Orion HS 700 nullszéria 79900052


Forrás: 
Saját
Orion HS 700 nullszéria 79900052

Orion HS 700 nullszéria 79900052
Nemrég jutottam hozzá a hangfalpárhoz, cserélt magas és sérült papírközép sugárzókkal.
Felújítás közbeni állapot, előlap sajnos nincs meg.
A hangfal több dologban eltér a későbbi társaitól, doboz élei lekerekítettek, magasak isophonok, közepek papírmembránosak, szintszabályzó jobb fölül kapott helyet, dobozban a közepek alatt merevítő lap helyezkedik el kettő 120mm kivágással, hátlapot facsavarok eltávolítása után levehetjük, hangfalkábel fixen bekötve, csillapítóanyag vatta, mélysugárzó díszkeret nincs, hangváltó panel a doboz aljához van csavarozva.

DSCF7548a.jpg Nemrég jutottam hozzá a hangfalpárhoz, cserélt magas és sérült papírközép sugárzókkal. HS-700_null.jpg
Kékedi Levente képe

Egy kicsit leharcolt már szegény HS 700-as, de szerintem mindenképp megérné eredeti állapotába hozni, oly kevés van már a sorozatgyártásos HS 700-ból, a null szériából még annyi se. Ha a hangját nézzük, nem egy jól sikerült széria sajnos, de most nem is ez a fontos. :)

 

Gratulálok a null szériás HS 700-hoz, és a háttérben lévő többi ritkasághoz is!

 

Szia!

 

Javaslatom, hogy az előlapi fóliát úgy ahogy van húzd le róla, vegyél rá új öntapadós fóliát, ám a fólia kiválasztása előtt keményen le kell pucolni a mintadarabot is amit elviszel a fólia vásárlásakor nagyon le kell pucolni, mert valószínű, hogy picit rátapadt a por nikotin stb, azért kell, hogy az új fólia színárnyalat azonos legyen majd a doboz többi még gyári fóliájával. Ilyen mintában és színben kapni lehet és nem tétel, ám lehet, hogy érdemes az egészet újrafóliázni, a reszelésnyomokat a magas beültetési helyén fűrészporos műgyantával "avagy magad kevered fűrészporral" és egy kis gumilappal ki tudod ívre hozni a kontár munka nyomait. Ezt követően csak egy fóliázás és a hangszórók ellenőrzése, "ha még nem tetted volna" a váltóról az elkókat ki kell paterolni és ahogy látom ettől több baj nincs. Esetleg a hangfal csatlakozását lecserélheted a kábel helyett egy banándugózhatóra. Még így is gratulálok hozzá, és biztos vagyok benne, hogy szép lesz:)

 

Nehogy elkótyavetyéld, piszok ritka és értékes dobozok ezek!!!

 

Atesz

Pedig egy-két hangszóró még elfért volna az előlapon... :-D

athos527 képe

athos527

Nem hazudtolod meg Videotonos önmagad! A hangszórókkal teleszórt előlapok ideje lejárt már akkor!Bár nekem roppantul tetszik...., a minőség meg,-hát arról inkább ne beszéljünk-,de nem is az a lényeg, hanem a retro feeling!! ( Made in Hungary )

Valaki eltévedt. :-) Hol van itt Videoton?

 

Sok hangszóró viszont van, jóval több mint kellene, viszont a mennyiség tényleg nem pótolja a minőséget. De ilyen és hasonló próbálkozások, kísérletek mindig voltak rá, és még vagy két KK10 tényleg elférne az előlapon. :-D Be sem kellene kötni, csak hogy javítsa esztétikai szempontból.

Kékedi Levente képe

:D

Igazad van, én is keveslem még a hangszórókat, valahogy így kellett volna megoldani, mint ezt a kis csodát: http://retronom.hu/node/12394

Csak még nagyobb doboz, a 30cm-es mélyből is vagy 2-3 még bele és már szólt is volna az Orionosok nagy örömére. :D

 

Nem is értem, hogy maradhatott le ennyire az Orion, ha Videotonék már csináltak 8 hangszórós Hypermaxot is. Ez a gyár történelmének legnagyobb tragédiája, avagy csalódás az orionos törzsvásárlóknak. :D

Ugye, aki érti a viccet. :-) Még rá is tromfol.

