Rádió televízió javítás neon


Forrás: 
saját fotó
Rádió televízió javítás neon

Egy "tipikusan szocreál" konzolos neonfelirat a Népszínház utcában. Betűkre bontott szöveg "dobozokban". :)

ÁDY képe

Érdekes, én ezeket a dobozolt matricás változatot már nem tartom igazi neonnak. Csak a csőből hajlított verziót. Ez talán csak neondoboz. Ennek már nincs olyan varázslatos színe!

ez a felirat minden, csak nem "varázslatos". :) Azért raktam fel ide, mert egyrészt retró és "jellegzetes", másrészt meg része a blogomnak, amit most írtam a neonokról. :) Zsófi

Csuby képe

Tenyleg nem neon, de nagyon RETRO.

Ezekben a dobozokban feher fenycsovek vannak.

A neon meg hajlitott vilagito cso.

A nevet a neon gazrol kapta, ami a csoben van es elektromos hatasra pirosan vilagit. Ezek voltak az elso vilagito reklamok. Tehat a tobbi szin mas gazzal van toltve, de a neve neon maradt. Es sokan tevesen a fenycsovet is igy nevezik.

Zsofi, bocs a tudomanyoskodas miatt, de ez is hozza tartozik a retro reklamokhoz.

Csuby

Ez vajon mitől "tipikusan szocreál"? Ennek köze sincs a szocreálhoz.

NGA képe

Kis segitség, mert úgylátom igen sokaknak fogalma sincs mi is az a szocreál, és mindenre ezt alkalmazzák lassan amir ronda és régi.

 

A szocreál a szocialista realizmus kifejezésből képzett mozaikszó, a szovjet minták alapján a népi demokráciákban elterjesztett irodalom, képzőművészet, építészet hétköznapi értelemben használatos jelzője.

A szocreál szűkebb értelemben az országonként hosszabb-rövidebb ideig – Magyarországon 1949-től 1956-ig – tartó ún. 50-es évek művészete, tágabb értelemben pedig mindazon művészeti produktumok együttese, amelyek a szocializmus (kommunizmus) építésének ideologikus ábrázolását tűzték ki céljukul.

 

Ez egy szocreál kép:

 

Feribá

Tökéletesen szocreál festmény: a nagy vezér kezet fog a proletárokkal. Hátul pedig épül a szocializmus!

 

Bocs az alsó képre reagáltam, nem a neonra. Kitöröltem volna, de nem tudom hogyan lehet...

Valóban sokatmondó kép! Csak nekem túl fehér :(

Talán jobb lett volna a Retronómra feltenni a képet?

Nem tudom, csak kérdem.

Nekem is egy (előre) gondolkodó ember súgta ezt

 

::

Kalmopirin

Elnézést kérek, de ennek semmi köze a szocreál irányzathoz, már időben sem.
Ez a reklámdobozos feliratozás volt alkalmazható technológiailag az adott időszakban (70-es évek). Hálózati fénycsövek szolgáltatták a doboz világítását.

Hogy az adott korban milyen technológiai adottságok voltak Magyarországon, annak érdemes lenne utána járni, ha már ilyen témában mélyed el valaki.
Mibe kerül a neon (az igazi), hogyan gyártják,(gyártástechnológia) mit jelent a szocialista realizmus, (művészettörténet).
Mikor szakadt meg a reklámozás szokása időben (történelem, háború, gazdasági helyzet)és mikor folytatódott. Mikor, milyen alapanyagokhoz lehetett hozzájutni. Lásd COCOM-lista

(Az USA a Szovjetunióval és a hatalmi befolyása alá került államokkal szemben gazdasági embargót rendelt el (1948. március 1.). Ezzel gazdasági értelemben végérvényesen legördült a vasfüggöny. .. Ezáltal 1948-ra megvalósult a tőkés és szocialista világrendszer gazdasági izolálódása. Az embargópolitika egyes elemei (például a fejlett technikájú műszaki termékek exportjának tilalma a szovjet érdekszférába tartozó országokba – COCOM-lista, vagy a legnagyobb kedvezmény elvének megvonása stb.) – ha változó mértékben is –, a hidegháború végéig érvényben voltak.

A hidegháború vége a berlini fal ledöntésével kezdődött 1989-ben.)

leguan képe

Természetesen köze nincs a szocialista realizmushoz. Ami elsősorban nem a forma, hanem a tartalom sajátossága volt. Egy erősen ideológikus tartalom ("eszmei mondanivaló"), ami a kommunizmus építésébe vetett optimista hitet tükrözi (bővebb esztétikai fejtegetés nem ide való). És bizony a "RÁDIÓ TELEVÍZIÓ JAVÍTÁS" szöveg ugyebár nem tükrözi. Ráadásul ez az irányzat az '50-es évek sajátja, amikor még nem reklámoztak televízió javítást.

 

Még annyit, hogy manapság bizonyos stíluselemekre (giccsbe hajló derű, leegyszerűsítő tipizálás, erőltetett realizmus stb.) egyből ráfogják, hogy "szocreál". Ami azért is nagy butaság , mert az '50-es évek USA-jában készült hatalmas mennyiségű reklámrajz is pontosan ilyen stílusjegyeket mutat. És erre nehéz lenne ráhúzni a "szocreál" sablont. ----- Ennek illusztrálására tettem ide néhányat.

Rádió


Rádió
Találat: 2
rádió
Ismeretlen évjárat
Rádióim
Találat: 2
Rádiók és magnók
Ismeretlen évjárat
Rádióműsor
Találat: 4
Radion mosópor
Találat: 2
Radioton
1980-1989
televízió


National-panasonic televízió
Ismeretlen évjárat