BEAG Hox 51 hangfalpár


Forrás: 
saját gyüjtemény
BEAG Hox 51 hangfalpár

Nemrég jutottam hozzá ezekhez a retró hangfalakhoz.

Külsőre korának megfelelő állapotába van, a hangszórók és azok peremei is jók .Minden megvan hozzá még a csatlakozónál a hátsó műanyag takarás is. Én személy szerint a Videoton EA6383 S erősítővel használom. Hangjába a magast kicsit hiányolom, de ennek ellenére nekem bejön.

Észrevettem, hogy a szobába ezek a hangfalak adnak egy kissebb térhatást. Nálam megállja a helyét, meg vagyok velük elégedve.

Becsülendő, hogy ezek a magyar  hangfalak közel 40 év után is tökéletesen működnek :)

Továbbá esztétikailag is szebbek, mint akármeik mai 5.1 hangfal stb.

Hát igen, akkoriba tudtak alkotni ! :)

 

Fénykép0276.jpg Fénykép0269.jpg Fénykép0268.jpg Fénykép0272.jpg Fénykép0228.jpg

Szép napot !!! Megkérdezhetem esetleg a Beag gyűjteményed miből áll ???

Lenne egy - két pár , forgalomba soha nem került kis hangfal dobozom , mint érdekesség ...  Privátban küldök képet ha érdekel ...      Üdv ;   leo

oldtimer képe

Régebben formatervezett dolgok voltak. Persze nem a legelső orsós magnókra gondolok, mert azokról sok esetben a szappantartó jut eszembe ;)

Amikor bejöttek a fém előlapos hangerősítők, tunerek, magnók esztergált forgatógombbal. Ami később műanyag lett aluborítással (legalábbis magyar szinten). Ezek még kinéztek!

 

Ma pedig sok cég "papírzsebkedőcikkeket" árul, vagyis: Használat után eldobandó.

Úgy is néznek ki. Sok a műanyag és esztétikailag nem hogy szépek, de van amelyik ormótlan, sőt randa is.

A hangjukról nem is beszélve. Persze ma már mindent integrálnak, ámde egy mai ""Minitorony"" elektronikája majdnem annyi amennyi egy programozható kenyérpiritóban van. Pedig a funkciója kicsit más.

üdv.: oldtimer

márió1993 képe

Igazad van.

Régen a tartóssággal törődtek nem a mennyiséggel. Nekem egyébként a videotonoknál tetszik a modulos felépités. Ha valamien uton-módon az erőlködő végfokja (jobb/bal oldal vagy mindkettő) tönkremegy ki lehet venni a hibás végmodult. Szerencsére az EA 6383 is ien.

 

 

Mai "integrált" világban a javitás kevésbé lehetséges, meg sok alkatrészt kispórolnak belőle de ez meg is "hallatszik" rajtuk.

Személy szerint engem külsőre nem győznek meg az új "plecsniformák", meg a teljes műanyag kialakitás.

 

Az esztergált  fém gombok, fém előlap/burkolat kialakitás az igazi mind fogásra mind külsőre. A napokba elkezdek egy házi épitésü erősítőt késziteni és annak gombjait én is esztergálni, marni fogom :)

 

Legutóbb javitottam egy Tescoban vásárolt Minitornyot magnó tekerés meg cd olvasás hibával. Szó ami szó ugy vannak ezek megcsinálva hogy szétszedés után összerakni ne nagyon lehessen. A kialakitás nagyon gagyi munka.Az elektronikája nem nagyon bonyolult, sőt beborzongtam a látványtól pl a rossz forrasztásoktól :)

Nagynehezen órák után összeraktam most már működik :)

 

üdv.: Márió

 

Radios20 képe

Ezt a képet egy youtube videóból "ollóztam ki"

 

beag1.JPG

 

 

 

 

itt pedig a videó

 

http://www.youtube.com/watch?v=achRM7SnAe8&feature=related

 

 

Másolat - beag1.JPG

 

márió1993 képe

Köszönjük Radios20 a képet és a videót :)

 

Ma egy kicsit megváltozott a véleményem a BEAG-okkal kapcsolatban.Mikor hozzámkerült előfordult, hogy nem érintkezett rendesen és torz illetve halk volt a hang és a magasat hiányoltam meg a mélyet is kicsit. Mai nap folyamán átkábeleztem őket. Eredeti mulatós cd-ről kipróbáltam, a Denon cd lejátszóval és egy 4 ohmos erősítővel, szó ami szó  nagyon szép tiszta hangja volt ,megvolt benne a mély a közép és a magas.

Mindenféle Loudness és egyéb hangszin nélkül.

Ebben a zenei műfajban véleményem szerint jól teljesitett,tetszett, de a teszt során kiderült, hogy a mai disco/house kategória nem neki lett készitve :).

Ahhoz képest hogy nincs külön a mély,közép,magas ennek ellenére minden megvan benne és nagyot is szól :)

 

 

 

Radios20 képe

Én köszönöm a hozzászólást :-)

BEAG-hoz igazság szerint nem tudok túlzottan hozzászólni. Mert nincs semmi viszonyítási alapom. Van egy még EAG  elektroncsöves erősítőm. Egy AE 782-es. Ebben van még plusz egy középhullámú rádió rész egy kis kontroll hangszóróval. De komolyabb EAG vagy BEAG dolgaim sajnos nekem nem voltak. Mindenesetre kinézetre nekem nagyon tetszenek :-)

márió1993 képe

szivesen máskor is!  :-)

Még nem hallottam ezeknek az elektroncsöves erősítők hangját de állítólag szebb a hangja, mint tranzisztoros társaiknak.

Nekem is tetszik a BEAG formavilága, amellett a hangjuk is egész jó. Egyébként az én BEAG-jaim nagy valószinüség szerint eladóak lesznek, erősítő hiányában :)

 

 

márió1993 képe

újabb képek a BEAG-okról feltölve :)

és új infók:

hangszórókészlete: HX 125-4

teljesítmény: 12VA /hangszóró

frekvenciatartomány: 40-20000 Hz

 

 

1982 ápr 27-én gyártották, nagynehezen lefényképeztem, szinte hihetetlen :)

 

BEAG


BEAG
1980-1989
Beag AET 210
1970-1979
Beag duó
1970-1979
Beag HTX-55
1980-1989
Beag mikrofon
1970-1979
Beagok
1970-1979