Neonfeliratok 2.0 :)


neonkakas .jpg

A tavaly októberben abbahagyott tevékenységemet (miszerint az általam fotózott neonfeliratokkal megörvendeztetem a Retronom lelkes olvasóit :), most folytatnám, mert érzékelek egyfajta "neonretrót" megint. :) Megpróbálom kiszűrni a "duplázást" tehát csak olyat tölteni fel, ami még nincs fent, ha esetleg ez mégsem sikerült, csak szóljatok, és leszedem. Bár lehet, hogy egy "másik nézőpontból" is érdekes a felirat.

 

A "neonfotózási" őrületem 2003-ban kezdődött. Van kb. 500 fotóm, amiből kb. 300 használható is, de ezek analóg fotók, tehát digitalizálni kell őket. Ez a folyamat már elkezdődött. A fotók között nem csak "szocreál neonfeliratok" vannak, hanem régi, festett táblák is. A téma annyira megfogott, hogy tavaly ebből írtam a szakdolgozatomat (régi budapesti feliratok), ezt néhányan tudják itt a Retronomon, mert akkor találtam rá erre az oldalra, és sok segítséget kaptam itt. :) (Meg is említettem a dolgozatomban a "források" között. :)

 

A fenti (nyitó) kép, a Neonkakas, az első fotóm. A Keleti Pályaudvar közelében volt egy Rákóczi úti árkád alatt. A Belvárosi Közért Vállalat egyik hentesboltját hirdette. A hentesbolt még most is megvan, ha minden igaz, de a neont már leszedték a másik két párjával együtt. (Volt mellette egy "neonszalámi" is, meg a Bevárosi Közért logója.)

 

Íme a kakas mellé társuló "szalámi" Hentesáru felirattal, és az embléma. Mindegyiket leszedték már. A Közért többcsíkos emblémája ritka lelet. :) (Bár az egyik, -szerintem még ma is ott lévő,- Rákóczi úti függőleges, konzolos tábla tetején is látható a "Húsáruház" felirat felett.)

hentesaru

 

Az embléma:

belvarosi kozert emblema

 

Ez pedig az említett Rákóczi úti konzolos tábla. Ha minden igaz, még fent van, de a bolt már nincs meg, amit hirdetett. A tetején kivehető még a logó. Nem klasszikus neonfelirat, de (valószínűleg) eredetileg meg volt világítva belülről. A hatszögletű "betűdobozok" kifejezetten extrémnek tűnnek. :) A Belvárosi Közért Vállalat élelmiszerboltjait, információm szerint,- a rendszerváltáskor a Super Közért vette át, majd amikor ők kiszálltak a magyar piacról, akkor a Spar csoporthoz kerültek a boltok, de jónéhányat bezártak közülük.

husaruhaz

 

A fotózott feliratok dátumában nem vagyok biztos, de általában a '70-es évekre tehetők a "neonszocializmus" alkotásai. Ugyanis az 1970-es Pártkongresszuson a Központi Bizottság előirányozta Budapest "neonosítását", elsősorban a fő utakon, a Rákóczin, az Üllőin, a Körúton, valamint a pályaudvarok környékén. A cél persze leginkább az volt, hogy mutassuk meg országnak-világnak, itt virul a szocialista gazdaság. A nagy állami vállalatok reklámbüdzséjük el nem költött részét az év utolsó hónapjaiban a neonreklámok installálásába fektették, november-december tájékán kezdték megrohamozni a Fővárosi Neonberendezéseket Gyártó Vállalatot, és innentől kezdve elszabadult a „pokol”. (Neonrajongók szerint a mennyország.) A Vállalat négy emeleten dolgozott egyfolytában a hetvenes évek első felében, csak a budapesti neonokról több mint 20.000 darab tervrajz készült, de egy idő után vidékre is "átterjedt" a Vállalat tevékenysége.Ez a lendület egészen a '70-es évek végéig tartott, ezután egyre elterjedettebbé váltak a kevésbé látványos, fantáziában szegényebb, viszont olcsóbban előállítható világítódobozok. Forrás: http://www.iz.webzona.hu/neon0.htm

 

A népszerű Antikvárium baglyok közül csak kettőt rakok ide, amiket én fotóztam, de van a Retronómon még más ilyen antikvárium bagoly is. Ezek szerint többféle variációban használta a cég, az Állami Könyvterjesztő Vállalat. A bagoly a bölcsesség és a tudás szimbólumaként igen régóta használatos. Az első kép a Ferenciek terénél készült, és ha minden igaz, még fent van, de már nem világít sajnos. A jojózó szemei egészen szuggesszívak lehettek. :)

neonbagoly

 

