Videoton Saphir I. DP 202


Forrás: 
Sajátom
Videoton Saphir I. DP 202

4OHM 25W/50W 45-20000HZ Mély:20cm Közép:10cm.Előszőr 13 évesen jutottám hozzá egy ilyen párhoz(Akkor egy Sony FH-215R Minitornyom volt).Mikor megláttam előszőr akkor magamban ezt mondtam: Mi ez a kis doboz Videoton jelzéssel,biztos nem fog nagyot szólni.Azt hittem van benne egy 13 cm-es hangszóró és kész.Azután levettem a fekete farost lemezre ragasztott fekete vászon porvédőt.Iggen meglepődtem,de nem csak a mutatós mélyhangszórótól hanem a hangjától!Előszőr 1 pár volt,azután lett még egy pár(most is megvan).Két dobozt egymás tetejére tettem ez volt a bal oldal a másik kettő meg a jobb oldal szobám 2 sarkában.Nagyon Telt mélye van,a hangváltó két kondi,"kicsi a bors de erős".Osztálykiránduláson ők voltak a diszkóhangfalak,osztálytársaim is elképedtek,hogy "milyet szólt"!Techno,Trance,Rock,HipHop - bármiylen stílust bírja.Negatív:Magas hangszóró helyett egy közép van benne,(dc 2012-be is ez van középnek)ezért nagyon nem remekel a magas frekiken.Nem vagyok Vidi fan,de ez a konstrukció nagyon jól sikerült szvsz.

Helló nagyon igaza van .
Ezek a hangfalak nagyon jók nekem kétpár van belőle és egypárat rendszeressen használok a másik pár tartalék amiket használok 1974-es kiadásúak és teljessen gyáriak a hangszórok benne tehét akkor 35 évesek és kiváló.

Ja megin én.
Ezek a Saphirok voltak a legelső kiadásúak de nekem még fém a videoton tábla az elején

gti3per888 képe

Egyik haveromnak van ilyen Saphir-ja (még a piacról hoztuk), nagyon utős mélyei vannak, valszeg a jó dobozkialakítás miatt, amúgy egy saba receiverrel hajtja őket.

Meg tudnátok írni a hangfalban lévő hangszórók típusszámát és fizikai méretei?
Üdvözlettel
István.

Helló!

 

Magas: HD 10/11 K, 10 cm átmérő;

Mély: HA 20/12 K, 20 cm átmérő.

 

 

http://patina.uw.hu/ - saját gyűjteményem (főleg műszaki)

Köszönöm a segítséget hangfal ügyben.
Üdv.István.

Szaisztok!

Ha valaki szeretné hogy jobban szóljon a saphir  hangfala , a benne lévő két kondit ami össze van forgatva és 10 mikrósak 100v (amik igy 5 mikrónak felel meg). Cseréljétek ki 4,7 mikrós 250v másikra (és csak egy darabra),és ekkor halgassátok meg a hangját, én remixeket tettem bele,és szenzációs a javulás(kezd megjönni a magas,és tisztább is ).Filléres tuning nagyon megéri.

Ismerősömnek szintén 2 pár van belőle, és mióta él ezeket nyúzza. Valóban megdöbbentő a mély tartománya kis mérete ellenére és valóban nulla a magas. Pedig ha azis megfelelő lenne a telt mély mellé akkor 1 nagyon topp hangfal lehetne, érthetetlen az ilyen tervezési hiba, vagy mi. Másrészt esztétikailag szerintem a legrondább Videotonok közé tartozik. Sajnos. A magasa tényleg közép hangszóró az én 70/110 es Videotonjaimban ennek a "magasa" van beépítve középnek. Úgy jól teljesít.

hangszoros képe

hangszoros Valami nem gömbölyü. Amikor ezt csinálták, még nem volt 100mm-es vidi közép.Sok sok év eltelt, mire csináltak 100-as közepet Tehát ha közép van benne akkor azt valaki belerakta. Ha a tipus HD 10/8, vagy 10/11 akkor magas. tehát HD leggyen

Mondjuk ez a 100mm-es hangszóró, bárminek is nevezték, mindig közép volt, mivel a felső oktáv elején 10k körül véget ér az átvitele. Volt sokféle rajzszámon (420, 432, 446, 497, 586), sokféle típus (HD10/0818-HB10/0878-ig), de igazából magasnak egyiket sem lehetett nevezni, pont azért, mert nem szólt magastartományban.

Üdv !

Az első hozzászolásomnál nem azt írtam hogy teljesen rendbe lehet a hangját tenni,viszont nem értem hogy nálatok nincs magas. Nekem a tuning előtt is volt "magas"( igaz nem csilingelős hanem szolídabb),de nekem még annyira gyáriak"újjjjjak", hogy be sincsenek járatva. Az előző gazdája nagymamájáé volt csipketerítővel letakarva be sem kapcsolva évekig. Nekem két pár van ebből, egymás tetején vannak,jobb ill bal oldal. Sajnos a saphir nagyon kényes az elhelyezésre ,és nagyon írányitott a hangja.Legalább 4mnek  kell a jobb és bal oldal között lenni.Ha csak a földön hagyom őket hangsúlyozzák a mélyet ,viszont ha felemelem öket fül magasságba más a hangkép,ha még hanyatt is döntök  rajtuk megint javul.De a bennük lévő és ráadásul  sima elektrolit kondik,eleve elöregedhettek  mára ,kb 30 év(kiszáradhattak)megérik a cserét.Csak nekem ne gyertek azzal a kifogással hogy elmegy ilyenkor az átvitel meg a frekimenet,meg ki tudja még mi.Ki kell probálni meglátod érdemes,én átkondiztam a dc2050 es hangfalaimat is ebben sem az úgynevezett "szárazkondik" voltak( hanem bipoláris elcok) ,ott is javulás volt tapasztalható  ,és ezt rajtam kívül más is észrevette. Most már csak azt kellene kipróbálni hogy remix ,vima  ,ero,rifa, stb melyikkel jobb a hang. Ha már ennyire belemélyedtem  a magyarázkodásba , azt is elárulom hogy a belső vezeték cserélyével is próbálkoztam (Darvas féle merev vezetékelést, mély 2,5, magas 1,5 mm ).A magas ekkor is javult (tisztább lett) viszont a mély olyan pocsék lett hogy bocsánatot kértem a régi vékony  vezetéktől és visszatettem.Megérné próbálkozni még, olcsóbb hangfalvezetékkel nem merev "csavartszálassal",pl Somogyis, lehet ez is javítana , de ezt nem próbáltam még. Az meg egyértelmű számomra hogy egy hangfalnak a csatlakozóit  aranyzott tipusra kell cserélni. Ezért ne nehezteljen rám senki, tudom ezekkel a modosításokkal egy restauráló nem barátkozik meg .De én nem vagyok restauráló,nekem a szép hang az "eredeti" karcmentes állapot számít.

