Montana kvarcóra 7-zenés


Montana kvarcóra 7-zenés

...ha jol emlekszem az evszamra...

Nekem is van ilyen!

Nekem is van ilyen, pontosabban már csak darabokban.

Ócsoé a hét zenés karcóra!Nekem ezekről az órákról ez jut eszembe
amit egyes már akkor kereskedő vérrel megáldott emberek természetesen számla és garancia nélkül az aluljárókban árultak,
ha jól emlékszem 500Ft-ért.Ma Hilti fúrógépben és Sollingeni késben utaznak.Talán 20 év múlva az is retro lesz.

Kiragadják a kezéből a 'kárcórát' az utcán a "kereskedőnek". Utánaszalad, de nem éri utol.
Bosszúsan igy szól: " Hát nem elvitték beszerzési áron!"

retropeti

 

 

Emlékszem villogtam vele a suliban. Még a tanárnéni sem bánta, ha elkezdett zenélni az órán. Ő is áhitattal hallgatta.

Azóta már nyugdíjba ment az órával együtt. Az óra már szétesett.

 

vg62 képe

Itt a vadonatúj.

1.jpg

 

2.jpg

 

Miközben a hozzászólásokat olvastam és a képeket nézegettem, közben azon tünődtem, hogy vajon miért mentek ki ennyire a divatból ezek a korukban rendkívül korszerűnek tartott órák. Tulajdonképpen jók voltak ezek igénytelenek, pontosak, talán a többségük még megbízható is. Ki tudja rá a választ hogy miért nem tudta kiszorítani teljesen a piacról a mutatós "kárcórákat"? Nem hiszem, hogy csupán csakis az emberek konzevatívizmusa miatt. Nekem is mutatós van (márkát gondolom nem illő ide írnom) megbízható, nagyon megvagyok elégedve vele. Egyébként néha látni tömegközlekedési járműveken az emberek karján, de nem túl gyakran. Ritkaság számba megy, ha valakinek ilyen, vagy ehez hasonló karórája van.

Életem első kvarcóráját 1980-ban kaptam, egy ehhez nagyon hasonló szintén 7 zenéset. Nekem volt másodikként az osztályban ilyen órám, s rettentően el voltam ájulva magamtól, hogy milyen  menő vagyok.

A hozzászólásokat olvasva én is elmerengtem azon, hogy az egykor rendkívül népszerű kvarcóra divat milyen hirtelen tűnt el.

 

Visszamenve az időben, a 70-es évek végére a japán óragyártók jóvoltából az olcsó kvarcórák az egész világot meghódították. Népszerűségük csúcsán voltak. A japán gyártók mögött mögött szorosan ott loholt a másodvonal a honkongi kvarcóra ipar képében. A kvarcórák térnyerésével a hagyományos svájci óraipar teljesen a csőd szélre kerül nagyából úgy mint az amerikai autóipar nemrég. És ekkor jött egy zseniális svájci úriember Nicolas Hayek, aki kitalálta, hogy olcsó japán bóvli órák ellen olcsó "bóvli" svájci órákkal kell felvenni a harcot, majd megalkotta a Swatch óramárákt. Sokak szerint neki köszönheti a svájci óraipar a megmenekülését.

 

http://www.deluxe.hu/meghalt-swatch-oragyar-alapitoja-nicolas-hayek/20100629

 

 

 

hello!

 

Ezzel én is így voltam, szerencsére majdnem mindent szinte legelsőnek beszereztem ami a menőséghez kellett :) kvarcóra, kvarcjáték, fütyülős kulcstartó, bmx,triál gördeszka,meg a többiek.

oldtimer képe

Eddig hogy nem vettem észre?

Nekem is volt ilyen. A "Nagyanton" hozta még. Külön érdekessége: Gyakran volt a csuklóján egy új Quartz óra, ugyanis gyakran járt a Keleti Pályaudvar felé. Jóllehet vonatra sosem szállt ott.

 

Aztán így lett újabb órája a kollégáinak. ;)

 

üdv.: oldtimer