Videoton DC3011 Hangsugárzó


Forrás: 
Hifi Magazin 11. 1983/1.
Videoton DC3011 Hangsugárzó

DC3011. A felső regiszterben erős egyenetlenségek. Csillapítatlan
basszusrezonancia 80-100Hz között. A mélytartományban a torzítás igen
erős. Csúnya burst-ök.

Elég jól szól, csak úgy dübörög, mai tucc-tucc zenéhez kiváló. Komolyzenéhez inkább a B32-öt ajánlják.

Nekem is volt ilyen hangfalpáram.Én un.tuctuc(trance) zenét hallgatok,de ahhoz ez förtelem ahogy szol.Mély az inkább zuhogásnak tünt.Egy igazi csalodás volt.Egy hirtelen összedobott doboz,ennyi.

astra789 képe

Nekem a VT toronyhoz ez a hangfal kapcsolódik.Tökéletesen
meg vagyok elégedve vele.Igaz,nincsen denevér hallásom és
5 ménöki diplomám,hogy én is fikázhassak bármit.Aki tökéle-
tes hangzásra vágyik,ne ebben az ár-kategóriában vásároljon.

Helló! Nem kötözködni akarok, de! Abban teljesen igazad van, hogy akinek "denevér hallása van" az ne ebben az árkategóriában vásároljon. Azonban a 80-as években, amikor ezeket a hangsugárzókat árulták, ezek igen drága holmik voltak az akkori fizetésekhez képest, és az akkori költségeken bizony elő lehetett volna állítani sokkal jobb hangsugárzókat is (mint ahogy az Orionok közelebb álltak a jó hangminőséghez a VT hangfalakhoz képest). Csak ennyiről van szó. Nem kell itt az öt diplomáddal hencegni, a jó minőségű, igényes zenehallgatás nincs szoros összefüggésben az iskolai végzettséggel.

astra789 képe

Félreértettél!Nincs 5 diplomám.Az ellen emeltem szót,hogy
nem kell mindet "fikázni".A 80-as években benne voltam a
sürüjében,studiós voltam és sokat discóztam.Egyébként az
Orionok sem voltak csúcs cuccok,esetleg egy-egy széria
jobban sikerült.
Egyébként azokra a "kritikákra"gondoltam,amelyek mostanában
íródtak a 20 éves hangfalakról.

Kiss Béla lászló képe

A legnagyobb baj az volt a VT-dobozok többségével, hogy visszakézből lettek tervezve,mennyiségi szemlélet, a németes irányelvek majmolásával. ennek nyomai még a legelső VT-boxokon is megmutatkoznak. Volt a korai 10 hangszórós Hypermax, veszedelmes fázismenettel, púpokkal-gödrökkel. A kis Minimax ragyogó volt, persze, azt elsősorban brit exportra szánták, de inkább itt ragadt:O) A B32 Preludium meg már más ideológia szerint, VIFA-motorokkal lett építve. Az igazi baj a keresztváltókkal, és a magassugárzókkal volt,a mély/középsugárzókkal lehetett(volna) nagyon zenei hangú dobozokat építeni. Magam egy profi analóg zenei stúdióban voltam évekig vezető hangtechnikus,és diszkós is voltam, mégsem hallgattam sohasem zenét VT dobozokkal (kiv. Minimax, Preludium). Ezzel csak az előző kolléga érvelésére próbálok reflektálni.

A Minimaxról csak jót hallottam még, de nekem nagyon hiányzott a magas belőle. Nekem volt egy Minimax, azt hiszem 3-as. Teljesen eredeti állapotban, szép szinte sértetlen lakkozott külsővel. Senki nem szedte szét előttem. Csak a peremeket kellet kicserélni az alumínium kosaras mélyeken és már szólt is. De az a magas hangszóró szerintem középnek jó, a későbbi Videoton hangfalak egyes darabjaiban ilyen volt a közép. Volt még nekem DB 2002A meg Saphir is és ezekben is ilyen hangszóró volt magasként berakva és mindegyiknél hiányzott a magas felső tartománya számomra.

Ok, bocsánat, tényleg félreértettelek.
Jól benne voltam én a 80-as években,így ismerem az akkori hazai hangfaltermést. Nem azt mondom, hogy az akkori Orionok valami csúcsot jelentettek volna a hangminőségben, csak annyi különbség volt a VT dobozokhoz képest, hogy az Orionok valóban hallgathatók voltak. A különbség pedig nem a gyártási szórás miatt volt, hanem a más konstrukció miatt...

Kiss Béla lászló képe

Az Orionok tényleg zeneibb hangúak voltak.

Még az átkosban vettem egy nagy Orion erősitőt és akármilyen furcsa a mai ezerwattos világban, hosszu évekig vendéglátó és vándordiscozásra használtam mindenki megelégedésére. Otthonra vettem hozzá 2 HS-26o-as hangdobozt, kék membránosat és összehasonlitottuk a Videoton Hifi toronyhoz kapott hangfalakkal, a különbség mellbevágó volt. Annál csak az volt mellbevágóbb, amikor az Oriont összehasonlitottuk a Heybrook hangdobozzal. Annál meg a mikor azt egy nagyobb Tannoyjal és igy tovább, amig el nem jutottam a mai egyedi készitésű, kocka alaku lapmágnesekkel gyártott középsugárzós egzotikus hangládámig. Itt most megállok, még gondolkoztam a Nautiluson, de ahhoz egy kastélyt kéne vegyek előbb,:)

Kiss Béla lászló képe

Értem én, kedves kolléga, mindennél lehet jobbat találni. De egy HB1 és egy Tannoy Arden (stúdió),vagy Cheviot(otthoni, netán a B&W Nautilus nincs akkora "mellbevágó" különbség, mint mondjuk egy HS40 és egy a VT szóban forgó doboza között. Ezt állítom, mert mindegyiket volt szerencsém hallgatni, használni.( Stúdiónkban Ardennel hallgattunk le) Előbbieknek VAN köze a zenéhez, utóbbinak NINCS.(ez egy frappáns kifejezés volt, ha jól tudom, a Hifi Magazinban)

Azt tapasztaltam, hogy a megrögzött VT hangdoboz rajongóknak azért nem tetszenek az Orion, és a lényegesen jobb hangdobozok, mert nem elég "dögösek", nincs elég "mélyük", mert az Orionok kiabálnak, sok a középhangjuk, így unalmasak. Valójában hozzá szokott a fülük az állandó csimm-bumm cirkuszhoz, ami után a jó hangfal hangja valóban vékonynak tűnhet.

astra789 képe

Rendben van emberek!Fogom a nagy baltámat és darabokra vágom
az egész VT tornyot a DC 3011-el együtt.Ami szar az szar!
Ha ennyien mondják!Egyébként csak kedvtelésből vettem.
"Igazi" zene hallgatásra egy SONY rendszert használok,
YAMAHA hangfalakkal/nem kínai termékek/.Tudom,van jobb is,
viszont az anyagiak ennyit engedtek meg.

Kiss Béla lászló képe

Ezek a boxok ugyanúgy, mint a VT-toron komponensei, a műszaki kultúránk, és történelmünk, és egy emberibb, szebb korszak egy-egy kedves darabjai, mindenképpen meg kell őket őrizni az utókornak. Tény: elektronikus zenére, ahová erős mély-magaskiemelés és nagy hangnyomásszint kell, oda igen jó cuccok, és amíg világ a világ, idehaza piacképesek, nem is rossz áron! A VT pedig nagyon jó erősítőt is gyártott, nem is egyet, nagy sorozatban!!Nem állítom, hogy a YAMAHA-cuccod, főleg a hangsugárzói, egy fikarcnyival is többet nyújtanának zeneileg. Ez nem anyagi kérdés: az olcsó Orion HS 200-as vagy a VT Minimax hazavágja a legtöbb médiamárktos meg szaturnos jamaha meg dzsamó szemetet:O) De az zene mindannyiunkban benne él: és ez dönti el igazából, ki milyennek hallja a muzsikát az adott hangsugárzóból, ezért végső soron meddő a vita..Gyűjtöm én is a régi VT cuccokat-boxokat, de ennek okán nem hallgatok rajtuk zenét.

Igy tipus nélkül leirni, hogy a "jamahád" nem jobb elég nagy bátorságra utal. Kb annyi információtartalma van, mint ha azt mondom, hogy legyorsultam egy audit. A videoton mindig is középszerű készülékeket gyártott, soha nem azzal foglalkoztak, hogy szépen szóljon, hanem hogy csicsás legyen, sok hansgzóróval, nagy fluoreszcensz kijelző, meg hasonló parasztvakitás, de közben primitiv gyenge technika lapult benne. Ennél már a lengyelek is jobbat csináltak.

astra789 képe

CSAK azért,hogy nyugodtan aludjál:
front:NS-50F
center:NS-C55
hát.:NS-N55
mély:na,ez bent van a sarokban és dög-nehéz:YST-SW011
Tudom,ez sem egy csúcs rendszer,a hétköznapi zene hallgatást
szolgálja.De mint említettem,nem vagyok vájtfülü.
A lengyelek!89-ben "boldog" gazdája lettem egy Slemi-slim
/vagy v. hasonló/toronynak.Újonnan vettem.Kár volt!Az egyik
hangfalat már másnap vissza kellet vinni.Rövid leszek:a szer-
vízben családtag lettem,még saját széket is kaptam!Hálát
rebegtem az éghez,amikor eladtam.Viszont a hangfalak még
most is megvannak és működnek!