Tiszteletem!

Érdeklődnék van valami tippjük,hogy mivel lehetne a dc 3010 mélyhangját

lágyabbá varázsolni? Az erősítő Yamaha A-1020 tipus,szerintem azzal nincs

probléma,két centis márványlapon,parafa alátéten áll.Ezek tüskékel a földön.

 

f1gyula

Szia!

Sajnos ezzel a hangfallal nem nagyon lehet mit kezdeni, de tedd fel ezt a kérdést a hangszóró 2000 kft fórumán,az ilyen volt a videoton termékei között.Sok okoságot olvashatsz ,de nem mindenkinek kell elhinni mindent.Ha rám hallgatsz ,és nincs leharcolt állapotban inkább add el ,és vegyél hallgathatóbb dobozt.

hangszoros képe

hangszoros
Olvasd irkáim és talán revidiálod állápontod

Kár, hogy ilyen szó nem létezik.

hangszoros képe

hangszoros
keress meg kitárgyaljuk, de ez a saphir topik

Ehhez azért ismerni érteni és használni kell a T-S modellt.

De több mint egy éves hozzászólásnál elég kevés az esély arra, hogy olvassa majd a választ, aki megírta a kérdést annakidején.

- Közben elkészültem a magam példányaival, egy rettenetesen leharcolt, végpusztulás szélén álló dobozpárt vittem haza egyszer lomtalanításkor, úgy 6 éve.. mélyhangszóró nuku, a magasak épek, a dobozok pedig úgy néztek ki mint amiket King-kong rugdosott végig a sziklás hegységen keresztül.
Lényeg  hogy ki lettek javítva, lett hangszóró, a magas maradt, és szólnak. A hangj pedig pont olyan mint amiről olvastam már sok helyen: Lágy és elég szép mélyhangok, és elég fura magasak. Egyrészt nincs belőlük valami sok, de ha nem lenne ennyire irányított, elég is lenne (nekem)

(erősítő denon dra455)

Egyszer kipróbálom a kondis tuningot, vagy ha hallok egy tuti tippet a magas cseréjére egy barátságosabb tipussal, azt is megnézem.

 

zafir

Nagyon egyszerűen lehet jó hangdobozt varázsolni belőle. Vagy a vidi dóm magasakat, vagy a Tesla fadobozos magasát kell átrakni. Megéri foglalkozni vele mivel meglepő hangzást lehet vele elérni.

-  Apámnak van egy pár 3 utas videotonja, nem tudom a tipusát.. Nem ismerem annyira ezeket. Kb. akkora dobozok mint a zafir,csak sokkal szebb, díszkeretes, az előlapjuk pedig műanyag bogyókkal csatlakozik. Szép esztétikus dobozkák különben.
Viszont jó ronda hangjuk van, és a magasaik pedig sziszegős fémesek, agresszivek, kimondottan bántó számomra.. Egy ezüst színű dóm van bennük (láttam ilyet barnában is), csillagszerű közepe van a hangszórónak, gyakori vidi tipus.

 

- Ezt semmiképp nem tenném az enyémbe, elég utálatos egy valami.. Szóval ha hangszórót választanék valszeg nem ez lenne az. Nézegettem a dómokat (tesla pl.) de a zömük sokkal kisebb befoglaló méretben, és 2500hz körül indíthatók, ami itt nem lesz jó.
Úgyhogy marad a jelenlegi amíg valami tuti tipp nem érkezik.

A Videoton dóm magasból el lehet tünteni a sziszegést megfelelő kondival. 4,7 mikrós elkóval csodállatos magasakat lehet kihozni belőle.Nálam bevált:)

meg is rendeltem az elkokat, többen is ezt javasolják a jelenlegi magashoz is. Beszámolok ha meglesz..

Üdvözlet minden zene és vidi barátnak.

Anyit szeretnék hozzáfűzni a Saphyr hangfalakhoz, hogy sikerült 3 pár, kissé leharcolt darabra szert tennem. Némelyik mélynyomót javítani kellett, de itt hívom fel a figyelmet, ne dobja el a régi alukosaras mélynyomót, mivel ilyeneket már nehezen szerezhető ben.

A dobozokat asztalossal újra kellett fóliázni.

A fent említett kondicsere, kábelcsere  és a dobozok belső merevítése után klasszissal finomabb lettek a hangfalak, élvezet velük bármilyen zene hallgatása.

Nekem házimozihoz kellettek, a falra vannak tartón rögzítve, de bárkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani a módosításokat!

Ha valaki próbált belőlük reflex dobozt készíteni, kérem írja le a tapasztaltakat.

Üdvözlettel

Nehézkes.

Szia Nehézkes !

Egy kicsit értetlenkedve olvasom hogy alukosaras hangszóró(mély ) .

Nekem csak vaskosarasok voltak  ,szintén három pár . Én sztereón hallgattam sorban voltak kötve igy a 3 db 11,valamennyi ohm volt .Csak az nem tiszta nekem hogy a mélyek neked el voltak szálva ,vagy a perem volt a rossz? Mert ezek nekem gumi szélűek voltak és a koruk a 30 évhez közelített de a széleknek nem volt semmi látható és hallható baja . De lehet hogy én vagyok tájékozatlan ,és ha volt alukosaras változat az lehetett más peremmel  gyártva is . Ilyen kondicserén esett át most egy pár orion hangfalam  annak is jobb lett a hangja ,szinte megtáltosodott . De az is igaz hogy most hirdetem itt a retronómon ,de ugy látszik sokalják az árát(a nejem pedig a hangfalimat sokalja) . A kondicserés  valamikori javaslatomhoz hozzáfűzném még hogy próbáljatok ki az orosz olajpapír kondikat is . Szerintem nagyon jó hangja van ,kár hogy nehezen és nem minden méretben lehet hozzá jutni.Szerintem nem szabad átalakítani reflexnek ,és nem is értem hogy talán nincs elég mélyed? Mert a három pár oly mélyet produkált (igaz hogy egymás tetején voltak mint ha állo hangfal lett volna ) hogy a gatya lengett a tesztelő hallgatóságon  .

