MI MENNYIBE KERÜLT RÉGEN (10-90ÉVE)?


NAGYON KIVÁNCSI LENNÉK AZ ÁRAK ALAKULÁSÁRA, ÉS KÉREM AKI TUD SEGITSEN EBBEN! NAGYON ÉRDEKELNÉNEK ÉVSZÁMRA KIVETITVE A BÉREK,SZOLGÁLTATÁS, ÉS MINDENFÉLE TERMÉKEKNEK AZ ÁRAI! REMÉLEM SIKERÜL MEGTUDNI HOGY MIKOR MENNYIT ÉRT A FORINT,KÉPEKKEL LENNE TELJES AZ ÁTTEKINTÉS, AKI TUD TÖLTSÖN FEL KÉPEKET IS.

NGA képe

Igy kicsit nehéz lesz az összehasonlitás, mivel pl 1979-ben egy komoly rádió (Dansk) 16e Ft volt, amikor a havi fizetés kb 3e Ft. Egy szines tv pedig 20e. Ugyanakkor egy lakás 500.000 Ft. viszont 1 kg kenyér pedig sokáig tartotta a 3,60-at. Egy mesterségesen fenntartott burokban éltünk, ahol az árakat is mesterségesen állapitották meg (árhivatal) és rá is nyomtatták a termékre, lássa mindenki, ez nem változik. Sok dolgot pult alól lehetett megvásárolni, mivel nem piac, hanem hiánygazdaság volt. Az autóhoz nem volt alkatrész, nem volt gumi, ha lego, matchbox érkezett a boltba, azért órákat álltak sorba, ha tv-t, butort akart venni valaki, akkor ment zsebbe a pénz az eladónak stb. Szóval ez is egy oldala volt a dolgoknak.

admin képe

Hát ez óriási feladat! Külön tanulmányt is megérne!
De ha túrkálsz a retronom.hu-n nagyon sok mindennek megtalálod az árát is. Ezt már csak össze kell rakni:-)

KÖSZÖNÖM EZT AZ INFÓT! TEHÁT EGY LAKÁS KB 160-170 HÓNAPI MUNKA TERMÉSE (KB ÚGY MINT MA), DE EGY SZINES TV 6-7HÓNAP ALATT SIKERÜLT MEGTEREMTENI (KB MINT MA EGY PLAZMA TV).
VAJON AKKOR MIÉRT ÉL ÚGY BENNÜNK EZ A KORSZAK, HOGY MINDEN KÖNNYEBB VOLT?

NGA képe

Elmondom. Akkoriban nem volt áru. Mondjuk igy tulzás, de a boltokban nem volt ez az árubőség, mint most. Ha elmész egy "gazdaságos gagyi" áruházba, és megnézed a pénztárnál a kocsikat, akkor rájöhetsz. A tartalmának a felét akkoriban meg sem tudtad volna venni, mert nem volt. Akciós banán? kartonszámra az üditő? A csipszek zacskószámra? 10-20 joghurt? Fa tusfürdő? Egy cuki kis ruhácska? Egy dvd játszó, mert a másik 1 év után tönkrement? 2-3 DVD film? Ezek mind mind akár egy hétvégi bevásárlás alkotóelemei általában. Sajnos ez megy. Egy hétvégi bevásárlás sokaknál 20-30e Ft is lehet. Mi húst disznóvágásról hoztunk, krumplit, zöldséget a kiskertben termeltük, teát, vagy limonádét ittunk, azt sem tudtuk mi az a joghurt, és banánt karácsonykor láttunk. Műszaki cikket otp részletre vettünk, 10 évenként esetleg 1 tv-t, és rádió, magnó vagy lemezjátszó is 5-10 évig kitartott. Mondjuk sokkal jobban meg is becsültük amink volt, nem mint most, amikor a veszünk másikat korszak van. (már akiknél) Sokaknak megvannak még a régi dolgai (lásd képeim), ezek még tartósak voltak, nem gazdaságos gagyik, mint most. Nem volt autónk, nagymamához vonattal és busszal mentünk, nyáron nem tunéziába, hanem Csokonyavisontára mentünk nyaralni, taxit csak kivülről láttunk, és étterembe sem jártunk. Nem vettünk konzerv és fagyasztott élelmiszert, és édességet is csak a cukrászdába, vagy a vasárnapi ebédnél ettünk. Nem bámultuk egész nap a tv-t, nem interneteztünk órákig, hanem zenét hallgattunk, keresztrejtvényt fejtettünk, és olvastunk, vagy beszélgettünk. Az már más kérdés, hogy fiatalok is voltunk, és az ember a fiatalságára mindig kellemesen gondol vissza, amikor 16 évesen hajtotta a csajokat. Szóval a nosztalgia erre is épül.

Még egy fontos dolgot meg kell említeni a Kádár-korszak kontra ma vitában: akkoriban nagyobb egisztenciális biztonságban éltek az emberek. A munkahelyed, bármilyen gagyi is volt, biztosnak tünt akár egy életen át is, nem kellett minden nap attól rettegned, hogy munkanélküli leszel. És pénztelen. Nem kellett a céged gazdasági problémáit közvetlenül átvenned. Mivel mesterségesen voltak fenntartva a munkahelyek.
Én is úgy gondolom sok szempontból, hogy a Kádár nosztalgia utólag van kifényesítve, de azért ezt az egyet néha irigylem az akkori emberektől. Én kb. 10 éve kezdtem el dolgozni, és azóta volt 8 hivatalos munkahelyem.

NGA képe

Zsófikám! Ez az egzisztenciális biztonság, amit csak elbeszélésből ismersz, az látszólagos volt. 1 ember munkáját akkor 3 végezte legalább. Egy 100 forintos tárgy előállítása néha a sok selejt, és lopás miatt 120 Ft-ba is belekerült. Sok gyár és munkahely azért létezhetett, mert a hatalmas szovjet piac mindent felvásárolt tőlünk, mivel ez volt a kötelessége, hogy a kgst országait segitse. Amint ez a piac megszünt, sorra omlottak össze a cégek. Sok konzervgyárunk, cipőgyárunk is igy végezte. Az volt a lényeg, hogy dolgoznod kellett, mivel ha nem, akkor KMK-s lettél. A személyiben is benne volt a munkahely. A mostani állapotokhoz pedig, nem biztos, hogy a rendszerben kell mindig a hibát keresni, ha 10 év alatt 8 munkahelyed volt. A feleségemnek 12 éve ugyanaz a munkahelye, nekem pedig az elmút 10 év alatt ez a második. Sok-sok barátom ugyanott dolgozik szintén már 10 éve. De nem bántani akartalak, de mi voltunk a legvidámabb barakk. Akkor erről álmodtunk, ami most van. A nyugatról. Arról, hogy bármit megvásárolhass itthon, és ezért ne kelljen 5-6 évet várni, vagy a zsebbe pénzt csusztatni, könyörögni, megalázkodni. Csak most arról álmodunk, ami akkor volt. A mai fizetésekkel, az akkori árakkal :-)

"Sok gyár és munkahely azért létezhetett, mert a hatalmas szovjet piac mindent felvásárolt tőlünk, mivel ez volt a kötelessége, hogy a kgst országait segitse."

Kedves Zsófi! Azért mindent nem kell megkajolni, amit az öregebbek mondanak. Ez például igen csípi a szemet. A jóságos, segítőkész Szovjetunió...

NGA képe

incitatus: A Pannónia gyár azért ment tönkre, mert az oroszok nem vásárolták tovább az egyhengereseket. Ezt nem én találtam ki, hanem benne volt az Autó-Motorban, amikor a gyár leállt. A cipőgyáraknak, konzervgyáraknak ténylegesen hatalmas piaca volt a szovjetunió, mivel amikor már nem kellett nekik kötelezően tőlünk vásárolni, szépen lassan tönkrementek. A szovjetúnió SOHA NEM VOLT JÓSÁGOS, ezt mi többszörösen kifizettük, amit nyertünk. Egyszerűen arról volt szó, hogy hatalmas piac volt akkor, és tulajdonképpen élelmiszerből, ruházatból szinte korlátlanul felvásároltak mindent. Igaz fizetni nem nagyon akartak. Ha rákeresel a guglin, szépen sorra hozza elő a gazdasági értékeléseket, amikben mindig előfordul, hogy rengeteg munkaerő azért került utcára, mert a gyáraknak egy része orosz exportra dolgozott, és ahogy ez megszünt, megszünt a megrendelés is. Nem emlékszel? A 80-as évek végén sokszor volt leárazás, mert nyugati exportból visszamaradt terméket árultak, ugyanis visszadobták néha a teljes kamiont, mert sok volt a selejt. Sokszor nem csak az orosz piacot, hanem a keleti piacot is elvesztettük.

Sok helyen olvasni: "Az 1990-es évek elején a keleti piacok elvesztése súlyos túltermelési válságba sodorta a magyar borgazdaságot"

"Az okok között a szovjet piac elvesztése és az új termelôk feltûnése áll elöl a fűszerpaprikánál."

Baromfi: "Szovjet piac elvesztése miatt jelentős veszteségek."

Tej: "ez a növekedés távol áll attól, ami kárpótolná az egykori keleti, szovjet piacok elvesztését."

Hús: "A helyzet megváltozásába erőteljesen belejátszott a szovjet/orosz piac elvesztése, amely egyik pillanatról a másikra történt."

Cipő: "A legnagyobb vevő, a Szovjetunió volt. 1987-ben már a hazai lábbeli termelés több mint harmada került a szovjet piacra" 1991-ben a szovjet export a korábbi 35%-ról alig pár százalékra esett vissza.

Sorolhatnám ezeket végestelen végig, de felesleges. Nem vagyok gazdasági szakember, Ők valószínűleg jobban átlátják az egészet, de emlékszem arra, hogy akkoriban mindenki nyugatra akart szállitani, az orosz piacot meg feladták. Másoknak több eszük volt, ők meg benyomultak erre a hatalmas piacra.

 

De azért a mai magyar ipari és gazdasági termelés alaposan a béka feneke alatt van, nem? Jóval az alatt a szint alatt, ami a magyar piaci igények kielégítéséhez elengedhetetlen lenne. A megmaradt termelő kapacitás nagyon nagy része is külföldi kézben van. Nagyon sok mindent (köztük élelmiszert is!) külföldről hozunk be. Ezt csak azért írtam, mert szerintem nem arról szól ez a történet, hogy melyik volt jobb, hanem max. arról, hogy melyik kevésbé rossz.

Mindkettő egyforma mértékben rossz, csak legfeljebb másként...

