Kinek milyen magnója volt először?


Szerintem ez egy jó téma, hiszen ez egy olyan dolog ami mindíg előkerül.

Sokszor hallom emberektől, hogy "nekem is volt ilyen", szóval ezért jutott eszembe ez a fórumtéma.

veroka képe

Nekem egy Tesla B5 volt az első. Velem egyidős (1968) és még mindig működik. Persze azóta is rendesen karbantartom, tisztogatom.

Az első magnóm, amit szüleimtől kaptam. ha jól emléklszem a 14 - ik születésnapomra az egy BRG gyártmyányú tranzisztoros hordozható M 632 tip. számú kis orsós magnó volt. Működött hálózatról is adapterrel, vagy 4 db góliát elemmel. Szegény kis magnónak hamar felfedeztem gyengeségeit, betegségeit, de hát ugye ajándák lónak... Szüleim jószándékkal vették meg nekem a kis készüléket. Össze vissza próbálkoztam felvenni vele mindenféle zenéket, és aztán az utcán hurcolászva nagy nyávogások közepette hallgattam, már amit hallottam belőle. Egyszer még nagy felbuzdulással még a Budai Ifjúsági parkba is elcipeltem, túl nagy sikert nem arattam vele. Sokat szerelgettem, szétszedtem, összeraktam szegényt, de jobb semmivel sem lett. Tanulni, ismerkedni a technikával jó volt.

Itt megnézhetitek a készüléket:

http://www.radiomuseum.org/r/budapesti_m_632m63.html

ayshabt1 képe

KISCSILLAG0000

 

Nekem az első magnóm 1968-ban egy fakávás zöld műbőrborítású

 

elektroncsöves magnó

 

volt.

 

Krémszínűek voltak a gombjai és volt "Varázsszeme " is!

 

Volt vagy 12Kg.-os

 

Itt Képen is láthatod, (a jobboldali):

 

http://www.mommo.hu/media/Retro_Mambo_Terta_magno

 

 

 

Bársony Sándor Debrecen .

Kiss Béla lászló képe

Nekem a legelső magnóm, ami eredetileg édesanyámé volt, egy Unitra ZK120T volt, 9 évesen kaptam meg (mások dzsiájdzsókat tekergettek ekkor annyi idősen) Minden ezzel kezdődött. Mai napig megvan, de szétszedett állapotban várja a feltámadást jó 15 éve. (Már nem tudom, miért szedtem szét, de hiánytalanul megvannak a cuccai).

Tervben van a teljes műszaki felújítása a gépnek. Aztán az évek során lett több sáv (4, 8,16), szélesebb sáv, kerekebb orsó, nem-is-orsó-hanem-magközép, márkásabb magnó, szebb magnó.....de ez, a legelső, örök emlék marad, és mint olyan: a legszebb-legjobb-legkiválóbb....

oldtimer képe

Ha lehet úgy beszélni róla mint magnóról, akkor nekem egy TELSTAR manó(rádió)m volt legelőször. Aztán ehhez kellett volna egy másik magnó, hogy tudjak kazettáról kazettára másolni, és átmenetileg volt egy Bigston kazettás magnó, de nem vált be... Majd a sztereózás felé hajlottam, és jött egy Unitra M531S.

 

üdv.: oldtimer

koleszterin7 képe

koleszterin69

szerintem közületek sokan emlékeznek erre a fura szerkezetre egy  Mk 27-es soha nem felejtem el a narancssárga gumi kapcsológomb védőjét de 1980 karácsonyán nekem ez volt a csúcs sajna már nincs meg

rákos zsolt képe

ahimotu Nekem van egy ilyenem ha érdekel, igaz a hordfüle nincs meg,de talán még beszerzhető vagy utángyártható .Ha érdekel oda tudom adni ,nálam csak porosodik a pincémben ....

mumu63 képe

Szia!Igen,nekem megvan,vadi új,alig használtuk:)

mumu63

koleszterin7 képe

koleszterin69

Köszönöm hogy felajánlod ,természetesen érdekel ha meg tudunk eggyezni .Küldj egy árajánlatot légyszi az emailemre  aztán valahogy lebonyolítjuk.

nagyon szépen köszönöm előre is.

Tisztelettel:Kolev Zsolt

mothman1981 képe

Mindig is mk 27-et akartam. 1986-ban megkaptam unokabátyám lestrapált mk-ját. Hol működött, hol nem. De én szerelmes voltam a "célkeresztes" plexijébe, meg a narancssárga gumi gombokba. Szerintem a maga idején egy nagyon divatos menő cucc volt, amit élmény volt akár csak nézegetni is:) ma már nem gyártanak ilyen egyéniségeket sajnos....

