Tesla GEC-071 st. lemezjátszó


Forrás: 
Saját Csányi Tibor gyűjteménye
Tesla GEC-071 st. lemezjátszó

Szerintem az efféle márkájú és kategóriájú bakelitlejátszók okozták a jobb sorsra érdmes bakelitok millióinak a vesztét a kgst országokon belül! Ha valaki nem ért velem egyet csak bátran írjon!:)

lunatic69 képe

A kar alakjából ítélve valószínűleg kerámiahangszedője van ennek a lemezjátszónak, azoknak pedig a hangszedő konstrukciójából kifolyólag

szerény a frekvenciaátvitele,de ami rosszabb a magasabb frekvenciájú részeit a barázdának több lejátszás után szinte biztosan legyalulja.

A kerámiahangszedőben ugyanis a tű a tartó csövecske által egy kerámiahasábot tekerget a barázda frekvenciájának ütemében ide-oda,

aminek a keresztmetszet változása függvényében változik az ellenálása.

Így alakítja vissza a mechanikus jelet pulzáló áram formájában elektronikus

jellé.A kerámia viszonylag nagy terhelést ró a barázdára,sokkal nehezebb

megmozgatni mint egy szabadon álló mágnesdarabkát vagy egy miniatűr

tekercset.A korai időkben a viszonylagos olcsósága miatt építették szerényebb árú(és minőségű)lemezjátszókba,de később a mágneses hangszedő teljesen kiszorította

Tisztelt Lunatic 69! Nem kevered estleg össze a piezo hangszedővel? Ami szintén egy eléggé kommersz hangszedő volt, de viszont olcsósága miatt előszerettel építették bele a gyártók az ilyen kategóriájú forgatókba. Egyébként köszi hogy műszakilag is alátámasztottad a véleményemet!

lunatic69 képe

De, kedves gerlac,utánanéztem és rájöttem hogy sikerült kissé összemixelnem a tulajdonságokat a pezokristályos és keramikus hangszedők között,de a lényeg nem változott. Mindkettőnek baromi pici az engedékenysége és  nagy tűerőt kíván ahhoz hogy egyáltalán értékelhető jelet produkáljon, úgyhogy akinek kedves a lemeze élete most nem próbálkozik velük.

Hali

 

A kristály, és kerámia hangszedő is a piezoelektromos elven működik: elmozdulásra elektromos áram keletkezik benne. Ezen az elven működik a krisztály, és a kerámia hangszedő. A krisztály hangszedő a rosszabb, nagyobb tűnyomás kell hozzá, mert vastagabbra kell csiszolni, rossz a frekvenciaátvitele, viszont olcsóbb. A kerámialapos hangszedő jobb frekvenciaátvitellel rendelkezik, vékonyabbra csiszolható, tehát kisebb tűnyomóerő is megmozgatja a lapokat, kevésbé rongálja a lemezt. A kerámia hangszedő kevésbé érzékeny a levegő páratartalom változására. Ebbe a lemezjátszóba az olcsóbb, rosszabb krisztály hangszedőt épitették be. Az nzc 150-be már kerámialapos hangszedő került.

Tesla


Tesla
1992
Tesla
1986
Tesla B-101
1980-1989
Tesla B5
1970-1979
Tesla hangfal
Találat: 3
Tesla lemezjátszó
Ismeretlen évjárat
Tesla NC420
1970-1979
Tesla NZC 710
Ismeretlen évjárat
Tesla Orfeus
1970-1979
Tesla rádió
Találat: 2
Tesla telefon
Találat: 2