A piacvesztés súlyos következménye nyilvánvaló, az is, hogy a mai napig nincs megfelelő szintű keleti kereskedelem, holott ma már tán a fizetőképességük is jobb. Én abba a mondatodba kötöttem bele, ami a segítőkész SZU-t idézi a gúzsbakötő SZU helyett.

"Sok gyár és munkahely azért létezhetett, mert a hatalmas szovjet piac mindent felvásárolt tőlünk, mivel ez volt a kötelessége, hogy a kgst országait segitse."

NGA képe

Valóban félreérthető volt. Ennek ellenére az tény, hogy a KGST a Kölcsönös Gazdasági Segítségnyújtás Tanácsa-nak a röviditése. Kb olyan volt ez, hogy a tagországok egymás fejét tartották kint a sz@rból :-)

"Nem emlékszel? A 80-as évek végén sokszor volt leárazás, mert nyugati exportból visszamaradt terméket árultak, ugyanis visszadobták néha a teljes kamiont, mert sok volt a selejt. Sokszor nem csak az orosz piacot, hanem a keleti piacot is elvesztettük."

Ezzel kapcsolatban mindenkinek ajánlom az "ablakon a pénzt" című 1985-ös Farkasházy humoreszket.

Akkor én jól kifogtam. Az "átkosban" valahogy mindig annyit kellett dolgoznom, amennyit birtam, nem többet, nem kevesebbet. Egyedül végeztem egy ember munkáját. A kollágáim úgyszintén. Vagy nekünk volt pechünk, vagy nem teljesen igaz, hogy 3 ember végezte egy munkáját.Valóban a fizetés nem volt főúri, de legalább biztos volt, lehetett tervezni és nem kellett rettegni a holnaptól, legalábbis munkahely szempontból nem. Az viszont igaz, hogy manapság sok helyen 1 ember végzi 3 munkáját, pld. a feleségem "multi" cégénél. Éppen tegnap közölte vele az orvos, vagy nyugisabbh munkahelyet keres (hol?mit?) vagy tiz éven belül számithat a peacemakerre. Én viszont manapság o,1 ember munkáját végzem kis boltocskámban. Ücsöröghetek naphosszat, amig egy kósza vevő betéved. Manapság legkevesebbet az egykor irigyelt kis boltosok dolgoznak vevő ezáltal munka hiányában. Nem is akar már egy fiatal sem egyéni vállakozó lenni. Tülekednek a multikhoz, hogy majd őket is kifacsarják, aztán középkorú éveik táján eldobják. Mindenkiből meg mégsem lehet ügyvéd,közjegyző,bróker,médiaceleb,nehézfiú,könnyűlány. Kissé borongósra sikerült eme hozzászulásom, de pillanatnyilag igy látom a dolgokat. ... valahogy rossz helyre került, NGA hozzászólásához kellett volna kb 5-tel feljebb.

NGA képe

Neked szerencséd volt? Lehet igy is fogalmazni. Nehéz megitélni, hogy hány ember munkáját végezted. Mint ahogy nehéz azt most megitélni, hogy most hány ember munkáját végzed. Akkoriban akiknek sikerült külföldön dolgozni, mind azt mesélte, hogy ott bizony keményen kell dolgozni, nincs az a lazsálás, ami itthon van. Akkoriban általában nem a teljesitmény alapján fizettek, hanem azért, ha bejárt az ember dolgozni. Nagyon sok ember a saját munkabérét sem kereste meg, és talán nem volt meglepő, ahogy vége lett a szocializmusnak, sorra bocsájtották el az adminisztrativ munkaerőket is, mivel nagyon sok felesleges embert alkalmaztak csak azért, mert valakinek az ismerőse volt. Ha emlékeztek a Hamis a Baba c. filmre, ott is azt mondja a Kern, hogy 1 ember munkáját már csak 3 végzi, mert nagy változások vannak, be akarunk lépni az európa házba :-) Szóval nem csak én láttam igy ezt.

Nagyon más személyes emlékeim vannak és a családom sem effélékről számolt be. Szüleim, nagyszüleim mindig nagyon keményen dolgoztak. Szüleim egy mai napig nagyra értékelt szakmában dolgoztak. Magam is ismerem, amikor elmondták mekkora volt a napi norma, elképedtem, mondtam, ezt lehetetlen megcsinálni, mégis hogyan? Úgy fiam, hogy fél órával hamarabb bemegyünk, amig kész nem vagyunk benntmaradunk és még WC-re sem megyünk, csak ha már nagyon kell. Ja, elfuserálásra volt egy minimális keret, abban a szakmában szükséges is volt, afelett LEVONTÁK a fizetésből. Szóval szüleim így töltötték azokat a lógós ötvenes, hatvanas, hetvenes éveket. Úgy hogy csókoltatom az egyébként nagyra becsült és szeretett Kern urat.

NGA képe

A végére irnák egy kis megjegyzést, mivel nem akarom, hogy erről szoljon az egész oldal. Minden elismerésem a szüleidé, akik keményen dolgoztak. Sokan voltak ilyenek is. Azoban ettől függetlenül nagyon sok olyan munkakör volt az országban, ahol nem ez volt a jellemző. Nem tudom mennyi idős vagy, igy nem tudom mennyi személyes tapasztalatod van. Én a 80-as évek elején dolgoztam egy faipari szövetkezetnél, és bizony óránként kimentünk 10 percre cigizni, reggeli is 15 perc, majd késöbb kávészünet, majd ebédidő stb. A tanácsnál, és egyéb helyeken sem szakadtak meg a munkától, talán emlékeznek sokan, hogy micsoda kegy volt, ha sorra került az ember.
Amit még fontos megjegyeznem, hogy nagyon sokszor nem foglalkoztak azzal, hogy valami gazdaságos-e, egyszerűen gyártották, mert kell a munka az embereknek. Nem az volt a fontos, hogy amit előállitanak, legyen ez akármi, annak az eladási ára fedezi-e az elállítási költségeket, hanem egyszerűen csak gyártották. Akkoriban nem volt piaci verseny, igy akár egy készülék hátuljára is ráfesthették az árát, hisz hatósági árszabályozás volt. Azaz bizonyos temékeknek megszabták a hatósági árát, és az annyi volt akkor is, ha közben felment az összetevők ára. Nagyon jó példa volt erre például az orion cég kistornya, ahol a magnó előállítása már a második évben gazdaságtalan volt, de csak gyártották, gyártották. Létezett un állami dotáció, amiben az exportra termelő vállalaltok részesültek, és ami fedezte bizonyos szintig a veszteségeket. Fejlesztések nem nagyon voltak, hiszen nem volt rá pénz. Elavult, sok helyen 20-30 éves szerszámokkal, gépekkel folyt a termelés, és viszonylag kevés volt a komoly gép, mivel mindenre volt ember, minek szerezzünk be egy komoly gépet, ami esetleg sokkal olcsóbban állitja elő a terméket. Természetesen voltak kivételek, de általánosságban ez volt a jellemző.

Nem akarok mártirt csinálni sem magamból sem a családomból, csak annyit kérnék, árnyaltabban közelitsük meg a múltat. Ha egy fiatal ezeket hallja, azt hiszi, ez az ország csupa lógósból meg lusta csibészből állt. Ahhoz képest az országot felépitették romokból, hidakat, vasutakat, metrót, akkor álomlakást, mai nevén "panelgettót" adtak százezreknek, a lavór helyett fürdőszobával, melegvizzel, gázzal, távfütéssel. Persze,lusták, lógósak, aktakukacok voltak bőven, csak úgy mint ma is. A mellettünk lévő közértben dolgoztak kb tizen, volt mindenhol eladó. Abból most elküldtek hármat, a többi megszakad, és felvettek helyettük 3 biztonsági őrt, akik egész nap csak lébecolnak. A tiz dolgozóból maradtak heten, plusz három semmittevő az összesen ujra csak tiz! Igy mennek a dolgok a világ eme eldugott zugában. A tanácsi-önkormányzati-egyéb aktatologatókról most ne is essék szó, mert kiakad a szerver annyit tudnék irni. Na mindegy. Hogy is mondta Hofi: hagyjuk a politikát mert há...ok. Peace On Earth xdj

NGA képe

Javaslom elolvasni az emelt szintű történelem érettségi I/5-ös tételének kidolgozásait (A magyar gazdaság jellemzői 1945 és 1980 között), nagyon sok mindenre választ ad. És ne keverjük össze az 50-es évek sztahanovistáit a 80-as évekkel.

Tényleg fejezzük be! Reménytelenül másképp látjuk a dolgokat! Lehet, hogy Te Nyugat-Pesten laktál, én meg Kelet-Pesten. A nyolcvanas éveket magam is végigéltem a hetvenesekkel együtt, nem hiszem, hogy a régi idő balra ferditő történelem tankönyvei helyett a mostani jobbra ferditőeket kéne tanulmányoznom. Ja, kösz a DBB-t! Nincs harag?

NGA képe

Csak egy megjegyzés: Soha nem éltem Budapesten. Vidéken éltem, és élek most is mint a többi 8 millió ember, és emiatt is látom másként azokat a "csodálatos" éveket.

Én is szivesen itthagynám ezt a pesti panelproli lakást és falusi 3 szintesbe költöznék, de ide húz a szivem! Kiváncsi lennék, ki akarna vidékről a panelgettóba, 58 nm-be költözni havi 7oooo átlag rezsi mellett. Nekünk sajnos muszáj a boltba is elmenni mindenért, az erkélyen nem tarthatunk tyúkot. Úgy, hogy ne állitsuk szembe a várost a vidékkel, van itt épp elég ellentét, nem kell még szítani. Úgy látom egyébként haragszol!

NGA képe

Ne haragudj, de te miről beszélsz? Neked pestinek a vidék az csak tyukszaros parasztházban képzelhető el? Pécsett lakunk, elötte meg Veszprémben. Nekünk is MINDIG muszáj volt elmenni a boltba, és 39 nm-en lakunk. De városban. Olyanban mint te is, csak nem Budapestnek hivják.

Az indulat beszél belőled? BÁRMIBE amit eddig irtam belekötöttél. 1. Én is átéltem azokat az éveket és nálunk sem kolbászból volt a kerités, annyit én is átéltem, mint te LÁTATLANBAN 2. Elmondásod szerint faipari cégnél dolgoztál, honnan a f--ból kéne tudnom, hogy bizományos is voltál. 3. Ha ugyanolyan panelben laksz, minek állitod szembe Pestet Péccsel vagy akár Veszprémmel. 4. Neked azt hiszem mindegy, csak kötözködhess, nem birod az ellenvéleményt, már kezdesz átmenni személyeskedésbe. 5. ne ferdits! AZ IGAZAT MONDD, NE A VALÓT! 6. Most állitok valamit: A magyar zászló piros-fehér-zöld! Várom a cáfolatodat!

