Karácsony


SAM_4519.JPG

Gyermekkorom kedvence volt, ma már sehol sem látom, bélyeg kártya, bélyegkép néven futott talán.A 60-asévek végefelé, a 70 es évek elején. Olyan volt mint egy bélyeg, kb.6x9-es méretben. Szép színes kép az elején, a hátulján pedig a leírás. Egy-egy állatot, de autót, virágot stb. is ismertetett. Nálunk a tanítóink adták jutalomképpen, 1-1-t csak. Gyűjteni lehetett különböző témákban, jó cserealap volt. Nekem sok összegyűlt.Ha rajtam últ volna,máig meglenne. Talán postán, vagy írószerboltban lehetett kapni,ha jól emlékszem A/4-es nagyságban, és képenként a perforációnál lehetett széttépni.

Karácsony van. Most egyedül. De vissza a gyerekkorba:) A családunk központja a dédmamáméknál volt.A dédpapa elesett a  háborúban, dédmamánk az egyik lányával élt.Magdika nagyon kreatív és ügyeskezű volt. az összes rokongyereknek állítottak karácsonyfát, melynek ehető díszeit a fa lebontása után igazságosan elosztva megkaptuk. A kék, csengős szaloncukorra ki emlékszik?

És a pasziánszra? Ma sem tudom, hogyan miből készítette Magdika,mely cérnaszálra fűzve került a fára. Az arany és ezüst dió is elmaradhatatlan volt, valami porral lettek befestve, gyufaszál nyomva a közepükre, arra a cérna.

 

Zolcsi67

 

"Gyermekkorom kedvence volt, ma már sehol sem látom, bélyeg kártya, bélyegkép néven futott talán.A 60-asévek végefelé, a 70 es évek elején. Olyan volt mint egy bélyeg, kb.6x9-es méretben. Szép színes kép az elején, a hátulján pedig a leírás. Egy-egy állatot, de autót, virágot stb. is ismertetett. Nálunk a tanítóink adták jutalomképpen, 1-1-t csak. Gyűjteni lehetett különböző témákban, jó cserealap volt. Nekem sok összegyűlt.Ha rajtam últ volna,máig meglenne. Talán postán, vagy írószerboltban lehetett kapni,ha jól emlékszem A/4-es nagyságban, és képenként a perforációnál lehetett széttépni."

 

Állatos meg talán hajós volt nekem is, ki tudja, hova lett...