Kiss Béla lászló képe

Figyelj öreg, tudod mi a nagy bátorság? Az, hogy név nélkül személyeskedsz, tegeződsz,egy olyan fórumon, ami nem erre hivatott. bocs, ez nem bátorság, hanem tahóság, a nagyobbik fajta. Az, hogy fenti köpködésedet leírtad, azt jelzi, hogy fogalmadncs a Videotonok létező értékeiről, prospektusszellemben nyilatkozol, és nem tudsz a sorok között olvasni. Bizonyosan állíthatom, mint a sűrűjében bent lévő (szak)ember: a mai diszkontos konzumhangfalak, legyen az Jamo, Koda, Magnat, Yamaha: kevés kivételtől eltekintve: ócska tüzifák, mert a doboz anyaga, vastagsága, és maga a keresztváltó kritikán aluli, és ez sajnos 10-15 éve sem volt másképp.(vö: a sz@r és koktélernyő analógia) Üdvözlettel: Kiss Béla László

astra789 képe

Elnézést kérek Kiss úr,de az Ön után szoló ANONYMUS hiányolta
a tipus számokat.EZT igyekeztem pótolni!Elismerem az ÖN szak-
értelmét és tudását,eszembe se jutna tegezni,sértegetni ÖNT!
Viszont ÖN is fogadja el azt,hogy másnak is lehet véleménye,
tapasztalata egy adott témában.Tudja,EURÓPÁBAN így szokás!
Olvassa el kérem,amit írt.Gondolgodjon el,kérem.

NGA képe

Az előző anonimus is én voltam, véletlenül név nélkül ment ki a beirásom, igy most potolom.
Nem tegeztem Önt, idézőjelbe tettem a "jamahád" szót. Gondolom nem olvasta el figyelmesen amit irtam.

Valóban viszonylag kevés fogalmam van a videotonok értékeiről. Mindössze 5 évig árultam ezeket, mindennapi kapcsolatban voltam velük egészen 1984-től. Majd átmentem egy bizományi áruházba, és szembesültem a másik oldallal is. Soha nem itéltem prospektusokból, hanem mindig csakis saját tapasztalatból. Sokan a nosztalgia rózsaszin ködén keresztül ezeket a készülékeket valami highend készüléknek kezdik látni, de sajnos tudomásul kellett venni, hogy trehányul összeszerelt, megbizhatatlan készülékek voltak, amikből vagy kifogott az ember egy jó darabot, és kibirta hosszú évekig javitás nélkül, vagy családtag lett a helyi Gelkánál. Hozzánk sok visszajelzés érkezett akkor, mivel a csereutalványokat is mi váltottuk be. Az orionok még katasztrofálisabbak voltak, ott a munkafegyelem borzalmas volt. 1985-ben vettem ujonnan egy kisorion decket, 4 nap mulva Gelka. Majd még párszor ujra. Soha nem tudták jól megcsinálni, az egyik oldal felvétele a bekapcsolás után csak 5 percre indult el. A lengyelek képesek voltak igencsak minőséget előállitani, de nem unitra hanem Visonik néven, akkoriban igencsak sok készülékük ment nyugatra, sokszor hozzák most is haza a nyugati cuccokkal, nem tudva, hogy lengyel cuccot hoznak vissza. Még Tecco néven is mentek. Sajnos általánosan jellemző volt, hogy a keleti piacra a gyengébb ment. Nekem is volt Unitra nagytorony, 1 hónap után az erősitő megadta magát. Igaz olcsó volt. A videoton és az orion is képtelen volt a nyugati piacra betörni a hifi cuccokkal, egyedül a hangfalak voltak eladhatók, az Orion Sanyo néven, a Videoton AKAI néven. Az is tény, hogy akkoriban egy vidi torony került 36e Ft-ba, mig egy jobb közepes minőségű "nyugati" torony meg 80-100e Ft-ba. Igy ehhez viszonyitva kell vizsgálni a dolgokat. A mai "hifi"-hez pedig annyi, hogy ne azokkal hasonlitsuk össze, amik 30-50e Ft-ért kaphatók a tescoban, hanem azokhoz, amik árkategóriában hasonlóak. Azaz kb a félmilliós kategóriában, mivel akkor 30e Ft most annyinak felel meg. Igy ellentmondásos az kicsit, hogy egy mostani használt 20e Ft-os hangfalat összehasonlitunk egy 30e Ft-os "gazdaságos" hangkeltő eszközzel. Akinek azokra van igénye, minden bizonnyal elégedett is velük. De azért a 80-as évek nívosabb nyugati hifi termékeivel nem vehette fel semmilyen tekintetben a versenyt az akkori vidi és orion. Nem a muzikcentertekről beszélek. Igaz akkor is voltak ezeknek a gyáraknak alapszintű készülékei is, amik a kisebb igényeket elégitették ki, ezekhez képest akár még versenyben is lehettek, de sajnos akkoriban kb 5 de inkább 10 évvel voltunk lemaradva technikailag a "nyugat" mögött. Természetesen nagyon szivesen beszélgetek brákivel erről egy forum keretében is, ajánlom a Hifi Piac old hifi forumát, ahol csoda dolgokat lehet látni a 70-90-es évek hifi terméséből. De a végére azért idekivánkozik a Tanu mondata: Kicsit sárga, kicsit savanyu, de a mi narancsunk. Ilyen volt a vidi és az orion is. A mienk volt a maga hibájával, helyenként ormotlan formatervével is. A végére még 1 ajánlat annak, akit érdekel a 80-as évek elektronikai korszaka: Akio Morita - Made in Japan. Nagyon jó könyv, nagyon sokmindent meg lehet érteni belőle. Remélem KBL úr is megnyugszik, nem támadásanak szántam a leirtakat, csak gondolatébresztőnek.
Baráti üdvözlettel:
Nagy Gábor Attila (volt műszaki eladó, stúdió és hangtechnikus)

Kiss Béla lászló képe

Kedves Kollégám, ezennel és nyilvánosan megkövetem Önt kissé vehemens megnyilvánulásomért. Ne haragudjék rám, ha netán megsértettem Önt. Egyébként hozzászólásait rendszeresen, és általában egyetértéssel olvasom itt, a retronom.hu-n.
Summa summarum: ezek a VT és Orion dobozok így-úgy emlékek, elfogultak vagyunk irántuk szintén így-úgy, mert a MIEINK voltak. Igenis el kell ismerni kalitásaikat, de nem szabad ellhalgatni hibáikat sem.És amit fentebb említettem: a zene bennünk lakik, és ez így is van jól.
Nagyon sok ma kapható kommersz dobozt elsősorban hallgattam, másodsorban mértem, és kevés kivételtől eltekintve, nagyon lesújtó a véleményem róluk. Érdekes: a SAL-hangsugárzók között nem egy kifejezetten zenei hangú típust is volt szerencsém felfedezni, remek ár/érték mutatóval. Kollegiális üdvözlettel és tisztelettel:
Kiss Béla lászló

NGA képe

Köszönöm szavait, és maximálisan egyetértek a leirtakkal. Volt egy aranyos kis történetem, volt nálam 1 pár HS-280 és 1 pár HB1. Mig a HB1-et meg nem hallgattam, tökéletesen elégedett voltam a HS-280 hangjával. Aztán amikor megjött a Heybrook, egy másik világ tárult ki elöttem. A barátomat is elhivtam, és ő előre szkeptikus volt, mivel elfogult, hatalmas Orion fan. Leültettem, és kb 5 percig hallgattuk a HS-280-at. Majd átváltottam a HB-1-re. Szabályosan felhördült. Nem hitte el, hogy ennyire más. Majd amikor szépen megszokta a HB-1-et akkor visszakapcsoltam a HS-280-ra. És azonnal értette, amikor elötte azt mondtam neki, hogy a HS-280 egy sávhatárolt, kukorékoló, 2 oldalas mono hangdoboz. Nem fogja elhinni, de ha nem is HB-1-et, de a Preludium B32 egy speciális kisszériás változatát a Princess-t vette meg a nagy orion toronyhoz. Ezzel nem leszolom a két nagy gyártó hangfalát, de sajnos az emlékek szokszor szebbek. Ennek ellenére tény, hogy a 80-as években igencsak jó hangfalak voltak ezek.

Kedves NGA és KBL! Valóban, ez a tapasztalatom nekem is a Heybrook HB-1 és HS-280-as hangjának összehasanlítását illetően. Persze akkoriban sokan megtapasztalhatták ezt, mert mindkét hangdoboz eléggé ismert volt a hifisták körében. Az első, már valóban jó hangú hangdoboz volt, a HB-1 a 80-as évek végén, amit azt hiszen néhány ezer párban hoztak be hazánkba. Később egy VT Prelúdium B-32 kersztváltóját kicseréltem a HB-1-ről lekoppinottt keresztváltóra, és a hangminőségükben szinte semmi különbséget nem találtam. Pedig a HB-1 hangszórói állítólag párba válogatottak, mig a Prelúdiumoké csak olyan széria VIFA hangszórók.

