A "megújult" Orion HS-500-asok


Forrás: 
Saját fénykép

Íme a megújult HS-500-asaim, pontosabban csak a mélyei újultak meg. Épp idejét láttam leváltani a régieket, és tartalékot szerezni egyben. Ez is jelzi, hogy teljes mértékben berendezkedtem és felkészültem a hosszú idejű Orion zenelésre. Rendkívül olcsón jutottam hozzá ehhez a két mélyhez, ami tulajdonképpen a jó "öreg" bolgár LB1231-es, csupán fel lettek újítva egy kicsit. A felújítást egy jó hírű miskolci mesterember végezte, aki igencsak érti a munkáját. Újra lettek peremezve, a régi vászonszél le lett cserélve gumiperemekre, melyeknek jobb az engedékenysége is, így valamennyivel több mélyet ad, a réginél. Új porvédőt is tettek rá, aminek átmérője egy kicsit nagyobb is. Új kivezetőszálat tettek rá, és ami a legszenbetűnőbb, az az, hogy le lettek festve sötét feketére, így olyan, mintha új lenne, és szerintem így lényegesen szebb is. Azt nem tudom, hogy mennyiben változtak a hangszóró paraméterei, de füllel hallgatva, szinte semmi különbség, ugyanaz a tipikus bolgár mélyhang, aminek persze örülök, mert így nem sokkal tértem el az eredetiségtől. Előre szólok újra, nem kívánom ezt sem versenyeztetni más nívósabb hangszórókkal, hiszen nem az volt most sem a célom, hogy minőségibbet csináljak, csupán tartalékba kellett az életem végéig tartó Orion zenéléshez.:))) Ezen felül sokkal szebb is, és nem is tér el már a kettőnek a színe. Ellenben érdemes lenne megnézni a lenti képeket is a kifakultról, amelynek még a pereme is elég gyenge állapotban van, Kinyúlt, elronygyolódott, szóval, úgy érzem nagyon jó üzletet csináltam, és mindenképp megérte ezeket beletenni. A célom most ezekkel a képekkel bemutatni azt, hogy mennyivel másképp tudnak kinézni, ha nincs kifakulva a hangszóró, és mennyivel többet dob már a megjelenésen is. Szerintem nagyon szépek és jók lettek.:))

559287_291252457638771_867207245_n.jpg 208874_291252644305419_1715282300_n.jpg 582832_291252860972064_1512340689_n.jpg
naemmekki képe

Abszolút átérzem a HS-500-as Orion dobozok felújításának szükségszerűségét és célját is. Ilyen érzésekkel én is álltam már neki nem egy doboznak (HS-511; HS-700). A munkád minőségét tekintve pedig nem is fér kétség, hogy jól dolgoztál. Az én tapasztalatom viszont az, hogy jelentős mértékben nem tanácsos eltérni a gyári (mondjuk kipróbált) konstrukcióktól. Itt most arra gondolok, hogy a bolgár hangszórók széle láthatóan "átváltozott" gumiperemessé. A vászonszélű eredetieknek is szép, telt mélyei voltak, a gumiszél pedig, valószínűleg addig nem fog tartani, mint a vászonszél tartott.

Ettől eltekintve szép a munka eredménye és abban is egyetértek, hogy a kifakult hangszóró membránoknál jobb hatású a sötét szín.

Kékedi Levente képe

Köszönöm, bár nem az én érdemem, én csak beletettem, a többit szakember végezte. :) Igen, lehet rövidebb életű lesz, bár a gumira is mondják: "örökéletű" és bizonyos szemszögből igaz is, mert apának van egy egydi háromutas "retro" hangfala a 16 cm-es tesla gumipremes mélyközéppel, ami a kétutas fadobozos kis lemezjátszós teslából ismert, ami egyszerűen elpusztíthatatlan. Nem tudom még, hogy ez meddig fogja bírni, bár strapabírónak nézem, amellett, hogy lágy is, és jó az engedékenysége. Ha mondjuk szerepet játszik az élettartamában az is, hogy mennyire terhelem, ez a veszély nem fenyegeti szerencsére, mert az SE 260-asamon "max" 5W-ig tekerem fel. :)

Valószínűleg nem volt jó ötlet.