Gratulálok hozzá, ritka kincs ha szépen rendbehozod akkor ismét sikerül egy ritkaságot megmenteni azoknak akik azt értékelni is tudják. Nekem is van egy pár ebből a típusból igazi csemegének és nagy becsben is tartom.

Sok sikert a rendberakásához.

Üdv bakter7210.

 

Azért túlzásba ne essünk,a kincs fogalmától messze van ez.

Az orion is beleesett a "több hangszóró-biztos jobb lesz" csapdájába.

Talán a nagyobb terhelhetőség amit elértek vele és a nagyobb űrtartalom-

mélyebb átviteli frekvencia amiben előrelépés volt,a többi csak rontott a helyzeten.Laci

Kékedi Levente képe

Szerintem nem történt ott mélyben sem előrelépés, inkább ellenkezőleg. Abban a dobozban a szokásos csillapítatlansággal már szépen rezonálgat 80-100 Hz környékén, emellet ugyanaz a mélyhangszóró van benne, mint a többi nagyobbik HS-ben, hiába írták rá a 120W-ot, nem tudott az 60-nál többet. Mára meg az elfáradt ragasztások miatt 30 W-ot se. Sajnos ez van.

Sziasztok, és szia Levi...

 

Igen sajnálatosan ezzel egyet kell értsek, annak ellenére, hogy van egy igen megkímélt gyári Boleróm, sajnálatosan időről időre észrevehető a hangfalon a változás negatív értelemben, finoman hajtom, 10-15w nál többet falanként sosem kap a nagy fal "általában 4-6 watt környékén zenélek", és mégis, már a jobb oldali mély zörög...bizonyos mélyeknél és halkan is, nem szál szakadt...ez tekercs lesz sajnos...kímélve volt ugyan de a ragasztás az megadta magát.... A doboz az masszív, nem szétesős darab ez biztos. A váltóját teljesen át kellett forrasszam, illetőleg a védelmi relét tisztítani kell időnként. Mindezt leszámítva "tudod Levi mennyire kötődöm hozzá, életem első Hi-Fi élményét a Boleró falon keresztül kaptam még 1995 tavaszán, vágytam rá, meglett és megvan" a hibái ellenére is...hisz kötődöm hozzá..de ez csupán érzelem! Nagyon finoman kell vele bánni, sajnos már nem gyerek! Idővel ő is a szekrényem rabja lesz...sajnos már "esik szét" szóróilag...:(

A 700-0 as az valóban ritka holmi, ugyan pont a hangi adottságai most nem játszanak szerepet, az épp párok mennyisége cirka 20 pár alatt vannak!

Az értéke ha gyári és makulátlan valószínű a legdrágább Magyar falak egyikévé teszi. Gyűjteni való....ritka.... aki ortodox Orionos annak ez kötelező darab..de legalább a 700 alapszéria....

Annyit tudok hozzáfűzni, hogy örülök annak, hogy itt van az oldalon!

 

Atesz

Tiszteletem Levente!Ne írjon badarságokat és ne higgyen el mindent amit

olvas vagy hall.Laci

Pedig ez elég reális értékelés a bolgár mélyhangszórókra. :-)

 

Levente ha jól tudom sajnos nem olvasta, hanem saját hangszóróján tapasztalta meg a jelenségek egy részét. :-) Inkább olvasta volna.

dupla

Tiszteletem!Nekem az egész orion paletta megvolt,több közülük már nem épp fiatal korában...

Egyedül a hs100-nál tapasztaltam peremragasztási hiányosságokat,

az összes többi modell tökéletesen működött,mindennemű

mechanikai -és anyaghibáktól mentesen.Laci

Kékedi Levente képe

Sajnos igen, tapasztaltam. Ez a "vén" szerencsétlen bolgár alig kapott 30 W terhelést az Orion SE 260-tól, és úgy esett szét, mint egy omladozó vályogház. Pedig nem volt célom feszgetni a határait. Ezek tények, és tapasztalatok egyaránt, nem hit kérdése.

