John D. Rockefeller


Forrás: 
Index.hu
John D. Rockefeller

John Davison Rockefeller 1839 július 8-1937 május 23.Aki 5 éves korára az Egyesült Államok egyik legnagyobb olajfinomítójának tulajdonosa volt, 31 évesen már a világ legnagyobb finomító kapacitása az övé volt, 39 évesen pedig az Egyesült Államokban finomított olaj 90 százalékát az ő üzemeiben állították elő.

Sokan utálják a mai világ gazdasági mumusának tartják a családját,leszármazotjait.Szerintem egy ember volt aki jó időben és jó helyen volt.Ami számomra pozitív volt amikor az életrajzát olvastam,hogy Isten félő ember volt.

A Standard Oil fokozatosan lefedte a kőolajtermékek gyártásának és szállításának teljes egészét. A korábbi nagykereskedőket és bizományosokat megkerülve kiépítette a saját ellátási hálózatát. Az integrált gyártás és értékesítés jelentősen növelte a hatékonyságot és a vállalat csökkenteni tudta a termékek árát (a petróleum ára pl. 80%-kal csökkent a cég működése alatt). Az árelőnyt azonban a versenytársak agresszív tönkretételére használták fel, a vele barátságtalan cégek számára drágábban adtak el és titkos szállítási megállapodásokat kötöttek.A monopólium létrehozása miatt a Standard Oilt egész fennállása alatt folyamatosan támadták az újságírók és a politikusok, módszerei pedig nagy lökést adtak a trösztellenes törvények létrehozásában. A New York World szerint a Standard Oil "a legkönyörtelenebb, arcátlanabb, kegyetlenebb és mohóbb monopólium, amely valaha is rátelepedett az országra".

B7FEBBEE-9272-49A5-892F-8B2518E954E6_4_5005_c.jpeg AD02DFF2-244A-44CB-BF4D-75BD9E608F5B.jpeg