Kékedi Levente képe

Lehet, bár nem lettek szerintem rosszabbak az eredetinél, főleg, hogy azok nem is teljesen azonosak voltak, mert az egyik korábbi mély LA1231 míg a másik LB1231 névre hallgatott, és ez nem utólagos csere volt, hanem gyárilag tették így bele, sajnos. :( Egyébként bevált a középfordítás, az imént fordítottam meg, és valóban eltűnhetett az a kioltás, fülre is hallhatóan van már "alja" a középnek. Sajnos 2,2 ohmos ellenállásom nincs a további problémákat kezelni, de majd ennek is eljön az ideje. A mélyekről még annyit, hogy biztos nem olyanok már mint az eredetiek, Ön bizonyára tudja, hogy miért, és én is bánatos vagyok emiatt egy kicsit, hogy nem teljesen eredetit sikerült szereznem bele, de csak ez volt, mellesleg elfogadható áron. Vannak még ugyan eredeti bolgárok néhol csak az eladók olyan áron hirdetnek, amit én ki sem merek mondani. Estleg megoszthatná nekem mit gondol Ön erről a mélyről, mi miatt nem ajánja. A gumiperem miatt esetleg romlanak a hangszóró jósági tényezői, vagy akár a festés is csinálhat valami bajt??

Inkább középtartományban, párszáz Hz fölött jelentkeznek gondok ezzel a javítással. Dobozba építve mélyben valószínűleg nagyon hasonlók a korábbi önmagukhoz. :)

Létezik hozzá textil membránszél is, ami valamivel jobb a régitől.

 

Valóban elég irreális árakon mérik ezeket a használt hangszórókat...

Kékedi Levente képe

Igen, egyébként magam is csaknem egyformának találom a régit és a mostanit. Viszont arra nem számítottam, hogy nem is a mélyben lesznek a problémák majd......... Azt nem lenne rossz tudni hol kapható ilyen textil membránszél hozzájuk, legalább a későbbiekben jobb segítségért is folyamodhatnék a hangszóróvásárlás helyett, ami olcsóbb mulatság is lenne. :)

Nem nehéz a felsorolást megcsinálni, azt hiszem, már csak én készítek ebben a méretben jó minőségű 300mm-es textilszéleket. Ezeket lehet kapni Fehérváron is pl.

Amire figyelni érdemes, hogy az LB1231-hez viszont nem a PA felhasználásra, hangosításra szánt változat kell, hanem egy nagyobb engedékenységű verzió.

Kékedi Levente képe

Az lágy szél nem is árt, mert szegény bolgárok még a 30 cm-ükkel is elég mélyhiányosak.....

panblue képe

Üdv!

Értékelendő a törekvés,de a lefestett és átperemezett mélyek helyett türelmet és kivárást javasoltam volna,míg fel nem bukkan 2 jó ill elfogadható állapotú mélyhsz.

Alternatív megodás még az azonos hangszórókkal szerelt Sanyo dobozok felkutatása,kb 12-16e között lehet(ett) taláni /pár áron.

panblue

Az a baj ezzel, hogy az eredeti hangszórók közül már szinte egynek sincs elfogadható állapotban a membránszéle-pilléje-lengőcsévéje, a ragasztások töredeznek, stb. Tényleg nehéz ezekből az LBk-ből jót kifogni.

 

A képen úgy látom, itt csak az egyik membránja gyűrőtt, a másik még jónak tűnik.

Kékedi Levente képe

Igen, sajnos nekem is ez a bajom. Sokat vártam és nézelődtem, de nem leltem sajnos, csak drágán, a hangfalak felújítását/váltózását most nyárra terveztem, mert időm is van rá.