Az alábbi fotó pedig a Népszínház utcában készült, ez a bagoly nyitott könyvön ül, és szemei nagyobbak, de kevésbé "jojóznak". Legújabb információim szerint a neon már nincs a helyén, de egy antikváriushoz került (Budapest Antikvárium), aki felújítás után használni kívánja. Végre egy pozitív neonmentési akció! :)

neonbagoly2

 

 

De téved, aki azt gondolja, hogy Budapest csak a szocializmus alatt vált "felneonosított" várossá. Már az elektromosság kezdetén is a legkülönfélébb módon felhasználták az új találmányt, a villanyt a reklámozásra is, és az akkori polgári, századeleji Budapest még igencsak lépést tartott a világ nagyvárosaival. A konkrét neonberendezések a húszas években jelentek meg Budapesten, és a harmincas évekre már Budapest számos útvonalát neonfények tarkították, a szükségletet meg már hazai gyártásból fedezték.

„A világító háztetők pirossága és zöldellése tehát egyenlőre ijesztő, kápráztató, vagy csodálatba ejtő technikai bravúr. De nem telik bele egy évtized és az utcakép új fejezete lesz a legművészibb oldal az ucca egész történetében.” írta 1925-ben Nádai Pál. És mivel a reklámnak gyorsan kellett lépnie, és küzdenie a megszokás és a figyelem lankadása ellen, már ebben az időben megjelentek a mozgó, azaz animált fényreklámok. Forrás: Reklámélet Pest-Budán és Budapesten, 1845-1945

 

Az alábbi két fotó nem saját fotó :), a forrásként említett könyvből van. Az első fénykép egy Nagymező utcai mozgó fényreklámról 1925-ben készült, a Bak sört reklámozta. A fehér bakkecske "végigugrált" - fázisokban rajzolva- a háztetőn, majd "átugrott" a másik házra, ahol végül felágaskodhatott egy nagy sörösüvegre.

dreher bak sor

Az alábbi pedig szintén a Nagymező utca, a "pesti Broadway" a harmincas években. Jól látszik, hogy már ekkori is "roskadozott" az utca a villogó neonoktól, még talán jobban, mint a későbbiekben.

pesti broadway

 

A "régi idők" hangulatához illik a következő fotó, ami viszont már ismét saját (bár sokan lefotózták, hisz valóban egy jó állapotban lévő, szép neon), a Teréz körúton lévő Erma függönybolt ma is működő neonja. Igazság szerint én eredetileg későbbinek gondoltam a feliratot. Egy itteni hozzászóló részletes leírása szerint viszont a húszas évekből van a bolt (az eredeti belinkelt képnél van a hozzászólás), és nincs okom feltételezni, hogy ez nem így van. Ettől függetlenül a neon lehet későbbi, vagy felújított, de a betűtípus következtetni enged a patinás korra. A bolt neve két női név, Erzsébet és Mária összekombinálásából származik.

erma neon

Maga a „neonfény” kifejezés köznyelvben használt gyűjtőfogalom lett, akárcsak a felhasználásával készült „neonreklám”, de nem pontos a meghatározás, mert nem minden fénycsőben neon van, sőt a közhasználatú fénycsők nagy részében különböző gázokból kevert elegy van. A tiszta neonvilágításnak meleg, narancspiros színe van, és olyan átható ereje, hogy repülőtereken használják és egyéb olyan helyeken, ahol nagy távolságról látható jelek feltüntetése szükséges. A többi színt vagy kevert nemesgázokból vagy színes csövek felhasználásával állítják elő. A hideg alapszín, tehát a kék, neon-argon és főleg higanygőz keverékeként jön létre, a meleg színek, mint a vörös, a rózsaszín, stb. neon-töltésű csövekben világítanak, a hélium lámpa sárga színt ad, a széndioxid fehéret. Használatosak még az ún. fényporok is, amelyeket szintén a csőbe töltenek. A három színezési technika (üveg festése, gázok keverése, fényporok) keverésével kb. 30 féle szín állítható elő a fénycsöveknél. (A „modernebb fénycsövekre”, a ledekre ez már nem vonatkozik.)

