csöves erősítő


Forrás: 
saját
csöves erősítő

Két csöves rádió végfokozata lett bedobozolva. Évjárat egyéb mert nem tudom mikor lettem vele pontosan kész. EL 84 és EABC 80 csövek dolgoznak. Nagyon búg szerintem az EABC 80 csövek viszik be a zajt, mert ha ki vannak huzva teljesen csendben van. Ha valakinek van valami véleménye legyen az jó vagy rossz ne tartsa magában, illetve ha van valakinek ötlete hogyan lehetne a bugást valami egyszerű változtatással megszüntetni az is érdekel, mert jó lenne elfogadhatóvá tenni.

el84amp_1.jpg el84amp_2.jpg el84amp_3.jpg el84amp_4.jpg

Üdv! Az eabc-80 as csöveket cseréld ki, avagy még előtte a kondenzátorokat cseréld ki ami megérett a cserére, illetve az 1 pont földeléseket ellenőrizd, lehet egy elko rosz benne..avagy több. Nézd át egy kicsit. A másik meg, hogy a csöves erősítőt terhelés nélkül ne hajtsd azaz ne helyezd áram alá, mert az anód feszt az illesztőtrafó és a rá kötött hangsugárzó impedanciája stabilizálja...könnyen ellőheted a végfokozatot ha nem terheled. Esetleg ha nem szeretnél fáradni vele, rápillanthatok, ha úgy gondolod. A saját EAG 211 esemet is én szervizelem. Atesz

Látom volt itt pár hozzászólás, köszönöm a javaslatokat. Időm mostanában nem nagyon van, de anno az eabc80 csövek cseréje nem segített, és a kondenzátorok cseréje se. Bolgár készülékek sasszijából lettek kibontva, az egyik lemezjátszós volt, a másik csak sima rádió. Évjáratok biztosan nem egyformák, de ugyanannyira bug mind a kettő. Lehet hogy én rontottam el valamit. Érdekelne mit jelent pontosan az "1 pont földelés". Egyébként nekem is van egy RFT capri rádióm abba is el84 csövek dolgoznak, de nem eabc80-ak hajtják meg őket. Azt is összekéne raknom... Tényleg jól el vannak különítve benne a végfokok a rádió többi részétől, jóval egyszerübb lesz bedobozolni, mint nekem ezt.

Szerbusz!
Nos ha a csövek cseréje sem oldotta meg akkor marad a kondi és a "búgás" kiszűrése, valahol le lehet szakadva a földelése "árnyékolása" és ezért hoz be zajt az erősítésbe, azaz ez is lehet hiba.
Esetleg lekövethetnéd a kapcsolását amelyik készülékből kivetted, talán ott említve van, hogy hol kell kellőképpen árnyékolni a egy adott ponton a panelt avagy valamelyik vezetéket, valószínű mind a két oldalon hasonló avagy ugyanaz a probléma lesz.
Atesz

Szia Atesz! Röstellem hogy így ennyi év után írok ide, de ma elővettem ezt a kreálmányt és elkezdtem játszani vele. Rövidrezártam a bemenetet és változtattam a földelésen. Annyival jobb lett hogy teljesen feltekert hangerőnél megszűnt a búgás. Viszont ha lejjebb hajtom akkor újra előjön, és ahogy tekerem lefele a hangerőt úgy csökken a búgás is. Lényegében a poti 2 végállásában nincs búgás, csak a köztes szakaszban. Nem értem ezt az egészet, ennek a potinak 5 lába van 3 helyett, és a kimenőtrafó primerjén pedig 2 szál helyett 3 van. Valami visszacsatolásos téma lehet a hangerő pedig fiziológiás. Valami ötleted hogy min lehetne még változtatni?

Szia!

 

Nos nézd át a bemeneten a kábeleket és a csatolást, erre a csőre vonatkozó csatoló ellenállást gyári adatlapon megadják, a vezetékezés lehet hunyó és a csatoló ellenállás, és persze a kondi is a kicsatoláson is akár ami a vég felé megy avagy az első ellenállás ami a bemenetet húzza test felé "általában 1M ohm".. Szakinak át kéne nézni.... vagy nézz fel a netre, és ott minden csőhöz..."nézd át csövek ként az adatatokat ott általában le van vésve minden" milyen feszre mekkora ellenállás a bmeneten és kimeneten "kicsat on", azaz anod on, ill vezérlőrácson, "esetleg megvan e a minimális vez rács előfesz" ha katódkövetős" ....ez is az is lehet, át kell nézni, még akár a katód ellenállás is lehet ludas ha épp nem jó értékű.... "változott a hálózati fesz vélhetőleg mióta ezt a gépet építették, így az anod is változott, lehet nem is kicsit, azért kell rámérni pontosan illleszteni a katód ellenállást, sok múlik azon....lényegében ezt a masinát jól át kell nézni.

