Iskolai Takarékbélyeg


Nevtelen1.jpg

"A bélyeggyüjtő hisztéria épp az utolsókat rúgta a hetvenes évek elején, amikor divatba jött az iskolai takarékbélyeg.

Iskolai Takarékbélyeg Gyüjtőlap I.

Komolyan csak az alsósok vették, de ők nagyon. Mert ragasztani jó. Bármit bárhova. Ludas Matyikból és Hahotákból szerkesztett viccfüzetbe éppúgy, mint a takarékbélyeges lapokra.

Takarékbélyeg gyűjtőlap '50-es évek

Sajnálatos módon e sorok írója csak a Makk Marcit ábrázoló bélyegre emlékszik határozottan.

Iskolai Takarékbélyeg  1-ft

A többi bizonyára sátras, tábortüzes idilleket villantott fel, ezt nem tudjuk pontosan. Minden tanév végén bevittük a sarki OTB-be, hogy visszakapjuk a pénzünket a kis kamattal együtt. 1981-ben 500 Ft-ba került a vándortábor - ennyit össze is gyüjtöttünk.

Akkor is a padon leehetett, amikor a matchboxot vagy a Bordán Irént ábrázoló kártyanaptárt elvette az osztályfőnök.

"Tanulj - takarékoskodj! Céljaid megvalósulnak". ez ellen nem emelhettünk kifogást, ahogy a képen látható csírátlanított, idilli osztálykép ellen sem, bár sokan olajkályhás osztálytermekben vacogták végig azt a bizonyos nyolc évet, de nem panaszkodtak, mert a kályhán remekül átmelegedett az iskolatej.

Takarékbélyegek anno...

A bélyegeket kis grafikák, illetve bölcsességek tarkították, úgymint "Sok kicsi sokra megy",

Iskolai Takarékbélyeg gyűjtő

"Az idő pénz" vagy a "Fillérekből lesz a forint". Az ábrák tippeket is adtak. A spórolt pénzen vegyél gitárt, könyveket, fényképezőgépet. Előfordult, hogy anyukák a takarékbélyeges pénzből vették meg a következő évre a tankönyveket és füzeteket. Boldog gyermekkor."

És az elmaradhatatlan reklám

http://www.youtube.com/watch?v=1DgblJ46xO4

Forás: Poós Zoltán- Szivárvny nagyáruház(2003), ÁDY, rais, sean101, saját

ÁDY képe

A végére az elmaradhatatlan reklám!

http://www.youtube.com/watch?v=1DgblJ46xO4

izdoktor képe

Kösz. Beírtam a linket.

"Előfordult, hogy anyukák a takarékbélyeges pénzből vették meg a következő évre a tankönyveket és füzeteket. Boldog gyermekkor."
 Bizonyára ilyen is volt. Manapság a gyerekek meglepően nagy százaléka ugy megy iskolába, hogy reggelit sem kap otthon. Boldog gyerekkor 2009.

NGA képe

Nem értem. Én munkanélküli vagyok, a feleségem szerencsére dolgozik. A reggeli, azaz 1 zsemle, és mondjuk 1 szelet szalámi kb 30 Ft. Az 1 hónapban 700 Ft. Ez sokszor másfél doboz cigi ára. Nem hiszem el, hogy havonta emberek a gyermek számára 700 Ft-ot nem tudnak előteremteni. Azt megértem, ha a gyerek nem otthonról visz reggelit, és nem tudja megvenni a 300 Ft-os szendvicset, de ezt viszont a szülő lustaságának tudom be, és nem az anyagi problémának.

izdoktor képe

teljesen egyetértek

 

Ne csináld, 7oo forintért már akár 3 liter bort is lehet venni:)). Amugy nem én találtam ki, egy felmérés eredménye képpen tették közzé 1-2 éve. Viszont azt is nehezen tudom  elképzelni, hogy a szülőnek a hatvanas években nem volt iskolakezdés idejére kb egyszáz forintja könyvekre és füzetcsomagra. Manapság simán állitólag 2o ezer.

"A bélyeggyüjtő hisztéria épp az utolsókat rúgta a hetvenes évek elején, amikor divatba jött az iskolai takarékbélyeg."

 

Hogy a hetvenes években jött volna divatba? Ezt meg ki találta ki? Bizony már az ötvenes években is volt, tán akkor élte fénykorát!

Csatlakozok az előttem szólóhoz, de mindenek előtt gratulálok a bloghoz.