Kiss Béla lászló képe

Érdekes, a HB1-ről sokan azt mondták: testetlen, nincs mélye. Persze, sokan kommersz dobozok után valóban így hallhatták. Amit a kis HB1 kiprüszkölt, az valóban MÉLY hang volt, nem csillapítatlan vödörhang, amit egyes VT és Orion hangdobozok produkáltak. A hazai boxokkal elsősorban közép,-de főleg magas oldalon volt nagy baj. Építgettünk, kísérleteztünk anno kbarátokkal, kollégákkal, tervezgettünk X-váltókat, és láss csodát: a fehérvári mély/közepekkel és a bolgár dohogókkal+nívós(abb): Isophon, ITT, Goodmans felső/közép motorokkan nagyon szép hngú doobozokat építettünk. A Vidi szürkére fújt lamellás dóm magasa egy iszonyat volt. Orion HD-25/MD-40 egy fokkal jobbak, de azok is nagyon csörögnek, ami később, az 511-ben debütált tölcséres dóm, az még csörömpöl, durván színez is. DE!! Ezek azok a kedves emlékek róluk, amik miatt huszonegynehány év elteltével is képes embereket megmozgatni!

astra789 képe

Üdvözlöm Kiss úr!
Érdeklődni szeretnék,hogy ezek a HB1 hangfalak annak idején
mennyibe kerültek,manapság mennyiért lehetne hozzájutni?
Nagyon meghallgatnék egy ilyet.Minden féle zenéhez jó, vagy
csak egy-egy stílushoz?

NGA képe

Én válaszolnék, ha nem gond.
Akkor 9e Ft volt most 30e Ft
Igazából mindenféle zenére jó, de modern tuctuc-on nem ad elég hangnyomást.

astra789 képe

Köszönöm a gyors választ.80-90 évek disco zenéit hallgatom,
a tuctuc-tól kiver a víz.

NGA képe

Igazából arra sem tökéletes. Arra én is egy Sony SS-G3-at használok, ami elég hangnyomást tud kelteni. A HB1 inkább akusztikus zenén érzi jól magát.

Kiss Béla lászló képe

Üdvözlöm,
amit NGA kolléga írt, mind igaz, nekem egyik nagy favoritom a mütyűr VT Mnimax, V....n, itt-ott viszonylag olcsón elcsíphető (3-6e ft/pár), de számolni kell azzal, hogy a mély/középsugárzók poliuretánhab felfüggesztéseit cserélni kell, ami nem nagy pluszköltség, de kézügyességet kíván, és nem szabad a membránt meggyűrni, mert akkor az már mindenfelé nyeklik-nyaklik. Ez a kisdoboz zenei hangjával, méreteit meghazudtoló hangkarakterével alkalmas arra, hogy "szobahangerőn" hallgassuk vele a fentebb említett stílust. Ezen felül az Orion HS 40, esetleg a "kék" hs 280-HS 500-at ajánlom. Ha szerény a kimenő kakaó,akkor a szovjet Radiotechnika S-90 is szóba jöhet, nagyon érzékeny hangsugárzó,a hangzása megosztja a hifi barátokat, nekem tetszett.Talán nem istenkísértés megemlítenem a somogyi Elektronic SAL-márkajelű új dobozai közül (típusát sajnos nem tudom pontosan) egy ezüst előlapos, ikermélysugárzós,sárga műanyag membrános, kétutas, basszusreflex oszlophangdobozát, mely párban 20e ft körül mozog a népszerű áruházakban, és nagyon kellemes hangvisszaadást nyújt. Ehhez hozzájárul, hogy a SAL hifi-hangsugárzókat egy neves győri akusztikus szakember, személyes ismerősöm, Halasy Gábor tervezte.

Igen, sokan azt tartják, hogy a HB-1 sovány, testetlen, nincs mélye. Régi probléma ez... A HB-1 igen érzékeny arra, hogy milyem környezetben van, különösen arra, hogy milyen erősítővel hajtják. Pl.: egy Krell erőművel már elég testes hangja van, persze akkor sem egy szubbasszus sugárzó, csak egy nagyon kellemes pontos, precíz hang (ilyennel hallottam egyszer nagyon jól szólni). De, akkor meg már többe kerül a hús mint a leves. Nekem megfelelő távolságban (60-70 cm-re a falaktól) Triangle TE-60-as erősítővel egész elfogadhatóan szólt, persze bennem is állandóan az volt, hogy egy kicsi szufla mindig hiányzik belőle. Ezért értek egyet NGA-val is, hogy Astra-nak nem biztos, hogy megfelelne a HB-1. Igaz az enyémet már elcseréltem, de etalonként (ill. bázis hangként) megvan a Prelúdium B-32 hangdoboz HB-1 -re átalakított változata, ezt szívesen felajánlom meghallgatásra. Tapasztalatom szerint ugyanúgy szól, mint a HB-1-nek az első sorozata (úgymond a legsoványabbik széria).

Kicsit sárga kicsit.. jajj de elcsépelt szöveg...

A nyugattól pedig annyira el voltunk maradva, hogy amit a GANZ villamossági művek megcsinált a trolikon (igen hatékony visszatáplálást), azt nyugaton még megközelíteni sem tudták, ezért hagyták is a francba. Alkalmazták inkább az "energiaelfűtős-pazarlós" technikát , ugyanazt amit az OROSZOK használtak. Ez persze nem hifi téma, és csak egy példa. Azóta sokat romlott a mentalitás, ennek következtében most k*rvára el vagyunk maradva mindentől.

Most nem azért h kötözködjek de ezek sem arra lettek tervezve h "tuc-tuc" zenéket hallgassanak rajta! 80-as évek zenéi kiválóan szólnak rajtuk! A videoton meg csak annyival jobb az orion hangfalaknál hogy tisztábban szól! És nem utolsó sorban kb 25-30 éves konstrukciók, csak egy pici tuning és normálisan szól: pl mélynyomó csere vagy az egyik mélynél polaritás felcserélése de az utóbbi szobamérettől meg a hangfalak távolságától is függ:D

De azzal már igen hogy az orion egy rakás sz*r! Hát hogy szól már a magas meg a közép benne! Mély hangot meg nem is ad jóformán! A Videoton legalább normálisabban szól!

én nem tudom miért kell a videotont fikázni!!!
igy orion ugy orion,persze a vidi xar!
nekem van egy dcr 3090 -es pár,és van egy hs 511-em.
ha baltárol van szó,akkor inkább az oriont apritanám fel,mert a mélye egy xar!
magasak örökké leégtek!
bezzeg a vidi "kicsikém" mai napig megy!
röv.ennyi!!!!!!!!!
jah meg az esztétika!
persze hogy a vidi!!

Nekem jopár vidi hangfalam volt,és nagyon pozitv tapasztalataim vannak,de ez a DC3011-es egy förtelem.

astra789 képe

Üdv Signum!
Ki tudná fejteni,hogy pontosan mi a baj a DC 3011-el?
Nemrég vettem 1 párat a VIDI toronyhoz,gyönyörű,
gyári állapotban.Az általam kedvelt zenékkel csodálatos
hangja van.Ezen a fórumon már többen megírták,hogy nem
minden zenében "jó"a DC3011.

Üdv Astra789!
Nem tudom Ön milyen zenei stilust halgat,de amit én,dinamikusat,ahhoz élvezhetetlen volt.Igazábol hamar tul is adtam rajta.Elötte is Vidoton hangfalam volt,az amibe 20-as mélyek vannak,3utas,de az szépen szolt a DC3011-hez képest.Egyhirtelen összedobott doboz.Most egy Jamo Power 160R tipusu van,ami annyi idős mint ez a DC3011-es,de hát ég és föld..Bocsánat a Vidi fanoktol,semm bajom a vidivel,sőt,de ez a tipust szerintem csak összedobdák!

Az az igazság, hogy voltak ennél jobb közép és magassugárzói is a Videotonnak, ráadásul köztudott, hogy a keresztváltók sem sikerültek a legjobban a legtöbb esetben. Valamint ennél a tipusnál még nagy hiba, ami a csúnya mélykiemelést okozza 80-100Hz körül, az a reflex rendszer. A régi HA 31 ugyanis zárt hangdobozban érzi jól magát, és köztudott, hogy egy ilyen hangszóró reflex dobozban (ráadásul ha az még félre is van hangolva) mélykiemelést okoz. Régebben nekem is volt ilyesféle baklövésem, és a tapasztalatom ezzel csak annyi, hogy kis hangerőn aránylag még mutatkozott is az a mélykiemelés.. egy két zeneszámnak még picit jót is tett.. nagyobb hangerőn azonban csak dohogott. Egyébként ezt a hangszórótipust ma is gyártják Székesfehérváron, erősebb mágneskörrel, és nagyobb Fs/Qes értékkel, mely már inkább reflex dobozba alkalmas. Erről a hangfalról csak hallomásból tudok adatokat, véleményeket, éppen ezért nem írtam azt, hogy jó vagy rossz.. csak száraz tényeket, ill. tapasztalatokat hasonló megoldásokról.
Üdv: Laci

astra789 képe

Hozzászólásodban említettél egy hangszórót,ami jó a DC3011A-ba
reflexnek a benne lévő helyett.Azt írtad,hogy még ma is készítik Székesfehérváron.Tudnál pontos típust is mondani?
Zoli

veroka képe

Amennyiben ez a kérdés még aktuális:

 

HA-31 422 (422 a rajzszáma).

