Steve Prefontaine


Forrás: 
https://olympics.nbcsports.com/2015/05/29/steve-prefontaines-last-race-was-40-years-ago-today/
Steve Prefontaine

1951.01.25-1975.05.30.

1975 május 30-án egy buliból hazafelé tartva autóbalesetet szenvedett és belehalt sérüléseibe. Tisztelői a mai napig látogatják a baleset helyszínét jelző sziklát és az előtte felállított emléktáblát, ahol sokan futócipőket, rajtszámokat és érmeket helyeznek el. Pre emlékét egy évente megrendezett 10 kilométeres mezeifutóverseny és több film is őrzi.

 

 

"1. “Edzeni fogok, hogy ösztönből fussam a táv végét. Ha ez sikerül, én leszek az egyetlen győztes."

2. Kevesebbet kihozni magadból, mint amire képes vagy: az semmibe venni képességeid."
3. “Vannak, akik szavakkal, zenével vagy ecsettel és festékkel alkotnak. Én a futással szeretnék valami gyönyörűségeset létrehozni. Azt szeretném, ha az emberek megállnának és azt mondanák, még sosem láttak senkit így futni.”
4. “A versenyzés olyan művészet, melyet megcsodálhatnak az emberek és hatással van rájuk annyi módon, ahányféleképpen meg tudják érteni.”
5.” Sokan azért indulnak versenyen, hogy kiderüljön, ki a leggyorsabb. Én azért futok, hogy rájöjjek, kinek mennyi vér van a pucájában és ki az, aki kimerítő tempóban képes teljesíteni, a végén pedig még keményebben odateszi magát.”
6. “Amit legjobban szeretek az edzésben, az az érzés, amit egy jó futás után érzek.”
7. “Az évek során rengeteg okot kerestem arra, miért folytassam a futást, de mindig visszatértem a gyökereimhez. Az elégedettség és az eredmény hajt.”

 

https://www.youtube.com/watch?v=y7VcGYhs_14