Iskolai fenyítések a hatvanas években


BuNTETeSEK.jpg

Nem tudom ki hogy van vele, de itt Szombathelyen az általános iskolában a hatvanas évek közepéig számos válogatott büntetés volt alkalmazva a renitensek megfékezésére.

Rosszak voltunk ez tény, sokszor megérdemeltük amit kaptunk és sohasem panaszkodtunk róla otthon.

Azóta megváltozott a világ, a diák püföli és alázza tanítóját, de ez már egy másik történet...

Tehát ezeket a fenyítéseket éltük át 1960-68 között Szombathelyen a Tolbuhin utcai általános iskolában:

 

ENYHÉBBEK:

-  sarokba állítás

-  óráról kiküldés

-  sarokba térdepeltetés

-  külön padba /szamárpad/ ültetés

-  tárgyak /csúzlik, játékok stb./ elkobzása

-  hátratett kézzel ülés

-  egyik kéz hátratéve,a másik mutatóujja a száj előtt

-  kézfelemeléssel állás

-  kézfelemelés gugolással

 

ÍRÁSBELI FEGYELMEZÉS:

 

-  beírás

-  osztályfőnöki intő

-  osztályfőnöki rovó

-  igazgatói figyelmeztetés

 

BRUTÁLIS FEGYELMEZÉSEK:

 

-  körmös

-  tenyeres

-  pofon

-  koki

-  fülhúzás

-  pajeszhúzás

-  szájleragasztás *

 

* No ezt meg kell magyarázni:  A sokat beszélő nebuló száját barna papir-ragasztóval   egyszerűen leragasztották. Rosszabb esetben az enyvet a tanitó néni nyalta meg.

Ide tartozik még, hogy egy alkalommal a napközis tanárnő /kb. 30 éves lehetett/ ilyet

szólt: "- Csöndbe legyél fiam, mert ráülök a szádra!"

Akkor már hetedikesek voltunk, megmozdult férfiúi fantáziánk és huncutul  összemo-

solyogtunk...

 

Győző képe

..................és a sok "brutális és embertelen" fenyítés dacára még mindíg itt vagyunk.

Már Makarenko is megmondta, hogy "a kellő időben elcsattanó pofon, mindíg eléri

a célját".

(Na most majd kapok a pofámra a maradiságomért. )

 

Teljesen igazad van. A mai kölyköket is megregulázhatná az iskola, ha megérdemlik. De ezek egyből rohannak haza sírva panaszkodni. A szülő meg berohan tanárt verni. Ezért aztán a többség olyan, amilyen...

Persze értek igazságtalan büntetések is, ezekről egy következő blogban írok majd.

monster-hifi képe

Bizony 44 évig itt a tanárok kontroll nélkül, néha élvezetből verték a diákokat, nos ezek a tanárok ne csodálkozzanak, ha a diák is visszaüt, hisz meglehet hogy azt a diákot otthon szeretik, és nem fizikailag fegyelmezik, ezért nincs hozzászokva.....most a régi brutális módszerekről nem írok, túl hosszú lenne, mivel eleven gyerek voltam, de nem rossz!!! ---Az egészről csak annyit: amelyik tanár hívatásának tekintette szakmáját, és fel tudta kelteni diákjainak érdeklődését,mert úgy adta elő az anyagot, akkor még a hangját sem kellett felemelnie, mert mindenki figyelt, még a légy zümmögését is lehetett hallani...és az ilyen tanárokat tiszteltük, és megtiszteltük azzal, hogy az órájukon nem volt fegyelmezés napirenden soha! És az ilyen kiváló tanároknál soha, senki nem állt bukásra!   Sajnos egyre kevesebb manapság az ilyen pedagógus,és egyre több a pályát tévesztett  fegyőr, aki tudja isten mit keres egy tanteremben-talán megbosszúlni jött régi iskolai sérelmeit....További szép napot!

.