Ha kérdésed van a hsz cserével vagy akár az egész hangdoboz tuningjával kapcsolatban, nyugodtan keress meg emilben.

Jónapot igazat adok önnek nekem is volt hs-500-utána 511 és elbújhat a dc 3011-es mellett de szerintem itt elég nagy tévhit van a levegőben:
Eleve soha sem illik három utas rendszert kétutassal versenyeztetni azért mert nem fer olyan mintha egy renaultot akarnánk audival párosítani.
Minden a keresztváltónál bukik kettő út sokkal összehozhatóbb mint három utobbi kompromisszum nélkül el sem érhető.
Lehet hogy a HB-1 avagy a B-32 jobb de nemaz persze nem is kevesebb hisz mint mondtam össze sem illik hasonlítani.
A két útnál az átfedési hibákat könnyebb /simitani/ fázismenetet és a hangszorók decibel amplitudóit össze hozni mint a három útnál de ez mára szinte mindenhol eggyértelmű.
Én is mondhatnám hogy össze lehetne rakni egy HB-1 avagy B-32 vel egy AR-t és akkor én nemlennék az igazságos pláne ha egy OHM-ládikóval és ha egy szélessávú tölcséressel hát ez már a felesleges időpocséklás közé sorolható dolog lenne.
Nekem van minden féle holmi mindigis szerettem áldozni a cuccokra soha nem kergettem magam illúziókba de ha valami jó azmellett kiáltam mégha tudtában voltam a !szubjektív!itélet hátrányával.
Tehet lehet a kákán is csomót keresni de ez értelmetlen erölködés.
A 3090-es igen jobban néz ki meg minden de hangba denevér a talpán aki megmondja.
Nekeem a régi VT-DC-2002 lett átalakítva és a keresztváltóra értem a többi nem volt gond egy két mili henrivel több máshol kevesebb kondik lecserélése és ujj érték beillesztése s-lőn csoda megtáltosodott lágy nem tolakodik és jó halgatni!
Persze ki mivel halgatja a régi BOX-okat új erösítő nem mind passzol velük de a régiek azok szólnak jól velük és mijen jól áááááhhhhhh nincsen arra szó!
Az orionokból szerintem a kicsi mambó és a hs 280 as a jó persze nem lehet megfeletkezni a hs-40 esről sem.
Nem eggy ismerősöm van akiknek orion falai vannak és mind panaszkodik,hogy a közép olyan mintha a számelé tartanám a kezem és úgy beszélnének tompa fejhangú de én nem szidom mert szeretem azokat is!
Minden márka készített gyengébb hangfalat! ebbe az orion is beleérthető és a videoton is.
Az orionnál nem itthon gyártották némely tipusok hangszoróit hanem a bolgárok a vidiét pedig ithon.
De ez is egy nézőpont volt.
Üdv Attila

Sziasztok én kb az összes oriont és videotont is szétszedtem már, hangszórókat javítok hobbi szinten 15 éve és elmondanám, hogy az orionok hangolatlan fadobozok mideggyikben ugyan az a textil van feltűzve és nem jól nem kellő képpen csillapítja a dobozban a keltett légörvényeket és rezonanciát!Ennyi erővel egy virágcserépbe is rakhatták volna a motorokat a kis 20 centis lb-1021-1031,még haggyán de a nagy 30-centis az egy lomha dög és alig megy le 40-hz ig mérve!
A hangváltó egy förmedvény mind épitésileg mint alkatrészeket értve, háthamég erősítem az előttem szólót akkor fellhoznám, hogy a videotonok-ban a hangváltó volt a nem levehető hátlapuban is /miről is beszélek/ szinte mindeggyik vidi bonthatatlan hátlappal jött ki, tehát ez az orionnak gyenge érv inkább trehányság és a precizitás hiányát tükrözi!
A vidinél is volt hangváltó nélküli de abba a kondokat és a tekercseket légkábeles kötéssel oldották meg a hátlaphoz rögzítve a szerelőpanel helyett és így ügye semmivel sem rosszabb!
Az orion közép és magas dómjai azok közül a magas nem rossz de a közép tekintetében szarvashiba volt a beépítése!
Ütánna mentem a dolognak és kiderül, hogy a közép motor eggyáltalán nem illeszkedik sem a magashoz sem a mélyhez hátmég ha leírom véletlenül, hogy a hangváltó keresztezési frekveciájához sem volt jól belőve az optimális tekercs és koondenzátor szűrőérték!
Ugyanez megtalálható a vidinél is de annál a magasok voltak problémásak,kicsi építgetés és máris orvosolva a probléma /másik magas/.A vidi dobozai jól voltak csillapítva és a mély illetve a közepek nagyon jól voltak megépítve!
A mélyet kiemelném az orionnal szembe:A videoton kis /átlagos/ 20cm-es mélye az lemegy mérve 40 hz igy utánna meredeken esik mintegy 8 db-t38-hzig és kicsivel alatta már nem is szól.Az orion 20 centisei amiket fentebb említettem azok még elel cstkolnak a 45-46 hz ig de a nagy 30-asok azoknak eszük ágába lemeni 40-hz alá!
!!!A videoton csinált már 20-hz-ra is mélyet z pedig a régi gumiperemes üvegszálas lengőcsévével ellátott 25w-os alukosarasak voltak mindezt a 70-s évek elején!!!
Az orion hagszóróibol a közép ami nagyon hitvány és az elhelyezése is rohelyesen irányított,közvetlen közelről még hagyán de kb 5-6 méterről elcsúszik a sztereó középpont a lefedett pille miatt!
Tehát a videoton is javíthatott volna ezt azt és az orion is levehette volna a hangszóróirol az ORION SUPER HIFI BOX feliratot mert eggyáltalán nem volt az /kicsit a grundigról akart koppintani/ és a következő/Az orion közép és magas dómok azok kisértetiesen hasonlítanak egy ismét egy német cég:Dual hangfalaiban található közép és magas dómokra/tehát ki koppintott a németekről abba ne menjünk bele,na ezt ki vette észre rajtam kívül.
És hozzátenném senki sem akartaam megbántani szerintem a végére pártatlanra jött ki a dolog!
Hali mindenkinek CS

980POWER képe

Üdv.
Valahol a neten már olvastam, hogy az Orion a Telefunkenről koppintott, de ezt a csöves rádiókkal kapcsolatban találtam, egyébként az Orion nagytoronyban a Telefunken vonalait véltem felfedezni (decken).

András

Szerbusz éan konkrétan a hangfalakat írtam, hogy a közép magas pillés dómsugárzók azok Dual a felira a super hifi box az me Grundig.
És ez szinte teljesen biztos.
A decket én is hallottam de még mivel nem volt szerencsém telefunken hez ezért nem tudom összehasonlítani.
Hali CS

Don taxis piQs képe

piQs ennyierővel szedjélszét 1 bose hangfalat és nézzdmeg abban milyen hangválto van vagy 1 yamaha hangfalat nem tudom mért kell enyire ocsárolni az oriont mert nekem nagyon problámám nics vele tartos és viszanylag jól szol am ugy ha már a videotonnál tartunk csak annyit mondanék a hangfalairol hogy nem kell azért aszt se olyan nagyon isteniteni mert  van ismerősőm aki a hangfal részlegen dolgozot és kb  ha kiéget magas sugárzó nem baj jó za nekik alapon ment 1 pár dolog de persze az orionál is ugy hogy inkáb hagyuk  a magyar hfit és nézz meg 1 akkori harmankardont vagy 1 bosét vagy 1 onkyot vagy 1 pioneert és még sorolhatnék kedves hangfal szerelő

Kékedi Levente képe

"Ha baltáról van szó" inkább higgadj le és gondold át amiket leírtál!:) A Hi-fi hangzás nem dögös mélyekről, meg szép esztétikáról szól, közel sem! Az orion magasai természetes, hogy értelmetlen túlterhelésnél elszállnak, ésszerűen kell használni szobai zenehallgatásra, nem pedig nagy terek betöltésére. Nem fikázza a Videotonokat itt senki, csak elmondjuk észrevételeinket róla, a tapasztalatokat és a hibákat, ugyanaezeket elmondjuk az Orionnál és bármi más hangfalaknál egyaránt. Ha már a DCR 3090-esed mellet foglalsz álláspontot én megértem, de jobb ha tudod mik azok a komoly hibái amiért az általad említett HS 511-el szemben alul marad. A magassugárzója a HD25-el szemben alul marad, de még egy Minimaxéval szemben is, hogy egy Videoton példát is hozzak. Ezt a hangszórót nem ekkora kaliberű dobozhoz tervezték, kevés magasat biztosít, és kicsi is a terhelhetősége, ennek eredményeként ugyanúgy elszáll mint az Orioné. Erre rásegítenek még a váltó kiemelkedő problémái is: a váltó egészen 7000HZ-ig engedi a jelet a középsugárzónak, holott a gyári papírok alapján csak 5000HZ-ig mehetne el. Így a magas 7000Hz-től "csilingel" ez alatt pedik egy jókora "lyuk" van 5000Hz-ig. És még nem is tettem megemlítést a mélytartományáról. Ugyanaz a probléma mint a DC 3011-nél is, bass reflexes kialakítás, amihez nem passzolnak ezek a spanyol mélyek, csak is kizárólag zárt rendszerben érzik jól magukat. Éppen ezért a mélye "mesterséges búgás" nem pedig igazi mély. Hallgass meg egy Preludiumot, valószínűleg kevésnek fogod találni a mélyét a zúzósabb zenékhez, de ennek ellenére olyan az igazi mélyhangzás.

