Ez Sztereo - Beállitó lemez


Forrás: 
Saját fotó, saját gyüjtemény
Ez Sztereo - Beállitó lemez

Nem tudom pontosan ez a korong mikori lehet, de arra biztosan emlékszem, hogy apám ennek segítségével állította be a sztereo hatást az akkori - ha jól emlékszem - Tesla Rubin lemezjátszóján.

A címkéje alapján lehet (nagyjából) megállapítani: az 1962-es (első) kiadáson a stereo felirat alatt a 33-as szám a sztereót jelző kettős karikában szerepel, az 1960-as évek végi kiadáson a stereo felirat afféle "bélyegzőként" látható, végül a 70-es évek közepi (valószínűleg utolsó) kiadáson már nem piros, hanem barnás ez a felirat, és újra látható a kettős karika...

Elnézést a kissé zűrös leírásért :-)

Nekem a 70-es évek közepi változat van meg, egyébként pedig iszonyú rossz a lemez hangminősége, méltatlan a céljához.

A lemez a "demonstrációs" lemezek közé tartozik, volt csehszlovák, szovjet és valószínűleg sok más "nemzetiségű" megfelelője.  

ml

Kiss Béla lászló képe

Nagy ritkaság ez a lemez! Ezt mellékelték a kora '60-as években megjelent első hazai, közszükségleti sztereó erősítőhöz, az  elektroncsöves EAG AE211-hez. Az a készülék mai füllel nézve - hog ezzel a képzavarral éljek - is magasfokú hifi-produktum.

 

Mivel nem volt szerencsém ehhez a lemezhez, csak feltételezem: korabeli, rendkívül széles bázisú, forszírozott sztereó felvételeket, továbbá mérőhangokat, ill a hangszedő és a hengsugárzók fázishelyes bekötéséhez fehérzajt hordozott.

 

Ha lenne lehetőséged rá, kérlek digitalizáld be a tartalmát, kíváncsi lennék rá!

Szia!

 

Valahonnan tegnap ugrott be az agyamnak, hogy ez a lemez tényleg "mekkora retró már". Nekünk megvan, ugyan nyilván nem hallgattam végig, de úgy emlékszem, hogy inkább zenei-beállító, mint mérőlemez a tartalma szerint. Zajokat szerintem nem is vettek fel rá- de lehet, hogy tévedek!

 

Ha érdekel, megnézem neked, de úgy emlékszem, hogy az A oldalon a fázishelyesség, oldalhelyesség beállításához klasszikus (Prokofjev?) zenei részletek szolgálnak, közben a bemondó "most jobbról" -tádádádádám - "és most ugyanezt balról." :-)))) Aztán újra a kör  (hogy ha valakinek tényleg fel volt cserélve, akkor ne kelljen visszakeresni a lemezen) végül normálisan "elhangzik a zenei részlet".

 

B oldala meg emlékeim szerint  már csak sztereo zenéket tartalmaz megszakítás nélkül, afféle "pure music" - hogy a kemény beállítási munka után az oldal-és fázishelyes készülékkel élvezzed a szterejót! :-)

oldtimer képe

Nekem is volt (van?) ilyen lemezem.

Hasznos dolog, ugyanis az ellenfázisban működő hangszórókat is fel lehet ismerni a segítségével és még több hasznos „érdekesség” is van rajta.

 

üdv.: oldtimer

Sztereo