Nixie számkijelzős óra


Forrás: 
Saját építés
Nixie számkijelzős óra

Retró külső-belső, TTL-IC-k,külön kvarckristály

Üdv!

Elfogadnék én is egy ilyen készüléket.Láttam készítettél egy párat már.Ha kedved és időd engedné készíthetnél nekem is egyet,megvenném.

Elképzelnék akár egy órával kombinált hőmérőt is.

Tisztelettel Lacaj85 Egy retroimádó

Kiss Béla lászló képe

Üdvözöllek,

megmondom, mi a baj: ezeket én sokhavi munkával,"mindig egy kicsit" hozzátéve építgettem meg. Sokkal egyszerűbben meg lehetne oldani pl az órát mikrovezérővel, de az már nem korabeli megoldás. A TTL-technika a maga sok építőelemével időigényes.

Ezeket az órákat magam kedvére építgettem, nyilván az időt nem sajnálva. Ilyent az ember -megértheted- csak ilyen célból épít, esetleg kedvesének, családtagjának, aki értékeli az ilyesmit. Ezért elképzelhetetlen, hogy bárki másnak építsen iylent az ember. Pénzről a legkevésbé sem lehet szó: ha csak 200ft-ot számolok óránként, akkor is több tízezer forint jönne ki....

Üdvözlettel: Kiss Béla László

Üdv!

Köszönöm a választ és sajnálom.Az ilyesmit én is értékelném.

Lacaj85 Egy retroimádó

Kiss Béla lászló képe

Köszönöm megértésed!!

Radios20 képe

Üdv!

 

Szeretném megkérdezni, hogy ilyen csöveket gyártanak még? Vagy sok idő és keresgélés során ki lehet fogni? Ezenkívül lenne még egy kérdésem, én ehhez nem értek, de nagyon tetszik, van esetleg valamilyen honlap ahol előfordulnak ilyen kapcsolási raizok, vagy leírások, hogyan kell pl ehhez hasonló órát építeni stb?

Másik téma; Elektroncső ügyben lenne kérdésem. Még gyártanak csöves erősítőket, akkor hol gyártanak még csövet? Nem tudod véletlenül? És milyen típusokat, jó gondolom varázsszem és efféléket nem, de mégis, erre nagyon kíváncsi lennék, hogy kik gyártják manapság az elektroncsöveket. Milyen márkájúak vajon.

Köszönöm előre is a választ!

 

Üdv; Radios20

Kiss Béla lászló képe

Üdvözöllek! Ilen csöveket már -tudtommal- sehol a világon nem gyártanak, ha valahol újként árusítanak, az megmaradt raktárkészlertől való. V.....n, itt-oott, bontott műszerekből kinyerhetők, meglehetősen sofkéle típusváltozatban létezik. Az ár változó. általában 500ft körül van darabja.

Viszonylag sok kapcsolási rajz van fenn a neten nixie-csöves órákról, magyar fórumtéma is akad bőven, ezek szinte kivétel nélkül mikrokontroller-alapúak, amit fel ekll programozni. Nagyban leegyszrűsödik így a kivitelezés, de nem korjelleges megoldás. Az kizárólag TTL IC-lánccal érhető el. Akármelyik kivitel mellett döntesz, mindenképpen kell elektronikai jártasság, és oszcilloszkóp az élesztéshez. Szkóp nélkül, vagy legalább egy logikai teszer hiányában nagyon nehéz fülön csípni a hibát, vagy ha valamelyik IC eleve rossz, ami főleg régi TTL-ek esetében nem is oylan ritkán fordul elő.

Csöves erősítőket gyártanak, hiszen az igényes hangszererősítők(Marshall, VOX, stb) bizonyos típusai ma is csöves elő,-és végfokozatokkal készülnek, továbbá a hi-end audiókultúra elengedhetetlen alapkövei az elektroncsöves elő-és végfokozatok, sőt audiofil CD-játszók, D/A konverterek kimenetét is elektroncsöves kivitelben készíti el a gyártó. Stúdiótechnikai vonalon a legigényesebb kondenzátormikrofonok ma is csöves előerősítővel készülnek, de készülnek külön csöves mikrofon/hangszer előerősítők stúdiótechnikai használatra, külön egységként. Az elektroncső mára exkluzív cikké vált, így drága, speciálcégek gyártják, akik anno is jártasak voltak a vákuumtechnikában (Valvo, RCA, Philips-Miniwatt), de kína is foglakozik a témával, és nem is gyárt rossz cuccokat, például az abszolút hi-end francia Jadis/Jefy csöves erősítőkben kínai csöveket találhat az ember...