 

Trafó, lehet egy más ohmikus alacsony imp illesztés is ott, semmi extra.

 

Ha Pesti vagy segítek szívesen.

 

Atesz

 

 

Nem vagyok pesti sajnos, de köszönöm a felajánlásodat. Variáltam a testelésekkel és szinte eltűnt a búgás. Valamennyi azért maradt, de egyáltalán nem zavaró zenehallgatás közben. Elég "lakossági" az alkatrészkészlet, nem hiszem hogy sokkal többet lehetne javítani rajta. Viszont egyúttal előjött egy másik hiba, ami eddig nem volt. A hangerő poti bizonyos állásába torzul a hang. Olyan "karcolós" lesz ami a basszusokra jön elő. Fiziológiás a hangerő, mert ahogy nő a hangerő úgy vesz vissza a basszusból. Fullon kitekerve jó. Ez a fajta torzulás eddig nem volt. Talán valami munkapont állítódhatott el?

Szia!

 

Nézz rá a kicsatoló kondira, lehet nem ártana nagyobb értékű 1 Mf ig, és esetleg a kicsatoló ellenállást is ellenőrizd,  a katód kondi előfokban katódon 100-200 Mf 50v körül van általában. az elő és a végfok között igazítsd el a kábeleket, ne fusson nagyfesz mellet a vivőfrekis kábel, és amondó vagyok, nézz rá a bemenetre is az 1 megás ellenállásra is, avagy, az elő és a végfok közötti csatolásra...

 

a kábelek áthelyezésével is lehet gond, "fordítsd meg a tápdugaszt" hátha:) még kevesebb a brum...

 

A torz jel, nézd át a csatolásokat, fesz értéknek megfelelőek e?...

 

Kéne még infó, milyen cső van benne.... hátha valami nem kerek.... régen egyébként jól működött?

 

 

 

Atesz

Csak az egyik oldal csinálta, amelyikben jószándékkal kicseréltem 3 kondezátort. Visszatettem az eredetieket, most nem torz. Nem értem mert új hosszúlábú kondikat tettem be és még feszültségre is ugyanakkorák voltak mint az eredeti. Narancssárga 22n és 10n Philips kondikat tettem be, de fizikailag kb. negyedakkorák voltak az eredetieknél. Egyébként a bolgár Melódia m10 rádió végfokai ezek, EL84 és EABC80 csövekkel. A tápszűrő kondik jelenleg 100 meg 200 mikrósak a gyári 50-50 helyett. Az anódom pedig valamivel több mint 300V. Most egyenlőre darabokban van és úgy néztem ha átrendezem a trafót meg a panelokat akkor tudok spórolni a vezetékezéssel. Ezt még meg fogom lépni.

Szia!

 

Minek bele az EABC 80 as?.. simán rákötném a EL 84 bemenetére a forrást... 1 M ohm illesztéssel 1 Mf bipol csattal.

Csak zajosabb azoktól a csövektől, próbáld ki hamár szétkötöd, én nem kötném be az elő csöveket.... Hamarabb torzít le a El, próbáld ki nélküle! Erősebb nem lesz azzal csak problémát okoz...

 

 

Atesz

Az igazság az hogy amikor még csak egy sasszim volt akkor zanzásítottam abból egy mono deszkamodellt. Ez több mint 10 éve készült, és egyszerűen csak lekövettem a jel útját a PU-tól. Abba pedig az EABC80 is bent volt így én is meghagytam. Ez a cső gyárilag egy másik panelon volt a KF-ekkel együtt. De nem estem kétségbe mert a kf panel elhagyásával az EABC80-at a macskaszem foglalatán keresztül kényelmesen össze sikerült drótozni a végfokkal. Ebbe a drótozásba követtem el fatális hibákat, annak ellenére hogy kapcsolásilag jó volt. Aztán amikor lett még egy sasszim akkor építettem meg ezt a stereo változatot, mindent teljesen ugyanúgy. Mostmár jobban rálátok a dolgokra, le fogom választani ezeket a csöveket legalább egy próba erejéig. Szereztem már 2-2 db 1 Mohm-ot és 1,2 mikrót. Majd holnap talán tudok foglalkozni vele.

Szia!