Persze,elhiszem én ezt-csak a hangfal előélete nem mindegy,

mert esetleg ami pincében állt évekig vagy épp árvíz sújtotta,

vagy valaki szakszerűtlenül nyúlt már hozzá...annál ez így lehet.

De ami megkímélt,gyárilag jól összerakott darab és vigyáztak is rá,annál

majdhogynem kizárt.Laci

 

Kékedi Levente képe

Márpedig ez nem azon múlott, hogyan tartották. Egyébként úgy vettem, hogy egy karc sem volt rajta, a textilszél volt egy picit megfakulva, de semmi vészes, de most nem ez a fontos. Ez inkább azon múlik, hogyan tették össze annak idején, a ragasztások milyen állapotban vannak kb. 30 év elteltével. Nem vonatkozik általánosítva ez a 30 W az összesre, de nagyon lutri, sose lehet tudni, hogy belül melyik milyen állapotban van. Sajnos pl. azok a lakkozások a tekercsen akaratunktól függetlenül öregszenek, hullanak szét. Persze, ha jobb anyagokat használtak volna, akkor ma is kibírná a 60 W-ot.

naemmekki képe

"bakter" barátomnál van egy ilyen jól működő példány és ha jól emlékszem a sorozatgyártású HS-700-nál is nagyobb a nullszéria dobozának a mérete. Arra kíváncsi lennék, miért zsugorították a sorozatgyártás magasság-szélesség-méység méreteit?

:-D Árvíz. Mindenképp. 

 

Egyelőre egész 2013-ban csak fogtam a fejem a megjelent orion-szakértőktől, és a pontosabbnál pontosabb megállapításaiktól. :D

Örülj neki hogy nem láttál olyan siralmas hangfalat (árvíz sújtotta).

Persze Mezőkövesden ilyenre miért is számítana az ember?

Személy szerint videotont láttam ami szétszedésnél mutatta a vízállást az oldalfalakon valamint a rozsdás hangszórókosarakon és a vetemedett hullámos csillapítópilléken és membránokon.

Menj fel a netre és akkor meglátod mennyi az agyonázott (hogy hol ázott ne kérdezd) - kukázott,pincéből felhozott,sorolhatnám - hangfal.

Ami még szomorúbb hogy ezeket jó állapotúként,olykor gyáriként árulják.

Laci

dollerakos képe

Hogy én hány ilyennel találkoztam... Még csak nem is, hogy agyonázott, kukázott, stb., hanem amikor azt állítják, hogy gyári állapotú és kiderül, hogy a magas nem szól vagy nem úgy, ahogy kellene, a mély pedig zörög, stb., stb... Amikor hozzám kerül és kérdezem, hogy hogyhogy nem vette észre, hogy nem jó, akkor sokszor az a válasz, hogy: "Én nem vettem észre, nálam jól szólt. Jaj, én nem értek hozzá..." és hasonlók. De nemcsak hangdobozok, hanem akármi más: magnók, erősítők esetében is nagyon sokszor ugyanez a helyzet. Egyszer egy "hibátlan állapotú" Orion SE 260-asnak a bemenetválasztója, a hangerője és egy kapcsolója nem működött. - Első gondolatom az volt, hogy visszamegyek vele az eladójához és véletlenül a lábára ejtem... (De aztán megjavítottam mindent.) Szóval, nem tudom, ez lehet, hogy amolyan magyar sajátosság, de tényleg nagyon sokszor jártam így......

panblue képe

v...án láttam orion hs280-akat somogyi mélyhangszórókkal,mnc magasakkal,

valamint a középhangszórók előlapja mögött csak a csupasz mágnes vigyorgott...

leírás: gyári állapotú jó hangú hangfalpár...

ezeket kéne shala mester műhelye elé sorbaállítani hogy boldogítsák egy kicsit :)))))))))))))))))))))))))))))

panblue

Kékedi Levente képe

:D Nos igen, elég képtelen dolog, hogy egy pár HS 500-ast a pincében feltételezve árvíz súlytsa, és ezért ne bírjon a mély 30w-nál többet. :-) Gyakorlatilag ki is zárja egymást a két állítás.

Tiszteletem!Én már elég sok hangfalon túl vagyok,a felsorolást hanyagolom.

Sem az orion sem a videoton nem alkotott kiemelkedő hangszórókat illetve hangfalakat - már ami az anyagminőséget illeti.

