Lotto


Forrás: 
saját
Lotto

A Lottón sokáig minden hónapban tárgynyereménysorsolást is tartotattak,kisorsolva egy hetet a hónapból,és ennek a hétnek a szelvényei vettek részt a tárgynyeremény sorsoláson,melynek főnyereménye egy öröklakás volt. Több ilyen Lottóház épült Budapesten és vidéki nagyvárosokban is,az egyik a Budapest Üllői út és Körút sarkán még ma is áll az Iparművészeti Múzeum mellett,ezt ábrázolja ez az egykori képeslap.

füles 88,89,90_0029.jpg vegyes retró_0039.jpg vegyes lapok_0016.jpg vegyes retró_0002.jpg

Vajon miért volt jó 3 egyformát megjátszani?

melica képe

Én úgy emlékszem, hogy a szelvény felső része maradt a játékosnál, a többi részét pedig be kellett küldeni, hogy részt vehessen a sorsoláson. Tehát nem háromszor ugyanazokat a számokat játszotta meg, hanem csak egyszer, de az három felé "ment". Nagymamám sokat lottózott, ezért tudom. Ma már valóban meg lehet játszani több számot (számsort) egy szelvényen, de ezeknél a régi szelvényeknél még nem így volt.

veroka képe

Valóban, ezeken a szelvényeken háromszor kellett ugyanúgy kitölteni a kis négyzeteket. A legfelső maradt a játékosnál, az alsó kettőt kellett bedobni a lottógyűjtő ládákba, amik nagy sötétzöld henger (vagyis inkább dob) formájúak voltak. Az alsó kettőt a húzás után kettévágták, és többnyire nyugdíjas ellenőrző munkások ellenőrizték egy sablon segítségével - csak akkor volt nyertes a szelvény, ha az alsó és a felső része is átment az ellenőrzésen. Ekkor a boldog tulajdonos a nála maradt egyetlen szelvénnyel (ami a legfelső volt ugyebár) bement a postára, és ott levágták a szelvény számát a széléről (visszaadták, mert szám alapján sorsoltaák a tárgynyereményeket, a fődíj egy autó volt !!), és a nyereményt kifizették.

A lottó tárgynyeremény sorsolás fődíja nem egy autó volt, hanem egy berendezett öröklakás. Ezek mementója az a néhány Lottóház a városban, amelyek lakásai nyeremények voltak. Ilyen áll pl a Ferenc körút - Üllői út sarkán, a Margit körúton a Bem mozival szemben, de van még máshol is.

LOTTÓHÁZ,de pár éve lelopták/valaki levetettet a tetejéről a sárgán világító TOTÓ LOTTÓ feliratot!Gopndolom neonmentőknek ismét senki sem szólt!Szfvár,ahogyan BP is, a NEONGYILKOSOK hazája!

Ja, a ház Szfváron az Esze Tamás utca és a Prohászka Ottokár utca sarkán áll,min 8-9emeletes...van egyik szélén levezető 3-4emeletes toldórész is a régebbi,műemlék házak irányába,mert a belváros szélén van,"körültekintő szocialista tevrezés és tömbbeépités" hazug szlogenjei mögött (lásd Szfvári lebopmbázott belvéroi tömbök beépitése a műemlékek között szögletes betonszönyekkel,ugyanúgy,mint Budai Vár-ban is).Egyébként ,ezek az 1960as-70es évek fordulóján vagy mikor épült lottó lakások még mindig többször tágasabbak,mint az arctalan tömegtermelésesek,mint amilyenben (Győri vagy Dunaújvárosi,de inkább az előbbi elemekből az AlbaRegia által helyben felhúzott 1974es tizemeletes,ablak nélküli lépcsőházzal,ennek már a megtervezéséért is akasztás járna egy jogállamban)mi élünk (akiknek nem volt pé'ze többre,mert az ingatlanpiac.hu vagy ingatlanmenedzser.hu cikkeinek hazugságával ellentétben /"nem scak kényszerből költöznek az emebrek panelbe,jajdeszépen fel vannak újitva,van ahol jacuzzi is van stb stb" nos ezek a zs hvg stábjából irják,ez mindent elmond/igenis 80-90%uk kényszerből,vagy kertművelést tagadó lustaságból költözött ilyenekbe,meg az akkori vezetés belecsalogatta őket az igény- és szigetelésmentes csendmentes tömegtermeléses (mára szétr*hadt csövű,mert azt elfelejtették felújitani a  szövetkezetek,ráadásul azbeszt van a szellőzőcsatornák belsejében) förmedvényekbe.

