Rejtvény 1973-ból


retro rejtveny.jpg

Idei rejtvényünket a tizenötödik évfordulóját ünneplő televízió műsorainak harminckét képéből állítottuk össze. Olvasóink a képek alatt talált kérdések után zárójelbe tett számokat látnak, amelyek azt jelzik, hogy a válasz hányadik betűje szükséges a megfejtéshez. (A kettős betűk természetesen kettőnek számítanak!) A betűket a képek sorrendjében összeolvasva egy, a színészekről szóló idézetet nyerünk. Ezt az idézetet, valamint az idézetet tartalmazó mű szerzőjét és címét kell beküldeni.

beolvasás0030.jpg
Tehát mégegyszer: az alanti 32 kocka mindegyikébe a képek sorrendjében írjuk be a kitalált betűt; így kapjuk meg a kívánt idézetet.

A játék forrása:Film Színház Muzsika Évkönyv 1973

admin képe

r1.jpg

Sinkovits Imre és Ladányi Ferenc az 1961-ben bemutatott díjnyertes tv-játékban. Mi volt a film címe? (2)

NŐ a barakban ? FERIBÁ'

Gotha képe

igen. rendezte Zsurzs Éva, 1960

admin képe

beolvasás0031.jpg

Jelenet Maupassant Gömböc című novellájának tv-változatából. Ki a kép hátterében látható cilinderes úr? (A színész nevének 1. betűje szükséges a megfejtéshez)

mobel képe

Kovács Károly?

Feribá

Nem jut eszembe a neve, de Horthyt is szokta alakítani, ha jól emlékszem...

Feribá

Igen , ő Kovács Károly.

admin képe

retro_31.jpg

Menekülés a börtönbe. A Fedor Ágnes—Kovács Judit írta és a Mihályfi Imre rendezte film elnyerte az Eurovizió nagydíját. Ki volt a mű női főszereplője? (2)

mobel képe

Sulyok Mária?

Feribá

Én Bulla Elmára emlékszem.

ruzslac.63 képe

Vass Éva ha jól sejtem , Gábor Miklós felesége volt

admin képe

retro_32.jpg

Törőcsik Mari Karinthy Ferenc Ezer évének tv-változatában. Melyik színház mutatta be elsőnek a drámát? (A színház mai nevének első betűjét kérjük)

labellohu képe

Székesfehérvári Vörösmarty Színház

admin képe

r5.jpg

Darvas Iván, Básti Lajos és Vass Éva az 1965-ben bemutatott tv-játékban, amely a francia ellenállásból merítette témáját. Ki a forgatókönyv alapjául szolgáló világhírű regény írója? (5)

admin képe

Ezt is sikerült megtalálnom:

"Május 5., Vercors: A tenger csendje, tévéjáték. Szereplők: Darvas Iván - Werner von Ebrenac, Vass Éva - A lány, Básti Lajos - Öregúr. Szerkesztő Szántó Erika, rendező Dömölki János, operatőr Lukács Lóránt, díszletterv Kézdy Lóránd, jelmezterv Schaffer Judit."

http://www.tvarchivum.hu/?id=266014

admin képe

r6.jpg

Képünk egy forgatáson készült. A nemrég elhunyt nagy magyar író remekművének címszerepét Madaras József alakította. Mi a népszerű regényalak keresztneve? (3)

Kakuk Marci? Bár én inkább egy - nem túl jól sikerült - Koncz Gáboros verzióra emlékszem.

admin képe

r7.jpg

Jelenet a Venturi kisregényéből készült Germán vakációból. 
Főszereplők: Váradi Hédi és Básti Lajos. Mi volt a tv-játék rendezőjének első nagy, színes filmje? (7)

admin képe

Liliomfi? Makk Károly

admin képe

r8.jpg

Királyhegyi Pál színdarabjából Palásthy György írta a forgatókönyvét ennek a tv-játéknak. A képen: Váradi Hédi és Márkus László. Mi volt a vígjáték címe? (15)

admin képe

A neten szétnézve: Egy régi villamos (1960)

http://www.citwf.com/film290708.htm

admin képe

Elvileg eddig ez van meg:

ŐKA_O_FS

 

tvmusorok.jpg

IX. Egri István, Békés Itala, Koltai János az 1968- ban sugárzott tv-film szereplői. Mi a spanyol szerző teljes neve? (9.)

X. Talpsímogató. A szerző egy másik művéből nagy sikerű film készült, amely több külfödi fesztiválon díjat nyert. A film címének mi a 6. betűje?

XI. Egy óra Ruttkai Évával. Ki volt az 1968 decemberében sugárzott műsor közkedvelt vezetője? (1)

XII. Egy kép ugyancsak 1968-ból. A Kazal László játszotta jelenetet eredetileg a Vidám Színpad mutatta be. A tévé egy különleges műsorában idézte fel. A megfejtés: ennek a műsornak összefoglaló címe. (Névelő nélkül számítva a 4. betű)

admin képe

IX. Federico García Lorca