Az első komolyabb meg egy Sony CFS volt, Abu-Dhabi-ból kaptuk 89-ben. A mai napig megvan és sose adnám ki a kezemből. Ilyen:)

Sziasztok!

Nekem az első magnóm 1995 ben egy Dual C-824 es volt, ajándékba kaptam, először nem is tudtam mire kötni mivel szinte semmim se volt...aztán nyári munkába megszereztem hozzá egy Pioneer erősítőt és végül egy Dual hangfalpárt.

Nagyon szerettem vele felvenni és visszahallgatni, nagyon szép készülék ha lehet így fogalmazni, a kijelzők is nagyon ízlésesen lettek kivitelezve egyszóval...nagyon jó készülék "szerintem" bár manapság elég borsós áron szokott gazdit cserélni..jó mondjuk nem egy alap deck...

Atesz

rákos zsolt képe

ahimotu Nekem egy TEAC V 350C-t  hozott apu ami mai is megvan és kapcsrajzal adták!Utána AIWA 450 -t sikerült vennem egy bizóban .Ezek mai megvannak és szólnak is.A fő magnóm egy ONKYO 6211-es .De valahogy az évek során lett egy AKAI CS F 12-m és egy Technics M 45 -m is, sajnos abban (már úgy vettem) nem volt benne  a kis tekerő motor.Így amit meg beszerztem 22 mm-es tengely hosszban helyette, azt meg nem vitte a magnóban lévő PWM-es motor elektronika.Így  tettem bele egy külön elektronikát(nem akartam elmélyedni-hozzányúlni a gyári PWM-es vezérlőben) amely vezérlését le lehetett kapni/kimérni(logikai ceruza segítségével) a benne lévő 40 lábú vez. IC lábairól.Mivel több funkciót kellett megvalósítani :lejátszási fordulat stabilizálást és az oda-vissza tekerési sebességet ezért ezeket a funkciókat külön-külön  TAKAMISAWA relék segitségével oldottam meg:SN 7414 vevő ic a vezérlési jelek fogadásához ->3db tranzisztor a relék meghúzásához és a 3 db relé. Ezekből:1 pólusváltó a motornak( REW -FF irányok), 1 a lejátszási sebességet ráadó(itt van egy ford szab elektronika), 1 pedig a tekercselési sebességet adja rá LM 317-el,így állítható.Mivel régi vágyam volt egy Dual deck ezért nemrég vettem egy 828- ast.Természetesen az évek során lett 3 db fekvő deck-em is .

PWM =Pulzus szélesség moduláció, angolul: PWM  A gyakorlaban ez egy nagyobb frekvenciás modulált jel amiben a négyszög tetejének a kitöltési tényezőjét(szélességét) változtatják ha ezek I betük akkor nem forog a motor, ha meg széles tetejű n-ek akkor meg forog ->a kitöltési tényező változik.

Az AKAI CS F 12 lejátszási indulásakor hallható az indulási nyávogás, ennek javítása még hátra van: lehet,hogy a  süketitő ák.-ben/időzítőben elkó kiszáradás?Ezt nem tudom, szivesen venném,ha valaki aki ismeri ezt a problémát esetleg adna tippet mit nézzek meg ?Kapcsrajzom van róla(1984-es magnósok évkönyvében:a Bíró Icás-ban) , igaz nagyon apró a rajz és ezekből az AKAI CS F -ekből több változat is készűlt: 210 és 21 ebben már Dolby C is van.

koleszterin7 képe

koleszterin69

hello

azóta nekem is lett pár darab olyan magnóm amit szerettem  volna .mondjuk ezeket én szereztem de nekem ezért értékesek . sajna abban az időben nekem /nekünk / nem tellett rá . Ma már néha olyat is megveszek amit sajnálok otthagyni nehogy valami barbáré legyen.De nagyon köszönöm a felajánlást  lehet hogy élek vele.

