TUNGSRAM 3F-T3535 (Fabrikken 3F Horsens)


Forrás: 
saját gyűjtemény

Íme egy fekete példány a híres Tungsram -és a Fabrikken 3F Horsens Dán cég kooperációs super HiFi rádiójából.

Ha jól emlékszem 16.000-Ft volt az ára (kb. 4-5 havi átlagfizetés).

Ehhez képest nem volt valami nagy szám , leszámítva a LED-es skálát ami akkor még elég újdonság volt , illetve az érintő kapcsolókat.

Szerintem a Videoton Prometheusnak sokkal szebb hangja volt...

Zalairádió képe

Valami rémlik ezzel a masinával kapcsolatban...

A tévedés lehetőségét megtartva, egy márka-név bitorlásáról szóló hír....mely keringett gyáron belül, szakmai körökben.

 

A 70' -es évek végén, én is emlékszem erre a szokásostól jóval magasabb árszinvonalú készülékre, az Újpesti Állami kirakatában sokáig díszelgett.

Azidőben a Tungsramban dolgoztam, bizton állítom, ezzel a készülékkel kapcsolatban, gyártási kooperáció nem volt.

 

Az más dolog, hogy a külkereskedelemben egy-egy jól bejáratott márkanevet vagy hasonló műszót "felhasználtak" engedéllyel, esetenként annélkül.....

Ez alól a nyugati cégek sem voltak kivételek....

Köszönöm a kiegészítést!

Ezek szerint a Magyar Tungsramhoz semmi köze nem volt ...

Megtévesztő a név (a mellékelt képen) , és hogy keleti URH is volt rajta.

 

3F

teslaeltos képe

A Tungsram gyártott egy időben félvezetőket, lehet hogy az általuk gyártott alkatrészekből lett legyártva!

Újpesten a Fóti úton volt a MEV (Mikroelektronikai Vállalat) szerintem a Tungsramnak volt köze hozzá..

Egy kicsit kutakodtam.

A Tungsramnak voltak leányvállalatai Nyugat-Európában, a legjelentősebb egy bécsi cég volt, erről általában tudott minden "régi" Tungsramos.

 

 

http://mek.oszk.hu/08700/08736/08736.pdf

 

A könyv 141. oldalán  (pdf: 145)   van egy felsorolás a leányvállalatokról, de Hollandiából egy másik cég van jegyezve....

Én hangsúlyozottan gyártási együtmüködésről szóló állítás ellen szóltam, mert olyan helyen dolgoztam, ahol hallhattam volna róla. 

 

Az, hogy "keleti" URH sáv is van rajta, (és a Tungsram márkanév kiemelve),  bizonyítja, hogy  a magyarországi piacra is szánták a készüléket.

Én már találkoztam több japán rádióval is, Philipsel is, melyet az Állami Áruházban árusítottak, és "keleti" URH sávval, valamint magyar feliratozással volt ellátva.

Ilyesmi mindig a kereskedelmi szerződésekben rögzítettek szerint alakul...

 

Azért most már teljes bizonyossággal mégsem mondanám azt, hogy "semmi köze", hiszen akár megkérhették az engedélyt is a névhasználathoz, vagy valamilyen módon mégiscsak kötödhetett ez a kis cég a hollandiai szintén "kicsi" Tungsram leányvállalathoz - anno 70' -es években.

 

Zalairádió képe

Ne feledjünk egy fontos szempontot, az Egyesült Izzó (Tungsram) elsősorban izzólámpákat és elektroncsöveket gyártott, a felsorolt üzemek is  ebbe a körbe sorolhatóak. Külföldön a cég a 30-as évek közepétől Tungsram vagy Orion néven hozott létre kooperációs gyártást (ha a rádiókészülékekben gondolkodunk), vagy leányvállalatot, Cseszlovákia, Jugoszlávia, Norvégia, Svédország területén, vagy adott el fődarabokat (sasszikat pl. Románia részére).

A gyárak és gyártmányok egy része a radiomuseum.org honlapon fellelhető.

A nevezetes Dansk rádió elég jó konstrukció volt a kor szintjén.

3 féle címkézéssel is kapható volt.

Emlékeim szerint a Tungsram névvel nem volt annyira sikere mint a "viking" fejes logóval! Volt egy felülragasztott emblémás piaci megjelenés is, a fentebb megadott linken ez látható emlékeim szerint.

A rádiót vélhetően a többlábon állás egyik láb-próbálkozasaként a Tungsram rendelte a horsensi gyártól. Ahogy pl. a Nokai telefonokat is gyártják nálunk napjainkban. A kapcsolási rajz alapján eldöndhető lenne, hogy maga a fejlesztés a gyártó egy saját terve, vagy Tungsram fejlesztés, véleményem szerint a dán gyártó rajzolta a kpcsolási megoldást.