 

Alapvetően három kategóriát különböztethetünk meg az utcai neonfeliratokból. Vannak a szabadon sugárzó reklámok, ahol a fényt közvetlenül a neoncső felülete adja, a dobozbetűk, ahol a formára hajlított neonokat a betűk rejtik magukban, és vannak még a betűdobozos” feliratok is. Utóbbi nem hivatalos elnevezés, én találtam ki, azt a szocializmusban divatos (és nem túl igényes) megoldást takarja, amikor a felirat betűkre bontva kis dobozokon helyezkedik el, maga a doboz pedig általában négyzetes alapú. (A fenti példában a Húsáruház felirat hatszögletű dobozokból áll.) Ezeknél a feliratoknál a neon nincs formára hajlítva, csak egyszerű, sima, egyenes neoncsövek vannak általában a dobozok belsejében. Ehhez a kategóriához tartoznak a világító dobozok is, amik a mai napig a leggyakoribban fellelhető világító reklámok, általában a fal síkjából kiemelkedve, konzolosan helyezkednek el, mindegy "cégérként". (Forrás részben: http://www.iz.webzona.hu/neon0.htm és Fényreklámok, Műszaki könyvkiadó, 1974)

A szabadon sugárzó neonfeliratok között lehetnek olyanok, amelyeknek van betűalapjuk (a betűre van kívülről rászerelve a neon), és olyanok, amelyeknek csak festett alapjuk van, vagy semmilyen sincs, és csak a neoncső látszik magában. Az utóbbi igen ritka, de erre egy jó példa az alábbi két fotó. Az egyiket a Margit körúton készítettem egy Bizományi Áruház ajtaja fölött. Állítólag eredetileg egy presszó felirata volt, amit valamiért meghagytak a későbbi tulajdonosok, de jól tették, mert szép, régi neon írott betűkkel.

feny neon

A következő fotót pedig a Luther utcában készítettem, szintén "alap nélküli" hajlított neonbetűkből álló felirat, Váradi Csillár. A ma is létező cég szintén egy patinás vállalkozás, honlapjuk szerint 1904-ben (!) alapította egy bécsi bronzműves mester (aki Vogelből magyarosította a nevét Váradira). A cég azóta is családi vállalkozásként működik, jelenleg főleg lámpaernyőket készít. Maga a felirat is igen régi lehet, nincs is túl jó állapotban sajnos. De még megvan. (Az üzlet feliratairól további fotókat is készítettem, mert érdekesek a festett táblái is, azokat majd később rakom fel ide.)

varadi csillar

 

Egy újabb szabadon sugárzó neonfelirat-típus, ennek már van "betűalapja" is, azaz a meghajlított neonokat háromdimenziós betűk "tartják". Nagyon jellegzetes írott betűtípus, elég sok ilyen neonfelirat látható a városban még ma is. Sajnos nem tudom pontosan, hogy hol készítettem a fotót, talán a Rákóczi úton. Ha tudja valaki, mondja meg legyen szíves! :)

órások

 

A következő fotón is "szabadon sugárzó" felirat van, de ennek már festett alapja van, azaz a felirat oda van festve a neonbetűk alá. A felirat különlegessége, hogy itt üvegre van feste az eredeti szöveg, és arra van rászerelve a neon. És a szöveg is érdekes, "gyógyszertár", de "pharmacy"-ként. Igen régi neon lehet. A beállványozott Klotild házon fotóztam, a Szabadság híd pesti hídfőjénél, a Váci utca felöl. Büszke vagyok erre a fotóra, úgy kellett érte bemásznom az állványok közé. Valószínűleg az "utolsó előtti pillanatban" fotóztam le a feliratot. Van még néhány fotóm a Klotild ház feliratairól.

klotild haz gyogyszertar

 

A szabadon sugárzó neonfeliratok után a következő kategória a dobozbetűk, erre sajnos csak egy "csúnyácska" példát találtam fotóim közül, az Alkalmi Áruház Dohány utcai konzolos tábláját. ("Alkalmi Konfekció", de a "k" betű már hiányzik. :) Ezen a táblán megfigyelhető, hogy a betűvé formált dobozok rejtik magukba a formára hajlított neoncsöveket. A tábla tényleg nem szép, ez a vizszintes-függőleges megoldás nem a legjobb, ráadásul ez a betűtípus nem alkalmas a függőleges írásra egyáltalán. Elég jellegzetes betűtípust használt egyébként az Alkalmi Áruház, és az volt az érdekessége, hogy a kezdő "a" betűt is kisbetűvel írták a logóban, ez amúgy a magyar helyesírás szabályainak ellentmond.

alkalmi aruhaz

 

A Népszínház utcában is van egy Alkalmi Áruház, dobozbetűs neonfelirattal, amihez tartozik még egy neoncsőből hajlított figura is esernyővel, meg ilyenekkel. Elég rossz állapotban van már, de még ott van. A fotó szkennelése folyamatban. :)

 

Az utolsó említett kategóriára, a "betűdobozokra" pedig jó példa ez a szintén Népszínház utcai konzolos felirat, amely "igazi szocreál" hangulatot áraszt magából, tartalmilag és stílusilag is. Rádió-televízió javítás, három szó, három különféle betűtípussal, sárga színnel. Ez a megoldás volt a leggyakoribb a szocreálban, de szerintem a legigénytelenebb is.

radio javitas

 

Ez pedig a már említett világíró dobozokra egy jó példa. Ez a leggyakoribb és legegyszerűbb megoldás ma is a világító cégtáblákra. A fotó, -ha jól emlékszem, a Margit körúton készült a Bem mozi közelében. Érdekes felirat, század eleji hangulatú betűtípussal és dobozformával. De valószínűleg későbbi.