http://www.youtube.com/watch?v=WhRtpLj1_Zk

rákos zsolt képe

ahimotu Nagyon király a gyűjteményed!Nekem igazából a műszerek tetszettek meg :Hewlett Packard- Tektronix- EMG stb műszerek, de sajnos itthon nem igazán díjazzák a RACK szekrénybe tett cuccokat a szobában ....(egy RACK szekrényt azért erre a célra már szereztem !->egyenlőre most a pincében van)Úgy képzeltem csinálok egy összeállítást itt fenn amiben van egy kis computer is,ami később a modell vasút vezérléshez is jó lenne (van erre/találtam  egy klub szerű oldalt németben :    http://www.6502.org/users/dieter/

ott van egy kezdő galaxy nevű  kis computer: 4 bites cucc amit meg szerettem volna csinálni és van egy HP 16 bites logikai analizátorom is persze ezt az összeállítást  nem tehetem meg mostanában, de még reménykedek itthon ebben..)Szóval képzelj el egy 2 m magas RACK -et a szobában monitorral- szkóppal- kis galaktic computerrel:  http://www.galacticelectronics.com/Simple4BitCPU.HTML

ha valaki esetleg kedevet kapna az ilyen kis 4-8 bites computerekhez

akkor leírom hogy ezeket a régi 8 bites CPU-kat:Z80, 8080 stb és memóriákat:2114  lehet még kapni !valamint öreg 2K-és 4-8 k-s epromokat is .Bár manapság jobban jár az ember a soros elérésű 8 lábú EEpromokkal.Szinte minden ilyen  alkatrész kitermelhető régi nyomtatókból,és egyéb számítástechnikai kütyüből .Régi Intel 486- os vagy Pentium CPU alapú szines kijelzőjű laptop LPT port- al,ami meg fillérekért fellehető manapság ,elég a DOS is ezekbe!

Tápnak meg elég egy régebbi 12-18V-os 2-4A -es laptop táp .

Ezen beszerzések csak fantázia:kidobott cucc vagy bontó  kérdése manapság,és nagy buli-> jól mutat a lakásban, ha ugyan elfér!!!!!

Középen kihúzható billenytyűzettel alul a csatlakozó- illesztő fogadó dobozzal oldalt meg a 2.5m X 1 m es H0-S terepasztallal ! Ez lett volna itthon az álmom,de nem lehet most  megvalósítani ezeket, ezért maradtam a hi-fi nél,azok kisebb helyet foglalnak el !

Bár ha nagyon akarnám a programokat a szalagos magnóra is el lehetne menteni ! Erre a célra van külön illesztő IC is ,szóval elég sok gyűjteményi darabot és otthon legyártott  illesztő áramkört:I/O  lehetne használni ! Relék, optócsatolók,manapság  filléres IC-k(ezekből több 1000 db-om van) stb.Természetesen nagy fiókba bedugva: Main frame(kaphatók most az Urbánnál!)  és sok ledes visszajelzéssel mint a filmekben!

koleszterin7 képe

koleszterin69

Igazából tetszik a te világod és a régebbi számítástecnika,de sajna nekem kínai ez az egész . Inkább mechanikai ember vagyok mint elektronikai és a számítástechnika része az életemnek de eléggé kívül állónak érzem magam ,sajnos vagy nem ez van . De amiről írtál az lenyűgöz és ha bele gondolok hogy mennyi mindent tudnál itt beszerezni hozzá . Belgium és hollandia régiség és használt piacait járom megszállottan szóval  kínálatból e téren sincs hiány. Sőt az elektomos modellvasútnak kúltúrája van és még fellelhetők egész jó állapotú ritka darabok,ez még engem is megfogott. Csak sajnos helyszűke miatt nem fogtam hozzá,de tudok ajánlani egy weboldalt ahol érdemes szétnézni.http://www.2dehands.be/