Míg a videoton pereme porlad addíg az orioné szeret elvetemedni,deformálódni.Az orion 20-as bolgár szórói voltak inkább a

szétszakadósak-szétválósak,de ez ugyanúgy előfordult jó pár 25-ös videoton mélysugárzónál is.A magas mindkettőnél szeretett leégni.

Amikkel viszont szinte soha nem volt bajom azok a német-japán-angol-valamint amerikai hangfalak.

Levente most én javítanálak ki,hiszen erre kényes vagy:

nem "árvíz súlytsa" hanem árvíz sújtsa.Laci

 

Tiszteletem!Én már elég sok hangfalon túl vagyok,a felsorolást hanyagolom.

Sem az orion sem a videoton nem alkotott kiemelkedő hangszórókat illetve hangfalakat - már ami az anyagminőséget illeti.

Míg a videoton pereme porlad addíg az orioné szeret elvetemedni,deformálódni.Az orion 20-as bolgár szórói voltak inkább a

szétszakadósak-szétválósak,de ez ugyanúgy előfordult jó pár 25-ös videoton mélysugárzónál is.A magas mindkettőnél szeretett leégni.

Amikkel viszont szinte soha nem volt bajom azok a német-japán-angol-valamint amerikai hangfalak.

Levente most én javítanálak ki,hiszen erre kényes vagy:

nem "árvíz súlytsa" hanem árvíz sújtsa.Laci

 

veroka képe

.. sújt, pontos J. Még ha árvíz sújtja is :)

 

Pedig rengetegen dobták a pincébe a hangdobozokat, amikor megvették a "remek" JVC vagy Jamo hangfalakat (tudom nem fal...) és a régi Videoton vagy Orion már ciki volt. Aztán mikor kiderült, hogy a Vaterán milyen jó pénzt lehet kapni ezekért, akkor kiköltöztették belőle az egereket és mint remek állapotú dobozokat megpróbálták őket piacra dobni. Ez sajnos valós története egy Vidi DC 3011-nek, gondolom Orionoknál a reflexlyuk hiánya miatt az egércsalád kimarad a láncból.

...legalább ebben mellém állt.Sajnálatos a tömegesen előkerülő lepusztult,

tönkretett,szétbarkácsolt hangfalak áradata.

Még akár egy videoton 2002 is tud szemetgyönyörködtető lenni ha gyönyörű,gyári állapotban van.

Kevesen vigyáztak és vigyáznak ezekre,a legtöbb doboz szakbarbár kezére jut és még jobban tönkretszi őket,vagy a lehető legrosszabb átalakításokat

végzik el rajtuk.Laci

veroka képe

Nem a szétbarkácsolással van a baj, természetesen mindenki azt csinál a dobozával amit akar. Javítson vagy rontson belátása szerint - csak ne állítsa hogy a módosításokkal high-end lett a leharcolt videoton/orion dobozból és főleg ne mondja rá eladáskor, hogy kitűnő állapotú.

 

Az enyém itt látható: LINK

 

Így is lehet. Ez már javított, módosított - természetesen nem tökéletes és sok a kompromisszum a hangját illetően.

 

 

dollerakos képe

Helló!

 

Ez melyik AKAI? - Mármint a szalagos. Szép!

veroka képe

Ez a GX-215D.

Egy alap magnó, az átlagosnál talán jobb hanggal (nagyon alacsony a torzítása, de magasabb a nyávogás). Bár mondhatom, hogy első tulaja vagyok, de sok dolog volt vele mire rendberaktam a hosszú álldogálás után. Mostanában ismét rakoncátlankodik benne egy régi elko a motorvezérlésben.

panblue képe

Üdv!

Szép ez a 3011!Mintha már láttam volna valamelyik témánál beszúrva...

A hangjukra már nem emlékszem sajnos,kb 20 éve hallottam ezt a típust utoljára :)))))

Nekem még megvannak a 3010-eim,látom hogy a te 3011-esed magashangszórója is ésszerűen lett betéve,azaz hogy ne feszüljön a vezeték,nos én is így szereltem őket vissza amikor az új dobozukba kerültek.(forrfülek így lefele állnak)

Orion tapasztalat: ragasztás és egyéb gond nem volt velük,én is bolerókat nyüstöltem.Viszont egy adott terhelés után csattogóssá váltak a mélyhsz peremei.