 

Valóban nem lenne sok baja a réginek sem, mert csak a széle gyenge állapotú, a másikra tényleg elmondható még, hogy: "kifogástalan állapotú"

Nem lehet mindenki olyan gazdája mint apa, bezzeg az ő 4 ohmos LB1221 mindkettő mélye olyan, mintha most hozták volna ki a gyárból. (hibátlan a széle, és olyan fekete, mint amilyen a kéményből szokott füst kiszállni.......:D) No de sebaj, nem fog itt engem gúnyolni emiatt, majd teszünk itt róla, hogy megszégyenítsem az ő gyári HS 500-asát......:D

 

Sanyo dobozok. Keresgettem volna olyanokat is, de még ritkább, mint a hazai tömegnek gyártott "HS" hangfalak. Ha jól tudom Sanyo SX 511-est kellene néznem, az csaknem megegyezik a hazai HS 511-el, és a Sanyonak még védőselyme is van, ami itt a lényeg. Mert az óvja a legtöbb károsodástól a mélyeket, és még levehetetlenre is csinálták, úgy mint a HS 282-esen. De ilyennel még nem találkoztam mostanában a neten meghirdetve.

Szép napot ! Ha jól értem nincs hozzá szövet előlapod ... Ha gondolod szivesen készítek  neked egy párat , most is van készülőbe 280 - as,  500 - as és 700 - as is , megnézheted őket bármikor ... leo

Kékedi Levente képe

Talán ahhoz az 1db-hoz kellene amelyik elég rossz állapotban van, de ha már azt cserélem, a másikat is illene, hogy egyforma legyen, mert gondolom a most készült textilszél sem egyezik a régivel. A bajom ezzel csak az, hogy nem tudok rá többet fordítani. Most már ezekkel a gumiperemesekkel fognak "muzsikálni" egy darabig.

Az előlapról volt szó, a selymmel bevont keretre gondolt, nem membránszélre. :-)

Kékedi Levente képe

Jaj, én kérek elnézést, félreértettem nagyon, csak teljesen azt hittem a szélekről van szó még mindig.......:)

 

Szóval az előlapról van szó amit fekete Jersey szövettel borítottak......olyanom van hozzá szerencsére, nincs kibolyhosodva, szakadva, meg ki is tisztítottam őket. A két embléma is rajtuk van. :)

 

Csupán azért nem azokkal együtt fotóztam le ide, mert korábban is feltettem már a HS 500-asaim ide ahol előlapokkal együtt vannak feltűntetve.

Üdvözlöm!

Él-e még az ajánlat, nekem 2 db HS 700  előkap kellene, Mennyibe kerül ez manapság?

 

mihalyagi képe
mihalyagi képe

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

Bocs, hogy beleszólok, maradtál volna a régi verzió mellett.. agyon lett kenegetve a membrán, amit sokan impregnálásnak hívnak, pedig csak lefújják, jó fél kiló matt fekete spray-val, utána fél kiló lakk.. ez minden, csak nem impregnálás.. Amúgy ezt biztosan nem hozzáértő csinálta a hullámos membrán maradványokból ítélve..

Kékedi Levente képe

Pedig hozzáértő ember végezte, méghozzá egy hangszóró peremező/javító, aki így oldotta meg. Nincs vastagon fújva rá a festék és a lakk, épp annyi van rajta amennyi kell. :)

 

"Amúgy ezt biztosan nem hozzáértő csinálta a hullámos membrán maradványokból ítélve.."

 

Nem tudom mire gondol, hol van rajta hullámos membránmaradvány, én nem látok semmilyen szokatlant rajta, lehet valami fotóhibát vélt felfedezni.

mihalyagi képe

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normál táblázat";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";}

Kedves  Levente!

Nem okoskodás, félre ne értsd...

Én a jobb oldali membránon hullámokat látok, de lehet csak fénytörés..