Nagyon jó csöveket gyártott anno az NDK RFT-egyesülés, a Tesla, a Philips, a Tungsram, sőt a szovjetek is. A szovjet GU-40 sugártetróda a mai napig etalon-cső lehet hangfrekvenciás végfokozatok esetében. Ha ilyen gyártmányokat sikerül original állpotban fellelni, és van lehetőség a statikus adatok ellenőrzésére(csőmérő), akkor nagyon jó eséllyel használhatók fel a legkomolyabb alkalmazásokban is.

 

Üdv: KBL

http://stores.ebay.com/Nixie-Store , de lehet keresgélni az Ebayen "ranutek" és "kwtubes" eladók ex-szovjet alkatrész megatonnái közt is (bár sok minden elvittek már az elmúlt 8 év alatt). Kwtubes egyébként egy litván úriember, Gintaras Sakenas, rendkívül segítőkész és korrekt, postázásban is. Vettem már tőle Nixie-t, highend olajpapír kondenzátorokat, még egy Tájfun osztályú tengeralattjáróból kioperált relét is. Nem vicc :)

Radios20 képe

Üdv!

Köszönöm, a segítséget!

Üdv;Radios20

Radios20 képe

Köszönöm, hogy írtál! Műszerek hiányában így egyenlőre leteszek a Nixie csöves "masinák" építéséről:-) Majd idővel, és ha anyagiak engedik megpróbálok készíteni egyet, mert nagyon tetszenek.

Köszönöm mégegyszer!

Üdvözlettel; Radios20

Kiss Béla lászló képe

Igazán nincs mit!! Nagy műszerezettség nem kell ám: 1000ft-os praktikeres multiméter, egy szabályozható tápegység, vagy minimum +5V stabil fesz.forrás, logikai teszt-ceruza, és/vagy oszcilloszkóp. És nem árt még, ha tudsz NYÁK-ot készíteni, vagy készíttetni, és persze nem ez lenne a legelő megépítendő elektronikád...:O)

Radios20 képe

Köszönöm ismét amit írtál! Hát így már bíztatóbb :-) Megmondom őszintén amikor soroltad az oszcilloszkópot stb, kicsit elkeseredtem, de így lehet, hogy idővel megpróbálok csinálni egy ilyet.

NyÁK-ot tudok csinálni, de nem sokat csináltam eddig. Ha minden úgy alakul, ahogy szeretném, lemennek a vizsgák, újra munkábaállok, valamint találok NIXIE csövet, akkor megpróbálkozok vele. Majd megpróbálok keresni valami nagyon egyszerűt, kezdetnek.

Lenne mé egy kérdésem de más témában, már régóta húzódik-halasztódik ez nekem. Szeretnék valami  tekercselőgépet csinálni, nincs ötleted miből és hogyan lehetne számlálót csinálni rá. Ez egyenlőre úgy áll, hogy van egy ruszki amerikáner fúróm (azért ez egy olyan szép fintora a sorsnak;Orosz és Amerikánernek mondjuk :-D, na mindegy) viszont nemtudom miből és hogyan kellene számlálót csinálni. Nehezítő dolog az, hogy ilyen fordulatból kivonni összeadni, osztani szorozni, az nekem nem megy. Életem, valamint szüleim életének egyik legszebb pillanata volt amikor egy gyenge kettessel meglett a matek érettségi :-D Szóval mindenképpen számláló kellene a géphez.

Válaszodat előre is köszönöm!

Köszönettel, Üdvözlettel; Radios20

 

Bezegh Karoly képe

Én svájcból irok, ha érdekel a Nixie ugyanis gyártják, vadonat újak, és

minden menyiségben. Minden más csöveket is, ugyanis az elektroncsöves

erősitők második "reneszánszát" éljük. Nekem is csöves erősitőm van, és

minden probléma nélkül lehet csöveket vásárolni. De az árak egy kissé

magasak. 1db.  nixie cső, 174 EUR !!!, és 6 db kell, persze ha a másodperc

nem kell 4db. is elég. Az órát készen is lehet vásárólni, komplett elektróni-

kával, persze drágábban. Üsd be www.dodocus.de és mgtalálsz mindent

az órával kapcsolatban, természetesen árjegyzékkel, képekkel együtt.

üdv. B.K.

Üdvözlöm!