NGA képe

További kellemes netezést.

Egy szines TV akkoriban Nyugaton is sokkal drágább volt a jövedelmekhez képest is. Még a nyolcvanas években sok olyan helyen jártunk nyugaton, ahol a lakásokban NEM volt szines tv, nem engedhették meg maguknak ugyanis.Szóval egyszerűen nem lehet a mai plazma TV-t az akkori "ócskaságokkal" szembevetni, mert akkor azok voltak a csúcstechnikák.

1986-ban a Skála Metróban egy Sanyo videórekorder 64.000,- forintba került.

A KSH adatbázisa szerint 86-ban a havi átlagkereset 6.435,- ft volt. Tehát egy képmagnóért kb 10 hónapig kellett dolgozni.

2007-ben a havi nettó (!) átlagkereset 111.900,- ft volt, mondjuk 2008-ra kerekítsük 112.000,- A Media Marktban a legolcsóbb asztali DVD iró 25.000,-30.000,- ft. Egy jó minőségű Panasonic mervlemezes író 60.000,- a felső kategóriásak kb 100.000,- -150.000,-. Ergo 1 havi munkáért ma közel 4 db (!!!) olcsó, vagy 2db jó minőségű, illetve 1 db prémium kategóriás DVD írót lehet venni. Szóval a műszaki cikkek vonatkozásában én nem sírom vissza a régi időket.

És itt egy nagyon érdekes link a havi átlagkeresetekről 1960-tól 2007-ig. Egy hibája van, hogy 1988-tól bruttó átlagkereseteket közöl (!!!)

http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/tablh2_1.html

A sógorom 8 évvel a rendszerváltozás után, kb 1o éve vett mobiltelefont, egy ma már szánalmasan gyenge, 1 töltéssel 1 napig menő valamit, 120 000-ért. Ma a tizedéért jobbat kapunk. Én 8 évvel ezelőtt vettem DVD-t 150 000-ért, ma a tizedéért szintén kapok, persze az olyan is...Ezek már sok évvel a rendszerváltozás után voltak. Tehát mondhatnám én nem sirom vissza a 10 évvel ezelőtti világot,mert most olcsón kapok DVD-t, tehát most jó, akkor rossz volt. De ezt nem ilyen egyszerű.Ujdonságnak számitó műszaki cikkek árát SOHASEM szabad alapul venni. A szocializmusban egyébként a nem nagyon szükséges műszaki cikkek, pld. videó, hozták be a dotált, olcsón kapható és valóban szükséges dolgok árát. Egyébként a műszaki cikkek is csak azért olyan olcsók, mert már 9o %-uk Kinában készül. Egy valódi angol magas minőségű Hifi, vagy akár csak egy valódi japán Marantz már NEM 12ooo.- be kerül, henem százhúszezerbe, vagy éppen 1,2 millióba. Az egyszerű, un gagyi, félgagyi DVD-s gépek ára persze, hogy leesik, hiszen a DVD gyakorlatilag egy halott médium, pár év múlva a nosztalgiaoldalakon fogjuk látni, mint most a "bakelitet".

Itt most nem arra gondoltam, hogy a DVD-k ára leesik, hanem arról, hogy a műszaki és tartós fogyasztási cikkek ára -lévén hogy nem alapvető, nélkülözhetetlen termékek-irreálisan magasak voltak. És nem csak Magarországon. A 80-as évek közepén NDK-ban láttam olyan Magarországon is forgalmazott RFT zenegépet ami 8000 DEM-be került (átalgfizetés kb 800 DEM)drágább volt, mint itthon holott azt "helyben" az NDK-ban gyártották. A DVD író választása némileg önkényes volt, de úgy gondoltam, hogy ma ez felel meg leginkább egy 80-as évekbeli videómagnónak.

Persze, értettem, valóban magasan tartották, abból dotálták pld az élelmiszert, stb. Azt akartam csak kihozni, hogy a videó akkoriban majdnem ujdonság volt, azért is volt olyan abnormális ára. Az ujdonság műszaki cikkek meg mindig nagyon drágák, aztán a csúcskategóriát leszámitva leesik az áruk. 75 körül egy amerikai rokonunk itt járt és csodát mutatott: egy karórát, amelyiknek nem volt számlapja, ha megnyomták vörös számokkal kirta az időt. Mást nem is tudott, állitólag akkor 1 heti amerikai átlagbérbe került, ami ott is abnormis volt,nálunk nem is ismerték még 1-2 évig.Én 78-ban kaptam szülinapra egy minimális tudású kvarcórát, 28oo-ba került, ami egy havi fizetés volt, igaz valódi svájci Certina volt. Ma tán egy ezresért jobbat lehet kapni a kinai piacon.

OFFtopic

""Ujdonságnak számitó műszaki cikkek árát SOHASEM szabad alapul venni.""

Hát ez igencsak relatív. Magyaroszágon először legális kereskedeskedelmi forgalomba 1982-ben hoztak forgalomba videómagnót. (Panasonic NV-333-at) 85-ben a Videotonnál az AKAI közreműködésével megindult a hazai képmagnógyártás. Ehhez képest én 86-ban egy videót már nem neveznék újdonságnak számító műszaki cikknek. Egyszerűen csak luxuscikknek számított, aminek a beszerzési árához képest irreálisan magasan szabták meg a belfödi árát.

Ezt én is leirtam, abból dotálták az olcsó kaját meg efféléket.Térjünk vissza a DVD-re, Mikor jelentek meg az első DVD-k és mikor ment le az áruk a mai egyszerhasználatos-eldobható szintre? A DVD lemez és játszó 1996-ban jelent meg, az ára kb 2oo2 de inkább 2oo4 körül kezdett nálunk megfizethető szintre esni, tehát az első 5-6 évben bizony tartotta az árát igen magasan, pedig már nem abból finanszirozták az olcsó kaját. Ilyen alacsonyak meg csak 2-3 éve talán, az is az olcsó kinai termelésnek köszönhetően.! A vhs 198o körül kezdett szélesebb körben Nyugaton elterjedni, jó,jó tudom, már 76-ban is volt elvileg. Ha az első 5-6 évet itt is rászámolom, még 86-ban jogos volt a magas ár, Bécsből sem lehetett sokkal olcsóbban behozni. 88 körül, tehát még a jó öreg ántivilágban már megindult lefelé az ára, már 2o ezerért is lehetett beszerezni. Szigorúan műszaki értelemben valóban nem volt ujdonság 5-6 év után egyik sem, de mindkettő nem csak nálunk hanem nyugatabbra is luxuscikknek számitott.Nálunk, mivel szegényebb ország vagyunk, voltunk és minden bizonnyal jó darabig leszünk is, kicsit luxusabb volt mint gazdagabb vidékeken.87-ben vettem első videómat, egy külföldi (nyugati) ismerősöm, (nem csöves) mondta, de jó maguknak, van videójuk, mi is szeretnénk de egyelőre nem futja.

NGA képe

"A szocializmusban egyébként a nem nagyon szükséges műszaki cikkek, pld. videó, hozták be a dotált, olcsón kapható és valóban szükséges dolgok árát."

 

Ez a hét vicce volt, nagyot nevettem rajta :-) Ne haragudj, de ez igy egy nagy hülyeség.

 

"A vhs ... jogos volt a magas ár, Bécsből sem lehetett sokkal olcsóbban behozni..."

 

Ez szintén nagyon vicces, valószinűleg nem emlékszel arra, hogy a fél ország bécsbe járt videoért, hűtőládáért. Mi is 1987-ben voltunk kint, egészen pontosan a barátomék, akik kivittek magukkal, hogy segitsek nekik videot választani.

 

Én mint irtam akkor a bizományiban dolgoztam, és ide is hordták be a bécsben megvett videokat, c64-es számitógépeket. Mindössze a duplájáért lehetett eladni. Tudom, mivel akkor sokan megkerestek, hogy mit is hozzanak kintről.  Szóvalbécsbőlkb a feléért lehetett behozni.

"Én mint irtam akkor a bizományiban dolgoztam, és ide is hordták be a bécsben megvett videokat, c64-es számitógépeket. Mindössze a duplájáért lehetett eladni. Tudom, mivel akkor sokan megkerestek, hogy mit is hozzanak kintről. Szóvalbécsbőlkb a feléért lehetett behozni." Első videómat 87 vagy 88-ban vettem a Skála áruházban, egy akkor újdonságnak számitó sztereó gép volt.Inkább 88 lehetett, mert már volt világútlevél. Utánanéztünk, telefonálgattunk is az afféle Elektro Lakatos meg Vadas meg hasonló, akkor a magyarok által ismert zugcégekhez, de a magyarnál is drágább árakat mondtak és nem is volt raktáron efféle.Láttuk a Wartburgokon Gorenjéket cipelőket mi is, mondtam, ezek nem csak magukat, hanem az egész országot égetik most. De ha egyszer nekik nem jó a Lehel vagy a kiváló,nálunk már húsz éve hibátlanul üzemelő NDK Foron, akkor csak égessék magukat és a benzint.Nekünk is volt videónk és hűtőnk is, de nem mentünk magunkat égetni se Bécsbe,se máshová. amikor itt is meg tudtuk venni, NEM BIZOMÁNYIBAN, oda sose jártunk mert a legdrágább pofátlan rabló banda volt mindig is. Egyébként a dupla ár törvényes volt? Nem meritett ki valamilyen árképzési szabálytalanságot? Netán a jobb árukat pult alól kenőpénzért lehetett kapni, mint a bizóban oly gyakran?Amit ott használtan vagy kvázi használtan ezerért árultak, azt kis utánjárással 8oo-ért be lehetett szerezni újonnan máshonnan. Tudom, megint magas labdát adtam fel, mindjárt rám lehet bizonyitani, hülyeségeket beszélek, mert mondjuk kizárólag a példa kedvéért a Toshiba ABC-999-es rádiómagnót nem lehetett a Keravillban kapni. Most nem egyedi tipusokra, henem termék kategóriákra gondolok. Akinek rádiómagnó vagy hűtő vagy bármi kellett, az be tudta szerezni.Tény, hogy kicsit utána kellett járni.Szegény bizományis. Csak akkor evett tojást, amikor a galamb az erkélyre tojt, akkor evett húst, ha a macska egeret hozott haza! Hát a hét legjobb vicceit írod. Légyszi, legalább önmagadhoz légy következetes, mert amit irsz teljesen ellentmondásos.Azt irod, a magyarok lógtak a munkahelyen, aztán leirod, hogy TE is lógtál a munkahelyen. Ha viszont valaki azt irja ő NEM lógott a munkahelyen,el sem akarod hinni, valami különleges egzotikus állatfajtának nézed! Ha azt irom, te biztos Nyugat pesti én meg Kelet-pesti lehettem, na persze a poént nem értetted, akkor mindjárt szembeállitod a 8 millió szenvedő vidékit, aki csak disznóvágáskor evett húst, a 2 millió minden jóban dúskáló pestivel, aztán közlöd,pécsi és veszptémi voltál/vagy, nem pedig falusi. Hát Pécs vagy Veszprém mennyivel rosszabb Pestnél? Mert szerintem semennyivel, ha éppen nem jobb. Ha meg nagyjából ugyanazt irom amit Te, csak azért is megcáfolod, inkább ellentmondásba kerülsz önmagaddal is, csak, hogy cáfolhass.Mintha csak az számitana, hogy VÉLETLENÜL se legyen szerinted igazam. Ha meg annyira gyűlölöd azt a korszakot, akkor minek nosztalgiázol itt rajta, örülj neki, hogy elmúlt és végre itt a Kánaán! Egyébként meg mindegy mit írunk, ha veszekedünk akkor sokan olvassák, ez így van jól,végre pörög a topik! Nem szeretem az eldurvult hangnemet, ez eddig itt nem is volt szokásban, de NEM ÉN KEZDTEM!
»