Üdv!

Üdv!

Egyik említett doboz sem arra való hogy folyamatosan agyonhajtsák.

Valamint a bassz-reflex vidikbe már nem a spanyol (beyma) mélyeket építették hanem a magyar vidi mélyeket.A beymákat a zárt rendszerű 3010-ekbe építették anno.

Shala kolléga szerint épp fordítva kellett volna - a beymákat reflexbe,a vidiket pedig zártba tenni.

Ezzel azonban nem teljesen értek egyet,mivel van 1 pár 3010-em a szóban forgó spanyol szórókkal.Ezek a mélyhangszórók nagyon lágy felfüggesztésűek,nagyméretű csillapítópillével stb,ezért (tesztelve is)

ideálisan működik a zárt dobozban,nincs extrém-a lengőrendszerre káros kitérése stb. még nagyobb hangerőn sem.

Ezzel szemben találkoztam más-elméretezett rendszerrel ahol a mélyhangszóró nem érezte jól magát zárt dobozban és nagyobb mélyek esetén koppant a csévetest.Reflexre alakítás után a kitérés minimalizálódott,a hangerő és mélyátvitel azonban nem romlott.

(rövid és egyszerű fogalmazásban)

panblue

Így igaz nem bírták a strapát a HA-31-ek
Mi 86-ban Discózni kényszerültünk DC 3011-el,aztán először a magasag szálltak el (lehetett kapni pót membránt)sőt ha csak a kivezetésnél olvadt el a tekercsszál akkor megforrasztottuk /nagyüzemben kényszer/aztán rájöttünk,hogy a keresztváltóban a magas kondiját 1 mF-ra cseréljük akkor a mélyebb magasakat(csilingelős)levágjuk (maradnak a sziszegősek)és valamivel tovább bírják a magasak,csakhogy a mélyek membránszélei sem bírták a nagyüzemet és kitöredeztek,majd elporladtak.Fújtuk szilikon spray-el de nem sokat segített 1 idő mulva nem bírták a tekercseket koncentrikusan vezetni a mánesben ;a membrán megbillent és lehetett újra membránoztatni+tekercseltetni ami akkoriban elég különleges dolognak számított nem sokan tudták profin csinálni.Aztán P.Sanyi a Kerepesi úton új memrán+új tekercseléssel megoldotta ami a mai napig kiválóan működik persze a magasakat is nagy teljesítményű acélmembránosra kellett cserélni
és a közepek is ki lettek cserélve.Persze a Discózás és a Hi-Fi hangzás az2 teljesen különböző dolog!Videoton erősítőben a meghajtókat+végtranyókat is nagyobbakra cseréltük amit még a gyári táp elbírt de nagyon melegedtek a ventillátor se segített >szálltak el.Aztán építettünk Quad 400-at rajz alapján de a rosz E vasmagos trafó miatt nagy volt az alapzaja,aztán úgy szereztünk hyperszilt.Mindenesetre akkor nem úgy volt mint most,hogy kiválasztom és ráklikkelek.

Szia!

Teljesen elfogadható és életszerű amit írtál...

Valóban nem hangosításra és bulikra voltak ezek tervezve.....a terheléstől elfáradtak a peremek bevezetőszálak a váltó és stb....

Régen sem volt olcsó egy jobb hangosításra szánt hangfal...bár a Regent Vermonák olcsóbbak voltak mint a Reflex, Beyma, Peavey, Laney, Torque, EV, Mayer, Gerry falak....de ezek is borsósak voltak.....

Sok széthajtott Radiotechnika, Orion, Videoton hangfalat láttam már sajnos.... Minap épp egy 511 est javítottam, 2 fal:

kivezetőszál a mélyeknél, elrobbant 22mf kondik, leégett magasak.....

Nem tudom...talán az is értelmetlen, hogy ezen filozofálok, hogy miért hiszik !manapság! hogy egy elfáradt 30 éves fal bulizásra való.....

Annó még hagyján a kis SE-260 al Beag qualiton, 6383 vidi, Cleo, Aida, Orister idejében még nem is volt annyira gond....ma viszont rengeteg nagy teljesítményű..akár hifi erősítő is kapható..potom áron, ezek a szerencsétlen öreg falak béke koraira megkapják a kegyelemdöfést B. Gusztival meg a Progresszív stílusokkal.....ami a csövön kifér.....

Pedig nagyon hálás darabok tudnak lenni. Komolyan nem értem miért kell ma.."régen az belefér, hisz nem volt mivel" de ma minek bántani már ezeket a szerencsétleneket, olyan ritkák már a jó állapotú példányok. A Quad 405 2*100 wattos kapcsolása és a hasonló kaliberű erősítők sajnos már soknak számítanak ezeknek a régi kedves falaknak ha buliba mennek.....hmmmmm sosem fogok rájönni mi értelme van ennek manapság..venni kell két olcsó Conrad os falat avagy valami deszkákból összelapátolt kotkodát és nem kéne bántani őket...több mint 30 évesen már erre nem képesek......:(

Atesz

Butaság. A terheléstől sosem fárad el, sem a kivezetőszál, sem a membránszél (legalábbis a fehérvári hangszóróknál). A VT kivezetőszálak örökéletűek, senki más nem használt azóta sem ilyen minőségűt, olyannyira, hogy pl. Pista bácsi a Sonidónál ma is egy ilyen VT-től "megmentett" pár kilós kivszál spulniról dolgozik a 40 000,-res szélessávúihoz.

A hab membránszél UV és O3 terheléstől függően bomlik, átlag 10 év az élettartama, de a központosítást főleg nem ez végzi, inkább a pille, szóval a bajokat esetleg ott lehetett volna keresni, ha még a szél megvolt. Bár a régi VT nagyjából örökéletű pilléket sütött, még ma, 30-40 év után is jól működnek.

 

Ilyen "elfáradásra" (kivszál és mozgórészek) inkább az Orion bolgár hangszórói hajlamosak, de azoknál is nagyobb gond nélkül cserélhetők a régi, tönkrement alkatrészek.

Szia!

Pont egy 511 es párban hullott szét ahogy fentebb is írtam a kivezetőszál szakadt, így hoztak hozzám a falakat....kapott szegény hideget meleget...

de valóban...vidi szálszakadást én sem tapasztaltam..pedig volt már egy pár példány a kezeim között.. leégett viszont sok volt, sajnos nem bánnak szépen ezekkel a régi szebb időket megélt falakkal:(

Atesz

Zavar az "éterben". Biztos csak az lehetett az oka. :)

 

A HG1,9 úgy 22-25kHz-ig működik, ha jól csinálják, ilyet nem tudtak a zorionok (sem).

 

A prelúdnak nincs jó mélytartománya, 60Hz körül véget ér, ami van, az is túl magas jóságú, egy jó zártnak nem iylennek kell lenni.

 

A váltót meg nem lehet Hz-ek és képletek alapján elképzelt vágási frekvenciák szerint értékelni. :)

 

 

atis képe

nekem is an egy pár dcr 3090-em.
végül is osztom az elöttem levö véleményét.
elég ha megnézzük a hangváltok elhelyezését a dobozokban/orion,videoton/.
a vidiben nyákraszerelt/némelyikben nem,bezzeg az orionban,gusztustalanul felsziloplasztozva a kondi a magas mágnesére....pfff.

NGA képe

Az Orionok jelentős részében nyákra szerelt a keresztváltó, ez alól a gyártás végén készült un nem levehető előlapos hangfalak kivételek. Az Orion magasa nagyon jól birja, amig valaki nem nyomja be a lúdnesszi szörnyet, és nem kezdi el tekergetni a hangszint. Attól jobb nem lesz, csak csimbummcirkusz lesz a vége. Aki igy szereti, eleve ne vegyen oriont. Arra bármi jó.

Igen, nekem is az a tapasztalatom amit NGA írt. A magassugárzók akkor égnek le pillanatszerűen, amikor a lúdnesszt benyomják és a hangszínszabályzókat nagy hangerőn feltekerik. Különösen a hangszínszabályozók feltekerése a veszélyes, mert a lúdnesz a legtöbb erősítőn a hangerő növelésekor fokozatosan kiiktatódik, míg a hangszínszabályzás nem.