Gratulálok, szép kis óra. Magam is barkácsolgattam hasonlókat, több-kevesebb sikerrel. Volna esetleg receptje pontos 1Hz generátor áramkörre? Próbálkoztam már többfélével, de egyik sem vált be igazán. Ön mivel hajtja?

Köszönettel,

T.

üdv

 

Van egy a képen láthatóhoz eléggé hasonlító 6 szegmenses nixie-órám (v....a) ..amit egy Stranszky Károly nevű úr készített 1970-ben.

Nem ismerik esetleg egymást?:)

 

 

 

nixie-óra

Kiss Béla lászló képe

Üdvözlöm, láttam az órát a vaterán, ha jól tudom, valamikor tavaly-tavalyelőtt volt fenn, és eléggé "okos" áron talált gazdira.

1970-ben egy ilyen cucc alkatrészeit csakis csókos veréb tudta összeszedni, egy átlag amatőr nem volt képes összekotorni, jóformán tranzisztor sem volt kapható, nemhogy TTL IC, és akkor kurrens nixie-cső...Nem ismerem az urat, ('70-ben édesanyám is csirke volt még:O)), de a kapcsolás meglehetősen uniformis, nagy eltérések nem lehetrnek, max. a beállítás-léptetés megoldása térhet el, no meg a járulékos funkciók. Látható a cuccaim között ilyen álló, Z573-as csővel épített óra is.

...Akkor hasonó korúak lehetünk.:)

 

Remélem sok ideig fennmaradnak és jól szolgálnak még ezek a művek.. Bár jómagam nem értek hozzá, de nagy csodálójuk vagyok. (mint megannyi régi dolognak)

 

 

további szép napot!

 

 

 

CernaGeza

Kiss Béla lászló képe

Üdv!! A nixie-csöve, ha nincsenek túlfszítve, elvileg korlátlan élettartamúak lehetnek, hacsak az üvegballon el nem reped. Az IC-k is hosszú életűek, de nem árt tartalékról gondoskodni:O)

Stranszky Károly vagyok. Ezt az órát valóban én készítettem. Csókos ugyan nem volt a közelemben, de valóban nagyon sokáig tartott összeszedni az alkatrészeket. Kb egy évig gyűjtögettem és csak utána mertem megtekertetni a trafót hozzá. Amikor pedig a végén nagy nehezen a doboz is elkészült, rájöttem, hogy azt a rengeteg IC-t senki nem láthatja már, amiért annyit küzdöttem. Ezért a doboz tetejét kivágtam és a kivágást egy halvány füstszínű plexivel zártam vissza. Így még most is meg lehet nézni a készülék belselyét, de ebből a szögből itt nincs fotó.

 

Stranszky Károly vagyok. Jelentkezem.

Kiss Béla lászló képe

Kedves Károly, üdvözlöm!

 

Pontosítsunk azonban: Ön a "time is money"-órát készítette az alsó képen, álló csövekkel, és nem azt, ami a címben szerepel, ti. azt én készítettem...:O)

 

Azért az a kijelentésem helytálló, hogy 1970-ben egy ilyen szerkezetet korrektül (!) megépíteni nem lehetett könnyű (IC-k, pláne foglalatok, normális fóliás lemez, stb...)

Én minden nixie-csöves órámat és egyebet -noha 10éven belüli produktumok - igyekeztem korhűen, a korai '70-es évek építési-esztétikai elveinek figyelembe vételével megépíteni, így bármelyik letagadhatna 35-40évet...)

 

Tisztelettel: Kiss Béla László

Dr Dee képe

Üdvözlők mindenkit!

 

Nekem is nagyon tetszenek ezek vagyis az ilyen tipusú órák. A teknikai részleteket nem értettem amikről eddig "diskuráltak":-)) Nem vagyok az a tipikus teknikai ember! Egy kérdésem lenne mind a két Úriemberhez. Egyszerűbb belső el de ilyen külsővel is ellehet készíteni egy ilyen órát? És ha igen akkor mennyi idő? És mennyi pénzbe fájna? Válaszukat előre is köszönöm

Dr Dee,Lakatos Gábor

 

Kiss Béla lászló képe

Kedves Gábor,

 

kérdésedre a válasz: elvben -hangsúlyozom: elvben - igen, a korszerű mikorvezérlős megoldások lényegesen leegyszerűsítik a dolgot, ha és amennyiben van lehetőségünk mikrovezérlőt proramoz(tat)ni. Aki ilyesmire be van rendezkedve, annak ez smmiség, aki előtt ez új terület, ott akadhatnak nehézségek. Olyan ez, mint a gépi forgácsolás például, vagy a hegesztés.... Vagyis nem jelenthető ki egyértelműen az építési könnyebbség, a felépítés azonban leegyszerűsödik.