Gotha képe

...nálunk is voltak hasonló büntik. A körmöst méteres favonalzóval adták, a kokit esetenként fémtárggyal , kulccsal, kulccsomóval. Egy tanárunk szerette a kulccsontunkat szorongatni amíg térdre nem estünk. Persze ehhez már elvetemült rossznak kellett lenni, sosem a kínzás volt a cél, hanem a nevelés. A tesitanár (szerintem máshol is) pofozkodni szeretett. Egyszer beszélgettem a folyosón sorakozónál, és olyan maflást kaptam hogy berepültem az osztályba a padok alá, cca. 3 métert. Otthon még majdnem kaptam a párját, mert akkoriban szentül hittek abban hogy a tanárnak igaza volt, és mi voltunk rosszak. És ez így is volt. :)

No mindegy -külön blogban akartam- megírom most három igazságtalan büntetésem történetét:

 

1. Napközis táborban voltam nyáron a szünetben kisiskolásként, a feladat sátorszépítés volt. Ezért nagyobb köveket kellett a sátor bejárata elé hordani, mintegy utat képezve belőlük. Én dolgoztam is szorgalmasan, míg a nagyobbak kergetőztek csak. Ám az egyik a nagy rohanásban nekifutott valahogy a kezembe cipelt szikladarabnak és betörött a feje, persze én lettem kiállítva nem játszhattam egész nap és nagyon igazságtalannak éreztem a dolgot.

 

2. Egy alkalommal a napközi végén indultunk haza két barátommal, ők azonban úgy gondolták mehetnénk gyorsabban is, ezért két oldalt megragadtak és rohanni kezdtek velem. Éppen szembe jött az osztályfőnökünk, ők két oldalt elfutottak mellette én meg pont neki! Majdnem hanyatt esett. Másnap ofői figyelmeztetést kaptam.

 

3. Számtanóra 6. osztályban. Teljes csöndben figyeltük a tanárt, mikor valaki halkan megjegyezte: büdös van. Elfojtott röhögés tört ki, ám a tanárnő észrevette, odajött és NEKEM kevert le egy hatalmas pofont. Akkoriban már tetszelegtünk a lányok előtt, ezért én ott akkor azt szerettem volna, ha megnyílik a padlózat és én simán eltűnök benne.

 

Ezek a jogtalan büntik majd ötven év távlatából is rossz érzésekkel töltenek el...

 

Feribá! Te elég peches kisdiák lehettél...:)

Biztos hallottatok már a híres-hírhedt angol iskolai, kollégiumi nevelési módszerekről, fenyítésekről Érdekes, ott egy szülő sem tesz panaszt, hogy mit művelnek rosszcsont csemetéjével! Ráadásul ott nem csak a tanárok fenyítenek, hanem a megbízott felügyelők (felsősök) is.

Igen, nézzétek meg az If /HA/ című angol filmet! Éppen erről szól.

 

Hát igen peches voltam, mert szemüveges kellett legyek és ráadásul egy új szemészeti kísérletezés miatt a jobbik szemem le is volt ragasztva. Talán ezért is néztek hülyének. Egy két kisebb dologtól eltekintve azért sose voltam az osztály bolondja, például sose vertek meg, vagy közösítettek ki a baráti körből. Inkább sokan barátkozni akartak velem. Most a kirívóan peches eseteimet írtam meg, amik inkább tanári melléfogások voltak.

Igen Feribá, ez az a film amelyik inspirálta a hozzászólásomat, csak a címe sehogan sem ugrott be. Köszi szépen a kiegészítést.

A "Legyek ura" nem valami hasonló témájú film?

Üdvözlök mindenkit! Feribá  írása  teljes mértékben tükrözi az akkori  helyzetet. A mi városunkban is ezek fordultak elő.