NGA képe

"Láttuk a Wartburgokon Gorenjéket cipelőket mi is, mondtam, ezek nem csak magukat, hanem az egész országot égetik most. De ha egyszer nekik nem jó a Lehel vagy a kiváló,nálunk már húsz éve hibátlanul üzemelő NDK Foron, akkor csak égessék magukat és a benzint."

 

Akkor nem azért hozták a Gorenje fagyasztóládákat, mert nem volt jó nekik a Lehel  meg Foron, hanem azért, mert nem lehetett itthon fagyasztóládát kapni. Hűtőszekrényt igen, de fagyasztóládát nem. 

 

"Egyébként a dupla ár törvényes volt? Nem meritett ki valamilyen
árképzési szabálytalanságot? Netán a jobb árukat pult alól kenőpénzért
lehetett kapni, mint a bizóban oly gyakran?Amit ott használtan vagy
kvázi használtan ezerért árultak, azt kis utánjárással 8oo-ért be
lehetett szerezni újonnan máshonnan. "

 

A dupla ár az az osztrák ár duplája volt. 1984-ben  1 db C64 30e Ft volt,  a floppy szinté. A szalagos számológép pedig 14e, a floppy lemez 3e. Ez mind a felébe került ausztriában. A boltokban pedig kb 60e Ft volt. Ezért is vették a biziben. 

 

"Akinek rádiómagnó vagy hűtő vagy bármi kellett, az be tudta szerezni."

 

Akinek mondjuk fagyasztóláda, esetleg számitógép, vagy egyéb, az nem tudta megvenni, mert nem volt a "keravillban". Ezt nyugodtan elhiheted, mivel akkoriban összejártunk műszaki eladók, és hozzám jártak be nyálcsorgatni, mivel sokkal nagyobb volt a választék. És ez a választék nem csak a keleti termékekből állt, hanem a nyugatiakból, mivel az volt a sláger.

 

"Ha viszont valaki azt irja ő NEM lógott a munkahelyen,el sem akarod hinni, valami különleges egzotikus állatfajtának nézed!"

 

Én messzemenően tisztelem azokat,mint apósomat, akik például vájárként a föld alatt hagyták az egészségüket is. 

 

"Ha meg annyira gyűlölöd azt a korszakot, akkor minek nosztalgiázol itt rajta, örülj neki, hogy elmúlt és végre itt a Kánaán!"

 

Nem gyólölöm azt a korszakot. Akkor voltam gyerek, fiatal, de nem istenitem. Nem szeretem azt, amikor egy mesterségesen fenntartott (ugyanakkor hosszú távon teljesen életképtelen) rendszert istenitenek. Kis példaként talán:Adott egy ember. Felvesz egy csomó hitelt, és amig tart, addig jól él. Ahogy elfogy a pénz, és vissza kellene fizetni, arról álmodozik, hogy milyen jó is volt akkor,amikor a kerités is kolbászból volt. Na valahogy igy érzem ezt. Szeretem a 60-80-as évek tárgyait, gyüjtöm is őket elég rendesen. Jó érzés látni őket, a fiatalkoromra emlékeztetnek. És ezt szeretem a Retronomban is. Csak nem szivlelem, amikor elkezdik a kádáralattjobbvolt szlogent. Mert azt sokáig nem fogjuk tudni kiheverni sajnos. 

 

Tudtam, hogy nem állod meg...Örülök, hogy jól érzed magad ebben a szép mostani világban. Légy szives érezd jól magad benne helyettem is, mert nekem nem sikeredik. Tudod, én sosem mondtam azt, hogy dejóvoltakádáridejében, okom sem volt rá, amikor vége lett örömünnepet tartottam. De aztán rá kellett jönnöm, ennél a mostani torzszüleménynél még az is jobb volt. Hacsak a teljes értékrendnélküliséget, általános társadalmi hanyatlásra utaló tendenciát, bűnözés drasztikus növekedését, prostiúció, narkotikumok és alkoholizálás már a kistinik körében való elterjedését, szexuális devianciák társadalmi elfogadását,gazdasági és fiskális szabadrablást, a lakosság legalább negyedének padlóra küldését, hatalmi arroganciát, korrupciót stb.stb. hadd ne soroljam, úgy is tudod.. nem tekinti valaki értéknek. Azt, hogy a tőkés fejlődés jelenlegi iránya fenntarthatatlan és kizárólag a teljes társadalmi, gazdasági, ökölógiai összeomlás felé visz, gondolom hallottad, nem én találtam ki, A 18 éve létező magyar tőkés gazdaság állapotáról meg kár is beszélni. Lehet, hogy az előző rendszer nem vált be, de ahogy elnézem, ez se nagyon fog. Errefelé valahogy semmi sem válik be, ez van. Egyébként szivesen elcseverészek veled, nagyon érdekes és tanulságos más nézetű emberekkel vitatkozni, még a meggyőzés legkisebb reménye nélkül is.

Méghogy az előző rendszer nem vált be? Aki ezt állítja, nem tudja, mit beszél! 1947-ben romokban volt az ország, és a horthy rendszer fél-feudális állapotain a földosztás sem sokat jelentett. Aztán jött Rákosi Elvtárs, és felépült a nehézipar, minden piszkos kis faluban gépállomás és villanyvilágítás lett, és ha kezdetben voltak is problémák az ellátással, 18 év alatt, 1965-re egészen fasza lett minden! Na most ehhez képest 1990-től 2008-ig hova is jutottunk a kapitalizmussal? Sehova! Még amit Kádártól megörököltünk, azt is mind taccsra tették vagy elkótyavetyélték, koldusok, éhező gyerekek, munkanélküliek hada, a kádári államadósság megháromszorozása, és az egykor 100mrd dollárra becsült állami vagyon nyomtalan eltünése, ennyit tudott a kapitalizmus adni nekünk. A múlt rendszer egyetlen egy problémáját sem sikerült megoldani! Akkor most a kapitalizmus bevált? Hát persze, bevált, a demjánoknak, csányiknak, gyurcsányoknak, orbánoknak, nekik bevált. A demokratikus többség meg le van ejtve. Bocs a kifakadásért, remélem senkit sem bántottam meg vele.

ÁDY képe

A demokráciában nem áll meg a ház elött a lesötétitett autó és nem visznek el úgy, hogy soha többé nem lát a családod!

A Rákosi rendszerről csak ennyit, a többit inkább megtartom
magamnak mert ez nem az a fórum ahol mélyebben kéne polititzálni!

Egy kis példa. Mivel nagypapám kulák volt, és nem tudott eleget tenni a beszolgáltatásnak (mert ugye a padlást is lesöpörték) ezért biróság elé állitották. Be kellett mennie Barcsra a járási bíróságra neki vagy dédnagypapámnak. Vonaton utazott, és közben beszélgetésbe elegyedett egy emberrel, aki kérdezte, hogy hova utazik. Mondta, hogy vádlottválasztásra. Na az mi? Kérdezte az ember. Mondja nagypapám, hogy választhattunk, hogy én vagy az édesapám legyen a vádlott. Na ezen nagyot nevetett az ember, és kiderült, hogy ő a járási bíró. Természetesen elitélték nagypapámat, és épitenie kellett Sztálinvárost.
Hát nekünk ilyen is volt az a szocializmus, mert hogy kommunizmus itt nem volt.

Kommunizmus sehol a világon nem volt még, a szocializmusnak is csak az "épitése" kezdődött el. ők maguk definiálták úgy, hogy a szocializmus alapjainak lerakása folyik az ötvenes-hatvanas évek folyamán.Utána a szocializmus épitése jött, de az sem épült fel sohasem. Az ötvenes évek első fele az inkább Sztálinizmus volt nálunk Rákosi et. vezetésével. Az ötvenes évek egyébként se nálunk se máshol nem voltak könnyű évek. Amerikában is igen könnyen elvitt bárkit a fekete autó, születtek meg nem a alapozott "koncepciós " perek ott is, McCarthy és az Amerikaellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság vezetésével. Az egész keleti és nyugati világban mindenhol árulókat és beépitett ügynököket kerestek.Franciaországban elég volt valakire rámondani, hogy kollaboráns volt, az illető megnézhette magát akár igaz volt akár nem. Az ötvenes évek egyetlen jó vivmánya a Rock And Roll volt némi túlzással. A fekete autók mai is félelmetesek. Csak a belőle kiugráló kopasz kigyúrt legények nem tuszkolnak be, nem visznek el, hanem ott helyben agyonrugdosnak, esetleg anélkül, hogy fogalmad lenne miért.

Drakulálok, meglepen józan hozzászólás a mai világban. Mellesleg azért olyan könnyen nem vittek el senkit. A hírhedt recski kőfejtőnek három éves fennállása alatt összesen mintegy 15000 fogvatartott élvezte vendégszeretetét! Ez egy tízmilliós országban annyira nem is sok... főleg, ha figyelembe vesszük azt is, hogy szabadon jártak-keltek a háborús bűnösök, kémek, politikai agitátorok.
Aki megtartotta a véleményét magának, és tette a dolgát, annak nem volt félni valója a fekete autótól! Az én családomból, de még a család tágabb ismeretségi köréből sem senkit sem vitt el az AVH, erről ennyit.

