Tesla hangfal


Forrás: 
Saját példány
Tesla hangfal

Tesla hangfalpár, amit gyárilag a Tesla moderato lemezjátszós rádióerősítőhöz adtak. Eredetileg 10w, de én mélyek nélkül vettem, utólag 15w-os Tesla mélyeket raktam bele, így volt alkalmam megcsodálni a brutális hangváltót ami benne van. Egész jó hangja van, és strapabíró.

Nekem is van egy ilyen. Pár éve mentem a haveromhoz és félúton egy kuka mellé egyszerüen kivolt rakva egy pár ilyen, egy tűtisztitó ecset meg egy supraphonos bakelitközpontosító társaságában. Közelről megnéztem, hát mondom ez nem lehet valami nagy eresztés. Hátul a cimke szerint a teljesítmény mindössze tizennéhány watt, amit igencsak keveselltem, ráadásul a müanyag rács is elég kommersz hatást keltett. Ennek ellenére hazahoztam mert a külsőségek ellenére kiváncsi voltam mit mutat. Belenézve a belső műszakilag hibátlan volt, és egy philips 793-as rádiós erősítővel hajtom a mai napig. Alábecsültem ezt a hangfalat. Magas és mély tekintetében is meglehetősen jó hangot produkál, továbbá kimerem jelenteni, hogy ezeket a dobozokat tartósan meglehet terhelni akár 25-30 w-al is, anélkül hogy károsodna.

gti3per888 képe

Valami legendát halottam már arról, hogy ezek 15-16cm-es, 15w-os tesla mélyek még a 100w-ot is bírták, én 2x15w-os rft-vel hajtom őket, ez már max terhelés ami elvileg már nem egészséges a hangszórónak, ahoz képest lassan egy éve megy így és nincs baja.

NGA képe

És egy éve teljes hangerőn terheled? Mert az RFT csak teljes hangerőn tud 2x15W-ot. Ha egy hangszóró 15W-os sinusban és az erősitő is 15W-os szintén szinusban, akkor nem jellemző, hogy tönkremegy a hangszóró.

gti3per888 képe

Hát nyilván nem ordíttatom fullon, de mindenhol azt hallom, hogy az adott erősítő teljesítményéhez 2x akkora teljesítményű hangfal ajánlott, de mint mondtam, olvastam valahol, hogy ezek a mélyek állítólag még a 100w-ot is bírták. Am annak rft-nek amivel hajtom őket van egy ledsor az elején ami szerintem a leadott teljesítményt mutatja, nemtom mennyire pontos, de elég sokszor felugrik maxra.

NGA képe

Az előlapon található ledsor az un. parasztvakitás. Semmi köze nincs a valósághoz.

A teljesitmény két féle lehet. impulziv, vagy tartós. Az impulziv teljesitmény (tulajdonképpen ezt nevezik zenei teljesitménynek) az az, amikor 1-1 pillanatra teljes kivezérlésbe kerül az erősitő, igy a néveleges teljesitmény, vagy annál kicsit több leadására is képes. A tartós terhelés pedig az, amikor egy adott jellel, ami nem zenei jel, folyamatosan teljes kivezérlésbe hozzuk a végfokot. Ha le akarnám egyszerűsíteni, ez olyan, mint hogy valaki egészen nagy súlyt tud egy pillanatra felemelni, de tartósan sokkal kevesebbet tud megtartani. A 100W-os mély az ebben az esetben csak mendemonda, mivel egy 100W-os teljesitményt elviselni képes mély felboritaná ezt a kis dobozkát hátrafele, ha bele lenne szerelve. És akkor még nincs is bekapcsolva. Valószinűleg nem véletlenül 15-20 kg-osak a 100W-os terhelést tartósan is elviselő hangdobozok.

gti3per888 képe

Na ezt viszont eddig még nem tudtam, hogy tényleg csak reklámnak van ott a ledsor. Nem is sejtettem volna, hogy már 20 évvel ezelőtt is volt parasztvakítás, de legalább ötletes és design-os parasztvakítás, nem úgy mint manapság, amikor két kis fehér műanyag szappantartó "hangfalra" giccsesen-szivárványosan csillogó felirattal ráírják, hogy 1200w P.M.P.O.

Kiss Béla lászló képe

Nagyon megtévesztő lehet a hangsugárzó jellemzése a teljesítmény(W, korrektebbül VxA=VA) dimenziójával. Ez egy dolog, hogy a hangszóró tekercsén, vagy a hangsugárzón, mint komplex reaktív terhelésen  a végerősítő  meghajtó feszültsége (U), és a terhelés által felvett áram mekkora(I) villamos teljesítményt (VA) alakít mozgási, hő, -stb energiává. Ez viszonylag kevéssé informatív adat. Ezen kívül még számtalan lényeges adat jellemzi a hangsugárzót(impedancia-frenkvencia összefüggés ,fázis-frkvencia jelleggörbe, stb)

És itt lép be a leglényegesebb adat: az érzékenység: hogy adott villamos meghajtó teljesítmény hatására a hangszóró mekkora hangnyomásszintet (SPL=Sound Pressure Level) képes kelteni (dB). Tehát: mekkora légtömeg lendül mozgásba. (vö: 30W,30centis (régi VT), és 80W 15centis minitorony (JVC) szóró)

Pl: 140W-os ruszki S-90 hangdoboz, vagy a 200W-os BEAG BIFRONS nagyon érzékeny, egy Oristerrel is hatalmasat szólnak. Viszont a 80W-os Spendor BC-1-et igencsak meg kell tornáztatni jellel, ha élvezni szeretnénk az egyébként kiváló hangját. Az csúcsterhelésről csak annyit, ha egy hangsugárzó (hangszóró) kellőképpen érzéketlen, akkor elviseli a matemetikai nagyságrenddel magasabb jelcsúcsokat is.

Többek között ezért tilos ad-hoc, visszakézből mindenféle likakat, reflex-madáretetőket fúrkálni az amúgy nem annak tervezett dobozra...

Tesla


Tesla
1992
Tesla
1986
Tesla B-101
1980-1989
Tesla B5
1970-1979
Tesla lemezjátszó
Ismeretlen évjárat
Tesla NC420
1970-1979
Tesla NZC 710
Ismeretlen évjárat
Tesla Orfeus
1970-1979
Tesla rádió
Találat: 2
Tesla telefon
Találat: 2
hangfal


Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
RFT hangfal
Ismeretlen évjárat