Kenyér
Dr Dee, 2021, október 26 - 21:32
Forrás:
Pék Retro FórumA két kilós kenyér, ami egy hét múlva is ehető volt.
»
- A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges
- Preview
Akkor még tudtuk miből észül a kenyér.
Ma pedig olyanokat olvasok, hogy
Kalcium-propionát, szorbinsav, növényi olaj (repce), emulgeálószerek(E481,E472e), zsírpor, finomított pálmaolaj, glükóz szirup, tejfehérje, szíros szójaliszt,... stb.
Aztán csodálkozunk, hogy nem ízlik :(
üdv.: oldtimer
Minden nyári- és téliszünetet nagymamámnál töltöttünk Eleken (Békés megye). A mi feladatunk volt vásárolni amíg a nagyszülők dolgoztak ( !!!!). Ilyen kenyeret vettünk mindig, meg mini vajat, kakaót, felvágottat, hozzá a kertből mosatlanul paradicsomot, újhagymát, nyersen karalábét, krumplit ettünk. Meg epret, faepret, szőlőt, akármit, ami termett! Régi idők, szép idők! Ittuk a Jaffát meg néha a Márkát! De egy biztos: ez a kenyér sok-sok napig kibírta! Nem penészesedett, nem morzsálódott! Imádtuk! Igaz, a héja olyan kemény volt, hogy óvatosan kellett rágni, de mégis imádtuk! Szép emlék!
Sajnos azóta sem ettem ilyet, még hasonlót sem, csak ami megközelítette szemre :(
üdv.: oldtimer
Az első szakmáim a pék-cukrász volt. Még mi gyakorlaton csináltunk ilyen kenyeret ami ilyen méretű és finom is volt.
Sajnos a mostani kenyereknél sok az adalékanyag, ami tulajdonképp az alkotóelemek térfogatának a csökkenését, és a kenyér minőségének a romlását eredményezi.
Emlékeszem a TESCO-ban volt olyan hogy „Kemencés kenyér” ezt nagyon szerettem, és a Bajor rozskenyér is jobb volt mint amit ma lehet kapni 600-ért. 2010 körül csak 99 forint volt.
Nemrég vettem a P...-ben Bajor rozskenyeret, és frissen is valahogy túl száraz volt. Hiányzott belőle a frissesség, a puhaság. Nem volt olyan könnyű a tésztája. Mint amikor valami ki van ugyan sülve mégis nyers.
üdv.: oldtimer