NGA képe

Ezt mond annak a 15000 embernek, akiket koholt vádak alapján vittek oda, meg más helyekre nagyon sokszor ártatlanul. Mond Nagy Imrének, akit felakasztottak, és a sok koncepciós per áldozatainak. Mond azoknak, akiket csak azért telepitettek ki, mert valamikor nem munkás volt (pl Te rongyos élet c. film milyen szépen megmutatja) Végülis a holokauszt is csak egy baráti szúr volt, mert a 4 milliárd emberből csak kb 6 milliót hurcoltak el, gyilkoltak le. Egyébiránt az AVH nekem sem vitte el rokonomat, de ettől még nem egy vállalati dalárda tagok alkották.

Nem voltak koholt vádak, Recsken tárgyalás nélkül lehetett ülni. De azért valami okot mégis csak adhattak rá, mert a többi 9985000-et nem érte bántódás. Nagy Imre megérte a pénzét, Rákosi alatt mint mezőgazdasági miniszter személyesen intézte a padlássöprést meg a kuláklistát. Mellesleg moszkovita volt, mint Rákosi, de elárulta a kenyéradó gazdáját is, ezért akasztották föl. Voltak áldozatok, ez tény, de a holocausttal nem összehasonlítható a dolog, mert a holocaust idején olyan dolgok miatt hurcolták el az embereket, amikről nem tehettek, és módszeresen, nagyüzemileg likvidálták őket, amíg a Rákosi érában ha még oly keveset is, de csak rá kellett szolgálni a dologra, haláltáborok meg egyáltalán nem voltak. Ha jól emlékszem, még recsken sem volt egyetlen egy halálos áldozat sem! Ja, és nem mellesleg: Horthy és Szálasi 600.000 magyar zsidót küldött Auswitzba, nem 15000-et.
A játékfilmeket meg, mint történelmi forrást, inkább hagyjuk.

NGA képe

Innentől kezdve ezt a témát nem folytatom, mert felesleges. Szánalmas...

admin képe

Kérem igazodjunk a fórum témájához. Lehet új fórumot nyitni!

Butaságokat beszélsz, Lehel gyártmányú, HB-125 F TU típusú háztartási fagyasztószekrényünket 1986 június 19-én vásárolta a fater. Egyszerűen besétált a Hűtőgépgyár Bp. 1052 Sütő utca 2. szám alatti mintaboltjába, és július 2-én meghozta a teherautó. Vételára meg 9950 Ft volt, és természetesen ma is működik még. (Annál is inkább, mivel mutter pár év után megunta a dolgot, és visszatért fagyasztás helyett a befőzésre.)
Nem azért szaladtak ki az emberek, mert itthon nem volt kapható, hanem azért, mert itthon "csak szar keleti" volt kapható, de "bezzeg Bécsben nyugati minőség van" - na persze, csak az obligát goerenjéket Jugoszláviában gyártották, hihihi. :)

NGA képe

Nem beszélek butaságokat. Én fagyasztóládáról beszélek, nem fagyasztószekrényről. Ezek általában 2-3-400 literesek voltak, és nem 125 literesek, mint amit irtál. (tudod mi a különbség? Az egyiket felfele nyitják, a másikat meg előre) Jugoszlávia egy teljesen más ország volt, félig kapitalista, félig szocialista. Nagyon sokmindent licenszben gyártottak, és a nyugatival megyegyező minőségben. Gyártottak Adidast, VW Golfot, és soksok dolgot.

 

Egyébként nekünk is nagyon sokáig Lehel hűtőnk volt, és mellette Gorenje fagyasztóláda. Talán azért is vették az emberek a ládákat, mert abba jobban lehetett pakolni minta szekrénybe, mert akár egy fél disznó is belefért egyben :-) És sajnos a húst nem lehetett befőzni.Anyukám egyébkéntsokszor többetfőzött előre, és a maradékot lefagyasztotta, majd alkalomadtán elővette. Sokat tudott vele spórolni.

De jól ment arrafelé, mi fél kilójával vettúk a húst, azt is csak egy héten tán kétszer, igaz, mi gazdag Kelet-Pestiek voltunk! Mi ha vettünk is volna fagyasztóládát, amire pláne 4oo literesre mi szükség van normál háztartásban? Úristen, 4oo liter, ki vagy mit raktunk volna bele? Négyszáz literbe egy komplett döglött vadkan belefér! Egy viziló, egy masztodon! És az mennyi áramot zabált meg havonta? És egy panelproli konyhába hová fér pédául? Szóval csak ezért blamálták magukat is meg az országot is, akik miatt 6 órát kellett várnunk egyszer hajnalban a határon, mert NEM FELELT MEG NEKIK a 12o literes itthon is kapható fagyasztó, nekik 4OO literes nyugati (?)kellett.Házi hullakamrát akartak berendezni, vagy mi, mi, mi? Ez már tiszta X akta, horror, nem tudom sirjak, vagy nevessek!! Szóval mi meg mi a fenét raktunk volna bele, még a 12o literes is félig üres volt mindig, maximum fagyasztott levegőt gyárthattunk volna, a szomszéd sem volt olyan rossz, hogy lefagyasszuk. Ugy látszik, a mi családunknak egész vadgyesznó helyett csak a munkahelyi ebéd jutott itt a világi gazdag és menő Kelet-Pesten! Videónk viszont volt. A Skála áruházban vettük. Olcsóbban kaptuk meg mint az azonos tipust Bécsben. Megkérdeztük telefonon. Feleségem tud németül. Én angolul tudok. Ő is.A cégtól ingyen telefonálhatott. A főnökség tudtával.Akkor. És nem ment tőle csődbe a cég. Akkor. Nyereséges is volt. Akkor. Az új külföldi magántulaj később csődbe vitte.Aztán már nem volt nyereséges. Sőt semilyen. Mindenkit kirúgtak. A székházat eladták. A külföldi hazament külföldre.A xart itthagyta.Erről ennyit. Ahogy Arnie mondta a Red Heat-ban: kappityalizmusz! Wah!

NGA képe

Lehet. Nagymamámék volt, hogy neveltek disznót, volt, hogy már felnevelten vettük meg, és náluk levágtuk. Mi saját kezüleg feldolgoztuk, és ezt a húst fagyasztottuk le. Igy nem kellett megvenni félkilónként a drága húst a boltban, mert annyira nem ment jól nekünk, hogy azt ott vásároljuk meg, mint egyes kelet-pestieknek :-) Nekünk egyébként 250 literes fagyasztóládánk volt, és amikor a háztáji kertünkben (mert olyanunk is volt itt a városban, igaz 1 órát gyalogoltunk oda, meg vissza mindig) megtermelték szüleim a zöldséget, meg hasonlókat, akkor ezt is lefagyasztotta, és nem kellett télen megvenni a drága mirelitet, hanem csak elő lett véve. Igy bármilyen meglepő is, de egész jól tele lehetett rakni egy ilyen fagyasztóládát. Ami nagyon meglepő volt, hogy mivel egy hűtőládában nagyon kevés az üresen fennmaradó tér, és a hideg eleve lennmarad az alsórészben, ezért sokkal gazdaságosabban tudott üzemelni, mint az oszlopszerú keskeny szekrény. (bár szerinted ez sincs igy, de nem érdekel). Sajnálom magunkat, hogy szégyent hoztunk az országra, hogy vettünk egy fagyasztóládát, aztán egy rádiómagnót is, mivel kb a negyedébe került, mint itthon. Sőt megvetendő dolog, de 1985-ben szüleim vásároltak egy régi FF tévé helyett egy szines tv-t és az a mocskos imperialisták terméke volt egy ITT Idealcolor szinestv. Bár mentségünkre legyen mondva, hogy a lemezjátszónk ndk, a mosógépünk magyar Hajdu, a rádiónk is magyar videoton volt. Dehát ilyenek voltunk. Ami a legérdekesebb, hogy a környezetünk is hasonló volt. Lehet, mi szerencsésebbek voltunk. Édesapámnak volt 2 diplomája (amit ugye az állam adott neki, mivel "ingyen tanult") Édesanyámnak meg mindenféle Marxista tanfolyama, mert anyakönyvezető csak igy lehetett. Csak valahogy nem voltak képesek a rendszert feltétlenül ajnározni. Lehet ezért sem vitték annyira, mint anyukám két kollégája, a Szili meg a Toller, akikkel együtt dolgozott akkor. Kicsit elkanyarodtunk a témától, és átment személyeskedésbe is ez a dolog. Én téged semmiről nem kivánlak meggyőzni, csak megpróbáltam megmutatni azt, hogy volt akkoriban más szemlélet is. Nekünk nem voltak nyugati rokonaink, akikhez járhattunk, sőt a szüleim nem is jártak 1988-ig nyugaton. De felnőttünk, és igyekszünk ebben a társadalomban is megtalálni azokat az értékeket, amik számunkra fontosak. És az, hogy nosztalgiázunk, berakjuk a kedvenc retro tárgyaink fotóját, ez amolyan játék. Jólesik visszaemlékezni arra, amikor gyermekek, vagy fiatalok voltunk. Az idő mindent megszépit. Én 18 hónapig voltam katona, mint sokan mások, akkor borzalmas volt számomra, de most már mint egy jó kis bulira emlékszem vissza. Emlékezetes számomra az, amikor a két nagypapám (akik már nem élnek) kellemes nosztalgiával mesélgettek egymásnak az orosz hadifogságról. Ott akkor abban a pokolban is voltak olyan emlékek, amik megmaradtak, és az emberi agy ilyen. A rossz emlékeket háttérbe helyezi, a kellemeseket előre.
Remélem vissza tudunk kanyarodni politikamentesen az eredeti témához, és kevesebb személyeskedéssel: Én is hülye vagyok, mert utánna kellett volna keresnek zápkörte "olvtárs" multjának, és rájöhettem volna, hogy az indexen is előadta már ezeket a magvas gondolatait, de sajnos utólag tanul az ember. Béke legyen veled.