A mélysugárzóim mind alukosarasok, 2 pár a falon figyel, mióta belülről merevítettem és a sugárzók fel lettek újítva illetve cserélve, azóta még a tv hangját is így hallgatom.

Mivel 7.1 a hangrendszerem a mélysugárzó 3 szobával arréb is meglengeti a levegőt(JBL)van elég a mélyhangokból, csak kiváncsi voltam, nem-e készített-e valaki  ebből a hangsugárzóból reflexet.

Kellemes zene és film élvezetet kívánok.

Üdv.Nehézkes

 

A pokolba vezető út jóindulattal van kikövezve.

Ma jártam egy valamikori gelka utódjában ,és a földön saphirok voltak leharcolt állapotban .Viszont alukosarasok voltak a mélyek, és a szélek szét voltak teljessen menve.Nem akartam kérdezősködni felőle (milyen szélük volt ,hab vagy gumi és messze is voltak) ,de amik nekem voltak lemezkosarasok, azok gumis szélűek és azokon  nem fogott az idő.  Lehet hogy jobb lett volna a két konstrukciót ötvözni  alukosár+ tartós gumiszél.Új gazdája  szintén zenére és ritkán  filmre (sztereóban ) használja őket. Eddig még nem panaszkodott róluk,bár ahogy meséli hajtja őket rendessen.Jó lett volna ha valakinek lett volna a környezetemben alukosaras verziós .Össze lehetett volna hasonlitani őket.

Üdv patkopeti

hangszoros képe

hangszoros
Ha nem lennék klavitorna fobiás megirhatnám annak a guminak látszó -molyprén- szél történetét. Nem az Aubeck félére gondolok, mert az tényleg gumi. Öregszik is ezért. Nem porlad, de keményedik.Azt is ,hogy lett helyette a ma használatos. Az alukosaras, meg néhány sebből vérzik, pl a kicsi pille, az ócska törékeny litze, a fuldokló membrán. Visszont a membrán geometria az jobb volt, mint a ma gasználatos egyenes

Csak kb. 30 éve nincs egyenes 200-as mélyközép. Szóval fölösleges megírnod. Ahhoz pedig hogy a sebeket megtaláld, amint látszik, nincsenek kellő információid.

Sziasztok!

Nekem ez év januárban sikerült hozzájutnom 3-pár saphir 1 dp 202 a tipushoz.Vásárlás elött meghallgattam és meglepett hogy "csak" 25w-ot ad le.De a hangélmény amit nyujtott nekem új volt és "brutális".Először a tiszta mélye fogott meg akkor és ott beleszerettem.Hazavittem és nekifogtunk egy barátomma a beüzemeléshez ami nem volt egyszerü (nekem legalább is).Akkor még csak philips mini-hifi hajtotta a 3-3 hangfalat sorbakötve.Bár nálam nem szolt olyan jól de a barátom megnyugtatott,egy jó erősitö megoldja a gondot.A nyár folyamán sikerült még egy párat beszerezni.Azt tudni kell hogy mind remek állapotban van nem kell hozzányúlni egyikhez sem(az egyik párban a magasak ki vannak cserélve igy vettem öket).Ezután kb. három-négy hete vettem egy Denon pma-480r tipusu erölködöt,igy már gyönyörüen szól megtölti a 4.5m*5m-es szobát.Majd teszek fel képeket.Engem maximálisan kielégit ez a hangélmény,bár tudom van ezeknél jobb.

Üdv:Zoli

Nem ad le 25W-ot, maximum annyi bemenőteljesítményt tud kezelni. :) Leadni ennek a <1%-át adja le, vagyis 2-3W-ot. Ezért szokták inkább hangnyomásszintben kifejezni a leadott hangteljesítményt, ami 20W-on olyan 98-99dB körül van.

Ja. A hangdobozok adatlapjára az van írva, hogy színuszos/zenei terhelhetősége...... Ami azt jelenti, amit shalafi írt... tehát max ennyit hajlandó tartósan elviselni, nem pedig leadni....

Minden stimmel, nincs átverés, csak az adatokat megfelelően kell értelmezni. :)

Szép napot ! Ezt a doboz a Vidi az Orpheus majd a későbbi Prometheus rádióhoz " csomagolta " ... Az első szériák alu öntvény kosaras mély ( 20 - 7000 HZ , 20 va ) A magas HD 10/ 8K ( Viszonylag nagy mágnes ) .... Dió furnéros borítású doboz ( nem PVC fólia ) pácolva , fényezve ... Az előlapi szövetek barna alukeretes kivitel ... Az árához és méretéhez képest igen jól teljesített és még ma is szépen muzsikál ... Később készült Saphir II is ...

A szórókészlet maradt a doboz mérete jelentősen megváltozott ... Hátrányára ... Képen ... Sok sikert hozzá !!!   Köszi : leo

Ha valakit érdekel  a  hangfalak tuningja (kondicsere,merevítés) leírom.

 

Üdvözlettel

Nehézkes.

 

 

A pokolba vezető út jóindulattal van kikövezve.

Igazából a "tuningnak" azzal kellene kezdődni, hogy a középhangszóró helyett egy elfogadható magasat kap szegény hangsugárzó. :-) Nincs olyan kondi, ami segítene az eredeti problémáin.

Van egy pár -Saphir DP 202 A- dobozom,de nincs rajta matrica

hogy hány ohm os.

A két hangszórón:  alsó HA 20/10K 8 Ohm felirat

                              felső HD 10/8 4 Ohm felirat

ezek utánn ráköthetem-e 8 ohm-os kimenetre hogy ne

száljon el az erösitő?

NGA képe

Mérőműszert rákötni és meg lehet mérni.

Persze , hogy meg lehet mérni ; DE mit is ?!?!??!

 

 

András

NGA képe

A hangdoboz ellenállását. Eddigi tapasztalataim alapján, ha 4 ohmos a doboz, akkor egy ellenállásmérőt párhuzamosan rákötve a doboz bevezetésére közelítőleg 4 ohm (+/- 1 ohm) 8 ohmál pedig értelemszerűen 8 ohm (+/- 1 ohm) mérhető.

ühüm....

 

 

András

Kicsit bővebben kifejtve ezt az ühümöt, a "hangdoboznak" nincs értékelhető ellenállása, maximum, ha nagyon beáztatjuk az oldallapokat.

