Foglakozása: Színész - Perczel Zita


Egy „ismeretlen ismerős” rövid adatlapját tenném közzé, aki igaz nem elsőszámú kedvenc, de valahogy kissé elfeledkeztek róla! Már több mint egy éve, hogy hiába keresem az egyik legnagyobb filmes oldalon őt. Ezért inkább én pótolom amit tudok.

 

Perczel Zita

 

 

Szül.: 1918. április 26. Budapest, Magyarország,
Elhunyt: 1996. április 4. Budapest, Magyarország
.
Filmjei (itthon):
.
1992. A nagy postarablás - mint öregasszony
1982. Dögkeselyü - Szántóné Roska Erzsébet, Mária testvére
1980. Örökség - Teréz
1937. Marika - Ella
1937. Lovagias ügy - Virág Erzsi, Baba
1937. Hetenként egyszer láthatom - Kolozs Vera
1936. Dunaparti randevú - Tamássy Erzsi
1935. Budai cukrászda - Kassay Ilonka
1934. Meseautó - Kovács Vera
1934. Az új rokon - Kitty
.
.
Rövid életrajza:
Igaz, hogy a Színiakadémián a felvételin belesül a versbe, amit előad ám ennek ellenére Góth Sándor meglátja a tehetséget lányban, és felveszik. Akadémiai évfolyamtársai a következők: Gobbi Hilda, Básti Lajos, Gellért Endre, Fónay Márta, Király Kató, Móricz Lili.

Főiskolai tanára, Hettyey Aranka nagy tehetséget lát a gyermekben, és egy alkalommal kísérettel érkezik, vagyis  két nagyhatalmú színházi ember társaságan. Az osztályban mindenki izgul... Zita közömbös, mert nem érez magában kellő tudást... Idővel mégis őt szólítják fel, és rövidesen kiválasztásra kerül, és kiderül, hogy az egész herce-hurca miatta van. A Nemzeti Színház akkori direktora, Voinovich, és Csathó Kálmán, a színház főrendezője szerződtetik. Perczel nem hiszi el a történteket....
.
Majd első filmszerepe „Az új rokon” ezt elmélyíti benne bizonyára. Ugyanis Csathó Kálmán révén kerül bele a filmforgatás addig ismeretlen világába. Mégpedig a Csathó forgatókönyvéből készülő, Gaál Béla rendezte film egyik címszerepét bízzák rá! És nem kisebb partnerek társaságában arat nagy sikert, mint Gózon Gyula, Berky Lili, Delly Ferenc, és az akkor már nagy sztárnak számító Kabos Gyula mellett.
És bizony nagy áttörés ez egy kezdő színésznőnek! Lévén, hogy a film két általa énekelt betétdalából az egyik, a „Kislány kezeket fel, most egy kis szerelem kell!” kezdetű sláger, a magyar filmtörténet örökzöld melódiájává lépett elő az idők során... (részlet a Színészkönyvtárból)
...
Perczel Zita teljes életrajza <itt  olvasható.