Telefunken TLX 22/4 Professional hangdobozpár


Forrás: 
Saját
Telefunken TLX 22/4 Professional hangdobozpár

Most sikerült megszereznem: a Telefunken hifitornyomhoz - itt látható: http://www.retronom.hu/node/29631 - való hangdobozok. Mint írtam korábban, ezt a tornyot megörököltem a hangfalakat kivéve, ugyanis az előző tulaj kibelezte és madáretetőt csinált belőlük... Az a történet, hogy valaki a napokban felhívott, hogy látta a Telefunken hifitornyomat a Retronom-on és nincs-e kedvem tőle megvenni a hozzá való dobozokat. Mivel nagyon kedvesen és jutányosan kínálta, igent mondtam.

Amint hazahoztam a dobozokat, arra gondoltam, voltak már nekem korábban valamilyen Telefunken hangdobozaim, nem voltam tőlük elájulva, most ezeket csak azért vettem meg, hogy ha már a torony ilyen szépen együtt van, legyenek már meg a dobozok is, tehát nem vártam tőlük nagy hangminőséget. Gondoltam, azért kipróbálom, de csak azért, hogy szól-e mindegyik hangszóró. A jól bevált kontrollberendezések: Orion HS 40 a módosított hangváltójával (szintén itt olvasható róla az Orion HS 40 topicban), valamint egy Epos ES-14 hangdobozpár, egy Kenwood KA-7020 erősítő + DP-5020 CD-játszó + hangfalállvány, de hoppá... - hangfalkábel nem is lehet, mert a Telefunkeneknek saját csirkebél kábelük van. Nnnna, milyen gagyi, nem köthetek bele olyan kábelt, amit szeretnék??? Elkezdtem a tesztet és bizony nagyon megdöbbentem, meglepődtem: Ezek a dobozok bizony, nagyon szépen szólnak! Ami elsőnek megfogott: nagyon szép, tiszta, színezésmentes hang, meggyőző középtartomány, a tér is kiváló, amolyan "jól együtt van" érzés és van ereje is. A magasak is abszolút reálisak és tiszták (a kapcsolót csakis a 0 állásban szabad használni!), abszolút nem kemény, németes hangzás, mielőtt valaki ezzel vádolná meg eme dobozokat. A kontroll-dobozokra kapcsolva, összesen csak annyi különbség hallatszik, hogy azoknak a sávszélei egy kicsit mindig jobbak, egy kicsit jobb minden, de tényleg csak egy kicsit. Jellemző és érdekes volt az is, hogy a Telefunken egyenletesen, minden felvételen hozta a jó hangminőséget, még a nagyon kényes csembalóversenyek is (ez az egyik vesszőparipám) kitűnően szóltak, még a Bartók Rádiót is hallgattam velük, mint ahogy most is. Rákötöttem a "saját" hifitornyára is, ugyanezeket tudom elmondani, mint feljebb. Továbbá, hogy három utas konstrukcióban ilyen reális, jó terű, szép, zenei hangot lehessen elérni - ez szerintem külön érdekesség.

Szokatlan az is, hogy ha leszedem a hangszóróselymet, akkor is rácsokkal védve vannak a hangszórók, tehát hülye-álló, vandálbiztos konstrukció. Minden bontható; szét is kellett szednem, volt vele egy kis gondom: az egyik kapcsoló kh-zott, de a Kontakt spray rendbe tette. Csináltam egy képet a váltóról - ezt sem bízták a véletlenre, van benne alkatrész... A csillapító anyag - ha jól látom - salakgyapot. A magas-egységhez külön nyomtattak egy áramköri lapot - nagyon pöpec! A megjelenését és a konstrukcióját tekintve nem éppen puritán angol doboz, de lám-lám, így is lehet nagyon minőségi hangot előállítani :--)) Tovább nem bontottam, nem is kellett; ez az a nagyon kevés hangdobozpárom egyike, amelyiknél egyáltalán nem éreztem azt a jellegzetes kényszert, hogy módosítsam a hangváltóját - ezt a németek abszolút jól kitalálták, szerintem csak rontani lehetne rajta.

Tehát, ha valaki olcsón szeretne egy jó, sima, hangú dobozpárt, nem szeretne hangváltót variálni és nincs semmiféle barkácsolási kényszere, vadásszon egy ilyenre. (Az enyém nem eladó!)

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4895.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4896.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4897.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4898.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4899.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4893.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/Telefunken_TL_22_4_PCB.jpg