Sony TC 377


Forrás: 
Saját
Sony TC 377

Legújabb szerzeményem ez a jó állapotban lévő 3 fejes japán orsós. A felvevő - lejátszó fejek kopásálló ferrit fejek. (Szerintem jobb minőségűek mint az AKAI üvegfejei) A négy db felvételi szabályozó gombon kívül minden alkatrésze eredeti. Az AKAI GX4000 - esnél jobb minőségű, elég ha csak a 0,09% - os sebességingadozását (19 - es sebességen) és a sávok közötti áthallás mentességét említem. Ez is egymotoros 3 sebességes, kezelése egyszerű. Én csak a pillanat állj megoldását kifogásolom, ugyanis álló helyzetben nem reteszelhető. Jó szalaggal a hangja kellemes lágy, könnyen megszokható, térhatása lenyűgöző. A képen egy merevlemezes médialejátszó társaságában látható amiről szalagra veszem a lehető legjobb minőségű MP3 - as zenéket.

koleszterin7 képe

koleszterin69

Nagy gratula hozzá és hogy sikerült ilyen megóvott példányt beszerezned.A sony háromszázas sorozatának talán a legjobban eltalállt szériája.Annál is inkább mivel a 366 még nem FF fejes a 378-at viszont túl "komoly" kinézetűre akarták a koreaiak csinálni(mivel az nem japán).A belsejét tekintve szinte u.a. és hihetetlen jó felvételeket lehet vele készíteni,és igy mp3-ról másolva is.Az embernek vanegy olyan érzése szalagról hallgatva mintha megtellne élettel.Ugyhogy kedves "kolléga" ki ebben az analóg kórban szenvedsz.- legyen benne sok örömöd és okozzon még sok zenei élményt.

Köszi szépen a gratulációt és a jókívánságokat! Nem tudom, hogy ki hogy van vele de számomra mindenképpen egy különleges élmény az, ahogyan méltóságteljesen forognak az orsók és a hozzá hallott zenei élmény. Én 53 - as születésű vagyok, 14 éves koromban szívtam magamba először a magnószalag jellegzetes illatát és azóta ez a "fíling" nem ereszt! Szerintem ez hasonló lehet mint a motorozás, vagy a horgászás, a magnózás is egy életérzés! A másik dolog, hogy anno 14 éves koromban miről tudtam felvenni szalagra - persze még monóban - rádióból, jobb esetben bakelitről, vagy egy másik magnóról. Ma már azért sokkal jobb helyzetben vagyunk, - hála a digitális technikáknak -  mivel egy 320 - as bitrátás mp3 akár egész jól is szólhat, Aztán a többit hozzáteszi az analóg technika. Ahogyan te is írtad: "megtelik élettel"!

Üdv mindenkinek!

G.L.

Kiss Béla lászló képe

Kedves kolléga, nekem is megvan még a 377-es. Nagyon jól megépített, és nagyon egyszerű készülék, egyik kedvencem az Uher 263 mellett...:O)

Szia!

Szép kis orsós ez!

Anno mikor még kezdtem a Hi-Fi gyűjtögetést volt hozzá szerencsém, és valóban, sokkal stabilabb és hangi tulajdonságait tekintve is jobb mint egy "olcsó" Akai, persze a nagy 3 motoros fél profi Akai gépek már mások.

Én is azt vettem észre régebben, hogy még a kapcsolók és a kezelő szervek sem azok a tipikus pórias megoldásúak, minőségi kapcsolók üzemmód váltó stb.... Sony még abból a korból mikor azt amit kellett bele is építették a berendezésekbe, és igen eben az időszakban még nem volt olyan, hogy alacsony minőség, a Sony itt hozta még a formáját, később a komolyabb szerelésű azaz minőségi berendezéseit ES, Elevated Standard avagy Esprit néven ismerhettük meg. Külön tetszik a 3 fejes megoldása, elengedhetetlen a korrekt felvételhez a szinkron belehallgatás... sok sok órát meg lehet vele spórolni, pláne szalagot...