Persze, a videó az drága volt, de mennyi volt a lakbér, a rezsi, a kaja??? Videót tíz-húsz évente egyszer vesz az ember, de a lakbért meg a távhőt azt minden hónapban ki kell fizetni! Ez a nagy különbség a két rendszer között! Akkor a videóra spóroltak az emberek, ma meg a puszta létfenntartás felemészti a fizetésüket. Persze, ha akarom, én is vehetek havonta új 6e Ft-s dvd-t, de cseszhetem, ha hétvégén dvd-zés helyett fát kell vágnom, mert a gázfűtés havi 20000+++ Ft lenne, és a 68e nettós közalkalmazotti fizetésemből erre már nem futja. Persze, utánam dobják a mobiltelefont fillérekért, de a percdíja már nem 2Ft, a 3500-as feltöltőkártya pár hét alatt úgy lefogy, hogy még csak nem is használtam sokat. Lehet venni használt autót fillérekért, de a kötelező (ami régen nem volt) meg a gépjárműadó másfél havi fizetés egy évben, és akkor még nem mentél vele egy centit sem.
Szóval nem lehet a két rendszert összehasonlítani, mert teljesen mások voltak az arányok! Akkor volt egy minimum életszínvonal, ami alá nem nagyon lehetett lecsúszni (legfeljebb ha szerencsejátékkal vagy alkoholizmussal), de a fölé kerülni marha sok meló volt. Ma a minimumot lehet marha sok melóval elérni, és utána már viszonylag kis erőlködéssel lehet átcsapni a luxusba.

Teljesen igazad van. Csak annyit fűznék még az összes előzőekhez, a megelőző rendszer bukását jó részt a Reagan által kezdeményezett fegyverkezési verseny és az afganisztáni kaland okozta. A már 2oo éve prosperáló és a világ össze bajából mindig haszonnal és nyereséggel kikerülő USA birta az általa kezdeményezett versenyt, a SZU és vele a keleti tömb országai meg szép lassan belerokkantak. Azzal együtt, ha nem a gyenge Gorbacsov, hanem egy erőskezű vezetés lett volna, vagy a mai napig a létező szocializmusban élnénk, vagy legrosszabb esetben túllennénk egy atomháborún.

NGA képe

Ronald Reagan 1981-1989 között volt az USA elnöke. A gazdasági bajok nem 1981-ben kezdődtek. Ekkor már csak a hattyúdal zajlott.

NGA képe

Gépjárműadó és kötelező biztositás is volt régen.

A kötelező biztositás árát beleépitették a benzin árába, tudtommal a mai napig benne van, elfelejtették kivenni...Csak én felejteném el befizetni...

NGA képe

A kötelező biztositás nem volt benne a benzinben, amire te gondolsz az az útalap volt benne.

A felelősség biztositás ára BENNE volt as benzinben, legalábbis elég sok évig. Valamikor 9o körül vezették be újra. Nem azért mondom, de tényleg. Világosan emléxem, amikor 9o körül mindenki rohant felelősségbiztositást kötni, én a Postára mentem, persze az utolsó napon,mert ott lehetett viszonylag kedvező Providenciásat kötni. Ja, ha tudsz légyszi, irjál a Retro szótárba, nem azért mert én nyitottam, hanem mert érdekes!

NGA képe

1968-ban a Kötelező gépjármű szavatossági biztositás, mert hogy igy hivták ezt ekkor éves dija 480 Ft volt. 2 részletben lehetett befizetni. (forrás: ÁFOR Jó utat c. füzet 1968) 30/1959 (V. 10.) korm. számú rendelet. Ezek szerint 1959-től 1968-ig teljesen biztosan volt kötelező.

 

A gépjárműadó köbcentitől függően 600 és 1200 Ft volt. (forrás: Merkur Autóvásárlási tanácsadó - 1971)

 

A benzin ezeket nem tartalmazta. Ezek tények, nem légből kapott állítások.

Igen, ez igy volt, amig egy hivatali okos ember ki nem zalálta valamikor a hetvenes évek vége fele, hogy épitsék be a benzin árába. Ez már akkoriban volt, amikor a benzin elhagyta a klasszikus évekig tartó árát, tehát az olajválság után. Szóval utána meg mem mondom, de több mint tiz évig nem kellett felelősség biztositási dijat külön fizetni. Aztán amikor jött az ujabb változás, jött egy másik nagyon okos ember és azt mondta, csak fizessenek ujra külön biztositási dijar az autósok,, nehogy mán azt higgyék, hogy ingyen van. Valahogyan ismerős a dolog valahonnan. Na asztán most akkó aggyuk vagy ne aggyuk vissza a benzinbe rakott biztositási pénzt. Mivel mán ugyis elsikkasztottuk, belemenat rég a nagykalapba, hát ne aggyuk! És úgy lőn. Mindez történt vala az Ur 199o éve táján, Azüta kell ismét fizewtni kötelező biztositási dijat. A benzinbe rakott, az tán azóta is benne van, ha azóta el nem vitte a kiscica.

Oké, egy picit pongyolán fogalmaztam. Kötelező biztosítás volt, de 1982-től fogvan magánszemélyeknek ingyenes volt. Íme, itt az Autó-Motor korabeli cikkének a másolata is bizonyságul: http://www.vttoth.com/~gandrassy/KGFB.gif
A lényeg a lényeg: az autót megszerezni nagyon kínos volt (mert az újra évekig kellett várni, a használtak árai meg emiatt nagyon magasak voltak, sokszor a merkúr listaárnál is magasabbak), de ha már megvolt, akkor nem volt anyagilag megterhelő üzemeltetni. Például a kötelező szervíz ingyen volt. Igen, INGYEN. Csak az anyagárat (olajat, szűrőt)kellett kifizetni, de nehogy azt higyjétek, hogy abba beépítették a munkadíjat, mert nem! Az szűrő ugyanannyi volt, mint bármelyik autósboltban, az olaj meg még olcsóbb is, mert az AFIT nagy tételben, kedvezményes áron vásárolt, és ezt a "tisztességtelen haszonról" szóló szabály miatt nem tudta lenyelni, tovább kellett adnia a kuncsaftnak.
Most minden pont fordítva van: kocsit venni nem egy nagy tett, de utána belekotornak a zsebedbe, de könyékig ám, jó, ha benzinre marad.

Tehát tulajdonképpen 8 évig volt "ingyenes" azaz beleépitették a benzinbe, ahogy xdj leirta.
Kötelező szervíz: Nem kötelező új autót venni senkinek, és nem kötelező garanciális szervizre sem járni. Azaz megteheted, hogy otthon cserélsz olajat, szűrőt. Ez az egész világon igy van.
De lássuk: Garanciát akkor vállalnak, ha szakszervizben cseréltetsz olajat. Ez mondjuk jogos. Megnéztem neked, hogy megnyugodjál, nagyon sok helyen az olajcseréért nem számitanak fel munkadijat, és nem épitik bele az olaj árába. Természetesen van olyan hely is, ahol felszámitanak, de ahogy olvastam ez kb 3e Ft, ami nagyon sok esetben tartalmazza az olaj szúrő árát is. Igy nem hinném, hogy nagyon megterhelő lenne ezt kifizetni. Természetesen egy sokmilliós autónál, ott előfordulhatnak durva számlák. Itt most egy Suzuki Swift kategoriájú autóra irtam. Itt egy teljes olajcsere kompletten 10e Ft.

Mondhatjuk. De ha azt mondjuk, hogy a biztosítási díj a benzinbe épült be, akkor azt is elmondhatjuk, hogy a biztosítási díj arányos volt a használat mértékével. Ma ezt a biztosítók nagyvonalúan figyelmen kívül hagyják, apám pontosan ugyanannyit fizet a hétvégi wartburgjára (amibe 88 óta 26000 km-et tekert bele), mint a zöldséges vagy a kőműves cigány arra a wartburgra, amivel minden nap 50-100km-eket megy. Szerintem ez így nem kerek, de tény, hogy ezen lehet vitatkozni. Ennek viszont nem ez itt a fóruma.
Ami a kötelező szervízt illeti: persze, megteheted, hogy otthon cserélsz, vagy független szerelővel cseréltetsz olajat, csak ebben az esetben a szalonok az esetleges garanciális igényeidet alapból hárítják, mert az olajat azt csak ők tudják szakszerűen lecserélni egy suzukin. Mondjuk régen is ez volt a szemlélet, de akkor legalább nem kértek érte pénzt. Még 10e-t sem. Mert azért az is pénz. Legalábbis én még lehajolok egy tízezresért, ha az utcán hever. De ha neked jól megy, add csak oda a márkaszalonszerelőnek egy negyed órás munkáért, én nem szólok bele. Engem az irritál, hogy abból is ki akarják zsarolni, aki amúgy a közelükbe sem menne. (Mondjuk mert az illető autószerelő suliban végzett, és meg tudja magának csinálni.)

NGA képe

"...mert az olajat azt csak ők tudják szakszerűen lecserélni egy suzukin. Mondjuk régen is ez volt a szemlélet, de akkor legalább nem kértek érte pénzt. Még 10e-t sem. Mert azért az is pénz. Legalábbis én még lehajolok egy tízezresért, ha az utcán hever. De ha neked jól megy, add csak oda a márkaszalonszerelőnek egy negyed órás munkáért, én nem szólok bele."

 

A 10e Ft-ban benne van a 4 liter olaj, és az olajszűrő. Lássuk csak. Elmész, veszel 4 liter jobb minőségű olajat, az kb 7-8e Ft. Veszel egy olajszűrőt, az kb 2e Ft. Akkor ez 9-10e Ft. Hát hatalmas lehúzás az biztos. Egyébként azért kell márkaszervizben olajat cserélni az uj autókba, mert akkor a munkalapon igazolva van, hogy milyen olajat raktak bele, és mikor. Ez már igy volt a hetvenes években is, nem csak most. Ezért is hivják kötelező szerviznek. És csak igy érvényes a garancia. Engem speciel ez nem érint, soha nem is fog, mivel az egyik autóm 43 éves, a másik 17. Újat nem veszek, mivel nincs rá igényem.