Nagy divat volt még az alázás,- ami manapság ugye elképzelhetetlen.Látom, más is úgy van az igazságtalansággal, hogy SOHA nem lehet elfelejteni.Pl. 7.-ben  a földrajztanárnőm az egész osztály előtt felállított, és közölte, hogy előző délután  az utca túloldalán mentem és DIREKT elfordítottam a fejem, hogy ne kelljen köszönni.  Hiába mondtam, hogy nem láttam őt. Kézilabda edzésről tartottam haza, sokat kellett gyalogolni oda-vissza, buszra nem tellett...Az az út nagyon széles is.

Középiskolában a matektanárnő a vidéki, gyengébb matekos lányoknak  megvetően azt ajánlotta, menjenek kapálni...Engem azzal alázott, hogy ahhoz bezzeg értenek, hogy kísértessék magukat fiúval , meg, a hajukat mindenféle hülye extra módon felkössék.../ akkor növesztettem a hajam, és "cicfarokba" kötöttem befőttesgumival.../ Neki kontya volt és vénlány volt... ".2. oszályban a tanítónéni beírta egy rajzomra az olvasásfüzetbe: "Nem te rajzoltad!" . így, ex-katedra!
Rajz.szakos pedagógus lettem, és sokáig ténykedtem a gyermekvédelem területén. Mindig  figyeltem arra, hogy ne alázzak gyereket, és ne legyek igazságtalan.
Pályámat egy fiú-nevelőotthonban kezdtem mint nevelő. Ott a pálca tartott rendet. A falusi búcsú  közeledtével az igazgatóhelyettes felsorakoztatta a fiúkat és kiokítást tartott.Elordította magát: "Lopj otthon anyádnál!" Az a fiú is köztük volt, akinek anyját apja a szeme láttára ölte meg...

Ez a 70-es évek végén, 78-ban történt...

Akkoriban,- általánosban, alsóban, 60-as években-haptákba álltunk a tanárok előtt, a szülők laposkúszásban  mentek a suliba, a pedellustól jobban féltünk mint az igazgatótól....Volt, aki  őrködött és  jelzett: " Jön János bácsi!!!" Azonnal csend lett. A napköziben  János bácsi beállt az ajtóba és rettenetes basszus hangján elbődült: " Magyar ember evés közben nem beszél!"  És csend lett... :-)) A verések...Ma elképzelhetelen,  - másodikban a tanítónéni saját lánya is velünk járt az osztályba. Vele volt a legidegesebb, kiabált, és úgy ütötte a fejét, hogy sokszor a padba csapódott..Gondolom, ezt ő sem tudja elfelejteni, de ezek nem azok a bizonyos büntik, amik a gyerek javát, nevelését célozták volna...

Mára megfordult a kocka sok tekintetben. Azt hiszem a paci másik oldalára...

51" es vagyok  tudom mi az ha rossz egy gyerek. a  padok tetelyén rohangálva menekült a verni szándékozó tanár elől .  aztán ki az osztályteremből,  azóta tudom hogy ez a ma felnőtt kb  hány évet ült börtönben.  aki rossz,  az is marad.  a mai  sőt a tegnapi gyerekeket is szigorúbban kellett volna nevelni otthon iskolában is.  a szigorú szeretettel nevelés hatékony,  kihat az egész életre  ezt kellene ma is alkalmazni.

 

SzPeti91 képe

 

"Sarokba állítás, óráról kiküldés, külön padba /szamárpad/ ültetés, tárgyak /csúzlik, játékok stb./ elkobzása, hátratett kézzel ülés, beírások."

 

Ezek nagy része általános iskolás koromban még érvényben volt. Ahogy nőttünk fel, ezek így mind teljesen eltűntek a beírások kivételével (ami egyáltalán nem hatott meg senkit). 7-8. osztályban már csak a kiabálás volt bevett szokás a tanároknál.

 

 

Mi rendszeresen költözködtünk, míg gyerek voltam. A csömörön, 2. általános iskolámban volt az igazgató a történelem tanár (Turnovszky Tamás művész Úr), aki kivételes módon osztott kokit a figyelmetlen, renitens tanulóknak. Még nekem is jutott ki belőle párszor, mert Én megrögzött álmodozó voltam és egyfolytában csak az ablakon bámultam kifelé. Ezen rossz (nekem jó) szokásom a mai napig végig kísér. Még most az esti gimnáziumban is, amíg világos van és jut hely az ablak felőli padsorban, előfordul, hogy belefeledkezek az órába.