Én azóta felszámoltam az orsós gépeimet, volt 4000 MKII, GX-4000 res akai a kisebbekből, G-36 os studerem és a 77 es is, ezt követően mi utoljára mint komoly orsós az a 747 es Akai volt... piszok drága berendezés még ma is. utoljára 5 éve foglalkoztam komolyabban ezzel a rögzítési technikával.... de csak szép emlékek fűződnek hozzá:)

Manapság inkább ha olcsón találok rögtön értékesítem azokat, se helyem és időm foglalkozni velük, sajnálatosan... pedig bizony ahogy írtad is "megtelik élettel" :)

 

Gratulálok a magnóhoz, legyen sok jó sztereó élményed vele:)

 

 

Atesz

 

veroka képe

Sok kellemes percet fog ez még szerezni. Nekem is volt szerencsém 377-hez bár csak kölcsön készülék volt nálam. Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, ez valóban jobb magnó mint a közismert GX4000, és nem összehasonlítható a komolyabb 3 motoros magnókkal. Ez egyszerűen más kategória. Az analóg hang és a forgó orsók látványa viszont ugyanaz, és mi ezért járunk a retronómra :)

Kalmopirin képe

Amint látható a képen, sajnos barbárok kezébe is kerülnek ilyen készülékek.

 

 

A kép sokmindent elmond!

 

Ilyet még nem láttam. Mondjuk a fürdőszobai törülközőtartó-val ellátott 4000DS se kutya, de azt legalább valamelyest vissza lehet alakítani.

 

--

Kalmopirin

oldtimer képe

gerlac írta: „a sávok közötti áthallás mentességét említem.”

 

Sokáig „nyomozati anyag” volt az áthallás, mígnem „bekerült a képbe” egy ReVox A78, ami közismerten nem GX fejes.

És miért érdekes ez? A sávok közötti áthallás miatt említem.

Lévén, hogy a ReVox A78 tulajdonosa határozottan felfigyelt erre a ReVox magnóján. Ekkor került „gyanúperbe” több más tényező is, a HiFi Magazin „véleménye” után. (az egyik a görgő)

Kiderült: Elég egy eléggé beszennyeződött, vagy deformálódott nyomógörgő.

Sajnos a 4000-e sorozat kínálja a lehetőséget, hogy valaki tönkretegye.

Elegendő, ha több alkalommal is, hosszú percekig úgy marad a magnó a végkapcsoló által kikapcsolt állapotban, amikor a szalag lefogyott a leeresztő orsóról. Mert ekkor a „hang tengely”-re álló helyzetben nyomódik a görgő, és deformálódik.

Továbbá... A „back coated” szalagoknál még sosem tapasztaltam a hírös áthallást :)

Persze az áthallással lehet vitatkozni, erősítgetni, de egy a lényeg:

Lehet bizonyítani is, és kell is aki annyira mellette tör lándzsát :-)

 

A legalkalmasabb „riportalany” aki napi szinten, immár 10 éve folyamatosan használ GX fejes magnókat. (nem mp3-at hallgatva kel vitára).

Gyanítom, hogy a HiFi Magazin "publicistái" nem használták 10 évig egyik GX-es Akait sem, mielőtt az „okosságaikat” papírra vetették.

 

És gondoljunk bele! Hányféle GX fejes Akai magnó lehet a ~90 -féle Akai orsósok közt?

Vagy! Mi van a TANDBERGGEL? Azt a rossz, silány Akai GX fejet tették a magnójukba??? És íme: A TANDBERG Akai GX fejekkel.

Ugye senki sem gondolná, hogy a preciz Japán mérnökök szemet hunytak a „magasszintű” áthallás felett? Ettől jobb csak az lett volna, ha a HFM-től kérnek szakmai tanácsot e téren.

 

üdv.: oldtimer

Sony


Sony
1991
SONY HI-FI
1980-1989
Sony AHF
1980-1989
Sony Aiwa2
1980-1989
Sony HF 60
Találat: 2
SONY HI-FI
1990-1999