Sajnos az idézett szöveg valóban "bulváros" (igazságtartalma a nullához közelít):

Az iskolai takarékbélyeget az 1950-es években vezették be: hogy '56 előtt, vagy után, azt felelőséggel nem merem állítani. Az viszont biztos, hogy először 50 filléres, 1 és 2 forintos bélyegek voltak, de később (még '60 előtt) már 5 Ft-os is volt. Valamelyiken - valószínűleg az 50 filléresen -egy hangya képe volt.

Hogy a bélyeggyűjtés HISZTÉRIA lenne, azt visszautasítom, bár bélyeggyűjtő nem vagyok. Szerintem most is ugyanolyan elterjedt világszerte, mint korábban bármikor.

bfonok

A 14:15 ös bfonok hozzászólásához:56 elött lehetett a hangyás bélyeg,én is úgy emlékszem.De az is tény,hogy 1986 és 90 között még létezett a sulikban a tak.bélyeg.

A gyermekkorom jutott egy kicsit megint az eszembe , nagyon szerettem venni és beragasztani a gyűjtőbe a bélyegeket (persze a lényeg a tanév végén a pénz volt )és milyen jó látni az Én képeimet is a többi között ! Egy mezei piros pont izdoktor! Üdv: rais

NofreT képe

  azt hiszem, hogy valami módon mindig tanították a takarékosságot, mint a gazdálkodás alapelemét, de majd talán írok erről.

Most csak egy idézet, és egy régi cikk linkje kerül ide:

Gazdálkodni tanított a takarékbélyeg

2006. március 11., szombat, 11:33|

"....A takarékbélyeg valószínűleg gazdasági okok miatt szűnt meg. A kilencvenes évek elejének pénzromlása és pénzhiánya oda vezetett, hogy egészen egyszerűen már nem érte meg életben tartani egy ilyen, tipikusan kis összegekre koncentráló, sok adminisztrációs teherrel járó konstrukciót.

Az iskolai takarékbélyeg eltűnésével végül is a gyereket takarékosságra, tudatosságra nevelő pénzügyi képzés egyik fontos eleme veszett el; ami talán ma sem lenne haszontalan. A Magyarországnál fejlettebb pénzügyi kultúrájú országokban egyébként ma is nagy hangsúlyt helyeznek a fiatal korosztályok gazdasági és pénzügyi alapismereteinek fejlesztésére, hiszen így felnőtt korukban is jobban eligazodnak."

  nekem is volt, és maradvány is, jóval korábbról :)

Nofre

 

Alsós koromban én is gyüjtöttem, illetve otthonról pénzelték. A gyűjtőlapra konkrétan nem emékszek de arra igen, hogy egy sorba 3-at lehetett ragasztani. A 20 FT-os sárga bélyeg stimmel. Nekem csak ilyenek voltak benne, de volt egy osztálytárs aki mindig két zöldet vett. Ha jól emlékszem azok 30FT-osak voltak. Aztán a srác elkezdte ragasztani a zöld bélyegeket a gyüjtőlap helyett a padra, én meg leszedtem onnan, és betettem a sajátomba. Lassan sikerült kompenzálnom a lemaradásomat a többiekkel szemben, ráadásul már nekem is volt zöld. Szóval gyűltek a bélyegek és amikor otthon meglátták hogy több van bent mint amire pénzt adtak, kitört a balhé, és kitalálták hogy biztos elvettem másoktól. Megmondtam hogy a padtárs a padra teszi, én meg onnan a sajátomba. Aztán megkeresték a gyerek szüleit és visszaadták a pénzt.

"A BECSÜLET ENNÉL MINDIG TÖBBET ÉR" jut az eszembe,deviszont

1980as évekre itt Szfváron már oylan szinten süllyedt (akkori méretekben)az erkölcs    (vagy Dunaújváros közelsége tette,de nem akarok gonosz lenni,hallottam onnan történeteket,sajnos nem találom azt aki mesélte,egyik volt kollega akit szintén kirugattak mint engem ármányos francianapkirályiudvar szintű intrikákkal,ez a divat ma 3betűs multinácig*ci cégéknél,miközben 2-3éve szeptemberben propagandacikk jelent meg róluk hogy családbarát,újakat vesznek fel,majdnem 1500bérrabszolga van már (a 750et se tudták már kezelni,mikor eljöttem,utoljára 200embernél volt kezelhető méretű,azóta LOWERING THE STANDARDS AND WAGES and hivatásos hazaáruló(homeland/motherland-traitor)-ing téma megy)..persze,egy álláshelyért milliókat adott qrmány stb elhallgatott dolgok...meg főoldalán FM hirlapnak úgy volt munkahely fényképezve,hogy direkt perspektivikusan,hogy ne látszódjon hogy egymást könyöklik (80-100cms azstalok) oldalba az asztalokon a szgép monitorok előtt a libafoszöld paravánok előtt amikről visszaordít rájuk a szgép hője és zaja,továbbá nincs hely saját szekrényrészre sem,2tenyérnyi értékmegőrzők vannak fejenként) ,na szóval itt Szfváron már 1984től (akkorvoltam elsős ált.isk:) MEGRENDELÉSRE FOSZTOGATTAK SZEKRÉNYEKET egyes elemek,és ment a panasz,ha ki akarták csapni őket suliból a börtönbecsukás helyett...

