nem venné jónéven az eddigi cselekedeteit meg a lakosság nem veszi jónéven. Igaz megpróbálni meglehet.