Sok év után a 3010-en kívül abbahagytam a videoton és orion hangfalakkal való foglalatoskodást.Kiszerettem belőlük.

panblue

 

veroka képe

Szia Péter,

 

igen, a link is ide a retronomra mutat, ez az oldal: http://www.retronom.hu/node/22405/

 

Jó szemed van :) A magas valóban meg van fordítva, de akár fölfele is állhatnának a kivezetések, ugyanis már nem a gyári kábelezés van belül. Más (hosszabb) a reflexcső, a csillapítás (kevesebb) és a hangszórókészlet is modernebb, amihez persze a váltót is bütykölni kellett.

panblue képe

Üdv!

Mivel nekem a 3010-en minden szóró gyári maradt ezért nem variáltam csak a csillapítóanyagon.

Jó ilyen szép falakat látni!

panblue

Ráfér(ne) az új hangszóró ezekre, az eredetiek mai szemmel nézve már nem érik el az elégséges szintet sem.

 

Csak ne arról a gyönyörű padlóról kellene hallgatni a visszaverődéseiket. :-)

panblue képe

Üdv!

A nyáron megvolt a tejes ház felújítás,de egyébként sem a padlóról hallgatom őket,csak ott volt a legjobb fotózni őket egymás mellett :)

Új fotókat meg már nem készítek,nem hiányzik az irígykedés az új padló miatt :)))))))))))))))))))))))

panblue

 

ui:miért gondolod hogy úgy hallgatok bármit ahogy le van fényképezve?

Ez azért csavaros gondolatmenet,nemde?

 

Nem tudom, én ehhez nem értek. Nem neked szólt, amit írtam.

panblue képe

Üdv!

Én kérek elnézést...azért gondoltam hogy nekem szól mert veroka falaiban szemmel láthatóan már az újfajta szép fekete impregnált membrános hsz-ek vannak,míg az én 3010-eimben még a  gyári szórók maradtak.

Anno írtad/javasoltad hogy cseréljem ki őket...

szóval innen jött hogy nekem szól...nos padló tekintetben hasonló már az ábra nálam is.

Visszaverődések: a legcsalókább - mondhatni dörgedelmes mélyhangzást egy anno ismerősöm 2050-esein hallottam,persze hátlappal a falra voltak erősítve és egy kb 40 nm-es márványozott padlóburkolatú nappaliban

teljesítettek szolgálatot.

Ha nem hallom nem hiszek a fülemnek...nagyon szépen tudott szólni így,ilyen akusztikai környezetben.

Még az Alphaville is nagyot szólt LP-ről,pedig az elég pop-os nem kifejezetten mélytónusú zene :)))

panblue

Kékedi Levente képe

Inkább arról beszélgessünk már, amiről szól ez a topic. Nem hiszem, hogy az árvíz, a Videoton DC 3011/3010, és a padlók ide tartoznának, szerintem.

Ezeknek is meg van a helye, csak máshol.

A VRóka padlóját néztem, igen.

 

 

A hangszórókról meg inkább nem nyilatkozom. :-D Túl messzire vezetne.

 

Mondjuk szerintem itt már úgyis mindegy, a témát sikeresen szétoffoltuk, béke poraira. :D (Félek, nem ez a nap legnagyobb tragédiája.)

panblue képe

Itt minden témának az a vége hogy már nem is tudjuk hol az eleje :)

Levi kedvéért visszaevezek,no nem árvizen... :)

Szóval HS700...

A képen látható null szériás elég ritka, "bakter" sógoromnak van ilyene is valamint az "újabb" HS700 is.

Szubjektív véleményem szerint (bakter nagy orion gyűjtő,így sok hs500-at hallhattam már nála viszonytásképp) a HS700 -nak jobb mélyei vannak,és én nem tapasztaltam az elvileg illetve "mérten" a hangképbe zavaró dupla magas és közép hátrányát.

Az 500-asoknál mindensetre jobban tetszett,nem döng annyira,és több a közepe.