rákos zsolt képe

ahimotu Sajnos a terepasztalom az előszoba szekrény mögött pihen,évente 1x előveszem .Engem inkább a vezérlése érdekelt volna .Erről a rádiótechnikában annó írtak egy cikk sorozatot(sok panelos dobozzal megvalósítva) nyomtató portos vzérléssel:LPT1.De ez már manapság igen elavultnak számít nem vagyunk a 90-es években ! Igaz ettől lenne szép a cucc és igen retró is lenne . Ehez már lehetne VISUAL BASIC-et is alkalmazni.  Manapság ez digitális kódokkal->DTMF- es vezérléssel történik a síneken keresztűl: 1 digitálisan vezérelt  mozdony ebből 70 eft körűl is lehet(a kollégámnak van is ilyenje piros INERCITY szerelvény amiről kevesen tudják hogy az ilyen igazi szerlvény külföldön dupla hosszban közlekedik !tehát majd 1 Km hosszú az ilyenekre Mo.-on nincs kialakítva peron itt most már a járatokat csökkentik épp...) ,a váltókat is ezekkel a kódokkal lehet vezérelni.Nálam ez nem járható út mert igen drága lenne .Én megmaradtam a jó öreg NDK-s H0-s PIKO rendszernél,ezek vannak nekem itthon(a gyerekkoromban ezek voltak mint sokunknak!) és manapság használtan sem túl drágák!Csak hát a helyhiány miatt....nem fér el a nagyasztalon nálunk mivel élni is kéne mellette .Külön szobát igényel az ilyen hobby!Mivel egy nagyobb terepasztal kb:5mx1.5m is lehet tehát a teljes szoba szélessége.Persze lebillenthetően is ki lehet alakítani,de ezt nem ragozom itt mivel az ötletemre valami költözés meg válás volt itthon a válasz...Szóval én inkább csak azon az 1-2 napon vasútazom itthon. Beszereztem egyébként a terepasztal kábelezéshez még régebben 50 eres telefonkábelt:mivel az ilyen terepasztaloknál rengeteg sín elvágást és egyéb: váltók, ledes fénysorompók,éjszakai világítást is be kell drótozni így az ember kap egy telefonközpontnyi kötözgetést és 50-100 db relét, kapcsolót a vezérlődobozban és az irányító panelon kivitelezésre Ezek az eszközök kb 70%- ban itthon rendelkezésemre állnak csak az ilyen munkához legalább 1-2 hónap kell nyugiban itthon .

A Main frame szekrénybe az I/O panelek legyártása:nyák tervezés, maratás,kifúrás,beültetés,próba stb + a rengeteg csatlakozó: AMPHENOL beforrsztása.Egyébként ezeket a vezérléseket lehetne címezhető két irányú  Busz rendszerben is alkalmazni.Da az már más tészta.

Az épületekről nem beszélek mivel írtam: engem inkább a vezérlés érdekel és ha vége a dalnak akkor a terepasztal a szekrény mögé kerül vissza.Annak örülök, hogy van kitekintésed a külföldi használtpiaci dolgokra!Biztos nagyon sok jó dolog fellelhető ott .Ha érdekel és be tudod kinn váltani van NSZK és NDK márkám is .Ha esetleg az MK magnóért ide jössz.

Üdv:Zsolt

koleszterin7 képe

koleszterin69

rendkívűl kíváncsivá tettél terepasztal ügyben hamajd újra beüzemeled egy nagyfelbontású fotó erejéig érdekelne . Akár az email omra is küldheted és a  címed vagy tel sz. a magnó miatt érdekelne természetesen.

Köszönettel:Zsolt

Gratulálok, igazán szép kis gyűjtemény és jól látható, hogy a készülékek jó állapotban vannak, és szépen tartod őket! Jópofa, hogy bekapcsoltad az összes orsós magnót és kollektívan forgolódnak rajtuk a szalagok! Igazán látványos!:D Amatőr pályafutásom során ezek közül egy jó pár magnót én is birtokoltam, de most hagy ne soroljam föl, hogy melyiket!

koleszterin7 képe

koleszterin69

köszönöm hogy megnézted és tetszett. Amíóta ez készült gyarapodott a gyüjtemény ,csak olyan gép van rajt ami kifogástalan műkszik. Sajna van a süllyesztőbe ami nem jó és soha nem is lessz az mivel alkatrész hiány miatt hibridnek szétbontom.Pl beálldoztam egy Sony tc366-ost hogy a 377esés  a 378 működjön , de megérte. Ez miatt tünnek el lassan ezek és csak magángyüjteményben lesznek fellelhetők elvétve nem is a piaci inkább az eszmei értékük miatt ragaszkodom hozzájuk. Persze azért is mivel gyerekkorom magnós korszakában a csóróság és a vasfüggöny miatt sajna csak állmodtunk ilyen készülékekről. Ma viszont csodálom azokat a technikai megoldásokat mellyel ezeket megalkották.Nem tudom pontosan te a retro korszak mely iránya felé hajlasz de gondolom hasonló az érdeklődésünk.

Tisztelt koleszterin!

Volna még a TC - 366 - ból egy két alkatrész? Nekem TC - 377 esem van és abba kéne cserélni egy  két dolgot. Természetesen nem ingyen gondoltam!

Üdvözlettel!

G. László

koleszterin7 képe

koleszterin69

Hello

Pontosan mire vagy Mely alkatrészekre lenne szükséged? Akár emailba is megírhatod.

kolev@t-email-hu.

