Videoton Pluto RC-4623


Forrás: 
saját gyűjtemény
Videoton Pluto  RC-4623

Videoton RC4623 PLUTO rádió+hangostelefon,hogy ne csak mindig Grundigot tegyek fel.Ez a darab a benne lévő kondenzátorok alapján 1979-ben készült.Nem megszokott forma és érdekes skála.A Videoton valószínűleg a fiatalabb korosztályt célozhatta meg vele.Érdekessége még a teljes egybefüggő FM sáv(OIRT-CCIR)ezt néhány típus kivételével álltalában átkapcsolós szokott lenni.Jó az érzékenysége és a szelektivitása a megfogott adóról nem mászik el.Csak a pontos hangoláshoz kell egy kis rutin,mert a skála csík picit visszahúzza a forgókondenzátort,ha elengedjük a hangoló gombot.Ez lehet,hogy a megkeményedő fóliának köszönhető.A viszonylag nagy ovális és a külön magas hangszóróknak köszönhetően szép tisztán szól,nincs doboz hangja.Órák múlva sem fárasztó.Gondolom a leírtak alapján érthető,hogy a gyűjteményem egyik megbecsült darabja.

ÁDY képe

Nem kötekedésből,csak kiigazitás és pontosítás képpen:Ha jól értem, az FM sáv ennél a vevőnél NEM átkapcsolós,vagyis a teljes(OIRT-CCIR)sáv egybefüggő.Ha a fentieket így kell értelmezni,akkor sajnos téves a megállapítás,ugyanis a gépben VAN ÁTKAPCSOLÓ.Helyileg a forgó mellett van egy műa.tárcsa,ami zár egy lemezből készült érintkezőt a két sáv "találkozásakor" (OIRT-nál nyitva,CCIR-nél zárva)
Az állomások hangolásánál lévő nehézségek,tényleg az un.filmskála használatából erednek,annak ellenére,hogy a skálalap feszessége belülről állítható,mégsem érhető el a megfelelő precíz hangolás.Ezt tetézi az öregedő fólia is. Üdv:LG. Pécs.

oldtimer képe

Nekem is volt egy ilyen rádióm.

Ha emlékeim nem csalnak akkor az MK27-es magnóval jött ki egy időben, az akkori kor divatja szerint, vagyis "Military" formában. A BNV-n láttam először meg, és talán még színes fotóm is van róla.

 

Igen, a hangolásra emlékszem, hogy sokszor nem volt egyszerű, de sikerült :)

Egy kolléga ötlete alapján még „saját rádióadót” is fogtam otthon vele. Ugyanis a kolléga épített 1 tranzisztorral egy kis adót. Én a szobában a 4000DS-t kötöttem a bemenetere és a „barkácsműhely” részében a lakásnak a rádión hallgattam ami a szalagról ment :)

 

Aztán elajándékoztam a 90-es években egy "Kazettaboltba" ami megszünt azóta. Nem tudom mi lett a rádióval.

Az enyém "katonai zöld" színben pompázott.

Emlékszem hogy gyárilag brummos volt, így némi barkácsolást igényelt a tápja, de végül jól sikerült megcsinálni.

 

üdv.: oldtimer

(Budapest 2012, január 29 - 00:34)

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat
Pluto