 

Rendben, várom az eredményt, de én sejtem, jobb lesz.

Jó munkát!

 

Atesz

Kivágtam az eabc csöveket működik a dolog szépen, de keveseltem a hangerőt. Az eabc-okat ha megmarkoltam már felerősödött a búgás. Próbáltam a szabad lábakat lehúzni testre de semmit se ért. Viszont kipróbáltam mit mutat ecc92-vel. Ez kell ide. Ezzel teljesen normálisan működik, ezzel fogom véglegesíteni. Olvastam fentebb hogy elbontottál egy Rft Capri rádiót. Nincs meg a hangerőpotija? Nekem is van egy ilyen rádióm de felujítás közben letörtem a hangerőpoti tengelyét, mert egy helyen nagyon el van vékonyítva. Szétszedtem a potit, és megbíztam valakit a tengely leesztergálásával, de a két féltengelyt elvesztette ami alapján le lehetett volna gyártani. Ha esetleg megvan és levennéd a zéger gyűrűt a hátuljáról aztán óvatosan kihúznád és lerajzolnád a tengelyt leköteleznél vele.

Szia!

 

Sajnálatosan már semmilyen alkatrészem nincs a Capro ból, elajándékoztam a komplett végfokozatot mindenestül.

 

Igen, zajos csövek azok aoda, valójában jobb cső az ECC82. Örülök, hogy végre egyben van!

 

További jó munkát és eredményes alkotást!:)

 

Atesz

Ja igen ecc82 és nem ecc92. A capri akkor egyenlőre marad úgy ahogy van. Dolgozok még az erőlködőn, a héten jó lenne egy darabban tudni. Köszönök mindent.

Szia!

 

Bár valójában nem túl sokat segítetem, ha esetleg akad még bármikor kérdés, és esetleg tudok megoldást, akkor szívesen bármikor!

 

Atesz

 

 

dollerakos képe

Kicsit már talán megkésve (a 2010 novemberi "válasz Atesz"-ra), hogy a búgás oka ebben az esetben kicsit lehet bonyolultabb is. Igazából látni (hallani, mérni) kellene ezt a készüléket: a legvalószínűbb ok a testpont(ok) rossz megválasztása lehet és/vagy pl. a hálózati trafó rászórhat esetleg a nagyimpedanciás áramkörökre és/vagy pl. egyszerűen nem kellően szűrt a tápegység és/vagy tényleg valami testelés vagy árnyékolás nem OK. A földelés sosem egyszerű dolog, igazából nincs rá recept, van, amikor jó az egypontos földelés, van, amikor nem - kapcsolástechnika és áramköri elhelyezés függvénye. A témával itt-ott, bizonyos készülékek esetében már volt alkalmam elég sokat foglalkozni és ki is javítani kisebb és nagyobb konstrukciós hibákat, úgyhogy ha gondolod, megnézem, mit tehetek (vagy mit tennék), ha megkeresel.

Szia!

 

Valóban....ezt írtam én is, hogy sokoldalú lehet a hiba...

Sajna főleg mivel a gyári gép az valószínű, hogy jó volt...azaz jobb mint a mostani építmény ami valószínű, hogy sem árnyékolás sem 0 pont szempontjából nem felel meg...

 

Ám! Az alkatrészek is lehetnek ludasak...elkó...vezeték árnyékolás szakadás...avagy bármi"átépítésnél miért ne fordulhatna elő" trafó rossz helyen van... ahogy említetted..., stb stb stb..

 

Tehát nem velősen de erre is kitértem nagyjából kiegészítve a régit.......

A csöveseknél eleve oda kell figyelni... elég érzékenyek...

 

Látom haladnak a MOD ok, tetszik amit csinálsz! :-)

 

Szép estét neked! ;-)

 

Atesz

dollerakos képe

Helló Atesz!

 

Köszi, Neked is! :--))

 

Kíváncsi leszek reagál-e a tulaj a hozzászólásra (ha még megvan ez a holmija és érdekli is a búgás..)

 

Üdv,

 

Á.

Szia Ákos...!

 

Nem tudom, hogy fog e reagálni...

Az bizonyos, hogy segíteni kell ezen a kis ketyerén mert hallgatni így szerintem nem lehet...

Anno volt egy melóm..szervizeltem egy Dunaudio csövest 2*20w PP véget.

Ott pl egy pár elco volt elfeküdve...

Meg volt még régebben egy Thorens csöves erősítő is... ott a karakterisztika mászott el.... egy szakadt tirmer miatt....

