retronóm blogja


A Nemzetközi Super 8 mm fesztiválok megnyitója mindig valami jó show-t szokott ígérni és ebben az évben sem akartam elmulasztani. Néhány perccel a megnyitó előtt még titokzatos készülődés, majd jött a nagy meglepetés.


Holnap Hajdú-Bihari túrát rendezek, amely keretében szeretnék egy-két várost lefotózni. Megpróbálom a retronom.hu-n lévő képeket újra fotózni, de szeretném a segítségeteket is kérni.
Akik az érintett városokról tudnak beküldeni képet szívesen lefotózom.


Békéscsabai barangolásomat a fenti hely beazonosításával folytattam. A képen a Vasút-utca felirat szerepel és érdekessége, hogy majdnem száz éves, 1911-es. A felirat alapján az állomás felé vettem az irányt gondoltam ott lesz ez az utca valami más néven, mert így nem szerepelt sehol.


Idei rejtvényünket a tizenötödik évfordulóját ünneplő televízió műsorainak harminckét képéből állítottuk össze. Olvasóink a képek alatt talált kérdések után zárójelbe tett számokat látnak, amelyek azt jelzik, hogy a válasz hányadik betűje szükséges a megfejtéshez. (A kettős betűk természetesen kettőnek számítanak!) A betűket a képek sorrendjében összeolvasva egy, a színészekről szóló idézetet nyerünk. Ezt az idézetet, valamint az idézetet tartalmazó mű szerzőjét és címét kell beküldeni.


A múlt hétvégén Békéscsabára látogattam és gondoltam lefotózom azokat az épületeket, amelyek a retronómon vannak. Keresőbe beírva nagy meglepetés ért. Nincs egy darab épület se. Gyorsan online kapcsolatot létesítettem újdonsült honlap szerkesztőmmel és a segítségét kértem. Tíz perc leforgása alatt hozzám vágott vagy 10 képet, csak úgy farzsebből. Kinyomtattam őket, egy térképet és irány Csaba vagyis Tibi, mert így hívták a barátomat, akit meglátogattam.


Gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy a szombat a piacozással telik. Reggel felkelek és családdal vagy nélkülük irány az múlt. Szegeden a használtcikk piac nem olyan erős, mint a budapestiek, de azért itt is lehet néha csodákat találni. Hát lássuk mi került a tarsolyomba tegnap.


A televíziózás hajnalán vásárolni egy televíziót nagyon pénz igényes volt. Ám Rádió és televízió újság 1958-as cikksorozatából ítélve mérnöki diploma is kellett hozzá. Legalábbis a beállításához. Persze ma már nagyon megmosolyogjuk ezeket az írásokat, de kb. akkor olyan lehetett, mint most DVD felvevőt kezelni. Egy 500 oldalas könyvet adnak hozzá kínaiból lefordítva, ami nem sokat segít a kezelésében. A sorozat szinte hiánytalan, szerintem csak egy-két rész maradhatott ki.


Régóta tervezem, hogy próbálom rendszerezni a retronom.hu-n lévő dolgokat. Nagy elhatározással ma nekikezdtem. A budapesti buszjegyekre esett a választásom és kigyűjtöttem ide amit találtam.


Nagy örömömre végre találtam egy olyan könyvet, amelyben Alföldi papucs hirdetés volt. Azt hiszem itt a retronom.hu-n hiányzott is róla kép. Pont abban az időben készült ez a könyv (1981), amikor a lábbeli a csúcson volt. Néhány éve nekem is sikerült szert tennem egy újra és imádom. A papucs kapcsán beleolvastam a könyvbe és egy-két képet megosztok veletek néhány gondolattal.


Napokban megtaláltam egy nyáron megnézett kiállítás képeit. Bánffi szódásüveg gyűjteménye a szegedi víztoronyban van kiállítva. Nemrégiben újították fel az épületet és ez a kiállítás lett az egyik állandó attrakciója.