Aki megnyerte,talán egyedül neki volt szerencséje...vagy régen volt tárgynyeremény is,pl láttam itt valahol LOTTÓ TÁRGYNYEREMÉNY ZENESZEKRÉNYt ORION beépitett dolgokkal,az 1950es évek végéről,4levelű lóhere fadiszítéssel,nos ezek mára ugyanúgy milliókat érnek...(egyébként meg 10-15év és yolan energiaválság lesz,hoyg a panelek élhetetlenek lesznek,már le is ment többmillióval az áruk,hiába rágom anyám fülét 15éve,hogy adjuk el..gondolkodás,ész yilen téren 40-50fölöttieknél egyre ritkább..mármint oylanoké akik megszokták az igény és zajmentes szigetelésmentes kinzókaptár ugatásvisszhangoztató szemétledobótnemszellőztető közöstárolót szétlopató panelokat)

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Morvay László képe

Pontosan igy van. Ez a Lottóház még ma is áll az Üllői út és a Körút sarkán az Iparművészeti Múzeum mellett. Akkoriban a Sportfogadási és Lottóigazgatóság Budapest több pontján épitett ilyen tipusú házakat,melyek lakásait azután a tárgynyeremény sorsoláson mint főnyereményként sorsoltak ki!

Erről van egy egykori képeslapom amit kirakok mintegy szemléltetve a Lottóházakat,és ezen a házon jól olvasható a Lottóház felirat.

Ja, tényleg, hiszen rá is van írva....

A három egyforma mezőt könnyen el lehetett hibázni, de akkor díjmentesen kicserélték a már kitöltött szelvényt, amit üresen ki kellett fizetni előre /3. 60 Ft/. De ha elfelejtetted bedobni, akkor is átcserélték egy következő hetire. Ha rosszul töltötted ki és nem vetted észre elbuktad az esetleges nyereményt.

A beérkezett dupla szelvényeket aztán nyugdíjasok egy sablon segítségével ellenőrizték húzás után.

Egy példány a fogadónál maradt a POSTALÁDÁBA bedobott vagy lottózóban leadott dupla másolatot a lottóigazgatóságon szétvágták egyik példány páncélszekrénybe került a másikat ellenőrizték. Így lehetett elkerülni, hogy az ellenőr becsempéssze a számok tudatában a saját szelvényét az ellenőrzendők közé.

Ha nem akarták, hogy legyen ötös "elveszett" a szelvényed és azt nehéz volt bebizonyítani, hogy tényleg bedobtad...!

Bocs, de olyan buzgó akartam lenni, hogy utólag vettem észre egy előző hozzászóló gondolatait és én is hasonlókról írtam...

Csuby képe

Ebből csinálták a sablont, kilyukasztva a nyertes számokat.

lotto_eredmenylap_1.jpg

Csuby képe

Itt egy közeli kép.

lotto_eredmenylap_2.jpg

 

Kedves Csuby!

 

Na ilyet még nem láttam! Nem tudnál egy jó minőségű teljes méretű másolatot átküldeni a címemre? Van egy lottótörténeti gyűjteményem beletenném.

ssolym@freemail.hu

                                        Köszönettel:  Feribá'

 

Csuby képe

Kedves Feribá !

Elküldöm az eredetit.

A gyüjteményedben jobb helye lesz.

 

Tévedtem, nem ez volt a sablon mert nagyobb a mérete.

 

De akkor mi lehetett ez???


Egy olyan idős nénitől van aki csinálta a kiértékelést.

 

Üdv: Csuby

 

Szerontem egy asztal felső részére tette puskának,és az alsó részén meg kézzel leste a szelvényeket..kézi kiértékelés..de ez csak tipp..igaz akkor már voltak ősi drága számítógépek...de csak pár nagy darab az országban...

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Kedves Csuby!

Megkaptam a küldeményt, de nem akartam hogy Neked ez pénzbe kerüljön, igazán! Nagyon köszönöm!!!!

Valóban nem lehetett értékelő lap, mert az lyukas volt és azon keresztül látták, hogy ki nyert.

Talán megtudom, mi lehetett!

Csuby képe

Szívesen, máskor is.

 

És a mérete is más, mint a Lottóé.