Sziasztok!
Volt szerencsém orionhoz-videotonhoz egyaránt...a legfőbb
bajuk és gyengéjük ezeknek a dobozoknak hogy bútorlapból (forgácslap) készültek,balső merevítés nélkül ami igazán illendő akár kisebb doboz esetén nem hogy 25-30 cm-es mélysugárzó alkalmazásakor...
A hangváltókról:sem az orion sem a videoton nem találta el a vágási frekiket,az orion dóm-közepek közelébe sem jönnek a
hagyományos középhangszórónak,az orion mélyek jobbak a vidi mélyeknél de nem "jók".
Magasban egyértelműen az orion viszi a prímet.......
Egy dolog viszont biztos:orion dobozt orion erősítővel jó használni,vidi dobozt vidi erősítővel mert az azonos gyártmányú erősítő-hangfal páros kiküszöböli a "komponensek" hiányosságait.
Loudness-téma:jobb erősítőkön nincs i sill. nem is kell...ha pedig van akkor csak kis hangerőn látom értelmét,mert a loudnesselt "mély" nem mély csak mélyérzetet kelt.
Sok az elszabott hallású ember,én is az voltam jó ideig..aztán az ember minél többet fülel,minél több zenét "fal",és mindeközben folyamatosan változik az ízlése,úgy egyre finomodik,kibontakozik hogy mi a jó ill kellemes hangzás.
És ne felejtsük el:még ez is csak szubjektív szinten működik!!!!!!!!!!!!!!!!!!Örök szabály :)))
Péter

Szerbusz Péter!
A lokációja helyes.
Sokan értelmetlen összehasonlításokat kezdeményeznek minimális hozzáértés nélkül,mitöbb elvonatkoztatás a valo tényekrőt,hogy azért mint fentebb írtam a dc-3011-essel kapcsolatban van amit nem illik összehasonlítani:a szélessávú,kétutas és a háromutas rendszerek erről mi a véleménye?
És a szubjektív ítélet nyer mindíg ami mindíg csak magamnak önnek és mások salyát szeméiségéhez /hallás izléséhez igazodik.
Ezért van több réteg hi-fi,audiophile,highend.
Üdv Attila

Üdv!
Most kicsit "dobozról" hangszóróra váltanék: vidi hangszórók terén nagyon jó darabnak tartom a 16 cm-es fordított peremezésű mélyközepet és a 25 cm-es nagymégnesű nag porsapkás mélyet.Középhangszórókból a (vidi) a 12,5 cm-es viszi a prímet,sajnos jó magasaskat nem gyártott a vidi,jobban mondva lehettek volna jók kicsit igényesebb összerakással,az előlapi kis tölcsér elhagyásával vagy módosításával,és a ragsztó spórolásával (némelyiket 1 kg ragaccsal kenték össze ami nagyon ront a hatásfokon)
Talán a kis szélessávú (kónuszos) magas volt jó,na de azzal meg mit akarunk-akarnánk a kifejezetten magasra specializált dómok mellett?Hát ez az.....
Az Orionra áttérve:magasak jók,de abból is inkább a sárga közepű,közepekből talán a tölcséres dóm (az is kék) jobb mint a sima "rácsoztott" előlapú,és a mélyek: orionnál is inkább a kis kategória győzedelmeskedik,pl. a hs 100 hangra agyonveri a nagyobb orionokat,és ugyanígy a hs280 is szebben muzsikál mint a hs 500.
Hs501 mélyben gyengére sikerült,középben talán-talán,magasa OK.
Várom a hozzászólásokat.
Péter

Szerbusz péter!
A hozzászólásodhoz fűzném:
Orion szebb hangú magasa az az izofon sugárzó ami ha jól emlékszem Goodmans koppintás a hs-100-ak ezzel lettek szerelve és a 400 is amin egy kicsi pinponglabdára hasonlított színre.
A nagy orion méllye a nagy vidihez képest terhelhetőségileg is és frekimenetben is labirisabb volt.
A 30-cm es orion mély az elég lomha volt zubogós zengő mélye volt de a lábdob,üstdob,dobszél ütések stb csak elveszett benne,ki már jó hatásfokkal nem is jött a tölcsér elé.
Hamár a hatásfoknál tartunk a vidi összes ládája szinte jobb hatásfokkal dolgozott mint az orioné.
Persze mint fentebb irtam mindíg eggy azon kategóriát szabad összehasonlítani és akkor korrekt a megállapítás.
Üdv Attila

Ennnyi!!!

Hogy a hangfalak igényelt négyzetméter hiányárol nem a doboz tehet mert 30 centis hangszórókat nem illik 30-40nm alá helyezni!
Ezt sosem szabad elfelejteni.
Tehát nagyobb doboz-hangszóró átméró egyenesen arányos nagyobb helység.
Üdv Attila

Hello!
Igen,ebben valamelyest igazad van,de egy jó cucc ha nem is "ereszti" ki a hangját kis négyzetméteren,de azért ott is érezhető hogy mire képes.
Egy *ar cucc kis nm-en és nagyon is egyaránt *arul szól :)))
Pl. az s-90 12 nm-en is szépen döngicsélt,25 nm-en még szebben.
És ha már itt tartunk akkor-és főleg vidiknél:
dc2550-est is hallottam jól szólni megfelelő környeztetben,és
dc2550-est is nagyon dögösen-ez utóbbi kb. 40 nm-es nappaliban,hátlappal a falra szerelve és a szoba padlója márványozott volt.Nagyot szólt,szépen szólt,iszonyú mélyre ment.Vidi rádióerősítővel,ami tudjuk alapban loudnesselt,viszont a mély-magas potik szigorúan nullán álltak,így elég jól szólt önmagához képest :)))))))
Péter

Szerbusz Péter
Tokkal vonóval igazad van!
Üdv Atesz

TISZTELT URAIM.AZÉRT FORDULOK ÖNÖKHÖZ MERT A HOZZÁSZOLÁSOKBOL UGY LÁTOM HOGY PROFIKKAL VAN DOLGOM.NAPOKBAN SIKERÜLT VENNEM EGY VIDEOTON NAGY TORNYOT.KÉRDÉSEM AZ LENNE HOGY MILYEN HANGFALAT VEGYEK HOZZÁ? DC-3011A? DC-2550A? DC-2050E? HA VALAKINEK VAN ÖTLETE,TAPASZTALATA KÉREM OSSZA MEG VELEM!ELÖRE IS KÖSZ!Űdv:ÁRPÁD.

Jónapot árpád!
A videoton nagy torony az a dc-2550,és a dc-3011 essel volt a leg elterjedtebb a dc-2050 az a ra 6386-os rádió erősítőjé volt és nemigazán ajánlott a nagy erősítővel használni mivel nem passzolnak teljesítményben mert a rádiós az 2*35w az integrált amplifier pedig 2*50w.
Nem is adták ki az integrált erősítőt a dc-2050-essel tudtommal.
Remélem segítettem.
Üdv Atesz

astra789 képe

Üdvözlöm!
Én nem vagyok profi,csak egy lelkes VIDI rajongó.
Nekem a DC-3011A van a VIDEOTON toronyhoz,de a DC 2550 is jó
hozzá.Amúgy melyik nagy toronyról van szó,milyen elemekből áll?

ÜDVÖZLÖM!DE NYUGODTAN LEHET TEGEZNI. ABSZOLUT AMATÖR VAGYOK A TÉMÁBAN, CSAK ÉN IS EGY NAGY VIDI RAJONGÓ!
SA-8 állvány
EA 6383S erősitő
RT 6303S tuner
CS-F21 magnó
AP-Q310C lemezj.
ITT TALÁLTAM EGY KÉPET AMIN KB.EZ AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS VOLT ÉS NAGY TORONYNAK NEVEZTÉK.EZÉRT BÁTORKODTAM ÉN IS ÍGY HIVNI.
KEZELÉSI ÚTMUTATOT HONNAN TUDNÉK SZEREZNI?
KÖSZ MINDENKINEK A TANÁCSOKAT!!!

Üdv.Valóban ő a nagy torony.Ezekhez legelterjedtebb A DC 2550es volt(mert valamivel olcsóbb volt a DC 3011esnél).Ettől függetlenül 3011esel is létezett.Ami a DC 2050est illeti egyik ismerősömnek volt ilyen hangdobozzal is ez a torony.Most ha tényleg választanom kellene a 3 doboz közül akkor az határozná meg a döntésem elsősorban,hogy hogyan szeretnék zenét hallgatni:nagy hangerővel-falat rombolni vagy kisebb hangerővel de "szebben".De ha a gyári állapotot szeretné megvalósítani akkor marad a DC 2550 vagy a DC 3011 esetleg még a DC 3010es is szóba jöhet.Sok sikert és kitartást! Tisztelettel:Janika

980POWER képe

Az igazat megvallva nem kötekedni akarok, de az enyémre CS-F210 van írva. Ez utóbbi kérdés engem is foglalkoztat: Hol lehet beszerezni kezelési útmutatót? Nincs fent a neten valahol? Ha valaki mailben elküldené, gondolom, mindketten örülnénk.

András

KEDVES ANDRÁS.KICSIT BENÉZTEM A MAGNÓ TIPUSÁT!
EZ EGY AKAI HX-A301W.
MONDTAM HOGY AMATÖR VAGYOK!!!
IGEN ÖRÜLNÉNK HA VALAKI SEGITENE!
Űdv:ÁRPÁD.

980POWER képe

Kicsit húzd lejjebb az egeret, kattints a fehér hátterű Videoton hí-fi képére, én ott kerestem infókat olvasd át hátha segít. Az én tornyom:
AKAI AP-Q310 lemezjátszó
RT 6303 S tuner
EA 6383 S erősítő
AKAI CS-F210 deck
SA 8 állvány
DC 3010 A hangfalak alkotják
Ezt az első tulaj ebben az összeállításban vásárolta.

András

astra789 képe

Hello András!
A DC 3011A hangfal előlapján,a "vásznon" van VIDEOTON felirat?
Az enyémen nincs,viszont a ragasztás helyét sem látom.Lehet
erre a tipusra nem raktak?Előre is köszi!Zoli

980POWER képe

Igen van rajta kis fekete téglalap ezüstszínű keretben ezüstszínű betűkkel (gondolom másik típusokon is ilyen).