Remélem jó útra kanyarodtam és így a topic újra az "asztalon van" a padló helyett :)))

panblue

veroka képe

:))))) Már ott is írtam Laci, hogy sajna nem tudom megemelni a másik oldali dobozt, ezért marad a visszaverődés (nem is kevés). De majd megindoklom azzal, hogy így kevesebb a baffle-step :)

Kékedi Levente képe

Az elgépelések mindig megesnek minden embernél, hiszen alapjában véve hibázunk, így lettünk kitalálva.

 

Szerintem fölösleges itt felázott dobozokról meg ezek eladásáról eszmecseréket futtatni, úgysem ettől fog egy LB1231-es mélyhangszóró 60W-nál kevesebbet bírni, a lényeg úgyis a ragasztásokon, a felhasznált anyagok minőségén múlik.

Nem érdemes ezen ennyit rágódni. Mindenkinek van egy rögeszmerendszere, és ha nem ért hozzá, akkor is kitart mellette, akár némi konfabulációval kiegészítve. Kit érdekel. :-)

 

LA és LB típusjelűeknél nem tudtak elfogadható lengőcsévéket készíteni, és a mozgórészek is a használhatalan kategória határát súrolják, néha alulról, néha felülről. :-) Ennyi év után inkább alulról.

 

Ami biztos, ha a doboz térfogatát növelik, a terhelhetőség mindenképp csökken, így volt ez a 700-as HS-nél is, mindenképp kevesebb W-ot kellett volna ráírni, mint az 500-asra, ha értettek volna hozzá.

Persze akkor kinek adták volna el...

:-) Valaki itt vízügyi dinasztiából származik úgy látom. De talajvíz és árvíz nem ugyanazok, mindkettő más irányból jön.

 

A hangszórós hülyeségeket (porlad, hullámos, szeret leégni, angol-német-japán-amerikai stb.) meg inkább hagyjuk. Abszolút értelmetlen.

veroka képe

Nos, nekem nagyapám vincellér volt, az elázás ebben a dinasztiában mást jelent :)

Sziasztok...

 

Ma reggelre az egyik Boleró mély tekercsének lakkozása szétesett levált, ez van.... öregszik.....mint bármi...

A csévetesten a tekercs fennmaradt...."szerencsére hamar észrevettem" így nem ment jobban tönkre...

 

LB-1221

 

Tanulság.....

Sajnos ezeket tényleg össze vissza készítették..... :(

 

Atesz

 

Kékedi Levente képe

Ez bizony várható volt, ha már előzetes tünetek jelentkeztek.

Szia Levi!

 

Valóban...a várható vég nem maradt el...ugyan a csévetesten rajtamaradt a tekercs..csak a ragasztás felületi rétege vált le....hamar reagáltam.... szétszedtem, átnéztem, stb....

Atesz

panblue képe

Üdv!

Csak nem küldted meg őket az új Mike Oldfield albummal?

Sajnálom,azért megérnének egy felújítást,tudom hogy szereted a boleroidat.

panblue

Szia Péter!

 

2watt nál több nem volt rajta..... korán reggel 6 kor...halkan Bach vono cselló szólt..és a mély cselló hangoknál egyszer csak ott volt az a összetéveszthetetlen hang...:(

Belenéztem, mély hsz ről a mágnes leszed..és ott volt a baj.... cirka 2 watt tól lehullott a lakkozása..:(

A szívem szakadt meg! :(:(:(:(

Nem tehettem semmit, egyszerűen..megadta magát.... ez van:(

A tekercsen túlterhelés nyomai nem láthatóak, nincs sötét elszíneződés a tekercs környékén, sem égett lakk réteg..egyszerűen...elengedte a lakkozás a csévetestet:(..... félek jön a többi ragasztás is lassan:(

Valószínű, hogy nagy generál lesz....:( mind a két mélyen!

 

Atesz

atis képe

ennyit az orionrol.....

 

 

 

Sajnos cáfolni nem tudlak!

Valóban hitvány munka van benne.....

Csak azért tartom meg mert ez volt a gyerekkori álmom..és a szép álmokat még ha később rosszá is változnak nem dobjuk el......:)

Aszem beüzemelem újra az öreg Epi-t

Atesz

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
700