 

DC ellenállása a hangszóróknak és a komplett hangsugárzónak van, de ez meg senkit nem érdekel, mivel az erősítőkön meglehetősen ritkán hallgatunk egyenáramú, vagy 1Hz körüli kimenőjelet, és attól még, mert itt egy adott, esetleg névleges körüli (vagyis mindenképp az alatti) értéket mérünk, hangfrekis tartományban bármekkora lehet az impedancia.

Ha csak digit multiméterünk van, akkor a hangszórókat lehet megmérni külön-külön, és megnézni, hogy milyen szűrő került eléjük, ebből a kettőből nagy biztonsággal megadható akár a közelítő impedanciamenet is.

NGA képe

Megmértem pár doboz (6 db) egyenáramú ellenállását, és amit leirtam az stimmelhet, közelitőleg jó arra, hogy meg lehessen állapítani, hogy 4 vagy 8 ohmos-e a doboz.a 8 ohmos 7 és 8 között szórt, a 4 ohmos pedig közel 4 ohm volt. Ez arra talán elég, ha valakinek csak egy multimétere van.

Hja, végülis 50% eséllyel. Vagy bejön, vagy nem. Nem értem, miért kell tovább kapálózni, ha egyszer leírom a helyes megoldást.

NGA képe

 

Te pontosan hogy állapitod meg egy hangdoboz névleges impedanciáját?

 

Azaz hogy lehet a legegyszerübben azt megmondani, hogy az adott videoton/orion doboz 4 vagy 8 ohmos, ha mondjuk minden papir eltünt a hangszórókról, és a dobozról? Mert itt erről volt szó, nem impedanciamenetről. Erre milyen megoldásod van?

 

Adott 1 db mutimeter, és egy műszakilag analfabéta ember, akinek fogalma sincs a hangváltóról.

 

Erre szeretném, ha konkrét választ adnál.

Köszönöm

Laki Géza képe

 

 

 

:D Istenem.

 

Leírtam már ~2 napja egy egészen konkrét válaszban, hogy ebben az esetben egészen pontosan mit kell/lehet tenni.

NGA képe

Tisztelj meg azzal bennünket, hogy pontosan leirod. Mivel ne haragudj, de azzal, hogy "és megnézni, hogy milyen szűrő került eléjük, ebből a kettőből nagy biztonsággal megadható akár a közelítő impedanciamenet is." Ez sokminden de nem konkrét. Pontosan ird le, mit kell nézni a szűrőn, és mit kell látni rajta, majd ez alapján hogy lehet megmondani, hogy hány ohmos. És ezt úgy ird le, hogy bárki megértse. Kiváncsivál tettél, hogy egy átlagember, aki csak pár kockát, meg hengert lát egy nyákra felforrasztva, ebből miféle következtetést tud levonni, és hogy tudja megállapitani a hangdoboz névleges impedanciáját. (remélem a szó igy megfelel, ezt szokták ráirni a dobozok hátulján található papirokra.)

 

Köszönöm előre is.

Hát a szavakkal még gondok vannak, mert a doboznak jó esetben nincs elektromos impedanciája (ahogy az előzőekben is írtam, max. akkor, ha jól beáztatod vmi elektrolitba).

 

Megnézni a szűrőt? Mit nem lehet ezen érteni. Én feltételezem, hogy olvasni mindenki tud, végigkövetni a nyákon vagy a nyáknélkülieknél a madzagokon a kapcs. rajzot sem teljesíthetetlen feladat, az én időmben óvodás szintű játék volt kikeresni, hogy ki kivel van összekötve a rajzokon. Ha ez megvan, akkor ráteszi a digitmultit a hangszórók kivezetéseire, és láss csodát, ki fogja írni a DC ellenállást. Ha ebből még le is vonja a mérőzsinór ellenállását, máris megvan a hangszórók Re értéke.

További szenvedések elkerülése érdekében mindezt bemásolja nekem ide és olvasás után 1-1440 perc közötti reakcióidővel megadom a választ.

NGA képe

A hangszórókról leforrasztod a kábelt, vagy ahogy most irtad, simán összeszerelt, beforrasztott állapotban méred őket?

 

Mi van akkor, ha összesen 1 db kondi, meg 1 db tekercs esetleg még talán ellenállás van csak benne, és nincs nyák?

 

És mi van akkor ha nincs internetje, néma, és lebénult, ismerőse nincs, nem tud postára sem menni levelet feladni? Nélküled hogy tudja megoldani ezt a problémát?

 

Ebben az esetben ha a hangdoboz bemeneteire ráérinti a multiméter két mérőszárát, és ellenállásmérésre kapcsolja, el tudja a kapott érték alapján dönteni hogy 4 vagy 8 ohmos?

 

 

Azt mindenképp megtudja, hogy DC jelnél és 1-2Hz környékén mekkora az ellenállás/impedancia.

 

De hogy vett digitmultit, ha ilyen korlátokkal küzd? :)

NGA képe

Multimetert még akkor vett, amikor nem volt lebénulva.

 

Akkor remélem lezárhatjuk ezt az értelmetlen fingfűrészelést. Legalábbis részemről lezárva.

Gyönyörű gondolat... de lezárásról maximum lezáró impedancia formájában lehet szó. :D Persze sajnálatos, ha nem jutottak át a leírt információk.

panblue képe

Üdv!

Az én tapasztalataim NGA-éhoz hasonlóak,tehát az érték amit multiméterrel mérünk nagyjából egyezik a vélhető impedanciával.

Általában egy komplett hangfal/hangdoboz impedanciájánál (tahát ha a hangfal csatin mérünk) a beépített mélyhangszóró értéke a mérvadó,mivel itt hangváltó közbeiktatásával is nagyjából marad az érték+a méyhangszóró kapja  a legnagyobb kraftot-vagy visszafele nézve ez terheli leginkább az erősítőt. (mélyhangszóró váltókörében a tekercs soros,a kondenzátorok párhuzamos kötésben vannak.)

A magashangszórók esetén más a helyzet,eleve kisebb teljesítményen működnek,ezért általában kisebb teljesítményűeket is integrálnak mint mélyből.Itt a fojtótekercsek párhuzamosan vannak kötve illetve  a kondik sorosan-a kondik kapacitív mivoltuk miatt ha belemérjük a magashangszóró "körébe" akkor látszólagos végtelen nagy ellenállást kapunk eredményül.