 

A kötelezővel kapcsolatban meg ez nem attól függ, hogy mennyit mész vele, ugyanis, ha valaki évente csak 1000 km-t megy vele, az is ugyanakkora kárt tud okozni egy karambolnál. Nekem egyébként a kötelezőm a bogárra 7e Ft 1 évre, a golfnál meg 12e Ft szintén egy évre. Ehhez jön hozzá a gépjárműadó, ami a 2 kocsira!! 10e Ft 1 évre. Azaz a két kocsira fizetek 30e Ft-ot 1 évben. (Hogy miért is van 2 autóm? Mert a bogaram a hobbim)

Akkor az igen olcsó szervíz lehet, mert a suzukis kollégámnak 35e-zni szoktak. (Éppen ezért saját maga cserél otthon, és aztám jattért bepecsételteti a szervízvezetővel a hátsó ajtónál a füzetét, hogy garanciája is legyen.)
Mellesleg én még sosem vettem 5e-nél drágábban olajat, sőt, kifejezetten a tescos 1400 Ft-st preferálom, szép is, jó is, és nem érdekel, ha esetleg e miatt megrövidül 20-30e km-el a motor élettartama, mert a teljes generál árát behozom a megtakarításon addig is. :) Tudod, ez olyan dolog, hogy calgont sem használok. Évente egyszer kisavazom a gépet, és jó napot. Ha calgonizálnám, kifizethetném három év alatt egy új gép árát rá!
Ami a károkozást illeti: szerintem a valószínűsége nagyon is függ attól, hogy ki mennyit és milyen állapotban vezet. Hogy ne mondjam, addig jár a korsó a kútra... már amelyik jár, és nem csak rohasztja a kocsit a garázsban, mint a fater. De hát mit csináljon, pecázni nem szeret, víkendháza nincs, hova menjen vele? Eladni nem lehet, legfeljebb ócskavas árban, pedig a kocsi újszerű... most már kivonni sem lehet a forgalomból... hát megtartja. Néha elpöfög vele a tescoba, vagy kutyát oltatni, oszt ennyi. És fizeti a nyugdíjából a SIMA biztostást, mert még nincs 25 éves a jármű. Úgyhogy a kedvezményes veteránbiztit hagyjuk is,mert nem ez az általános. Nem is kötik meg akárkinek. Legalábbis a Muczán nem. (De ha a Szepes igen, akkor tudok küldeni pár kőműves cigányt a szomszéd építkezésről... ;-))

NGA képe

A kedvezményes kötelezőhöz az autónak megfelelő állapotúnak kell lennie. Azaz egy 30 éves romhalmazra nem tudod megkötni, mivel szemlézik elötte az autót. Azaz egy lerobbant romhalmazra nem lehet megkötni. Ha megnézed a képeim között megtalálod a bogaramat.

De ezt te is pontosan tudod, mivel te is veteránozol.

Pedig a több, mint a föld lakosságának a fele "harmincéves romhalmazokkal" közlekedik. Az új (meg a toprestaurált) autó csak az európaiak meg az észak-amerikaiak kiváltsága, a többinek jó, ha a fékje fog egyáltalán. És azokkal is tök jól eljárkálnak! De nem is erről van szó, hanem arról, hogy a kapitalizmusban az autó birtoklása, használata a luxus, amíg a szocializmusban az autó megvásárlása volt a luxus. Persze, a szocializmusban is akadtak bőven, akik nem engedhették meg maguknak az autót, de ha netán nyertek egyet autónyeremény betétkönyvvel, akkor a legprolibb proli is megengedhette magának, hogy járkáljon vele. Olyannyira, hogy pl. amikor nagyanyámék nyugdíjba mentek, elcserélték a kertes házukat egy másfél szobás panelra meg egy piros zsigulira, és nyaranta keresztül-kasul bejárták vele az országot! Na most mutass egy nyugdíjast, aki ezt megengedheti magának! (Még ha netán van is egy piros zsigulija régről...)

Klapka Úr az aranyos, talán bizony nem nyugdijas?wehehe

Anyámék 1979 nov-nben 200-250e ért vették az 5éves kispórolt panelgettót (52-53 M2,5.emelet,ma kb 9-9,5öt ér min MILLIÓFTban,de azóta szoclibek fairtást végeztek és óriási a por)

Ha jól emlékeszem a Magyar Nemzeti Bank honlapján megtalálható az idősor, valuták-devizák keresztárfolyamai az aranyár és egyéb információk az árucikekkek áralakulásáról, arányáról az átlagfizetéshez képest. muertobp

NGA képe

re: Mi mennyi?
Ehhez nincs valami linked? 1 órája keresem, de semmi.
Köszi
Gábor

EZ ENGEM IS ÉRDEKELNE! PONTOS CÍM NEM ÁLL RENDELKEZÉSEDRE? KÖSZI

Sziasztok! csak annyit szeretnék írni ,hogy 81-ben a Lada1200 as amire 3évet vártam 105 e huf volt,és kb 5évigrendesen. spóroltam :Gabi

Hát ez nehéz kérdés. Ugyanis az alapvető közszükségleti cikkek árát (élelmiszer, lakbér, nem luxus ruházat stb)mesterségesen alacsonyan tartották, míg a luxuscikke szórakoztatóelektronikai eszközök árát,pedig magasan.

Egy MK 27-es magnó 1979-ben 2050,- forintba került, (több mint félhavi fizu volt akkor)Ugyanebben az évben jelennek meg a hamburgerárusok, egy hamburger ára 10,- ft. ( 88-ban a Mc Donalds-ban a sima hamburger 33,- ft)79-ben vettük az első kisképernyős Junoszty színes tévénket kéz alól orosz kiskatonától 16.000,- ft ért. Boltban kb 20.000,- 25.000,- ft.Egy almaszappan ára a feketepiacon 40-80 ft,- (!!!)

RFT típusú compact hifi zenegép(lemezjátszó kazettás magnó, rádió, erősítő egybeépítve nem toronyban+2 hangfal)1982-ben 12.000,- ft.

Napilapok ára 80-as évek elejént 1 forint 50 fillér. Ugyanakkor magyarország legdrágább folyóirata 1980-ban a HIFI magazin ami 100 (!!!) forintba kerül. 82-ben egy 1,5 szobás 42 négyzetméteres tanácsi bérlakásért havi 150 forintot fizettem, az akkor átlagbár egyhúszadát. (Próbáljon ma valaki átlagfizetés egyhuszadáért lakást bérelni) Hajdú Minimat Mosógép 1981-ben 12.000,- ft + jatt az eladónak 500,- ft. Wrangler farmer 1986-ban 1250,- Ft, Nyári Lee Cooper vászonnadrág 1987-ben 950,- ft, A dögkeselyű című 1982-es filmben a nő 5 millió ft-ra taksálja a többszobás rózsadombi luxusházát.

Nylon női kabát 1959-ben 1.300,- ft Ez akkor egy havi fizetés volt.

Érdekes a videók (képmagnók) árának alakulása.

Rokonom a külszolgálatból hazahozott VHS videólejátszót 1981-ben 180.000,- (!!!) forintért adta el. 83, 84-ben a lakóhelyemnél lévő műszaki bizományiban 120.000,- 130.000,-ft-ért mentek a vidólejátszók. 1986-ban a Skála metróban 64.000,- forintba került egy Sanyo videorekorder.

Férfi rövid ujjú ingek ára 1961-ben 80-105,-ft-ig, a parisiana keresztcsíkos férfiingek ára112-125,- ft-ig.

1971-ben az első magyar gyártmányú Videocolor színes tv 32.000,- ft-ba került.

És mos lássuk ki számított gazdagnak 1985-ben. A Hajdú-Bihari Napló írása szerint Rubik állítólag a Bűvös kockáért úgy 90-100 millió forint közöt kapott. Egyszer megkérdezték a feltalálót, hogy mit gondol hányadik helyen állhat a gazdag emberek rangsorában. Rubik azt válaszolta, hogy az első 10 között. később a pénzügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy még az első 100 között sincs (!!!).

NGA képe

"Ugyanakkor magyarország legdrágább folyóirata 1980-ban a HIFI magazin ami 100 (!!!) forintba kerül."

Na ezzel vitába szállnék:

Hifi Magazin árai (az eredeti boritókról): 

1980 - 39 Ft

1981 - 58 Ft

1985 - 72 Ft

1987 - 100 Ft

...

Tovább nem irogatom le.

"Ugyanakkor magyarország legdrágább folyóirata 1980-ban a HIFI magazin ami 100 (!!!) forintba kerül."

Elgépeltem. Nem 1980-at hanem 87-et akartam írni.Elég későn írtam a hsz-t és egy kicsit már fáradt voltam.

1975 ben

3 forintért adtak 1 liter benzint,
2040 forint volt egy Verhovina moped,
1 forint a fagylalt,
40000 forint egy Trabant 601s persze 5-7 évet kellett rá várni,
19 Ft egy kiló citrom,
60 Ft volt 1 Angol font
1 forintért lehetett 3 percet telefonálni,
2000 Ft volt egy havi fizetés,
Már 2 tv állomás volt
2 forintért már moziba lehetett menni
2,50 ért a strandra egész nap,
40 fillér volt egy zsemle, vagy kifli, 1 Ft az óriáskifli,
2 Ft egy zacskó savanyu cukor,
3 Ft volt egy üveg 3dl Coca cola plus 3 Ft üvegbetét,
2.80 egy kg főzőkolbász
4.20 egy doboz fecske cigaretta
1 Ft a villamos 1,50 az autobuszjegy,
4,60 egy kiló liszt,

És miért volt akkor jobb mint ma????? Mert akkor voltunk fiatalok

A Fecske 4,40 volt. Gyanús egy kissé a 3 Ft-os benzin, a Trabantnál 42.000-re emlékszem, a többi nagyjából stimmel.

Pedig a benzin ár stimmel!!!! '75-ben annyi volt.
Nemrég láttam egy filmet, ami akkor készült('75-ben) és az egyik jelenetben tankolnak egy autót és mutatják is a kútfejet. Csak úgy a háttérben látszik.És azon tényleg ott a 3 ft-os benzinár!!!
Majd' sírva fakadtam...
A Fecske cigi ára is hihető, mivel a 80-as évek legelején volt a piros symphonia 8,80!! Akkor a Fecske 5 évvel előtte lehetett 4,40!!

Igen mondjuk egy közepes állásban 3 ezret lehetett megkeresni, persze nettóban, akkoriban nem variáltak, belépéskor megmondták mennyi lesz a boritékban és kész, aztán évente automatikusan emelték. Szóval 3 benzin 3ooo fizetés= 1ooo liter benzin havonta egy igencsak közepeske fizetésből.Ez ma kb 32oooo nettót feltételezne nem kiemelkedő, hanem abszolut közepes fizetésként. Hát nem is tudom...Persze csalóka a dolog, mert az alacsony havi rezsik és élelmiszerárak miatt elvileg több maradt százalékosan. Én pld. 14oo-as kezdő fizetésemből sok mindent nem engedhettem meg magamnak,például márkás farmerra nem igen telt, de benzinre, mozira és könyvekre mindig jutott. Kérdés: Akkor mibül vettem autót? Apám adta oda rozzant Skodáját!

