Orion Capri-Tx televízió


Orion Capri-Tx  televízió

Az Orion Capri típusnevű televíziójának teletextes változata működés közben a lányom szobájában.Ez a készülék egy rokonunktól örökségként került hozzánk a 90-es évek végén,

megvan minden papírja(számlablokk,jótállás,használati utasítás 89-ből) most is jól működik,

a távirányítóján a napi használat nyomai láthatóak.Nekem személy szerint nagyon tetszik a dizájnja,szeretném megőrizni az utókornak.

orion-capri2.JPG
Laki Géza képe

A képen látható készülék,vagyis a CTV 3167-es Capri az Orion-gyár utolsó éveiben készült. Egyike azoknak a még -hagyományos modulokkal és távirányítóval-épített készülékeknek,amelyeket a gyár 88-89 között gyártott. Megfigyelhető a készülékek eddig gyártott típusainál ill.kapcsolásainál,hogy szinte a kezdetektől fogva,azonos kapcsolással és felépítéssel készítette készülékeit,ahol általában csak a képcső mérete,és a káva kivitelezése változott,vagy esetenként a káva sem. Példa erre a CTV 3156 vagyis a Sorrento,amelynél csak a képcső mérete kisebb,a káva kivitelezése viszont ugyan az. De van még példa más esetekben is, pl.a fekete AT 1161-es Mecsek kávája azonos a színes CT 560-as Ciklámen kávájával.

A következőkben már felhagytak az ilyen rendszerű modul készülékek gyártásával,egy teljesen új készülék családot fejlesztettek ki. Ennek alapja a CTV 022-es típus volt. Ezt követően jött ki a CT 025-típus,amely gyártása már 90-ben volt. Eddig a típusig és dátumig tudtam a gyár sorsát nyomon követni,és dokumentálni. Hogy ezt követően konkrét milyen készülékeket gyártottak ott és azok milyen márkanév alatt léteztek -szerintem- ma még elég homályos.

 

 

lunatic69 képe

Kedves Laki Géza!Köszi a részletes inormációkért!

 

Kedves Laki Géza!

Nagyon érdekes lenne egy teljes Orion és Videoton tvgyártmány-lista a kezdeteketől a "végzetekeig".  Van ilyen az interneten?

ml

Laki Géza képe

Arról nem tudok,hogy a neten lenne ilyen lista. Arról viszont tudok,hogy négy éve nekiálltam egy olyan összeállításnak,amelyben az Orion, a Terta és a VT rádiói és tévéi vannak sorba rakva,1945-től a gyárak megszűnéséig.

Ez könyv alakban ki is lett nyomtatva,néhány példányban.Ebben található 302 készülék képe és adata,43 komplett kapcsolási rajz, valamint több kiegészítő rajz és táblázat.

Annak ellenére,hogy több érdeklődés és próbálkozás után rá kellett jönnöm,hogy még a "nagyobb" gyűjtőket sem érdekli különösebben,és igény sem volna rá,mégis nekiálltam ennek a bővített változatának. Hogy az látható lesz-e valahol,azt még megmondani nem tudom.

 

 

Ém szívesen látnám :-)

ml

Laki Géza képe

rom.mini_3.jpg

A Táblázat az 1978-as évvel azért ért véget,mert ekkor ugyanis már nem volt mit "párhuzamba" állítani,mivel a VT már csak egyedül gyártott rádió készülékeket. (A Magnós táskarádiók,asztali sztereo készülékek,és a két Hi-Fi torony.

A párhuzamos gyártás a modul tv.készülékekkel ugyan 78-tól tovább folytatódott,de akkor már végképp nem lehetett a két gyár készülékei között különbséget látni.Ugyanis mind a két gyár azonos alkatrészekből és modulokból építette készülékeit.(Természetesen ebben a színes modulok is benne vannak)

(Megj: A 302 készülék képét és adatait listára venni nem merem válalni,mivel hosszú időt venne igénybe. Gondoltam ez a legegyszerűbb "lista"amely segítséget nyujt a körülbelüli tisztánlátáshoz.Remélem megfelelően olvasható is.)

Köszönöm, csak egy kicsit nehezen lehet elolvasni. Elküldené az emilcímemre nagyobb méretben:

kladeklaszlo@gmail.com

Köszönettel:

ml

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989