Piezo magasaknál felesleges normál értékű (4-8 ohmos hangszórókhoz alkalmazott) váltó elemeket alkalmazni,nem lesznek eredményesek.Ott  a hangnyomás csökkentése érdekében kisebb értékű kondit/kondikat kell sorosan beiktatni.

panblue

 

Bocs, de ha valami, akkor ez nem tapasztalat kérdése. Amit a váltóról írsz pedig közel sem fedi a valóságot. Egy magasabb, mint elsőrendű szűrő soros LC tagként is tud viselkedni, ha nem megfelelő a lezárás, vagy az értékek megválasztása. Példa egy-két névleges 8 ohmos JMLab hangsugárzó 2R@150Hz minimumponttal.

 

Az adott esetnél maradva, és nem irkálva összevissza mindent irreleváns dolgokról, most csak annyi lehet zavaró, hogy a fentiek szerint magashszre 4 ohm van rávésve. Kérdés, hogy belül tényleg annyi-e. És ettől a 4 ohmtól persze még lehet a komplett hangsugárzó névleges 8 is, de rá kell nézni a szűrőkre.

NGA képe

Hagyd, mi ehhez nem értünk, komplett hülyék vagyunk,és soha nem jó semmi amit leirunk. Ez a mérés arra pont elég,  hogy egy videoton,orion dobozról megtudjuk, hogy 4 vagy 8 ohmos-e.

panblue képe

Igen,röviden ennyi-amennyit írtál :)))

Bővebben: nem shalafinak szántam a dolgot hanem azoknak akiknek nincs miből kiindulni.

Még bővebben: itt ez a példa: a mély 8 ohmos,a magas 4 ohmos...

Mivel a mély viszi a teljesítmény nagyját így azt kell fgyelembe venni,na mega magas előtt vszínű hogy van egy kondi.

Namár most ha valaki tanult fizikát akkor könnyen számolhat:

a mély 8, a magas a kondival végtelen nagy.

Mivel párhuzamosan vannak kötve ezért ezek összege (tört reciproka)

7,9999999999999999999999999999999999999........................

tehát megközelítőleg 8 ohm.

panblue

 

hangszoros képe

hangszoros Hová keveredtem ? Ez egy audio forum ?
Ma adtam egy ifjoncnak tanácsot A HE-en. A 3 jól sikerült vidivel kapcsolatban 2 utas kelett neki, bolháról akkar venni. 125= Minimax, 200= Saphir, 250=Diadém. Erre belebotlok, most itt a saphirba
Salafiba is. Remélem a kötözködéseivel itt nem gyakorlatozik, vagy nem rajtam
Bele olvasgattam a hszekbe. Reggelig válaszolgathatnék. Csak néhányra ami megmaradt. Elkot cserélni elkora nem szerencsés, mert a boltban kaphatok sokkal torzabbak, mint a magyar.A drót cserével is lehet igy járni mert egy ideig marha jóhangú drotot vettek valahonan. A litze is jó lett az idök folyamán. Az öntött kosarasba nagyon ócska volt, gyakran tört el.
HD 10/8 nem a nagymágneses ! ez névlegesen 8000 Gauss. Egy külső potmágnesse 10-11 lessz. Mértem.
A HD10/11 volt a nagymágneses 11000gauss.Patkolva 13 körül. Igy talán elbirna egy difuzort, hogy ne leggyen annyira irányitott. Mintha az Akainak csináljaikon lett is volna.
TS paraméter ide, vagy oda meglehet és érdemes reflexet csinálni belőle.
A régebbieket mereviteni se kell, mert az elején eszement jó Szu rétegeltből csinálták. Mint az atom olyan volt. Jó magas oldalrezonanciákkal, amit könnyü volt csillapitani, ha már tuning. A vascsavaros csatlakozó korszakot is meg kell oldani. Azt a dinnes verziot azt nem tartom olyan rossznak.
A magasok_ azomkivül, hogy irányitottak, ezzel nem lehet mit kezdeni, mert az a Giger féle csodagolyó az egy marhaság. El is húzott az Orionból anno._ Visszont ki lehet fogni nagyon jól szolóakat is , aminek van teteje. Be kell gyüjteni egy párdarabot, és ágyteszttel ( Sala mindjárt ugrik ) összehalgatni, válogatni.
Egyébbként az összes vidi cucból marha jókat lehet csinálni, mert bennük van az anyag. A plékosaruk se lapul le a prés alatt,(a pót mágnes ragasztása közben) mint a ma
kaphatok. Ha megnyitja az ember, hogy szerencsétlen membrán ne fuldokoljon is erősebb mint a kintiek

Pedig ELKO-t csak ELKO-ra érdemes kicserélni, ha az eredetihez hasonló állapot helyreállítása a cél. Találhatók egészen jó darabok is, amik az olcsó fóliákkal bőven felveszik a versenyt, ilyen pl. az Elytone, fehérváriaknál van belőle pár kiló.

 

A többi nagyjából értelmetlen. A mágnesnek semmi jelentősége, a 100mm-es középhangszóró bármelyik változata jóval érzékenyebb, mint a mélyközép bármelyik változata (merthogy abból is volt elég sok) így fölösleges rágódni rajta. Illetve bárhogy is nézzük, valódi magashangszóró sosem lesz belőle, egyetlen pozitívuma, hogy korlátokkal, de nagyjából 3000Hz-től már használható. Ezt abban az időben dóm magasról nem lehetett elmondani.

 

És csak úgy mellesleg, a kosarak ma is pont olyanok, mint régen. A különbség egészen máshol van, pl. T-S paraméterek szintjén. Pl. ez az egyik, ami kizárja a mélyközép felhasználását b-reflex dobozban.

 

Ebben a korban már viszonylag kevesen ugrálnak az ágyukon, ha erre gondolsz teszt alatt, akkor én biztosan nem ugrom rá.

hangszoros képe

hangszoros
Pedig rajta vagy, különben nem irtál volna sületlenségeket.Biztos arra koncentráltál nehogy leesél
Gyüjtök elytone elkot. Megmérem torzitásra, meghallgatom ágyteszten. Meglepne ha akármelyik Remix folia kondinál jobb lenne.
Igy látatlanba merek fogadni Veled . Tartod ? Akár 1:a10-be is
Nem kellenne félre informálni az olvasókat, az egyebbekkel se
Van egy népi bölcselet -közmondás- Ha halgattál volna bölcs maradtál volna

:) Egészségedre.

 

Ugyanis létezik egy másik, sokkal kifinomultabb szólás is: tedd be a bagót, keress magadhoz valót.

veroka képe

... már tudom, miről szólt a fent nevezett retró zeneszám, 1975-ből.

:D jajj. Újracsak bocs, de az impedancia nem személyfüggő dolog ám. :D :D :D

Fokozott érdeklődéssel várjuk az egyszavas megfejtést, hogy minek is az impedanciája, amit a (jellemzően a doboz hátuljára szerelt) bemenet hideg- és melegpontja között lehet mérni?? Apropó, egy Igazi Tudálékos azt is tudhatná, hogy 'hát'-tal nem kezdünk mondatot. További jó öncélú "okoskodást".

teslaeltos képe

Látom egy kedves régi barátunk shalafi66 is bejelentkezett Ő is egy Igazi Tudálékos!!!

Az impedancia a reaktancia ésa konzekvencia cosinussal integrált hányadosának ambivalens reciproka a tangens oktogon deflorációján. Ha kettővel szorozzuk, megkapjuk a handfalcsatlakozók számának impedanciával osztott hányadosát, a trafalgari ütközet függvényében.

 

Hát mi a francot nem lehet ezen érteni ?!?!?!?!?

teslaeltos képe

Azok a szép magyar szavak!!!  :)))))

panblue képe

Szóval abszolute kezdők és/vagy műszaki analfabéták kedvéért totál egyszerűen és könnyen:

mérőműszert ellenállás mérésre állítani (elég a legkisebb értékre-az enyémen ez 20 ohm felső méréshatár) aztán a negatívat (fekete) a hangfal - csatijához,a pozitívat (piros) a hangfal + csatijához tartani/odafogni/csatlakoztatni).

Az így kapott érték megközelítően megfelel az általában gyárilag megadott impedanciának (kb).

Tehát ha pl. 3,7-3,9-et mérsz akkor az 4 ohmos,ha pl. 5,7-5,9-et akkor az 6 ohm,stb,stb.

A gyárak sem azt tüntetik fel hogy pl. x hertzen mekkora az impedancia,hanem egy átlagos,teljes sávra megadott értéket adnak meg.

Aki ezek után is fél hogy lefüstöl az erősítő ha valami ismeretlent köt rá akkor javaslom a nagyon stabil akár 2-3 ohmon terhelhető erőstőket,de elég ha van egy jó beépített védelem ami megfelelően működik,úgy aztán nem lehet baj :)))

Egyébként a tendencia szerint eltűntek a 4 ohmos hangfalak (kihalóban) mert ebben is majmolják a gyártók az amcsi trendet miszerint 8 ohm a menő.Így általában már csak 6 ill 8 ohmos dobozok kaphatók,ezzel együtt kevésbé stabil 6 ohm vagy nagyobb terhelő impedanciát kezelni tudó erősítők.......

panblue

Laki Géza képe

...ha a lengőcséve tiszta ohmos ellenállását megszorzom 1.3-al,megkapom a mért hangszóró impedanciáját.

(Ugyanis a hanváltók L.és C. értékeit,ennek alapján számolják ki.)

NGA képe

Végre megszületett az első igazán érthető válasz. Sajnos sokan nem értik meg, hogy nem mindenki polihisztor, és óvodában inkább az autókkal berregett, nem hangváltók nyákját rajzolta vissza. A köznyelvbe sok olyan kifejezés, megnevezés is bekerült, ami nem fedi a valóságot, mégis használjuk. Ilyen pl a hangfal, bakelit stb. És hasonló a hangfal/doboz ellenállása, impedanciája kifejezés is. Lehet, hogy nem fedi a valóságot, de a nem hozzáértők használják. Szánalmasnak tartom azt, amikor valaki folyton kijavítja vinyl-re a bakelitet, mivel hiába tudja a hozzáértő, hogy nem bakelitből van, ő ezt szokta meg. Persze lehet játszani "Álljunk meg egy szóra" műveltségi vetélkedőt, de ami jól állt akkoriban Grétsy Lászlónak, az nem biztos hogy más önjelölt nyelvésznek is jól áll.

veroka képe

Emberek, mit lovagoltok már megint a szavakon ? El kéne fogadnotok, hogy vannak olyanok, akiknek a pontosság mindennél többet jelent, szavakban és mérésekben egyaránt. Amit leírtatok, műszakilag totálisan helytelen, legjobb esetben is egy jelentéktelen paraméter értékét kapjátok. És ugyanez a paraméter néha elfogadható közelítéssel tud jellemezni egy hangsugárzót, ami megfelel a laikusoknak.

De attól, hogy hangfalnak hívja a nép a hangdobozt, hogy ohmos impedanciát adnak meg az adatlapokon, attól az még nem lesz se hangfal, se valós impedancia (ami ugyebár egy vektor, értéke és fázisa van).

 

De könyörgöm, ne gerjesszetek itt újabb és újabb vitákat, mert mindenkinek igaza van, csak más és más szempontból. És egyik fél sem akarja észrevenni, hogy a másiknak is lehet valami igaza. Szánalmas...

NGA képe

Kedves Veroka. Ezen a retro oldalon el voltunk eddig is a hangfal impedanciájával vagy ellenállásával, és el leszünk ezek után is. Igy is értette rajtatok kivül mindenki miről van szó. Akinek ez nem tetszik, az menjen a HE-re, ha még nem tiltották ki. Itt LAIKUSOK vannak, akiket a nem érdekel egy impedancia vektora és fázisa, eddig azt sem tudták, hogy van neki. Csak az, hogy a vidi hangfal 8 vagy 4 ohmos. Ez is csak azért, hogy milyen erősitőre lehet rákötni.

panblue képe

Igen,erről van (lenne) szó!

panblue

NGA képe

Köszönöm, ezekszerint van aki érti a mondanivalómat.

veroka képe

Kedves Gábor,

 

Én is jól elvagyok ezen a retro oldalon. Úgy látszik a mondandóm lényege nem volt érthető. Megpróbálom még egyszer:

 

Vannak akiknek a pontosság a lételeme. Ezért ugranak mindenre, ami nem pontos (lsd. pl a doboz ellenállása). De ezekre a hozzászólásokra hibás,dühös vagy személyeskedő hozzászólásokkal válaszolni nem más mint meddő vitatkozás.

 

Miattam nyugodtan vitatkozzatok csak shalafival, de mindenesetre én már unom.