Üdv: András

Szia András.Tudnánk beszélni e-mail en?
Elöre is köszi!
Űdv:Árpád.

980POWER képe

Szia, Árpád!
Természetesen írhatsz, Nevemre kattintva Kapcsolat fülön keresztül írhatnak nekem a regisztrált felhasználók. Az e-mail címem nem publikus!
Köszönöm!

András

astra789 képe

Árpád,nem amatőr vagy,hanem kezdő.De ne búsuljál,pár hónap
és "mindent" tudni fogsz a VIDI tornyodról.Én is elmentem
állványt venni és otthon csodálkoztam,hogy a "nagy" torony
miért nem fér bele.Fogalmam se volt arról,hogy a kicsi és a
nagy torony állványa különböző!Persze én a kicsiét vettem meg
/SA-7/.Egyébként a tornyodat én is láttam a neten,B.P-n hír-
dették és valóban a HX-A301W volt hozzá.

Talán nem késő..

Üdvözletem T. Árpád!

Saját tulajdonomban nem volt "Nagy Videoton" torony, de ismerősömnek volt, nála hallgattam, és a máshol hallottak alapján én a Videoton 3010-es dobozait ajánlanám hozzá a 3011, illetve a 2550 viszonyában.
Egyetlen szó nem esett ezekről a Videoton hangfalakról itt, pedig előbb volt, mint a 3011, amely látszatra szinte olyan mint a 3010, csak éppen elég "vérszegényen" szól az elődjéhez képest...

A 3010 egy zárt rendszerű hangfal, a mély-sugárzója tudomásom szerint dán gyártmány, fekete, kerek lyukú erős vaskosárral, 300 mm átmérőjű. (A másik 310 mm)
Talán a mélyek miatt, vagy a zárt rendszer okán, (szerintem mindkettő miatt) de tapasztalatom szerint ennyi elég volt ahhoz, hogy a 3010-es megtöltsön zenével egy helységet, annak minden zugát beleértve, míg a 3011 a szoba egy pontján "merev vigyáz állásban" hallgatva sem adta ugyanazt.
Nem tudom, de gondolom, ez lehet a hangkép, illetve annak hiánya.
Talán a keresztváltó is más a 3010-ben, de méretre, küllemre a reflexnyílást leszámítva egyformák.
Persze az is lehet, hogy csak az én ízlésemnek volt tetszetősebb a 3010 hangja, de tény, hogy később vettem a külső hasonlóság miatt egy pár 3011-est, de rövid úton megszabadultam tőle...

Szerbusztok no nekem van egy pár és ha a közép potiját pont középre állítom akkor még türhető de persze jónak nem mondanám a magast,mire cseréljem ki szerintetek a magasat,bár nem sok a kedvem megbontani mert így gyári.Több erősítőm van és mindeggyiken más a hangja pl a Dual-cv-6050-est szereti és a Marantz-2230-al sem rossz de ha a vidire teszem ami hozzá képest ujjabbb az elég elkenősen szól dörmög azt kész persze az előbb említett két erősítő az jó vele.
üdv:CS

astra789 képe

Érdekes amit írtál.Nálam egy EA7386S VIDI erősítő hajtja a
DC3011A-t.A hangszínek közép állásban,a hangfalé szintén.
Nálam szépek a magasak,sőt néha sok is.Vagy azzal az erősítő-
vel használd,amivel jól szól,vagy cseréltesd ki szakemberrel. Lehet,hogy valami gond van vele,érdemes megnézetni.Az
is igaz,hogy erről a tipusról nem sok jót mondtak ezen a fóru-
mon.Az is lehet,hogy az új magasakkal sem lesz jobb.Ha elolva-
sod a korábbi hozzászólásokat,ott azzal magyarázzák,hogy az
egész kontsrukció hibás.Nem kell tőle csodákat várni.
/De én akkor is szeretem a DC3011A-t!/

Apám, mit tudtok ennyit rágodni ezen a ládán!

Köszönöm az infót és énis szeretem a Dc 3011-est mert tekintélyt parancsoló a kinézete és ha nem agyonlúdneszelve halgatja az ember akkor még jól is szól /kivéve magas/mint írtam és ennyi.
Hali CS

Hello!Ma vettem 10ezerért egy DC3011-es hangfalpárt,és igaz a magas gyengébb,mint mondjuk az Orion HS500-é.A reflexnyilást elzártam,és elég kellemes mélye lett.Az igy meg jobb mint az Orioné.Most már csak az a kérdés melyiket tartsam meg?!:))

Szerbusz signum elösször is gratulálok a kivételes vételhez!
A közép potiját ha nem muszály akkor ne állítsd el a közép állásról akkor élvezhetőbb a magas és nem nyomja el a közép,TARTSD meg mindkettőt sokáig!
Eggyütt jól mutatnak szerintem.
Különbenis manapság jól eladni nem mindent lehet és elkótyavetyélni meg értelmetlen.
Üdv Atesz

Szia Atesz!Ehhez is jo áron jutottam hozzá,csakugy mint a HS-hez.:))Csak az a baj fél szobát elfoglalják.3pár hangfal:)

Szerbusz Signum
Ez is egy érv de ha lehet tarsd meg mert mint mondtam az értékéhez képest kevés lóvét kapsz.
Pár éve még a HS-500-at és a DC 3011-est sem lehetett 25-30 alatt venni!
Üdv Atesz

astra789 képe

Üdv SIGNUM!
Engem lehet érdekelni fog a hangfal.Ugyanis most "küzdök"
egy ORION toronyért,amihez nincs hangfal.Ha összejön a bolt,
egy HS 500-t szeretnék hozzá.

zoli

Hello!Beszélhetünk rola.

naemmekki képe

ami azt illeti nem egy rövid téma lett ebből az egy vidi dobozból:-))) Egy kicsit túl szakmai kicsengésűek a hozzászólások, kétségkívül nagymúltú szakemberek tollából (billentyűzetéből). Ez nem vitás... Az az érzésem, hogy NGA uram javaslatát részben megerősítve a Hifipiac valamelyik fórumrovatában lehetne leginkább ezekről a magyar hangsugárzókról jókat vitatkozni. Panblue uram ne figyeljen ide! Nekem a DC-4018-asokat SE-260 hajtja most is, a négy HS-511-emet pedig egy ideig EA-7386 szólaltatta meg. Nem értek egyet azzal, hogy ne lehessen kombinálni a különböző gyártók termékeit.
Furcsa érzésem van: egyik oldalról merjünk (mertünk) nagyok lenni és gyártsunk (gyártottunk) hifit Kishazánknak, más oldalról pedig nekünk ez úgysem mehet (ment) a munkafegyelem, a minőségi kidolgozás, az alapanyag és a gyártási pontatlanságok miatt... a hazai ipar ennyire ügyetlen volna?! hmm...
Szerintem volt két gyárunk (volt több is tudom...) fejlesztőkkel, mérnökökkel, gazdaságisokkal, pénzügyesekkel,... stb... és beletettek a termékekbe mindent amit tudtak. Tudást, jóindulatot, reményeket...
Mikor a Pannónia bezárta kapuit, a rajzasztalokon olyan erőforrások voltak, amelyekkel nem lett volna mit szégyenkeznünk a motorkerékpárpiacon kb húsz évig...
Szívesen olvasnék olyan cikkeket, amelyek hasonló kulisszatitkokról szólnak a hazai szórakoztató-elektronika világából.

Szerintem a DC3011 hangfallal annyi a baj hogy nem igazán reflex dobozhoz való a benne lévő HA31-es mélyhangszóró.Zártan szebben szól.Én leragasztottam a reflex nyílást.Kicsit több csillapítóanyag lazán kitöltve vele.A dobozt megerősítettem belűről.Az eredmény : Nagyon szép mélyei vannak:)

Hali! Nemrég vettem egy pár 501-est, úgy, hogy már eleve rosszak voltak a magasak, illetve egy közép. Ez ügyben kérnék segítséget, hátha tudtok szerezni nekem. 2 átlátszó magas dóm, illetve 1 kék közép érdekelne. Köszi!

menj fel az expressz.hu-ra és van aki hirdeti magát membrán ügyekben... meg fogod találni

Végigolvasva az egész oldalt, úgy látom, hogy hozzáértő emberek írnak be. Segitséget kérek. Zenehallgatás és esetlegesen dvd nézés céljából vásárolnék hangfalakat. A mai modern hangfalak, vagy házi mozi rendszerek vagy gagyik, vagy drágák. Videoton hangfal mellett döntenék, de teljesen tanácstalan vagyok.A használt piacon a következőket találtam: SL 201 QB,DC 2228,DC 2016, DC 2050 E,DC 2550 A,DC 2540 A,PRELUDIUM B31, A szoba 20nm.-es és csak a szekrény tetején van hely. Szakmai tanácsot szeretnék valakitől kapni(valakiktől)

NGA képe

Sajnos a szekrény tetejére semmit nem lehet ajánlani, eleve a legrosszabb hely. Vagyis oda mindegy melyik megy, nagy differencia nem lesz hangban.

Köszönöm a tanácsot, de sajnos a hely, vagy inkább a helyszűke adott. Ennek ellenére én mégis szeretném tudni, hogy az említett hangfalak közül melyiktől mit várhatok, hiszen neten tudom csak megrendelni, ezért az egymás után meghallgatom őket és döntök megoldás nem járható.
Mindazonáltal talán megoldható a falra felrögzített hangfalállvány, ha az jobb...

NGA képe

Preludium B31 v B32

Köszönöm a szűkszavú, bár egyértelmü tanácsot. Ha még arra válaszolnál, hogy a tanácsolt hangfalak 2 utasok, a felsorolásban pedig szerepel például a fele annyiba kerülő csiscás és akkoriban nagyon népszerű DC 2550A is, ami viszont 3 utas. Mitől szól "cizelláltabban" egy két hangszóróra bontott hangfal mint az ahova háromfajta-magas,közép,mély-hangszórót építettek be?

NGA képe

A legtökéletesebb hang lenne az 1 utas. Ennek azonban sok korláta van, bár már volt nálam döbbenetesen jó hangú labirint 1 utas doboz, de az 200e feletti árban mozgott. A hangszórók interferálnak egymással, a keresztváltó is beleszól az egészbe, ezért nehezebb 3 utas, mint 2 utas dobozt tervezni.

14 fajta Videoton hangsugárzóm volt, próbáltam más fajtákat is. Most vettem újra egy DC-2550-est, nekem ez tetszett a legjobban.

Még annyit tennék hozzá - egyetértve az NGA által írtakkal-, hogy sokkal jobb minőségű hangszórókból készültek a VT Preludiumok, mint az általad említett háromutas VT dobozok (DC 2550A). Nekem volt mindkét típus, és bizony ég és föld a különbség a "kis" kétutas javára. A DC 2550A igényes akusztikus és/vagy klasszikus zenén szinte hallgathatatlan.  A Preludium élő hang hozzá képest. Üdv.: beneske

doki

 

Szeva.Itt még új vagyok ,de remélem jószolgálatot teszek a hozzászólásommal.Én is a b-31-32-őt ajánlanám,és választanám.Viszon nekem van egy régi modom amit itt közzéteszek.Még nagyon ifjú koromban sikerült apám segedelmével vásárolnom egy orion hs-280 ast.Nagyon tetszett a hangja,de az a fránya kukorékolás marhára zavart.A hifipiacban olvastam a teszteteket és ezen felbuzdulva,gondoltam egy nagyot,amiről a nagyok azt írták,hogy nejó.A háromutat kétúttá alakítottam.Bár mint már említettem a nagyok nem tartották jónak,mivel picit halkabb lett a doboz.De ha a zenei élményt vesszük akkor bizony nagyon is jó lett.A mélyet direktben .a magasat egy 3,3 mikróval szűrve hajtottam.A bajai textilből tudtam szerezni gyapjút evvel töltöttem meg a dobozt lazán.És emberek aki ezt így hallotta az el sem hitte,hogy így is tud szólni az orion.Lett mélye,sztereó szimpada,és sokkal zeneibb lett.Nohát ennyi sok sikert.

Üdv:doki63

NGA képe

Ezen nagyon sokáig gondolkoztam. Nekem van itthon 1 pár HS-282-esem félrerakva, ki fogom próbálni. A középsugárzó bennmaradt a dobozban?

Üdv

Gábor

 

doki

 

Hali .

Igen minden maradt a helyén,sőt először a magas előtt lévő szűrő is maradt.Az elkókhoz képest a remix bipolárok sokkal jobbak voltak.Ezért cseréltem le a kondikat.Tehát a mély direktben,a magas pedig az induktivitással,és a kondikkal marad a helyén.A közép drótjait,és a kondit meg az induktivítást kivettem,ne zörögjön semmi.Végül egy egész csomag vatta került a dobozba..Hát ennyi volt,rég volt,szépvolt.

Üdv Doki

Én még most is ezzel hallgatok zenét nekem bejött a hangzása a mélyet csillapítani kell az tény hogy alacsony hangerőnél dübörög magasabb nagerőnél meg alig hallatszik a mélytartomány de equalézerrel kell variálni és ha jól be van állítva akkor szépen szól.dávid

A mai napon szereztem egy pár 2550 -est ségitséget szeretnék kérni tőletek . A hangfalban a közepek nem eredetiek valami gagyi szóró került bele ( ki fogom csrélni gyárira ) ezért ahogy hazahoztam kibontottam a dobozt és egy kicsit megilyedtem mikor belenéztem undoritó forrasztgátások , valaki elöttem kicserélte a kábeleket és ahogy kinéz belülröl a dolog nem szivesen használnám . Azt szeretném kérni , hogy akinek van ilyen hangfala az csinálna nekem a belsejéröl egy két képet , hogy meik tekercsből huzzak kábelt a megfelelő hangszóróhoz, mert fel szeretném ujitani a kabelezést , a képeket erre  a címere tudjátok küldeni holl6@freemail.hu . Köszönök minden Üdv : Norbert

ÁDY képe

Ez a 94. hozzászólás, nem hiszem, hogy ezt tudja már valaki követni :)

Kedver ÁDY tudnál nekem akkor segiteni hova irjam a mondanivalóm ?

Üdv : Norbert

Don taxis piQs képe

piQs uristen migyárt sírok nekem is volt ilyen hangfalam csak én 1 Harman Kardon AVR-630sal hajtotam és házibulit szerveztem bekőtőtem  Videoton DC3011 et meg két hs 500 ast hát mind a két hangfalat kiűtőte de aszt űgy ved hogy a videoton ményomo félig kilógot a hangfalbol a hs még nagyábol 1ben volt csak a tekercseégetel sajnálom őket de am jót űtőtek ..:D

MODERÁLVA!!!

Üdv!

Épp egy pár 1981 körüli gyártású videoton DC3010A feltámasztásán munkálkodok.

A hangszórókészlet,váltó,előlapok tökéletes állapotúak.

A hangszórókészletet ezek a hangszórók alkotják:

- a fentebb tévesen említett spanyol (nem dán) 30 cm-es beyma mélyek

- 12,5 cm középhangszóró

- 1" dóm magas

A potmétert (47r 1w) valóban érdemes középállásban tartani,úgy 23 ohm körüli soros ellenállást kapunk értékül.(teljesen letekerve 47 ohm)

Ha elkészülnek akkor tolom a képek közé :)

panblue

 

"A potmétert (47r 1w) valóban érdemes középállásban tartani,úgy 23 ohm körüli soros ellenállást kapunk értékül.(teljesen letekerve 47 ohm)"

 

Erről kaphatunk méréseket?

 

 

A hangszórók:

HG2,5/1628 1544-406

HB12,5/1108 1544-326

és 300mm-es spanyol mély, vagy HA31/1008 1544-422.

Üdv!

Milyen mérésre vagy kíváncsi?A poti kikötött állapotban (amikor a hangfal még darabokban volt) volt megmérve,sima ellenállásként.Valamint ha jól tudom akkor a fém házon rajta is van az értéke.47r 1w

Kíváncsi voltam hogy tekergetve mit mutat,így a középállás mértékét is megmértem,23 ohm körül volt.

panblue

:-) Szerintem kár válaszolnom, ha kérdéses, hogy mire vagyok kíváncsi. Nem a multiméterről leolvasható ellenállásra, annyi biztos.

ÁDY képe

Töröltem a hozzászólásodat!
Probálj meg itt kultúráltan kommunikálni!
Köszönöm!

Üdv!

Kár hogy lemaradtam a hozzászólásról!

Ez friss bejegyzés volt?

Mert metrovagon kollégát- ha róla van szó-egy ideje keresem, anno vidi cuccokkal kapcsolatban beszéltünk, 1-2 dolgot cseréltünk stb.Ő egy nagy vidi gyűjtő - hamutáltól a pc-ig.

Tud róla valaki valamit?

Üdv

panblue

Anno faterom demokratikusan megoldotta a kérdést, épített egy olyan hangdobozt, amiben 2 Videoton mély és 1-1 Orion magas/közép volt. A váltót azt hiszem Akai kapcsolás alapján építette.

Komolyan érdekelne erről a véleményetek, nyilván csak elviekben, hiszen valószínűleg egyikőtök sem hallotta még szólni - ha csak nem valami akkoriban országosan elterjedt "tuti ötlet" alapján jött ez az egész.

 

Én a műszaki részét nem nagyon vágom, faterral ellentétben nem vagyok elektrotechnikus , a tudásom addig terjed, hogy a '90-es években az addigra zörgősre fáradt közepeket cseréltem saját kezűleg.

 

Én nagyon szeretem-szerettem  a hangját, akik hallották azoknak is tetszett, de lehet hogy csak megszoktam és/vagy nem nagyon hallgattam mást. Ezt úgy kell érteni, hogy 30 éve családtag, erősítőből 3-féle volt már hozzá és amióta elköltöztem otthonról, nem is nagyon volt alkalmam

hifizni. Anyámmal a válásuk utáni saját fejlesztéseimmel már fele-fele arányban osztozkodtunk a cuccon, nem láttam értelmét szétcincálni, öcsémnek is legyen meg, ami nekem megvolt! ;-)

 

 

dollerakos képe

Bocsánat, lehet, hogy nem tartozik ide szorosan, de meg lenne valakinek a Preludium B32-es hangváltójának a rajza? - Nagyon megköszönném.

Valaki nem tudja , a keresztezési frekvenciáját ennek a tipusnak??

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat