Hárompólusú kapcsoló


Forrás: 
Saját
Hárompólusú kapcsoló

Kb-103 típusú hárompólusú kapcsolók

Kiss Béla lászló képe

Hárompólusú, vagyis "alternatív" kapcsolók. Ezekkel oldották meg egy villamos fogyasztó, jellemzően izzólámpa két, különböző helyről történő fel,-és lekapcsolását bármelyik kapcsolóval, azok állásától függetlenül. Így van bekötve bizonyos "házgyári" panellakásokban az előszobai világítás, de más fazonú kapcsolókkal.

mantal képe

Nem, Te tévedésben vagy.. A hárompólusú az a fénycsöves világításnál használt 3 fázisú kapcsoló volt, ami mindhárom fázist megszakította, amire Te gondolsz az csak egy fázist volt képes vagy ide, vagy oda kapcsolni! Ezeket mindig párban, vagy többszörösen használták, hogy egy adott világítást vagy innen, vagy onnann lehetett működtetni. A hárompólusú kapcsoló viszont háromfázisú fénycsöves világításnál ( a vibrálás elkerülésére ) volt használatos.

Én inkább az utóbbi kifejezést szoktam használni, talán egyértelműbb....

"mantal"  -al teljesen egyetértek, valószínűleg "szaki"..... 

 

Varga Imre

3 helyről való kapcsoláskor, már keresztváltó kapcsoló is kell az áramkörbe!

FK47 Nem csak fénycsöves világításhoz kell hárompólusú kapcsoló, hanem mindenhol ahol teljesen meg szeretnék szakítani az áramot, a fázist, nullát és a földelést is. Így minden kockázat ki van zárva. Nekem a cirkó elé is az lett téve "főkapcsoló" néven. Az üzletben is ezen a néven árulták. (elnézést a nem "szakmai" kifejezésekért és leírásért, csak mint volt nyomdász írtam)

Varga Imre

3 pólusú kapcsoló, 3 fázis leválasztására való! De persze Fázis+Nulla is kapcsolható vele. Földelést TILOS kapcsolni!!!

FK47A cirkóm főkapcsolóját nem én szereltem és annál így nem is tudom, hogy a földelés vezetékét megszakítja vagy sem de "hozzáértő" jelzését  köszönöm!

Kedves Gyűjtők Eladók,

 

S.O.S. vásárolni szeretnék fehér retro (kerek) 105 illetve 106 os kapcsolókat, 2-2 db-ot, ebben kérnék segítséget hol tudok venni.

Köszönöm

 

 

János123 képe

Faluhelyen biztos van. Nagyanyámék házában még használatos.