édesség

 

Most hirtelen ennyi a pesti neonfeliratokról, majd még folytatom, későbbiekben kevésbé "tudományosan", több fotóval. :) A végére egy igen szép fotó. A Parisi Udvarban készült, ahol több érdekes neonfeliratot is találni, a Retronomon is van belőle több, ez viszont még nincs. (Legalábbis én nem találtam meg. :) Egy táskabolt szép neonpiktogramja.

taskaneon Parisi Udvar

 

admin képe

Megérte ennyit várni! Köszi Zsófi!

Köszönöm, sokat melóztam ezzel tegnap éjszaka. (Végre nekiálltam nagy lendülettel!:) De még folytatom! Zsófi

admin képe

Elhiszem, hogy sokat melóztál vele. Külső szemlélőnek tök egyszerűnek tűnik egy ilyen "pár" soros blog... de sajna nagyon meg kell izzadni vele. Ilyenkor nagyon örülök, hogy szakíttok időt a Blogokra is! Tehát Hajrá! Előre! ööööö... Hajrá! Vissza!

A Belvárosi Közértnek a Hunyadi téren is működött egy ilyen neonja: http://kep.tar.hu/eszembesincs/50479479/30107952#2.

Bár mostanában nem jártam arra, de talán még megvan.

jó ez a kép, köszönöm! :) Még fogom nézni! Zsófi

Zsófi! Ha nem tudod mit jelent a szocreál szó, akkor ne használd. Butaságokat irogatsz itt össze.

aláírom. Üdv!

ezekből hiányzik a EVIG lekaphatnád azt is

van? Lehet, hogy már lefotóztam...:) Zsófi

ruzslac.63 képe

Volt valaha egy cég ugy hivták hogy Fövárosi Vegyesipari Szolgáltató Vállalat. Sok mindennel foglalkozott a cég, pl autójavÍtás motortekercselés, felvonójavÍtás lakásfelújÍtás és neonkészÍtés javÍtás. A Szövetség utcában csinálták Budapest nagyon sok neonreklámját. A 70-es évek végén jártam oda épületkarbantartás ürügyén. Az épületen egy hatalmas NEON felirat volt/ van ? / ruzslac

 

Gratulálok a bejegyzéshez!
kisbogi

A Deák Ferenc téren van / volt egy ilyen neon-felirat: Főz, süt, fűt - GÁZMŰVEK. Egyszer kiégett az f betű s így nézett ki: őz, süt, fűt - GÁZMŰVEK.

ez télleg nagyon poénos volt!

én régen gyakran eljártam a rokonomhoz s este mentünk haza. Két baglyos neonra emlékszek, az egyik asszem a Bartók Béla úton található. Emlékszem, sosem jojózott a szemével este. Úgy nézett ki, mint aki aludt XD

Biztos elfáradt a sok jojózástól :D

is fönt van itt a Retronomon. :) Zsófi

Szép összeállítás, gratulálok. A MOM-os neon nincs meg véletlen? Ez a Dunapart egyik épületének a tetején van az Erzsébet-híd közelében. Továbbá a Teleki téri piac egyik boltján láttam józsefvárosi közért neont is.  Szerintem elég jellegzetes darab.

ÁDY képe

Itt még világít is :)

http://www.retronom.hu/node/16429

Tök jó! Kerestem, de nem találtam. :) 

Érdekes neon van még a Vajda Péter u. és a Delej u. kereszteződésében lévő épületen: Ganz-mávag müv. ház, mozi. (Ezt is megnéztem, hogy van-e fenn). Továbbá a néhai Evig irodaépületének tetején a száz éves az Evig neon található. Ki tudja még meddig.

Hello!

 

Az INDA-s profilomban használom a baromfis-képet, ezúton utólag is engedélyt kérek a szerzőtől és remélem nem baj..

 

üdv:CernaGeza

Akkor van NYOMÁS, ELLENÁLLÁS és FÁZISSZÖG is!

(Bár-Ohm-Fi) ;-)

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Sajnos ma reggel láttam a rakparton, hogy bontják az utolsó Belgrád rakparti neont a MOM Budapestet is. :-(((((

Kár érte, senkit nem zavart...