 

Mivel a retro oldalon laikusok vannak, ezért ők megérdemlik, hogy azok akik valóban értenek hozzá megfelelő felvilágosítást adjanak. Ez a fórum lényege, legyen az HE vagy retronóm. Számtalan esetben láttam itt jobb-rosszabb szakmai vitákat, változó résztvevőkkel - de a védekezés mindig az volt, hogy "ez a retronóm, ide laikusok járnak retro cuccokat nézegetni".

 

És ezennel részemről ez a vita lezárva.

 

-VR

Ha már ilyen szépen lezárult az impedancia-konferencia, tán kezdhetnénk egy másik témát. Pl. miért sörösüveg a sörösöveg, amikor az üveg az anyaga, az edény meg palack.... vagy van például a műanyag ásványvizes üveg....

 

Jóvanjóvan  elmegyek a francba a hülyeségeimmel......  :))

veroka képe

És akkor a vasúti betontalpfa ? :))

panblue képe

Olyan impedanciátlanul érzem magam...Új hangulatleírás shalafi és veroka révén :)

panblue

astra789 képe

A betontalpfához szokták kötni a bikacsődőrt.

Ha neked mindegy, hogy Gizike megy szántani, vagy a gőzeke, akkor persze :) Nyugodtan.

 

Ettől függetlenül azt, hogy milyen erősítőre lehet "rákötni" még csak közel sem a DC ellenállás dönti el.

Elképzelhető. Azok teszik/tették ezt, akik nem tudtak/tudnak váltót készíteni. ;)

Nos kettőnk közül én biztosan tudom. Ez csak helyzetfüggő, és ez a téma kétlem, hogy szépirodalmi ihletésű lenne. Így aztán azzal kezdheted a mondatod, amivel élőszóban is kezdenéd.

 

Tudálékos tehát az, aki öncélúan butaságokkal próbálja az okosság látszatát kelteni.

De mivel ez csak látszat, így hát néha belefut olyanokba, mint a hangsugárzó hidegpontja :D vagy a nyelvhelyességi kérdések.

Kedves veroka! Ha esetleg konkrétan rámutatnál, hogy ki és mit írt le TOTÁLISAN helytelenül, netán még ki is javítanád, úgy valami haszna is lenne a hozzászólásodnak.

veroka képe

Amennyiben tényleg érdekel, nagyon szivesen megteszem privát üzenetben. De a hozzászólásnak nem ez volt a célja, és szerintem te ezzel pontosan tisztában is vagy.

Jó napot mindenkinek!

új hogy a fórum és nem magyar így légy türelmes legyen szives. Használhatom a google fordító.

Megvettem az első sorozat Saphir. kíváncsiság felvásárlást követő kis D130. Nagy hatással volt rám a hang. Szinte lehetetlen egy hangszóró a kicsi .

Saphir: elején nem túl kielégítő, a hang nagyon zavaros.

Aztán váltotta fel a kondenzátorok a crossover és a zene is megváltozott. tisztítás nagy és közepes, magas frekvenciájú, alacsony frekvenciájú száraz és soha nem tolakodó.

egy jó vétel, és a jó hangzás, amit én fizettem 6000 forintot. Most akarom, hogy megtalálják a D 132, hogy ha a zene változik. logikailag a jobb.

köszönöm a tanácsokat és jó napot mindenkinek.

 

roberto

dollerakos képe

Hirtelen felindulásomban vettem egy szép és jó állapotú ilyen Videoton-párt. Érdekes módon a mélyeknek a szélei teljesen épek, pedig fel voltam készülve, hogy vinni kell peremeztetni, mint az összes Videoton mélyet. Aztán megtudtam Shalafi mestertől, hogy ezek a mélyek a sok gumihabos kísérletek közül az egyik volt. Van olyan, amelyik tűrhetően néz ki még ma is.

Amikor bekötöttem és odatettem az Eposaim és a MOD-olt HS 40-esek mellé, azonnal hallatszott, hogy ezek közel sem ugyanaz a kategória, semmi értelme összehasonlításnak, amolyan zsebrádió-szerű hangjuk van, kevés a mély és a magasak teteje sincs meg, az igazán nem is magas, hanem középmagas hangszóróknak köszönhetően... Viszont és ez a legérdekesebb: órákig nagyon szívesen hallgattam a Saphir-okat! Sokszor, ha találkozom ilyen-olyan hangdobozokkal és bekötöm, azonnal menekülök tőlük, egyáltalán nem akarom tovább hallgatni, de most nem így történt. Persze, nem bírtam ki, hogy belőjük ne nézzek, vajon milyen váltó van odabenn. Ahogy a képeken is látszik, a váltó összesen két, a negatívjukkal szembe kötött 10 uF-os elkó. Kiszedtem és megmértem egyenként, mindegyiknek 12 uF felett volt a kapacitásuk, melyeknek az eredő kapacitásuk mindkét doboz esetében 6 uF felett volt. Azonnal be is tettem helyettük 4 uF-os Remix-kondikat (piros kondi a képen) - nem is baj, hogy kevesebb, mint az eredetileg megálmodott 5 uF eredő, legalább a magas sugárzók jobban vannak védve. - Ezzel a kis MOD-dal egy kicsit javultak a magas hangok.

Aztán kitaláltam, hogy legalább a kis Minimaxaimmal összehallgatom, vajon melyik pár lehet a jobb. Olyat tettem, mint még soha: mivel ezek a hangdobozok loudness-es kivitelű Videoton receiverekhez lettek kitalálva (a Minimax, ha jól sejtem, az Apollo-hoz, a Saphir pedig az Orpheushoz vagy a Prometeushoz), miért ne engedhetném meg magamnak, hogy az erősítőn (Orion SE 260) bekapcsoljam a hangszínszabályzót? - A mélyet rátekertem 3-as, a magasat pedig 2-es állásra. Igazából nem mindig segített a hangszínszabályozás, volt, amikor mindkét doboz esetében inkább rontott a hangképen, tehát volt, hogy anélkül hallgatóztam... Eléggé eltér a két hangkép és a hangerő is, a Saphir lényegesen hangosabb, folyton azonnal korrigálni kellett a hangerőt. Hangminőségben inkább kicsit a Minimax vezet, ugyanis zeneibb, szebb, nyugodtabb a hangképe, még azon az áron is, hogy néha vékonyka a hangja, kevesebb a mélye (nem mintha a Saphirnak sok lenne); a Saphir viszont teltebb, de egyben harapósabb, harsányabb nekem túl sok a közép, azért is hasonlítottam kis túlzással zsebrádió-szerű hanghoz. A Minimaxban másodfokú hangváltó van mind a mély- és a magas-körben (kis MOD-ot ott is alkalmaztam: a magas-köri kapacitás nem 10, hanem 6,8 uF, ezzel itt is javultak a magas hangok). Igazából bántó elszíneződés, rossz tónus, kellemetlenség, zavarosság egyik doboz hangképében sem tapasztalható, a térhatásuk is nagyon jó és a hiányosságaik ellenére mindkét pár nagyon is hallgatható. Talán, ha a Saphirban is egy kidolgozottabb hangváltó lenne, akkor legyőzné a Minimaxot. - Majd egyszer kikísérletezek hozzá...