Szia!

Akartam neked e-mailt írni, de azt írja hogy érvénytelen az e-mail címed!

gerlac

Üdvözlök mindenkit!

Az első magnóm egy SANYO M2502U volt.A szomszéd srácnak VT EuropaStar-ja volt.Ezt szerettem volna én is,de nem lehetett kapni sem Kisvárdán,sem Nyíregyházán.Így a SANYO lett.Sajnos egy Tokaji kiránduláson a hegyről lefelé jövet elejtettem,hamarabb leért mint én.

Azóta vettem már egyet,gyűjtemény része.Kazettás magnó,deck,szalagos,kb55 db van.Most építek számukra egy épületet.

Szerettem felvenni vele,látványos a Deprez-műszere.

Az első magnóm amit a nővéremmel együtt kaptunk egy videoton europa star volt,még egy Szécsi Pál kazettát is kaptunk mellé.Később amit már én vettem magamnak az egy aiwa F220-as deck volt.

pandur60 képe

Én is végigjártam egyfajta szamárlétrát, Bigston, M532SD, most egy AIWA F220-as decken hallgatom a 1986- 1992 között felvett számokat, még mindig jól szólnak. Felvenni évek óta nem próbáltam vele, sajnos a receiver tuner része a CCIR áthangolás óta vesztett a vételkészségből.

Tisztelt pandur!

Csak egy ötlet: a va...án már pár ezer forintért hozzá lehet jutni egész jó minőségű programozható, modern külsejű tunerekhez, amik tökéletesen megfelelnek magnófelvételek céljára. Szerintem nincs értelme kínlódni az áthangolással és annak következményeivel. További sok sikert és kellemes zenehallgatást kívánok! G. László

pandur60 képe

Tisztelt gerlac!

Kösz a tippet, nézegettem is néhányat, de igazából már nincs is sok értelme rádióból felvenni hagyományos kazettára. Egyébként még 1983-ban, ha jól emlékszem a dátumra, hangoltattam át szervizben a Merkuryt, közben évekig dobozban pihent minden régi cuccom, tavaly kábeleztem össze újra őket. Új csak annyi lett a régi összeállításhoz képest, hogy beiktattam egy discmant a rendszerbe, most pedig dvd lejátszóról mennek a cd-k. Jómagamat nagyon amatőrnek érzem ebben a körben, noha annak idején rendszeresen olvastam a HI-FI Magazint, de egy hangváltó módosítás, vagy hasonló dolgok meghaladják a műszaki képességeimet. Ettől függetlenül úgy gondolom, abban segített a folyóirat, hogy nem túl drágán jó minőségű dolgokat vettem meg.

Telefunken Magnetophon CC Alpha.

 

Az első magnóm, egy Aiwa f-250 volt. Mai napig szép emlékek fűznek hozzá.

Első (és úgy tűnik, utolsó) magnóm nem önálló lény, hanem egy Fisher TAC M46 készülék része, duplakazettás, gyorsmásolós :-) 1987-ből, de viszonylag élvezhető felvételeket lehetett vele készíteni. (A zaját sokalltam.) A kései dátumból is látszik, hogy nem vagyok magnópárti, igyekeztem előbb-utóbb lemezen-cédén megszerezni a dolgokat. Szegény magnó idén elromlott (beszorult a mechanikája).

ml

Nekem egy MK27 volt(megvan ma is), amit 1980-ban apukám kapott a kollégáitól nyugdíjba menetelekor.El is kopott a fej meg a gumigörgő 3 év alatt, aztán parkolópályára került.Évekkel később már a  szakmunkástanulói ösztöndíjjamból MK29 jött.(ez sem volt kopásállóbb,de megvan még mindig ez is a maga külön javításitörténetével)A 27-est csakazértis jeligére 87-ben, lelkes amatőrként felújítottam,de mivel ezután már nem volt napirenden nyúzva ,így megmaradt normális állapotban.Ha hajtószíjat tennék bele, akkor működésbe hozható lenne.

@:O)

Kinek milyen. Nos a kinti rokonoknak köszönhetően egy Philips. Méghozzá az a tipus amelyet a "Vesztegzár a Grand Hotelben" c, filmben is láthattunk. A táskarádió forma tetején két kicsi orsóval. (A 4.5 sebességgel rendesen kb. 35-40 perc felment a szalagra, tehát egy teljes lemez az egyik oldalra.)

 

 

 

 

RFT Compact 1100 1982-ben.