Japán Akihabara bevásárlóközpont - HIFI - 1983


Forrás: 
net
Japán Akihabara bevásárlóközpont - HIFI - 1983

Kis csemegéznivaló

NGA képe

Azért mi ettől a szocializmusban 1983-ban igen messze voltunk! És ez csak egy kis üzletecske volt egy bevásárlóközpontban!

naemmekki képe

Tulajdonképpen a hazai üzletekben valóban nem volt ilyen választék, de egy műszaki bizományiban van ám akkora kavalkád :-) és még néha egy-egy értéket is ki lehet fogni (anno is és most is). A felvétel jó és beszédes (a bőség zavarát érezzük).

teslaeltos képe

Az kínai bóvliból van...

naemmekki képe

...az nem mind kínai bóvli. Azt nyilván nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy a hazai bizományikban nincs, vagy csak kínai cucc van. Szerintem van ez is, és az is. Ha ért a szakmájához a bizományis, akkor az ár megállapításánál érvényre juttatja a termék származását. Én amellett vagyok, hogy lehet egy műszaki cikk régi, de ha minőségi, akkor a magasabb árat jogosan kérheti meg az eladó.

Be kellene azonosítani típus szerint a képen látható készülékeket :-)

ml

NGA képe

Még van pár, felrakjam?

naemmekki képe

Lássuk...

NGA képe

Huh, ez nagyon jól fest:)

teslaeltos képe

Na ezekben volt még anyag, nem úgy mint a mai kínában összetákolt vackokban....

A képek nagyon jók!!!!!!!!

Honnan vannak??

Mert nekem 84-ig kinnt dolgozott japánban az egyik közeli rokonom és hozott ilyen áruházi magazinokat, meg még mást is...... azért csöpögtetném a nyálam egy ilyen helyen!!!

HA VAN MÉG KÉP AKKOR JÖHET

Mindig mosolygok egyet, amikor valaki az anyagot emlegeti, és a berendezés tömegét nézi. :-)

NGA képe

Én is mosolygok azokon, akik ezt kinevetik. A sok hülye gyártó, meg azt hiszi, hogy javit a készülék hangján, ha van tömege. Legutobb a denon legnagyobb cd játszójában láttam, hogy külön fémlemezek voltak az alaplapra elhelyezve, hogy megfelelő súlya legyen a készüléknek. És érdekes, pl, hogy az ES deckemnél is sikerült 9 kg-ra kihizni azt, amit egy QS decknél megoldanak 4 kg-val. Igaz a mechanika öntött vázon helyezkedik el, és akkora a bal oldali lendkerék, mint egy sima deck összsúlya. Talán ezért is 0,022 a nyávogás. Vagy itt vannak a rádiómagnók is. Pl az FH-7-es minden idők egyik legjöbb rádiómagnója. Mindössze 15 kg. Igaz minden fémből van, még a magnómechanika is, nem pedig műanyag. A 80-as 90-es években a készülék tömege jelezte már valamilyen szinten azt, hogy normális trafó, méretes mágnes, és fém alkatrészek is vannak benne.

veroka képe

Tudod NGA, ez azért nem pontos hasonlat, mert nem lineáris. Ha valami precíz, tartós és fémből van akkor természetesen kell legyen tömege (jó magyar szólás szerint van benne anyag). De attól, mert valami nehéz, még nem feltétlenül jó !

 

Ugyanakkor ott vannak pl. a karbonszálas anyagok, amik erősebbek mint a fém, merevebbek, mégis sokkal könnyebbek. Készültek is belőle high-end lemezjátszó kávák és karok, hangdobozok, csak ugyebár ez már más kategória.

NGA képe

80-as évekről beszélünk. És kommersz készülékekről. Lehet rosszul fejeztem ki magam:

 

Attól mert nehéz, még nem biztos, hogy jó is. A 80-as években a kommersz készülékeknél, (deck, erősitő) jól lemérhető volt a készülék komolysága a tömege alapján. A hangjához semmi koze nem volt, hanem a felépítését, tartósságát jól jellemezte.

:D Kérdés, hogy pozitívum-e ha valami rosszul működik, de azt aztán tartósan.

NGA képe

Te valahol félreértelmezel. Ha valami rossz, akkor meg kell/lehet javitani. A tartósság az arra vonatkozik, hogy a gyári specifikációknak megfelelően működik hosszútávon. Nem mindenki olyan polihisztor mint te, aki mindenből hájendet csinál.

"a gyári specifikációknak megfelelően működik hosszútávon"

 

Hát pont erről van szó, gyakran előfordul, hogy már az első pillanatban sincs semmi köze a "gyári specifikációhoz". :-D

 

A személyeskedő baromságaidból meg nem kérek, nem vagyunk olyan viszonyban, hogy ezt megengedhesd magadnak bármilyen előzmény nélkül. Így a sokadik alkalommal már én is megelégelem.

NGA képe

.

 

Valaki vadállat kifejlesztehett (vagyis inkább csak a  költségeket figyelő "manager"szerű íróasztalkoptató robotfőnökei,valahol nyugaton, fejlesztethették ki) az 1990es években TVkhez HANGSZÓRÓKOSARAT üvegszálas műanyagból.Istennek hála nem olyan tv-im vannak...még öntöttem is olyanokat diák-gépkezelőként a Videoton Plastic-ban (bérmunkában csinálták kftknek,mert ez 1998-99ben -2000ben volt,a  Videoton kb 1992-1993óta nagyrészt bérmunkabánya meg "szerződéses összeszerelő")..előre gondoltam,szegény ember aki ezken hallgat vaalmi filmhangot,zenét..még ha tvben is van és laposabb,akkor is,..a fém alkatrészei a hangszórónak amit beraktak a mágnesszerelvény-ben voltak ,meg abban a 3-4szegecsben ami a műaynag kosárhoz rögzítette.Vajon mennyi maradhat meg 5-1év után épségben?Mert ráragasztják elvileg a habngszórótölcslér széleit a műaynag kosarakra...Tényéleg,fogtt már valaki kéynszerből üvegszálas műanyag-darálékot?Nekem volt olyan "kaktuszosnál is komolyabb" bökésélményem ;-) ..de az még jobb mint az üvegszilánkélmény vagy a fémfogácsélmény..szerencsére.

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

NGA képe

Lássunk egy kis rádiómagnó választékot:

 

 

 

 

 

atis képe

a harmadik foto ,a fentröl lefelé a második polcon lévö sharp 4 hangszoros magnot már javitottam.szo szerint falrombolo!!!!!!:-)

üdv:atis

Szerintem az egy Toshiba WX-1 a képen.

NGA képe