 

Képek:

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4612.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4611.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4614.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4615.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4613.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4609.JPG

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/DSCF4610.JPG

 

Szia!

 

Látom eléggé kiértékelted a tapasztaltakat, remélem azt is fülügyre vehetem miután beleviszed a saját munkád:)

 

Én épp tökéletesítem az egyik csöves előfokom, úgy éreztem nem volt megfelelő a választott katód kondenzátor, így csiszolgattam, és még picit lehet kéne is, a karaktere már alakul

 

Atesz

dollerakos képe

Szia Atesz!

 

Íme, lejjebb... :--))

 

Jó kísérletezést! :--))

 

Üdv,

 

Á.

dollerakos képe

Szimatot fogtam, nekiláttam egy hangváltót készíteni ebbe a Saphir-ba az egy kondis gyári "hangváltó" helyett. Nem csalt meg a szimatom, ezzel a fülre kikísérletezett hangváltóval összehasonlíthatatlanul jobb, szebb, zeneibb, természetesebb hangja lett! Nagyon meg is lepődtem. Valamint, ami talán a legfontosabb: ezzel a módosított hangváltóval előjöttek ám a sokszor hiányolt magas hangok abból a sokat szidott magas (vagy inkább középmagas) hangszóróból, ehhez természetesen az kell, hogy jó állapotban legyenek; szerencsére az én Saphirjaimban jók. Ezen felbuzdulva a Minimax hangváltója is alapos módosításon ment át, amit a Videoton Minimax D132E topicban írok le majd részletesen és az is nagyon bejött! Mind a Saphirban és a Minimaxban is ugyanaz a magas sugárzó szerepel, a HD10/8K. - Igaz, hogy a legmagasabb frekvenciák nem úgy szólnak, mint egy Vifa vagy egy Morel dómból, de mindent egybe vetve ez a magas-köri beállítás sokkal jobb, hallgatva semmi hiányérzet nem keletkezik; aki szeretné, nálam meg is hallgathatja, hozhatja a kedvenc felvételeit is :--)) De nemcsak a magas hangokról van itt szó, hanem összességében az egész hangkép kiterjedtebb, a sávszélek sokkal jobbak, a középtartomány már nem kukorékol, eltűnt a zsebrádió-szerű kellemetlen hangzás. A mély hangszóró direkt bekötése gyárilag szerintem egyáltalán nem indokolt, a középhangok kukorékolását úgy tudtam megszüntetni, hogy elé tettem egy 500 uH tekercset és a hangszóróval párhuzamosan két kondit, egy 10 és egy 6,8 uF-ot; ezekkel sorban egy 2,2 ohmos ellenállást. A magas hangok előcsalásához a 3,3 uF és a 130 uH kellett. A teszthez Sönd Arts hangdoboz-állványokat használtam és többféle erősítővel is kipróbáltam (talán mondanom sem kell, a hangszínszabályzókra egyáltalán semmi szükség). Mint ahogy nálam lenni szokott, 80-90 %-ban klasszikus zene volt a teszten. (Nekem legalábbis azon fekszik a legjobban mindenféle teszt; sokat járok klasszikus zenei hangversenyekre, van fogalmam, hogy szólnak élethűen a hangszerek, egy zenekar, az énekesek, stb., stb...; egyben zenész is vagyok. Valamint azt sem rejtem véka alá, hogy mindenféle műszaki gyakorlattal ellentétben itt most nem mértem semmit, nem tudok szolgálni grafikonokkal, táblázatokkal, talán nem is szükséges, mert annyira szembetűnő a különbség a gyári és a módosított hangváltók közt; csakis kizárólag a hallásból, a hangzásból indulok ki.) Összességében véve, a Saphirokat a legjobb hangdobozaim mellé is oda tudom állítani (Epos ES 14, m12, Shalafi-féle mélysugárzókkal készített Orion HS 40-esekhez hasonlító hangdobozpár, Orion HS 40 - MOD-olt hangváltós verzió) és tudja a leckét. - Igaz, mindenből egy kicsit kevesebb, persze, hogy nem megy olyan mélyre, nem mutat annyi részletet, de összehasonlíthatatlanul sokkal közelebb került hozzájuk. Gyorsan összeraktam egy tesztet az immáron módosított hangváltós Minimax-szal is. Most már a Saphir lett a jobb, de úgy is, hogy a Minimax is lényegesen jobb lett, mint amikor korábban (a március 27-i hozzászólásomban) próbáltam össze őket. A Saphir testesebb, teltebb, a nagyobb hangtömegeket jobban leképzi (még szép, hiszen nagyobb, mint a Minimax), de ugyanakkor a Minimax vékonysága is nagymértékben csökkent és az enyhe színezettsége, ami engem mindig zavart, a módosítás következtében teljesen el is tűnt. Akinek vannak Saphir-jai, ajánlom ezt a hangváltó-módosítást, ha vannak alkatrészei, aki akarja, maga is meg tudja csinálni, az eredeti fa-lapra feltehetők az alkatrészek, ahogy a képen is látszik. (A képen a 130 uH tekercs azért fazékvasmagos, mert hirtelen nem találtam mást; ebben az esetben nincs jelentősége, ugyanis abban a körben lényegesen kevesebb áram folyik, minthogy telítésbe vinné a fazékvasmagot. Valamint, mivel épp nem volt kéznél 3,3 uF, ezért ezt az értéket több, egymásra helyezett párhuzamosan kapcsolt kondival állítottam elő...)

 

Képek a hangváltókról:

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/Videoton_Saphir_hangvaltok_2.jpg

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/Videoton_Saphir_uj_hangvalto_2.J...

Szia! Hallgatod még a Saphyrt? A minap én is hozzájutottam egy makulátlan párhoz. Próbálgatom, de inkább 2.2 rendszerben.

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat
Saphir