NGA képe

Ezek a KSH adatok nagyon érdekesek, mivel anyukám a tanácson előadóként 1800 Ft-ot keresett, apukám meg 2 diplomával kutatómérnökként 3200 Ft-ot akkor, amikor 3 ft volt a benzin 1975-ben. Én 1984-ben, amikor 5400 Ft volt az átlagkereset, csak 2400 Ft-ot kerestem műszaki eladóként a Bizomnyiban. Szóval egy átlagember aki mondjuk nem a fizikai szférában dolgozott, (pl tanár, bolti eladó stb.) nem keresett 1975-ben 3000 Ft-ot szerintem.

A benzin volt még 1,20 is, igaz nem 1975-ben.

A hetvenes évek közepén a 86-os normálbenzin 3.-, a 92-es szuper 4.-, a 98-as extra 5.- Ft volt. A legtöbb kocsinak és szinte az összes motornak megfelelt a 86-os.

a 98-as benzin vagy '86, vagy '87 nyarán 19,50 volt. amikor másnapra 21,50-re emelték (20 forintos határ!) aznap éjszakáig sorban állás volt a kutakon. a 92-es cirka 2 forinttal, a keverék 5-ttel lehetett kevesebb.

A 92-es szuper 1986-ban pedig 13.50 volt, ez tuti!! Legalábbis
az év nyarán biztos!!

Nagyapámék 84-88 körül egy kis falusi boltban voltak boltosok, és mivel fél nyaramat náluk töltöttem, néhány termék ára még nagyjából a fejemben van: emlékszem, az Expressz csoki volt a legolcsobb, 1.80Ft volt, ezutan a Mokus és a Sport szelet kovetkezett 2 Ft-ért. A Frutti és a Tejkaramella árára pontosan nem emlékszem, de olyan 7-8 Ft körül mozoghatott, a Kajla csoki (100g-os) 9.50 volt. 1 kg parizer 80Ft volt, ezt akkor is sokkaltam, a kenhetö sajtok (Macko, Medve, Csárdás Téliszalámis darabonként is megvehetök voltak, asszem a 8cikkelyes ára 2.50ft/db volt. A Mese sajt drágább volt, azt 4 Ft-ért mérték.
A cigik ára számomra egy kicsit másképp rémlik, a Románc, Fecske, Munkás 4.50 volt emlékeim szerintm mig a Sophi, Symphonia + 1 Ft vagy 1.5. Arra tisztan emlekszem, hogy par evvel kesobb egy benzinkutnak akart anyam cigit venni, akkor jott be a Helikon, és 36Ft volt, ami botrányosan sok volt, akkor emelkedtek kb. duplajara a cigiarak, ez valamikor `90 korul lehetett.
A literes kola 29Ft+üveg, a kedvencem, a 0.25-ös Márka üditö pedig 4.50, amibol ha 50-et kupakot bekuldtel, valami targynyeremenyt sorsoltak (nem emlekszem, mi volt az, de nem nyertem). Akkoriban ott 2 jégkrém volt, Roll vagy Rolly(?) a palcikas 4.50, a dobozos 5.50.
Ennyire emlekszem!

Nekem van egy 1990-es tanuló havi bérletem, az akkor 70 Ft-ba került. A következő hónapban már 110 volt azt hiszem.

Hello!
Irtam egy marha hosszu, reszletes beszamolot, de nem kerult fel az oldalra! Ez fájt! :o(

admin képe

az anyaggal! Nem lett moderálva!

Jo napot!!Lenne egy kérdésem! Van nekem egy 76os eredeti " Váci DCM motorklubb, MINI CROSS versenyt rendezö" hirdetö plakát! Az értékére lennék kiváncsi..ha tudnának nekem ebben segiteni... akkor elöre is megköszönöm a infokat...!! Üdv Bence

Edit konyhabútor alsó és felső része 1964-ben 750 Ft. (Még ma is megvan, nem kizárt hogy felrakok egy képet)

A hetvenes évek közepén a 86/92/98 as normál/super/extra 3/4/5 Ft-ba került. Szinte az össze kocsinak megfelelt a normál.

A hetvenes években premier mozikban 4/6/8/10, kis utánjátszó mozikban 2/4/6 Ft volt a jegy, kivétel néhány luxus mozi, pld. Corvin és néhány dupla film, amik drágábbak voltak. A havi fizu cca 2ooo.- volt. Tehát egy mozimegszállott akár 1ooo db jegyet vehetett a havi átlagfizetésből. Manapság 1ooo körül van egy jegy, legutóbb 1350,. be került de hol van hozzá az egy milla nettó átlagfizetés?Talán a mozijegy emelkedett legjobban, átlag 5oo x árra, 2-ről 1ooo-re! Csoda, hogy üresek a mozik?

turbo

Mennyibe került egy Gillette Sensor Excel fej a 90-es évek elején?

NGA képe

VALUCH TIBOR - HÉTKÖZNAPI ÉLET KÁDÁR JÁNOS KORÁBAN
Nagyon jó kis könyv azoknak, akiket érdekel ez a kor, és egy történész szemével szeretnék megismerni az összefüggéseket. Rengeteg nagyon jó kép is van benne. Sajnos nem olcsó, de megéri az árát!

 

Kifli, zsömle klasszikusan 4o fillér, ma ugye 2o-25 Ft, az áremelkedés kb 5o x-es, tehát viszonylag nem változott.

p21 Mennyibe került 1990 körül a Gillette Sensor borotva, meg a hozzávaló fej? 1990 után fokozatosan tűntek el a boltból a hagy. biztonsági borotvák.

Gyulai kolbász 60.-, téliszalámi 70.-, lecsókolbász, un"kétforintos kolbász" 20.- ft/kg, Fagylalt 5o fillér/gombóc, krémes 1,5o, francia krémes 2.-, mignon 1.-. hanglemez kb 7o.-, olcsó könyvtár regénysorozat 2.-, könyvtári tagság egy évre 2.- citrom kb 2o.- narancs kb 25.- napilap 6o fillér,telefonálás 6o fillér elvileg 3 percre gyakorlatilag akár egész napra is,telefon előfizetés 4o/hó, ami az utolsó fillérig lebeszélhető. vidámparkban 1 ft szinte minden, hullámvasút 2.-, dodgem 5.-múzeumok, Állatkert 1-2 ft.Mozibüfé sósperec 1.-, szalámis zsemle afféle magyar hamburger, mindenütt kapható volt 2.- bécsis zsemle 3.- 27o méteres Orwo magnószalag 12o.- nagyon drága volt, gyerek hajvágás 3,6o, narancsital valódi narancs üditó 3.-, kis üveg cola 3.-,Kalmopirin, Algopirin kb 2.- még nagyon sokáig ezután is, fentiek a hatvanas évek vége fele. skoda s-1oo 72ooo.- MZ motor kb 12ooo.-, 1 liter motorolaj 3o.- tól minőségtől függően,nagy sóletkonzerv füstölthussal, tojással 4o.- 7o-es évek eleje. Munkahelyi bőséges 2 fogásos ebéd 8.- a nyolcvanas évek elején-közepén.

NGA képe

Akkor lássuk a másik oldalt is:
Áremelések:
1975 aug. 4. benzin 20% épitőanyag 50%
1976 jul. 4. hús 30%
1977 jan. 1. központi 20% áremelés szinte mindenre
1978 jan. 1. központi áremelés szinte mindenre
1979 julius 22. kenyér 50% minden már 20-50% (energia 50%)
1982 élelmiszer 20% buszjegy 100%
1983 lakbérek 150%
1984 hus áram, fűtés 20-50%
1985 tej, cukor, energia, közlekesés, posta 20%
innen már elszabadult a pokol, folyamatos áremelések.

... a mai napig :))))Bizony, bizony, akkoriban az olajválság végigsöpört az egész világon, és a boldog korai hetvenes éveket felváltotta a bizonyralanság és áremelkedések korazaka az egész világon. Még jó, hogy jött a Boney M. és a discokorszak. Nélkülük tán ki se birtuk volna...:) De a forint romlása igazából 9o után indult be. Pontos feljegyzéseim vannak az akkori kiadásaimról,és ezáltal az árakról is. Igen, igen a bevételeimről is, a mérleg jobb volt mint manapság, legalábbis számomra, pedig akor sem voltam senki, ma sem vagyok,de igy az vagyok, ami szeretek lenni.

"De a forint romlása igazából 9o után indult be."
A forint romlása kb 1986-87-től indult be nagyon. 1991-ig ez drasztikus volt, főleg az élelmiszereknél, és ez után lassan stagnált, majd javult a helyzet.
Forrás KSH:

http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/tabl3_06_01i.html

A KSH adatait valóban nem ismerem, de emlékszem azokra az évekre és pontos feljegyzéseim vannak a bevételeim és kiadásaimról.Amugy meg pont akkoriban ütletben dolgoztam és nem irogattuk át folyamatosan az árakat sem. Tény, hogy voltak áremelkedések,legalább egy alkalommal 89 körül volt egy komoly,amikor szinte minden emelkedett, azután már nem 3o hanem 4o Ft volt egy párizsi szelet sültkrumplival az önkiszolgáló étteremben, csak a példa kedvéért. Az igazi napról napra való áremelkedések és a kamatszint égbe szökése 9o-92 között volt, hullámzó mértékben azóta is tart, csak már úgy megszoktuk, észre sem vesszük. Azért talán valamit jelent, hogy az ország törvényes fizetőeszkoze immár nem létezik önmagában csak minimum ötösével, de annyiért sem lehet szinte semmit sem kapni.

"Az igazi napról napra való áremelkedések és a kamatszint égbe szökése 9o-92 között volt, hullámzó mértékben azóta is tart, csak már úgy megszoktuk, észre sem vesszük."

Az időszak korrekt, de a 38 % körüli szintnél az infláció tetőzött, és elég hamar 10 % alá került, ahol némi ingadozással most is tart.

10% ??? Egy kilónyi Erzsébet kenyérért 90 forinttal, egy liter dobozos tejért pedig közel 60 forinttal kell többet fizetünk, mint tavaly ilyenkor. Ez 62, illetve 31 százalékos drágulást jelent. Az étolaj 52, a liszt 48, a tojás 23, a csirkemell több mint tíz százalékkal kerül többe. A gáz ára 2006 óta a duplájára nőtt, a benzin is 13%-ot drágult. Szeretném én azt a fogyasztói kosarat látni, amiből azt a 10% alatti inflációt kiszámolták!

admin képe

A témába nem vágó tartalom és az elharapozó indulatok miatt!