Barta Tamás


Forrás: 
Saját kollázs.
Barta Tamás

Barta Tomi /Hungária, LGT/ korának  egyik kiemelkedő gitárosa volt.

leguan képe

Barta Tamásról nyugodtan írhatjuk az "egyik kiemelkedő" helyett azt, hogy korának "legjobb" gitárosa volt. És ez nem csak személyes véleményem. Ugyanis amikor 1971-ben megfogalmazódott az az igény, hogy egy supergroup-ban (ez lett az LGT) a hangszerkategóriájukban legjobbakat hozzák össze,  Barta Tamás volt az egyetlen, aki hangszere kategóriájában a szakmai szavazáson elnyerte a legjobb zenész címét: a többiek, Frenreisz, Laux,  Presser  a közönségszavazáson végeztek az első helyen.  -------- Képessége mögött rengeteg gyakorlás  volt, valóban a gitárjának élt. (Személyesen ismertem, egy ideig az akkori munkahelyemen volt alkalmazásban - persze csak falból -, hiszen "rockzenész" foglalkozást nem írtak be a személyi igazolványba, és munkahely híján, mint "közveszélyes munkakerülőt" (kmk) bármikor bevihette volna a rendőr. ----- Ez is retró.)

 

És kiegészítés: a Hungária előtt, a '60-as évek közepétől a Syconorban játszott.

 

1974-ben az LGT nagysikerű USA-beli turnéjáról nem jött haza, 1982-ben Los Angelesben  lelőtték.

 

Mint szerző is sikeres volt (pl. Gyere, gyere ki a hegyoldalba;  Ő még csak most tizennégy;  Tanítsd meg a gyerekeket).

Feribá

Kedves Leguan!

Én is gondolkodtam, hogy a LEGJOBB-at írjam, de hát vele még futottak olyanok is, mint Radics, vagy Tibusz.

Mindamellett elfogultan és fanatikusan Barta rajongó vagyok, vele az LGT sem ment volna el abba a zenei irányba, amibe végül is elment..., de ezt hagyjuk, mert az izlések különbözőek.

Énnekem a legnagyobb LGT-s időszakban sikerült Tomival találkoznom és ma is nagy emlékem, hogy egyik koncert után együtt lehettem velük egy vendéglőben és egy buszban órákig. Obszcén rajzát, amit egy lemezborítóra ejtett meg, ma is féltve őrzöm, pedig az 1972-ben volt. De a többit egy retro-blogban...

leguan képe

Azért jó dolgunk van nekünk, hogy azt mérlegelhetjük, hogy van-e a legjobbak között legesleg...

 

Technikai virtuozitásban természetesen nem tudnám sorrendbe állítani Bartát, Radicsot, Tátrait. Talán ami Bartát megkülönbözteti a másik kettőtől, az az egyéni "hozzáadott érték". Amit Tátrai is elért - szerintem - a HBB-ben, de hát az egy évtizeddel későbbi történet.