Ezzel a HS-nél csak arra utaltam, jó lett volna hagyni, és nem fényesre kenni, lehet matt anyaggal is kezelni, valszeg planatol-al van kenve, egy kis vizes festékkel keverve.. A membránszél pedig inkább szövetre, a videoton szövet is jó rá, bár aranyárban adják, az a leg lágyabb.. Ezt csak amiatt mondom, úgy legalább maradt volna eredetihez hasonló állapotban, hisz én úgy gondolom ez a cél! Nekem vannak érintetlen bedobozolt LB-1221 1231 LA 1221-31-ek...  Ez az "impregnálás", csak amiatt ugrott be, mert jó múltkorában vettem egy LB-t és az eladó azt mondta impregnálva van, nyakig fújta matt fekete spray-vel, de szerencsére el lehet távolítani a membránról a festéket, egy igen egyszerű eljárással..Szép napot!

Kékedi Levente képe

Amit lát "hullámosodást" az valóban van, de pár tizednyi értékű ez, mert a fényképező szereti felnagyítani az apróbb hibákat, kontrasztot még inkább növelni. Valójában van egy nagyon pici, de nem ennyi. :D Ez azért van, mert egyrészt szerencsétlen hangszórók már 30 évesek, és elég nehéz lehet a régi textilt lehámozni a papírról, úgy hogy ne deformálódjon. A másik magyarázat az az, hogy ahogy a gumiszélt ráragasztotta a papírhoz, talán a ragasztó száradása közben hullámosodhat meg egy picit, vagy több ragasztót nyomott oda a kelleténél. Ezek csak apróbb esztétikai hibák, sem mint rontaná a működését. De valójában elég nehéz ezeket teljesen ép állapotban tartani.......:)

Tényleg nem kéne ilyen okosnak lenni. :) Videoton szövet nincs és nem is volt, a H2000 membránszéleit meg én készítem, de az minden, csak nem lágy, PA és gitárhangszórókhoz való. Az nem jó ide. Viszont lehet készíteni a célnak megfelelő nagy engedékenységű textil membránszélt is.

 

A festékspray egy-két rétegben durva változást nem okoz. :) A hab- vagy gumiszél többet módosít rajta.

mihalyagi képe

Azok épp jók az orionba, 4 hurkás enged bőven annyit, főleg, ha szellőzik a doboz akkor főként mindegy..mert úgy már kalap kaka! A habszél elporlad 2-3-év alatt, a szövet még mindig jó.. persze nem planatollal kenve, hanem megfelelő rugalmas anyaggal.. amit még a videoton használt! De te akkor még homokoztál bütyök...Mi köze a habszélnek az orionhoz? Azzal már nem eredeti, még vizuálisan sem.. tudom, hogy azért okoskodsz, hogy legyen forgalom, de lagalább ne félrevezető hírekkel! Előre jelzem, nem vitába akarok bonyolódni, mert ott elvéreznél nagyon hamar, így nem is érdekel  a kommented, amit oly nagy erőfeszítéssel teszel a publikum fele évek alatt! Csak, hogy meggyőzd a hülyeségedről őket, és legyen munkád.. De attól még maradsz az, akinek semmi sem megfelelő, de a poén ebben az, hogy 2005-óta próbálsz feltörni, mint a büki büdösvíz :))) Tehát (hatalmas) évek állnak melletted, aki pedig 25-éve csinálja az nem ért hozzá!

Ha lenne sütnivalód a széleken kívül, ami mostanra egy halom kupac, 100-ból 2-ha ép, akkor okosan megfontoltan, és nem erőszakosan vágnál bele más gondolataiba, ha tetszik, ha nem!

Ez nem a ki mit tud, ha nem jöttél volna rá pár év alatt..

Itt neked babér nem terem.. Hozzám küldni az oldal 80%-a javítást :)))

Na és képzeld mindenki elégedett, na erre tekerj egy lengőt apafej :))))

De most ne remegj az idegtől, mert a fejedet is beragasztod a mágneskörbe..  :)))))  Na lehet személyeskedned..lepörög már a megszokott hangnemed.. A nap süssön rád :)))

 

 

Minden legyen az, ami. A dilettantizmus legyen dilettantizmus. ;)

 

Szabadon a nagy sakkmester után: "A krumplileves legyen krumplileves elvtársak!"

mihalyagi képe

A földi javak közül a legigazságosabban az ész van elosztva. Mindenki azt hiszi, neki van belőle a legtöbb.