 

Zalairádió képe

a Dansk HiFi ( T3535 ) kapcsolástechnikai és részben formai elődjét:

http://www.radiomuseum.org/r/arena_t_3500t350.html

Zalairádió képe

.... Google-vel fordídható, kicsit gyenge az eredmény de élvezhető:

http://www.taxafinn.dk/arenahistorie.htm

 

Zalairádió képe

Das Werk produzierte aber nur für kurze Zeit, weil Rank die Arena als nicht lukrativ genug betrachtete: Die internationale Überproduktion und asiatische "Billigprodukte" setzten auch dem dänischen Hersteller zu: 1975 wurden erst 600 Mitarbeiter entlassen, das Werk schließlich wegen Unrentabilität geschlossen. Die eigene Belegschaft übernahm daraufhin den Betrieb und führte ihn mit der Fernsehgeräte-Produktion als Fabrikker 3F A/S ("Folke Fjernsyns Fabrikken") weiter. Schon im Herbst 1976 wurde die Firma von der ungarischen Tungsram übernommen, die damit in die Unterhaltungsindustrie einstieg. Die TV-Geräte liefen nun unter der Marke Tungsram vom Band, außerdem entstand eine neue HiFi-Serie der Marke "Dansk HiFi". Zumindest Receiver und Lautsprecherboxen dieses Namens sind mit bekannt.
Im Jahre 1979 wurde das Werk nach Konkurs endgültig geschlossen. Tungsram gehört inzwischen seit 1993 General Electric. Auch die Fahrradproduktion von Hede Nielsen endete 1979 nach einem kleinen - wieder einmal - Brand. Bis heute ist Hede Nielsen mit vier Produktionsstandorten in Dänemark als Hersteller Technischer Gase ein Begriff; ein Tätigkeitsfeld, mit dem der Gründer bereits 1919 begann.

Google után:

A rendszer segítségével a brit Rank csoport, amely támogatta a projekt 80%-ra, a gyár újjáépült, és Rank-Rádió (Leak, Wharfdale, HECO) van rendelve. Nils és Leif Hede Nielsen nyugdíjba 1971-ben a cég. Ugyanakkor a termelés újra 1971-ben. Aréna épült különösen a televízió, Audio és hangszóró dobozok a csoport számára, hi-fi kérelmet adtak az új márkanév "Rank-Arena korai ázsiai termékeket értékesített.
Az üzem termelt csak rövid ideig, mert a listában Aréna nem tekintett jövedelmező elég: a nemzetközi túltermelés és az ázsiai "Olcsó termékek" is megmutatkozott a dán gyártó: 1975, csupán 600 alkalmazott elbocsátották, az üzem végleges bezárása miatt veszteséges. A személyzet, majd átvette a működés és elvitték a televíziós termelésFabrikker 3F A / S ("Folke fjernsyn Fabrikken") széles. Már az ősszel az 1976-ban a cég vette át a magyar Tungsram, hogy bement a szórakoztató iparban. A TV most márkanév alatt Tungsram a szalagot, létrehoztam egy új sorozat a hi-fi márka Dansk HiFi ". Legalább a vevő és hangszóró E név ismert.
1979-ben az üzem végleges bezárása után csőd. Tungsram jelenleg az egyik General Electric 1993 óta. A kerékpárok gyártása a Hede Nielsen ért véget 1979-ben után egy kis - már megint - tűz. A mai napig, Hede Nielsen négy termelési helyek Dániában, mint a gyártó gáz kifejezés, a tevékenységi körében kezdődött az alapító 1919-ben.

A 3F receiver egy igen jó hangú, dinamikájú készülék volt a maga korában Magyarországon, az összes Videoton erősítőnél jobb hangja volt.

Sajnos nernoe által betett könyvlap nem igazán jól olvasható, de itt megtalálható:

Kókai Tamás és Varsányi János szerzőpáros által összeállított Sztereó rádiók szervízkönyve sorozat II. kötetében ennek a készüléknek a tárgyalásánál, egyértelműen fogalmaztak:  dán gyártmány.

A könyv 1982-ben jelent meg, tehát időben közelebbi időpontban.

Minden bizonnyal megemlítették volna az esetlegesen együttműködő hazai gyártót is, de nem tették.... 

 

Az Elektrotanya oldalról egy dokumentáció:

 

http://data.hu/get/3866715/rft_dansk_3f_t-3535_sm_ET.pdf

(ingyenes, lassú letöltés !)

 

Egyértelműen eredeti rajzok, már az első oldalon rajta a gyártó cég pontos neve, postai címe.      (sehol Tungsram !)

A magyar nyelvű szakfordítást a hazai műszerészek részére készítették, hiszen teljesen újszerű volt akkor ez a készülék !

 

Az alkalmazott félvezető- és IC- tipusok kb. 80 % -a soha nem szerepelt a Tungsram félvezető választékai között.

A félvezető gyártást 1982. tájékán "elszervezték" a Tungsramtól,  gyorsabb fejlődést remélve néhány félvezetős kisebb kutatócéggel összevonva megalakult a MEV.   (de ez már nem Tungsram márkanév jelzéssel gyártotta a félvezetőket)

 

Szerintem a TUNGSRAM szót, mint márkanevet használták ebben az esetben.

Egyes vállalatok esetében a cég megnevezése, és a márkanév azonos, ez okozhatott némi félreértelmezéseket....

 

A terméket olyan piacra szánták a dánok, ahol a Tungsram márka ismert, és kedvelt volt. 

Hogy jogszerűen, vagy hamisan használták, valószínűleg nem tudjuk 2011-ben eldönteni

 

Zalairádió képe

-Senki sem vonta kétségbe hogy dán gyártmány.

-Itthonra és estleg keleti piacra szánták mivel átfogja a teljes OIRT-CCIR sávot.

-Ha egy készülékre az ráírva, hogy Videoton, nem szükségszerű, hogy abban  Videoton tranzisztorok és IC-k legyenek.

-100 % hogy magyar kereskedelmi vagy Egyesült Izzó ( Tungsram) megrendelésre készült.

- A készülékhez adott rajzon is csak a dán gyártó neve szerepel ( de ez indiferens abból a szempontból hogy ki a megrendelő).

-A forgalmazást a Ravill végezte, a készülékeket az INERAG RT. hozta be, lehet, hogy ő is gyártatta.

Lehet az FM-sáv "összenyomását" - hogy átfogja 66-108MHz-ig a Tungsram végezte?
Végülis óriási hiba volt az átalakítás: a LED-skála funkcióját vesztette, mivel valós értéket nem mutatott, hangolása pontatlan lett - kis térerejű vétel esetén az AFC "lebegett". Én szerettem anno ennek ellenére - igaz akkor 2-3 FM-adó volt Magyarországon.

 

Még mindig megvan, felújításra vár, csak időm nem engedi...

Zalairádió képe

.... a Tungsram csak megrendelhette az összenyomást, a tulajdonában lévő gyártól, akinek vélhetően egy megklévő konstrukciója volt (a doboz lehetett új tervezés.

A korábbi csevegéshez, ma találtam egy komolyabb utalást a HiFi magazinban:

 

Audio-Video '88 Düsseldorf

 

(augusztus 26-szeptember 1.)

 

(A szerkesztő tollából:)

-------------------------------------------------------------

Valahol már találkoztunk

-----------------------------------------------------------

Ismerős masinákra  sokhelyütt  bukkantam,  egyebek  között  megint

találkoztam a jó 25 évvel ezelőtt konstruált amerikai Bose 901-gyel, a

világ legnagyobb példányszámban eladott hifihangsugárzójával,  ez  még

egyre járja a kiállításokat - de  itt  most  nem  a  bestseller  cégek

gyártmányairól akartam megemlékezni.

A svájci Lenco -  van-e,  ki  e  nevet  nem  ismeri?  többrendbéli

csődbemenetellel töltötte az  utóbbi  két  évtizedet,  de  minduntalan

talpra állt. Most ismét kilépett a nyilvánosság elé, mégpedig  egészen

különös lemezjátszókkal: elég egy oldalpillantást  vetni  rájuk,  hogy

felismerjük bennük az új karosszériába  bújtatott,  mindazonáltal  még

mindig elég Rút  Kis  Kacsát,  a  Tesla  által  gyártott  NAD5120-ast.

Eszerint a Lenco ezúttal kifejezetten "csehül áll"...

És emlékszik-e még  valaki  a  Dansk  Hi-Fi  receiverre  a  magyar

boltokból a dán rádióra,  a  viking  emblémával?  A  Dan  szintén  egy

tönkrement gyár volt, amelyet annak idején a Tungsram is  megvásárolt,

majd újra eladott - azóta sem hallottunk felőle. Nos, a viking üzem él

és virul: most  hangdobozokat  gyárt,  föleg  kisméretűeket.  Van  egy

szubbasszussugárzója is, az is aprócska, de rokonszenves.

 

Az  ismerős  viking  sisak  a prospektuson, a Dansk szub-basszusládikó

tetején.

 

d:\hfm\cikkek\hfm2806.htm   1999.12.31.   13:00:00   33294

Zalairádió képe

elkerülése végett, fenti hívatkozás a HiFi magazin CD-je rögzítési időpontja lehet. Keresővel találtam rá.

A hívatkozott rész itt találaható a magazinban:

HiFI Mozaik 6. / 1988/3.

A képet ide beilleszteném amire az idézet hivatkozik de nem tudom sikerül-e, nem sikerült! :)

Zalairádió képe

külön képként megtaláljátok, a szöveget is mellé raktam, hogy értelmezhető legyen.

Gondolom így már a sok privát story letisztul a tények irányába.

Szevasztok MIndenkinek !

 

Nekem van egy ilyen gépem, még 1979 Karácsonyára kapta, együtt egy AKAI GX4000 üvegfejes orsós magnóval.

Mind a kettő kiválóan működik a map napig, habár csak ünnepnapokon veszem elő és izgatom be őket.

Abban az inységes időben ezek a gépek jelentették a vágy titokzatos tárgyait.

 

mai napig élvezettel hallgatom őket, igaz már nem az ORION HS 501-es falakon ( sajnos eladtam őket, ami butaság volt ) hanem B & W monitorokon.