A tulaj nem volt zsugori.... Komplett generál és mái napig egy komoly gyűjtő egyik ha nem a legszebb példánya.. Thorens AZ-25!!!

 

Atesz

 

 

Én csak annyit fűznék hozzá, hogy érdemes rendbetenni és megbecsülni ezt a kis elektronikát mert egy igazán jó hangfallal élmény vele a zenehallgatás. Néha nem kis munka, de az eredmény lenyűgöző tud lenni. Én is most építek egy csöves erősítőt 2db ECL 86 os csővel. Szól már, csak a dobozát kell befejezni. Két Mission hangdobozzal megdöbbentő hogyan tud szólni. Ha teljesen kész lesz felrakom a képét.

Sok sikert a javításhoz és nehogy szétszedjétek! 

Szerbusz!
Egyenlőre nem tart sehol a kicsike, bár szívesen segítenék neki az "élesztésben" de reakció még nem volt. Nekem mind 1 hogy akarja e vagy sem a helyretételét, de minden bizonnyal sok lehetőség van ebben a kis erősítőben.
Nekem is van egy bontott végfokom az 2*2-3 wattos RFT capri végfoka volt. Nekem az lesz bedobozolva valamikor, természetesen a nyomtatott áramkört meghagyom mert elég jól sikerült az RFT éknek. Különben én egy EAG 211 esen fülelek néha. Azt is én raktam rendbe, mondjuk az kicsit nagyobb az 2*12 wattos. Sok sikert a TE végfokod bedobozolásához.
Atesz

Szevasz! az én kis erőlködőm is bontott cuccokból lett összeverbuválva. Egy Videoton RA 3101 (a hálózati trafó miatt elsősorban) és két Unitra ZRK csöves orsós magnókból (a két kimenő trafó miatt). Még kamasz koromban volt egy kis EAG csöves erősítőm ECL 82 es csövekkel. Akkor nem becsültem semmire, szétbontottam. A tranzisztor őrület...

Igaz, hogy akkor még nem igen tudtuk meghajtani CD minőségű hangforrással.

Egyébként ha nem tartasz igényt a Capri végfokra akkor szívesen megvenném tőled! ("Megfertőződtem" a csöves hangzásvilággal!:D)

Szia!
Igen azok a jó kis csöves erősítők amik talán jóval többre is valók mint, hogy egy gyenge minőségű orsós magnó belsejében pihenjenek:) Nekem is volt olyan korszakom mikor nem foglalkoztam a csöves készülékekkel, de mit is mondjak...idővel mindenki rájön, hogy mi a jó.
A Capri végfoka kifogástalan, a tápja is gyári, mondhatni elég jól szól, persze kellően jó hatásfokú hangfalakkal még akár nagyot is szólhat. Hangra csöves szinten alapnak mondanám, persze ez is a félvezetős kapcsolásokhoz képest sokkal "szerethetőbb" hanggal rendelkezik. Lényegében komplett a cucc, csak burkolat kell neki.....
Nem volt gondolatban nálam, hogy értékesítsem bár ha jó az ajánlat akkor bármi megeshet:)
És milyen hangfalaid vannak eme formációhoz?
Atesz

Mission hangdobozam vannak, amiket tesztelt a HFM. És még vannak házilag épített MNC dobozaim is.

Az Unitra kimenőtrafók nem túl nagyok, de hát ez az amatőrélet szépségéhez tartozik beszerezni az alkatrészeket ahol csak adódik az alkalom. Mindenesetre amit idáig hallottam az erősítőtől az elég meggyőző, úgy hogy még nem adtam fel a további fejlesztések lehetőségét. Az erősítő nagyon érzékenyen és füllel jól hallhatóan reagál minden alkatrészcserére, módosításra.

Gondold meg az eladást, és ha elfogadható árat tudsz mondani akkor megegyezünk.

Igen az jó kis Mission volt:)
Én magam is sokszor bezárkózok a kis bungalómba és hallgatózok jó sokat, sosem lehet beleunni....
Igen a hangolgatás, nos az elég sziszifuszi meló, de lehetnek igen jó eredményei is. Az ár-t illetően még átgondolom, de jobban szeretem a cserét:)
Atesz

Ok részemről a csere is megfelel, persze ha van a birtokomban olyan cucc amire neked szükséged lehet.

gerlac

Nézd meg a mail edet küldtem egyet:)
üdv Atesz

erősítő


Alkar erősítő gumi
Ismeretlen évjárat
Erősítő
1950-1959
Gelka tv erősítő
Ismeretlen évjárat