Ezek a bolgár membránszélek eredetileg sem voltak igazán jók, azóta meg csak tovább romlottak.

 

A festékspray nem feltétlen ördögtől való gondolat, vannak esetek, amikor használható, csak a mennyiségével kell vigyázni. :-)

toga007 képe

Az lenne a kérdésem, hogy Miskolcon hol, illetve mennyiért javíttattad a hangszórókat?

írd meg légyszi e-mail-ben:toga007@gmail.com

köszi

Kékedi Levente képe

Megírtam. ;)

mihalyagi képe

A videoton habszéllel vannak még eredeti darabok? Na látod, ennyit az orion szélről, jók voltak és még mindig jók, csak szeretnél olyan sütni, de  arra soha nem leszel képes, hogy magvalósítsd..

Tévesek az információk, sajnos hiszterézis, kitérésfüggő nemlineáris viselkedés, és központosság szempontjából is nagyon rosszak voltak ezek a bolgár mozgórészek. Ma az öregedéssel együtt még rosszabbak. Nem beszélve a többi széthulló ragasztásról, pille, lengőcséve, stb.

Az ötlet egyébként magyar származású, az itthoni elektroakuszika mai napig egyik legnagyobb alakjától, Huszty Dénestől származik.

 

Egyébként mindig azt szoktam javasolni, mindenki azzal foglalkozzon, amihez ért.

mihalyagi képe

A legnehezebb dolog a világon tudni, hogyan kell valamit jól csinálni és szó nélkül végignézni, ahogy valaki rosszul csinálja.

*popcorn bekészít*

 

Kérem folytassák, én remekül szórakozom! :)

Matiné van. :)

Azaz :)

OFF: Egyébként ki ez az öreglány? (Csak azért, mert feltűnően nagy arca van...)

Én csak azt tudom, hogy tegnap este azt írta kisütött a nap.

Azt a cudar mindenit XYZ NONAME!...ez szép.....nagy arca van?...és te ki vagy?....a 1.5 év alatt 5 kommenteddel  beleszólsz itt a történésekbe, ennyire futotta???....ejnye, látom el vagy eresztve kultúrával, "nagy arcú öreglány"..kikérem a kesztyűt a nevében is te arcátlan !!!BUNKÓ PARASZT!!!, egy nőt se blogon se másként nem illethet ilyen jelzőkkel egy valamire való úriember!.....leszerepeltél..... ???világos???..... majd 4 éve vagyok itt, 1.5 éve a hangulat és a morál romlott, ne tégy rá még egy lapáttal.....vili!!!???......., javaslom...rontsd máshol a levegőt!....de ha nem érted lerajzolom neked......., nah kotródj innen!!!! de előbb lentebb egy Az utolsó három sor....neked....!!!..tőlem szívből!!!

 

A mondott szó arányosan válaszolva lett!!! Való az is, hogy tartalmát jobbára nem értheti meg....hisz mi hiányzik belőle az maga mi értelmet ad a "verbális és a retorikai ismereteknek"...ezen gondolkozz el!

 

Atesz...

 

Kékedi Levente képe

No jó, most látom idejét közbeszólni, mielőtt még inkább elfajulnának a dolgok, amit nem szeretnék!

Szóval kissé elterelem a szót másfelé, hogy oldódjon a hangulat, és visszarántsam a topicot a veszekedésből újra társalgásba. :)