 

De a 3 általános iskolám közül, amilyen osztályokba jártam, szerencsére egyikben sem volt olyan, aki kezet vagy lábat emelt volna a tisztelt tanárokra. Csak szájhősök. Különös módon nekem még csak beszólni se volt bőr a képemen.

 

Még csak nem is aludtam el egyetlen órán sem. Megtiszteltem a tanárokat a "figyelmemmel". Mert ugye, ha kinézek az ablakon, attól még "hallottam", hogy mit magyaráz és rá-rá fordulok a füzetemre hogy, beírjam a fontos vázlatpontokat a füzetbe. :)

 

Ellentétben áll velem öcsém, aki minden iskolájában legendás beszóló művész volt, amíg el nem kezdte a szakiskolát. Úgy tűnik hobbija volt a beírások gyűjtése. Gyakran volt (és jelenleg is) képes át aludni pár órát, de bántani ő se bántana soha senkit.

 

Néha ilyen módszerek nem ártanának, ha még mindig használatban volnának. Főleg, amilyen esetekről lehet tudomást szerezni ma a médiában.

A Szombathelyhez közeli Püspökmolnáriban 1967-ben az alábbi szabályzat szerint kellett viselkedniük a tanulóknak: http://kugi.blog.hu/2012/01/25/64_iskolai_szabalyzat_1967-bol

..

hogy bizony hatalmas eltérések voltak vidék-BP-megyeszékhely között az 1980as-90es években,amikor én általánosos voltam.1984-1992ig jártam a Szfvári Vasvári Pál Ált.Isk.-ba,de vannak nekem is izgalmas történeteim...

pl. jobb fülem 1cm-val hosszabb (cimpa),mint a bal.Marhára fáj(t),ha húzzák.

Nos,melyiket húzta alsóban a tanárnő?(mert ültem pl a 3padsorból az ablak melőli egyikben is jobbra valamikor rég.)

Továbbá: felsőben megpróbáltak egyik hátsópadba (középső sor?) ültetni,de

7ediktől szemüveget kaptam (a teremben spórolósan cserélt /=mikor idegesítően dadogva vibrált,akkor cseréltettékl ki/fénycsövek miatt és a /8bites,Videoton TvComputer,Commodore16,Commodore Plus4/ számtech szakkörön arcomtól kb 20-30cmre levő 58-62cms tv mint monitor miatt,meg otthon kekve jobbra felfele tvnéázés mint szemtengelyferdítő miatt is..romlott a szemem,7ediktől szemüveges vagyok máig, feles-másfeles kicsinyítővel kezdtem,ma 4es-5ös mini8mum minuszban),

ami a köztudott szemorvosi terem-távon volt felmérve...így a hátsó pad jóval hátrébb volt,és matekdolgozaton 8as helyett 3asokat láttam,lement az amúgy sem jó jegyem.Ezt észrevéve szerencsére előrébb ültettek (2.vagy 3.pad középen),itt már láttam is,viszont baszogatva rugdaltak sokszor hátulról,hogy nem látnak tőlem stb,továbbá a méreten aluli székek-asztalok miatt lettem gerincferdüléses "púphátú".A rendszer már akkor sem tudta kezelni a 170-180cm feletti (ma már átleg)magasságú normális embereket...én 7.-8.ban 193cm voltam,ma 195cm, és 46os helyett 47-48as lábú.Genetikailag,meg rásegitett a növesztőhormonos mcdonaldsos burgersereg a 90es évek elején,azóta nem mérgezem azzal magam.

Nos,amiért az ELTÉRÉSEKet főleg írom,arra kitérek a következő kommentemben.Mindjárt írom...

