Molnár Ferenc - A Pál utcai fiúk


Forrás: 
kölcsönkapott
Molnár Ferenc - A Pál utcai fiúk

Szomorúan végződő történet, mégis népszerű a mai napig. Valamikor megvolt e könyv, de mint annyi másnak nyoma veszett :(

(ma DVD-n van meg)

 

oldtimer képe

Nekem is DVD-n van meg, még valamikor 2000 után vettem az Auchanban. Vagy csak volt? Mert nem találom.

Hogy hová lett? Rejtély. Talán elajándékoztam....

melica képe

Én azokat a könyveket, amik gyerekkoromban megvoltak nekem de elkallódtak, megveszem újra! De nem újonnan, hanem antikváriumból, pontosan a régi mivoltuk miatt. Vagy pl. két alkalommal kaptam ajándék könyvvet kiváló tanulmányi etedményemért dr mindkettő elveszett. Megvettem őket, bár a bejegyzések már cdak a fejemben élnek tovább, azért jó lapozgatni a könyveket. Vagy pl.  mamámnál gyakran olvastam bizonyos újságokat, kalendáriumokat (Nők Lapja, Kincses, Éva magazin stb.) ilyeneket is megveszek és lelkesen újraolvasom őket.

oldtimer képe

Teljesen meg tudom érteni kedves Melica, ha megveszed az elkallódott régi könyveket újra. Ugyanis ekkor szinte újra átéli az ember azokat a perceket amikor megkapta a könyveket. Igaz, az eredeti könyv jobb lenne ha meglenne, de majdnem ugyanaz.

Nekem is kötelező olvasmány volt. A könyv pont ugyanebben a formában már megvolt otthon. A gerincén a szürke csík vászonból van egyébként, és a belsejébe rajzok is vannak. A grund térképére határozottan emlékszek. Portörléskor vagy valaminek a keresésekor ha kézbe került  elhangzott időnként hogy ezt egyszer majd el kell olvasnom. Nem volt ínyemre a dolog, nem szerettem olvasni, soha nem érdekelt. Az Aranyember egy gyötrelem volt, az Egri csillagokkal annyira hadilábon álltam, hogy a felétől kb csak minden második oldalt olvastam el. De aztán aktuális lett a Pál utcai fiúk. Imponált a könyv vékonysága, reméltem hogy gyorsan túl leszek rajta. Nekiálltam, és azt vettem észre hogy kíváncsian lapoztam tovább egészen a végéig. A vége felé már nem örültem hogy egyre kevesebb a lap. Végülis gyorsan elolvastam, de úgy voltam vele hogy olvastam volna tovább is. A végén a tanulság levonásával szerintem könnyen lehet azonosulni még gyerekként is. Ez egy kötelező kötelező, ha valakinek esetleg kimaradt olvassa el.

Márthy képe

Aki hidegvízbe mászva "hősködik", az tüdőgyulladásban meghalhat.

 

A gerébek (gerők?) pedig csak irànyt (pàrtot) váltanak és mindig felül maradva virulnak.

 

-- Márthy  ;)

oldtimer képe

***

Ez is egy meglátás, de ha azonosulni akarunk a mondanivalójával, akkor szélesebbre kell venni a látószöget. Vagyis érdemes időnként a dolgok mögé is benézni.