Szóval egy ideje már Orionokon hallgatom a zenét. Gyakran kapcsolgatom hol a HS 500-ra, hol pedig a HS 282-re az erősítőmet. De valahogy már inkább a HS 282 üzemel többet, mert szegény 500-asok hibái egyre inkább kezdenek "hallatszani" ennyi zenehallgatás után. Ugyan könnyűzenén talán egy picit gyengébbnek érzem a HS 282-est (talán mélyhiánya miatt) kissé mono, és sávhatárolt. DE! Mostanában tesztelgetem komolyzenén is, és mit mondjak.......rendkívül jók komolyzenén!! A középtartománya rendkívül hiteles, meggyőző, és tiszta, ami elsősorban a legfontosabb egy komolyzenehallgatásnál. Rendkívül kiegyensúlyozott, a színpadi kép meg van, érezhető elől, középen és hátul is a zenekar, valamint nagyon sok hangszer jelenik meg rajta, ami már a HS 500-asokon "eltűnik" és a színpadi kép is középre és hátra szorul azon. Én ezeket hallom és tapasztalom. Nem hallottam még Minimaxot, de ahogy leírják a hangját, az alapján arra a szintre tudom beazonosítani a 282-esimet. Ez is alul-felül kevés, de ami van (középen) az lenyűgöző! Be kell vallanom, ez a hangfal szeretette meg velem részben a komolyzenét, ami nálam nagy szó!! :) És örülök is neki. Bizonyára egy Heybrook-on, vagy egy Preludiumon még inkább megszeretném, de olyanra nem futja egyenlőre.

 

Természetesen nem felejtem el megemlíteni, hogy minden köszönet Shalafi-t illeti, hszen ő érte el a HS 282-esekkel ezt. Hiszen ő kijavította a módosítt váltóval a legtöbb zavaró hibáját, és egész egyenes lett az átvitele. :)

 

A lényeg, hogy beláttam a HS 500-asok hibáit végül, és igyekszem azt az ezer hibáját legalább 500-ra lecsökkenteni, és talán egy picivel még jobbat is kihozni belőlük, mint a 282-esek.

 

Ez a Minimax nagyon felkeltette az érdeklődésemet most ám! Szereznem kell egyet mindenképp! :)) Az lenne az első számú hangfalam komolyzenére, amit csak arra használnék, és komolyzenét is csak azon hallgatnék. :)))

Szia:)

Tedd fel újra a képet, akkor béke lesz...a lényeget elmondtam...! A mini igen jó kis fal..shalafi..abban is tud segíteni magas részlegben..1-2 ötlettel!...

Atesz

A Minimaxban jobb hangszórók vannak, és a doboza is nagyon jól összerakott, szépen csillapított, sokkal esélyesebb a HS-től. :) Ott a váltó hibázik kicsit, a másodrendű szűrők miatt van egy kis kioltás keresztezés környékén, ez helyrehozható, és a magashangszóró is javítható kicsit a felső oktávban.

A válaszodat várom...XYZ..de csak csütörtökön reagálok...

Látom vagy 30 perce töröd a fejed mit is írj.......kitartás...jól fogalmazz...!

Atesz

Igen, igazad van, tényleg egy bunkó paraszt voltam.

Kimondhatatlanul röstellem magam, és sajnálom, ha esetleg valakit megbántottam hozzászólásommal.

Kékedi Levente képe

"Egy szó mint száz"! Szereznem kell egy Minimaxot. :) Szerintem nem állhat annyira messze ez a módosított HS 282 tőle, talán valóban a doboza jobban méretezett a VT-nek, és a mélyközép is jó lehet minőségben. A magas problémáinak kezelésére Döller Ákos módosításainál olvasgattam, hogy a magas előtt a 10uF-os kondit ki kell cserélni egy 6,7-6,8uF nem tudom már pontosan milyen értékűre, ezáltal kicsit helyre is pofozódik ott az átvitel és cserébe magasabb tartományban is szól a magassugárzója. :)

Ezt váltóban nem nagyon lehet kezelni, új membránnal, vagy a régi átalakításával lehet segíteni a felső oktávon.

A váltás majdnem jó eredeti állapotban is, nem kell feltétlen más értékű alkatrész, csak arra kell vigyázni, hogy a magas fordított fázisban legyen bekötve a mélyközéphez képest.

 

El lehetne gondolkodni a váltón is, de az már messzebbre vezetne, a hangszórók átviteli hibái miatt. Előbb azokat érdemes kezelni.