"Biztos jó munkásember...az éhkoppra kapja a minimálbért..a bankok a vérét akarják " Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

..az eltérésekre...

a Vasváriban állítólag velem együtt,1978ra lett kész a mai tornaterem, a 4db öltözővel meg 1db 3-4asztalos tornatanárival.(azóta talán 1szer-2szer ha felújitották a külső festését-vakolatát,de ez a pé'zmegvonó rendszerrek hibája 1982től kezdve,erre most nem térek ki,nem politizálok,mert feljebb megy a lázam a 12-15fokos távfűtött lakás ellenére).

Ez rég kész volt,de az alsó osuztályok nagy részében (legalábbis elsőtől 3adikig biztosan)NEM AZ ÖLTÖZŐBEN KELLETT átöltöznünk testnevelés óra

előtt,hanem a saját termünkben egymás előtt vegyesen.Engem nem ez zavart,mert imádob a női formákat kiskorom óta...viszont kényelmetlenebb volt pad helyett miniszéken...meg volt egy sztori:

Öltözünk át ,rohannak az osztálytárk mint a mérgezett egér a teremből ki,én lehajoltam cipőt kötni,mert sokadszor le lettem b***va,hogy figyelni rá,mert engem hiába kötöm be,kísértenek azóta is az edző-és tornacipők és 15-30p-n belül kikötődnek,akárhogyan csinálom.Közben kimentek,és névsorolvasás-ellnőrzés helyett elindultak,és kiáltásom ellenére a tanárnő (akkori ofő) rámzárta az ajtót.A "hatalmas szigetelésű" kommunistapiros ajtón keresztül is hallottam,hogy "Tanárnéni, a S.Balázs nincs itt" "Annyi baj legyen,jó lesz nélküle is!" "Így járt!"

4es szívcsakrájú, indigógyerek-prototípusként (jóval későbbi genegrációkból születtek azóta indigógyerekek és kristálygyerekek,én könnyebben nevelhető voltam,és korán belémverték-nevelték az átlagba simulást,amire az indigók nagy része depresszióba,hájzsírpáncélba menekül,nekem ez mára sikerült csak 24éves korom után,most próbálom visszacsinálni ) erre igen érzékeny voltam már akkor is...az ellenem megnyilvánuló "szeretet"re...

Továbbá!:

Beszélgettem sokszor BPi is egyéb korombeli "gyermekek"kel arról,milyen volt az ünnepség és a kiöltözés,és amíg BPn nem haltak bele,ha valaki elfelejtett ünneplőben megjelenni eglésznap az iskolában,

addig egy erősen vörös-kék színezetű (akkoriban) vidéki iskolában engem ÓRÁKRA BEZÁRTAK A TEREMBE az ünnepség alatt egyszer-kétszer,mert elfelejtettem az ünneplőben menést (aminek egész nap rajtunk kellett lennie,és a nap végén volt az ünnepség a belső udvaron).Viszont valahol elásva ma is megvan a kisdobos-és úttörő-szerelésem egy része,már amit anyám nem ajándékozott tovább unokatesóméknak,ami a játékok között is megnyilvánult.

Beszélhetnék arról is,hogy pl felsőben technikaórán sarokba lettem állítva

osztálytársaim állítólagos csúfolása miatt,amikor ÉPPEN ELLENKEZŐLEG volt,én is voltam legtöbbet céltábla,amíg utol nem értem futva őket és beléjük nem csíptem-karmoltam (másból nem értettek,abból sem hogy úgy tettem,mintha nem hallottam volna,megmondás sem használt,sőt beizzította őket.Az 1990-1991es köpenynemkötelező-szavazás után meg a lila bogyókkal dobálókat sem állította le,tehát 1990-1992ig káoszféle dolgok voltak)..na szóval villanytszerelni kellett fatáblán..csillárkapcsolók,csengőkapcsols,drótok bekötése,csavarok...

azt hiszem 2tesével csináltuk és súgtam a sarokból D.Krisztián osztálytársnak,szerencsére jó jegyet kaptunk,sikerült.Igen,nálunk már ismét külön volt a lány és fiú technikaóra,nem erőltették az egyik nemét a másikra,mint előtte pár évig kísérletként.