Nem nélkülözheti ez utóbbi megoldás sem a speciális, meghajtó-dekóder fokozatokat (sem).

Akinek nincsen elektronikai-építési gyakorlata, semmiképpen se álljon neki ilyen projektnek, mert szinte biztos a kudarc, vagy a komoly nehézségek. Sajnos ilyen órákat nagyon magas áron kínálnak, hiszen egyedi darabok, és sok munka van velük. Természetesen hozzáértéssel a piaci ár töredékéből kihozható egy ilyen, de erre egy régi vicc jut eszembe:

Autószerelő a kuncsaft előtt egyet rácsap kalapács nyelével az önindítóra, miután az autó azonnal beröffen. Gazda kérdi, mivel tartozik?

- 1005ft.

-1005ft? Hogyan jött ez ki, mester?

-5ft az ütés, de 1000ft, hogy tudtam, hová kell sújtani....

 

Nagyjábóli árak: kijelzőcső: 800-2000ft/db (bontott, de ez lényegtelen), meghajtó dekóder IC (74141): 500-800ft/db. Ezek a lényeges építőelemek, továbbá egy sor apróság: olcsó TTL IC-k, foglalatok (!!!), PIC-es változatnál az üres mikrovezérlő, ház, tápegység, stb. A trafótekercselés megkerülhető ugyan, de nem illő és nem üdvös.

Elmondom a tapasztalataimat. Összesen 3 nixie csöves órát építettem. Mindegyik 6 csöves és TTL ic-s. Az első 6 csövemet 3000-ért vettem valamikor 2005-ben. Ezután több mint 7 év telt el mire eljutottam odáig hogy komolyabban foglalkozzak az építéssel, mert túl nagy falatnak tűnt. Voltak ismereteim és csináltam már korábban is dolgokat, de nem voltam teljesen tisztában az óra működésével. Sok kerülőúttal és munkaórával azonban sikerült egy működőképes deszkamodellt építenem nagyjából 2 hónap alatt. Nem dolgoztam rajt minden nap, de volt pár hosszú délután meg este amit rászántam. A doboz elkészítése további 2 hónapot igényelt, de ez már nem rajtam múlt. A harmadik órám lényegében már egy előző órám másolása volt csak. Az alkatrészek megszerzése után nagyjából 2 hét alatt elkészült a működőképes deszkamodell. Ezen viszont szinte minden nap dolgoztam valamennyit, mert ajándéknak szántam és időre készen akartam vele lenni. A paneltervem már az előzőekből adva volt és próbapanelra épült, hogy maratni se kelljen. Minden ilyen órának megvan a maga története, mert szinte mindegyik egyedi gyártás eredménye. Egy gyári órával találkoztam a neten amit a Longines csinált, de ez sem lehetett egy nagy széria. A csövek ára pedig úgy vettem észre hogy drágult a korábbi évekhez képest. Ha valaki nekiáll egynek és mire aukciós oldalakról meg innen onnan összeszedi a hozzávalókat könnyen elszaladhat az ár 10000 fölé. És akkor még csak ezután jönnek a munkaórák, és dobozról még szó se volt...

Kiss Béla lászló képe

Kolléga nagyjából hitelesen összefoglalta a lényeget. Magam is számos ilyen órát építettem, mindegyiket TTL-ekkel, mert az úgy korhű és úgy az igazi.Javítottam is jópár idegen "madarat", félbehagyott projektet élesztettem fel.

Sőt elkövettem egy ilyen hőmérőt, és oda/vissza szalaghosszmérőt, magnóhoz. Ezek mind megtalálhatóak a nevem alatt, az oldalon.

 

Kiegészítés: mai piaci árakon az alapanyag nem igazán ki 10ezerből, a 6db csövet nyugodtan számolhatjuk 5000ft-jával, a 6db meghajtó min. 3000ft, ezekre rakódik szállítási költség, aztán a többi alkotóelem, apróságok, pucukák....és doboz még mindig sehol, és trafót sem kukáztam/vettem, bár ez elhagyható, de nem illik elhagyni, főleg, ha más diszponál felette a későbbiekben... Megépíthető 4-digites változatban, de úgy nem az igazi, túl "statikus", a megtakarítás nem lényeges, és nem is lehet cél. (egyszer építettem 7-digites, 1/10s-et is mérő órát, de az meg már zavaró, idegen hatású lett, így maradt a 6 számjegy kijelzése)