Kékedi Levente képe

Nem tudom, az is lehet, ha lenne hozzá se nyúlnék, mert így is gyári önmagában is nagyon jónak mondják. Szerintem a felső oktávnak az tenné a legjobbat, ha egy az egyben kidobnánk belőle a régit magasnak használt közepet, és egy igazi jóminőségű dómsugárzót tennénk bele. :-))))) Én nem tudom elképzelni, hogy egy középsugárzó elegendő magasat sugározzon.

rákos zsolt képe

ahimotuVan 1 pár  Minimaxom ha érdekel, csak 1.a Leoka88 elvitte a magasait javíttatni, így nem tudom hol tart az ügy .

Persze lehet kapni is a jól ismert 2000 nél ....

2. A mélysugárzói nem teljesen jól vannak gumizva:mivel így szereztem egy barátomtól ezeket  !!!!!Ezt a problematikát  már megbeszéltem régebben (volt itt már egy MINIMAX kitárgyalás is!!) a Döller Ferivel és javasolt egy Budapesti  illetőt aki kicseréli a gumikat rajta .

Nem akartam szürke kapható szivacsgumikat(2 féle van a 2000 től kapható a Bajcsis Hangszóró boltban)  rátenni mivel azt irogatták itt az "érintett" felek ,hogy azzal nem jó !

Mivel ezekhez a tevékenységekhez pénz kell(engem nem érdekel a Minimax itthon 1 lőre mivel 3 db om van-> a későbbi házimozimhoz szántam volna a dobozokat ) így annó tavaly karácsony környékén áttértem a szalagos és  kazettás magnók vásárlására és hallgatására !

Ugyanazt a hangszórót többféleképpen is meg lehet csinálni. :) 10 centiben még nagyobb nehézség nélkül lehet olyan hangszórókat készíteni, amik 20kHz-ig szólnak.

A dóm is járható út, de nem biztos, hogy az egyetlen megoldás.

A magasat nem nagyon lehet jól javítani csak a megfelelő alkatrészekkel.

 

A mélyközéphez való hab membránszélt készítenek fehérváron, de van hozzá egy jobb alapanyagú változat is nálam.

A Bajcsy-Zs. úti hangszóróboltban ahogy én tudom kínai SAL membránszélek vannak, azokkal tényleg nem működik jól a hangszóró, és nem is igazán tartósak.

rákos zsolt képe

ahimotu Ok akkor kell 2 db magas és 2 db szélgumi a project hez !

Ha esetleg a megjavítás kedvéért megveszem tőled ezeket ,akkor meg is tudnám csinálni a Minimaxokat .

Már csak az a kérdés ha ez Levinek kell, akkor ki fizeti a révészt ?

Ha úgy döntök- magamnak mégis megcsinálom- akkor jelezni fogom az általam ismert e-mail eden !Jövő héten szabin leszek így sanszos hogy jelentkezzem !

Kékedi Levente képe

Gondolom akkor jól át kell alakítani azt a hangszórót, ha 20ezer Hz a tét. :)

Szerintem egy másik hangszóró kevesebből is kijönne, mint az átalakítás, de nem tudom. :)

 

Engem érdekel a hangfal!!! :)

:) Többféle megoldás létezik, az egészen egyszerűtől a bonyolultabbig, de egy normális új dóm magas 4500,- pénznél kezdődik most, és az még méretproblémák miatt nem is fér bele a minimaxba.

Esetleg a régi HG2,5/16k egyik javított példánya megpróbálható még olcsó magashangszóróként, de ehhez mindenképp át kell tervezni a szűrőket.

 

Zsolt, membránszélt adok szívesen. Éppen a napokban kértek egy dél-walesi példányhoz is. :)

rákos zsolt képe

ahimotu Köszönöm! Akkor priviben jelentkezem ez ügyben nálad !

Egyenes, elegáns és intelligens reakció!

Köszönettel: Atesz!

mihalyagi képe

Ne feledd, "gyakorlat teszi a mestert", és az idő!

Igazából lepörög ...

Ha élvezettel tölt el, bátran tedd..

Tudod a víz mindent elmos!