Uyganez fokozódott Tóparti gimiben 1992-96ig!Szgépterem előtt bent iskolából kabátom ellopása télen és belőle kilopása pótolhatatlan kulcstartómnak!Hazamentem hosszújú polóban hideg télen (befagyott jegű tavon hóban) telefonom még nem volt(1998ig vezetékes sem,2000ig mobil sem,1998ban egészhavi diákkeresetem 21ezer ft ráment matáv vonalra!amire 1970valahány óta vártunk),és visszamentem és addigra Szabadmüvelődés háza fszt-jén megtaposva megtalálták kabátomat a kulcs nélkül!Szerencsére aznap este keresztapám/nagybácsim kicserélte az egyik zárunkat a 2-3közül,és szerencsére,mert másnap mire suliból hazaértem,hiphopp látszódtak nyomok hogy a g*ci tolvaj aki kulcsot lopott valahonnan cimemet megtudva be akart törni kulcsokkal!!!!ÉS szerencsére nem sikerült neki (vagy korabeli utószoci kém lehetett beépitve,már akkor figyelgettek,most pl 2perce majdnem beomlasztották a gépet e bejegyzésem alatt,majdnem nem tudtam megírni,a zsrészvényesű ibm ügynökei is lehetnek meg IMF,EU,moszad stb..eghyik rokont is erős a gyanú hogy kinyiratták 2-3éve)...vannak ilyen igaz történeteim,sőt volt hogy szegény naiv maulátlan múltú szakkörtársam akivel szgépszakkörben voltam gimiben,az osztálytermükben a padból  elrakott kipróbálni hazavinni egy C64es vagy plus4es magnót (már PC korszakban)és ezért hajszál hiján kicsapták! Ki oylan naiv hogy osztályteremben,nyilt pad aljában tartóban hagy olyant!Mikor osztálytermünkben kis cilinderzáras alulfelül rudas zárú pár szekrény vot,azt is felfeszitették sokan!Igen,akkor is volt már őrzés portás dolgozók diákok stb mint nost is van (mostanra 12-22suzoros túljelentkezésű elitgimi akkor 1,5szeres volt)!A kádárita és belőle kinőtt elkeseredett mindentvisszalopokamijár-erkölcs máig rombol...ha nem lettünk volna kényszerrel vagyonelkobzottak pl őseink 1945-1956között,vagy 1945-1990között,akkor nem ilyen lenne az biztos!Viszont sokan naivak maradtak és 1989tájékán lenyúlták dolgozói részvéyneiket (áfészekben,öntödékben stb tudok példákat),mert magyar nemzeti erkölcs évszázadokig az volt,hogy másról is a SZKÍTA ERKÖLCSű BECSÜLETessséget feltételeztük,mert MI ILYENEK VOLTUNK(ezért szivjuk meg Honfoglalás-Visszatérés óta a nyugati-közelkeleti erkölcsűekkel szemben)!!!De min 555éve az egymás ellen hangolásos megosztásos szembeéllitások (bal-jobb,urbánus-népies,észak-dél stb) akadályozzák meg a nemzet valódi összevfogását árulók nélkül,mert külföld fél,hogy mi lesz ha újra összefog a magyar nemzet...(lásd PETŐFI csontvázának sirjának megtalálása és újratemetés 1989-1990óta megakadályozása,mint NyírőJózsefé is) felülvizsgálnák rablórivatizációt,trianoni rablóbékét,rablásokat,banki intézményesitett panelprogram stb átveréseket,áldeviza hiteleket, esetleg a bűnösök magánvagyonukkal meg feleségük gyerekeik nevére síboltatott lopottvagyonból is le lenne zárolva és visszaadatva...,..hű de messzire folytattam a gondolatfonalat...bocsánat hogy ennyit írtam,és évekkel később javítottam csak ki

 

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

azért irta át a rendszer itt mai dátumra

 

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő