HAJDU 403.3 centrifuga


Forrás: 
kiki73
HAJDU 403.3 centrifuga

A Hajdúsági Iparművek gyártmánya ez a HIM 403.3-as típusú centrifuga. Az évek során több típusváltozata született (403, 403.1, 403.2 és 403.3), amik apróbb módosításokat eredményeztek, de ezek inkább csak az indítókapcsoló elhelyezésében és a kicsapató dob kiviteli különbségeiben mutatkoznak, a gép külső megjelenését nem módosították.

A többi ismert centrifugától abban tér el, hogy kerekeken gurul, teljesen rezgésmentes üzemet biztosít, szögletes :-) és 2800-as percenkénti fordulaton dolgozik. Ez messzemenő víztelenítési képességet jelent még az automata mosógépek mellett is. Kivitele a HIM 103, 104, 105 oldaltárcsás és HIM 203 típusú lengőlapátos mosógéphez igazodik, így jól illeszkednek egymáshoz. Egyetlen hátránya azonban, hogy a kicsapató dob korrózió elleni felületvédelmét poliamid bevonattal oldották meg, ami a legtöbb gépnél az évek során teljesen berepedezett, levált. Sokan egyszerűen ezért szabadulnak meg a géptől, ugyanis könnyen felsértheti a behelyezett ruhaneműt.

Sajnos kihalófélben lévő, mára kuriózumnak számító készülék.

Felépítését tekintve a motor rendelkezik egy automata mágneses fékberendezéssel, ami a piros színű kikapcsoló gombot megnyomva kb. 1-2 mp késleltetéssel működésbe lép. A kicsapató dob befogadóképessége 3,5 kg (!!!) száraz ruhaneműre hitelesített. Teljesen teletöltött állapotban egy ún. ruhavédőráccsal lehet letakarni a ruhanemű tetejét a kicsapódást megelőzendő. Erre figyelmeztet is a fedélen lévő felirat is: "RUHAVÉDŐRÁCS NÉLKÜL BEKAPCSOLNI TILOS!"

 

1977-ben az ajánlott fogyasztói ára: 1920 Ft volt.

HAJDU


Hajdu
Találat: 3
Hajdu porszívó
Találat: 3
Hajdú üdítő
Találat: 5
Hajdúdorog
Találat: 2
Hajdúdorog - épületek
Ismeretlen évjárat
Hajdúszoboszló
Találat: 4