Most még eszembe juthatna a felsőbb osztályba járó már akkor bűnözőlelkű elemek cseszegetései,segg helyett herénrúgás-találásai...

Istent áldják,hogy nem kerültem hatalomra,mert akkor a Charles Bronsosn-os BOSSZÚVÁGY-filmeknél keményebb sorsuk lett volna.

Azóta megtértem és 2009ben megkereszteltek (előtte 15évig halogattam legalább,már gyerekkorom óta vágytam rá,de szüleim kényszerpárttagok voltak a normálisabb fizetés és előrelépés iránti igény miatt) és rájöttem,

hoyg akik engem cseszegettek,azok később magukra vonhatták a sz*rt,

kíváncsi lennék,hogyan alakult sorsuk...és nekem is azért alakult szerencsétlenebbül,mert belémitatódtak rejtve a megaláztatások,és sértettségéé váltak,pedig ezzel pont táptalajt adtam a velem kicsesző g**iknek,akik azt hitték,hogy 1es-2es csakrájúakként hatalmuk van fölöttem.

Aki nem érti ezt,szívesen elmagyarázom a most induló külső blogomon.

Azóta szellemileg már normálisabb szintre kerültem,de ez a szöveg,amit itt feltártam,régesrégóta kikívánkozott belőlem.Ennyivel is könnyebb lett a lelkem.Kerestényként mos már megbocsájtó vagyok,mert mekkora bűnök ezek a minket,az országot halálközelbe taszító,3-9millió embert leszegényítő 22éve munkálkodó "elit" bűneihez képest.Dante Pokla nekik kényelmes hawaii nyaralás lenne.

Biztos jó munkásember... a bankok elől menti az életét" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

..de egy történet még idekívánkozik a SZOTüdülésből...

Sátoraljaújhelyen voltam kb 3adikasként nyáron,

Azt hiszem hegyoldali üdülőben,ahol a fabarakkok U alakú betonlábsorokon álltak.(bújkáltunk is alatta,az egyre nagyobb U-helytől a kisebb felé,fejbeverésig.1 fabarakk=4szoba,középen közös tvnéző+azstalhelyiség,abból bejkárat 2oldalt a 2-2szobába, 2szobánként kivül a szobák hátáál a nevelői szoba,zsenge egyetemista hölgyekkel nagyrészt,kevesebb férfival.ránk szexis bhölgy vigyázott)

Szóval...egyik nap jön 2-4gyerek az egyik aszfaltos focipályán,

és valamit halkan kérdeztek,amit félreértettem,másként hallottam.

Kiderült közben,hogy "te vagy a köves gyerek"-et kérdeztek,amit én becenévnek félreértettem.2szer visszakérdezés után azt mondtam,nem tudom miért,hogy igen,erre megfogtak,elvittek.Lehet 1-2évvel nagyobbak voltak.Vagy kisebbek?Elvittek egy másik barakkba,ahol a középső szobában volt egy tanárbá,és iylen szöveg,hogy "ő dobta ki az XY szemét majdnem...intézzétek el".Akkor felfogva menekülni akartam,bevittek egy szobába,és elkezdtek verni és felém jönni 10envalahányan,1ember felé (ezek a szobák minimum 12-16ágyasak voltak,mindegyik fabarakk).Szerencsére ki tudtam egyik ágyra ugorva nyitni az egyik ablakot,és azon épp nem volt szúnyogháló (csak 1-2hátsón),és ki tudtam uhrani a földszinti ablakon a betonra esve,és futottam el.Később egy távolabbi barakk lépcsőjén leülve sírtam kikcsit,itt megtalált egyik szobatársam és elmondtam neki.

Máig nem tudtam meg,kik voltak és miért.

 

Ettől eltekintve kalandos SZOT-üdüléseim voltak,a pont Sátoraljaújhelyen rámtörő lázas járvány ellenrée,amit az orvosi kőbarakkban töltöttem min 1-2napot..valószínűleg mert először erős fekete-piros kapszulát kaptam a lázas betegségre,amiért hányhattam is sokáig (pont valami tábori vetítés-tvnézésről rohangáltam ki sokpercenként),azután valami kisebb fehér tablettát,akkor már fekve alig ment a lavórba a cucc és kezdtem gyógyulni.Ekkori emlékem az is,hogy alu-csöves "Alkaloida Tiszavasvári "mákgubó alakú logójú Calcium-Sandoz pezsgőtablettákat is hazsnbáltak a nevelők és doktornénik,sokan színészkedtek néhányan amiatt,hogy olyant kapjanak.Nekem azt hisezm 1cső megmaradt üresen,müanyagkupakkal,és az alu cső aljára ütött gyártási dátummal.Ez azt hiszem 1986ban vagy 1987ben lehetett.

 

Mert így voltak a táborozásaim a SZOT üdülőkben,Nehézfémöntöde-i Vasas Szakszerrvezetes szülők beutalójával:

198X (1986?1987?)Vajta ,

198X (1987?)Sátoraljaújhely,

1988 Tóalmás (erre van bizonyíték szuvenírekkel,nemrég megboldogult apai nagyszülők házában is)

1989 Balatonboglár

1990ben lett volna Röjtökmuzsaj (vagy LY?)vagy mi,de arra nem időben jelentkeztünk,és anyagilag csúsztunk már le szülerim 1987-1898 közti válása miatt..ezek a beutaló mellett/ellenére pénzbe is kerültek)

Ja,és volt szobaleltár,volt mikor már nevem volt belevarrva vagy rátollazva bugyogókra,trikókra,mégis néha helyet cseréltek pár szobatárssal e cuccok,pl főleg Sátoraljaújhelyen.Vagy ott,vagy később Tóalmáson seígtett hidegvízzel és MOS-6 kis kézi kék krémmel mosni egyik ránk vigyázó ifjú hölgy,gondolom látta,hogy piros tropnatrikómat egybemostam egyik fehérneművel,elszínezve...centrifuga viszont volt meg szárítókötélrendszer,amiből pl 1989ben Balatonbogláron már hiány mutatkozott egyes szobákban.

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról,1hónap múlva talán utcára kerülő Vénülő RETROgyűjtő

veronika81 képe

Üdv  amikor általános suliba jártam nálunk

komoly büntetések voltak pl egy gyerek rossz volt és  ö miatta az egész osztálynak guggolni kellett egész orán

kokszi is volt kaptam azt én is azt meg érdemeltem mert össze firkáltam a füzetemet és meg látta a tanár

mostanába forditva van a gyerek veri a tanárt

Néhány fenyítés a 80-90-es évekből:

- Tanár órán észrevette, hogy be van zselézve a haja a diáknak, megfogta kivitte a mosdóba és lemosta a zselét.

- Nyakleves (de akkora, hogy sokszor a pad adta a másikat), koki, fülhúzás és a klumpa("Repül a nehéz klumpa: ki tudja hol áll meg?").

- Fiúknak a hosszúhaj, fülbevaló és a derékra kötött flaneling még a 90-es években is retorziót vont maga után.

- A lányokat a matektanár kötelezte dolgozat alatt, hogy kössék fel a hajukat, mert a lehulló haj miatt nem látja az arcukat és így puskáznak.

karesz.szabo képe

Amikor a biológia tanár kopasz fején megcsúszott a légy:)

Mivel éppen mosolyogtam, kaptam is érte. A fegyelmezés és időre teljesítés nélkül tunyul a nép. Ma tele vagyunk (j)ólnevelt kifogáskeresőkkel.

A vasgyári fiúiskola mindig is jó emlék lesz, szerencsére van nosztalgiaoldalunk is. Üdv