3D Mozi


Forrás: 
Antenna magazin 2010/1 www.antennamagazin.hu (kép: reprodukció) szöveg: Madar László
3D Mozi

'Az első térhatású filmet 1922. szeptember 27-én mutatták be Los Angelesben. Az alkotás akkor még úgynevezett anaglif technológiával készült, ami annyit jelent, hogy külön-külön felveszik a bal és a jobb szemnek szánt információt, majd a bal képből kivonják a kéket és a zöldet, míg a jobból a pirosat.

 

Ahhoz, hogy a kép térhatású legyen, kell egy speciális piros-zöld szemüveg, ami megszűri a bal és a jobb szemnek szóló információkat, így az agyban összeállhat a tér hatású kép. A technológia hátránya, hogy a nézőknek a megerőltetéstől nagyon hamar megfájdul a szemük.

 

A térhatású film technológiája az ötvenes években már nem volt szokatlan a nézőknek, még Hitchcock is készített ilyen alkotást.

 

A 3D-s filmek azonban igazán a polarizációs technológia megjelenésével terjedhettek el, amikor is nem színekre bontják a jobb és bal szemnek szánt információt, hanem polarizált lencsékkel választják szét a különböző szögű fényhullámokat. Nincs színes szemüveg, csak polarizált lencsékkel szerelt napszemüveg, ami ezért cserébe jóval drágább is, így távozáskor le kell adni.'

Erről az jutott eszembe, hogy a 90-es évek elején a német RTL-n sugárzott Tutti Frutti c. sztriptíz show műsort is 3 D-ben lehetett nézni, ilyen szemüvegen keresztül.

Keresési eredmények

 

Murena képe

 

emlékszem a műsorra, de hogy még emelni lehetett volna a fényét egy 3D szemüveggel, arról nem tudtam!

Nekem volt is ilyen szemüvegem 91-ben, és azt kell hogy mondjam, hogy kb ugyanazt a térhatású élményt nyújtotta mint a mai 3D-s tv-k.

Egyébként Kiszel Tünde is megfordult a műsorban.

 

http://polarscan.net/colpogrosso/?p=1911

Jobb oldalon a kopasz csal.

Murena képe

vagy csak ő tudta megfizetni a drágább keretet :-)