Videoton hangsugárzó (ismeretlen)


Forrás: 
saját
Videoton hangsugárzó (ismeretlen)

Valamiféle Videoton hangsugárzó, címke hiányában nem tudni, hogy melyik lehet, hangszórókészlet alapján (HA20/0908 HB10/0928 HG2,5/1308) sem azonosítható a VT dokumentációkat átnézve, de annyi biztos, hogy '85 utáni, mert előtte nem léteztek az adott hangszórók.

 

Kérdés, mi lehet ez?

 

 

 

(hangszórók állapota még habszélmentesen és kicsit megégve)

P8110361.JPG P8110358.JPG P8110338.JPG
naemmekki képe

idéznék egy "klasszikust": "A hangszórók (nem sugárzók)... " Emlékszik még?  

A hangszórók önmagukban nem is, de ez ha jól látom hangszóró+doboz (vagyis sugárzásjavító foglalat), magyarul hangsugárzó. :-) Nemde?

 

Típusra, elnevezésre várnék ötleteket. Keretekből ítélve talán valami Fisher közeli dolog lesz, STE ...

Igen ez egy Fisher doboz. Van valahol egy Fisher katalógusom, abban is vannak ilyen hangszórókkal szerelt dobozok bőven, majd meglesem.

Köszönöm.

 

Közben halad a hangszórók javítása is.

oldtimer képe

Szépen megcsináltad! Tetszik ;)

üdv.: oldtimer

A szokásos tervezésmentes Videoton. :-) Gyakorlatilag a középhangszóró teljesen fölöslegesen került bele.

A három közül a leghasználhatóbb a mélyközép, nagy problémák nincsenek vele, csak egy jó magashangszóró kellene mellé. :-) Meg némi csillapítóanyag a dobozba, a belső rezonanciákat meg lehetne fékezni vele, és valamivel szebb lenne a középtartomány átvitele.

 

Ha mindhárom hangszóró be van kötve, a következőképp alakul:

Kicsit túlsziszegi magát, és igazi magasa nincs, kb. mint az összes többi hazai produktumnak ebben az időben, de ezen a magashsz diffúzoros zárófedele miatt akár egyszerűen is lehet segíteni, ha pl. nem szemből hallgatjuk. 30°-ról már egész tűrhető a magastartomány is.

Ha tudták volna, hogy rejtett módon nem direktsugárzót "terveznek"... :D

:O

 

Nem semmi az a 10dB-es emelés 12kKz-nél! Igaz az akkori VT dobozok legtöbbje "tudta ezt". :D

 

A középhangszórók "hiábavalóságát" én is tapasztaltam szinte az összes VT-doboznál, amit hallottam idáig.

A legtöbb hangdoboz pont az "off-axis" mérésnél szoktak anomáliákat produkálni, itt pedig pont 30foknál lesz hallgatható(bb)... vicces. :)

 

Fogsz még a hsz javítson felül foglalkozni vele, vagy azt pont nem kérte a tulaj? Kíváncsi lennék mit lehetne kihozni belőle...

Ez a dóm, a második HG2,5 tulajdonképpen egy "fejlesztés" eredménye volt, a jobb gyárthatóság érdekében feláldozták kicsit az átvitelt. De végülis nem lett rosszabb, mint a másik itthon gyártott, az orionos HD25, valamivel kisebbek az átviteli hibái. :) Ma is ugyanezt csinálják fehérváron, csak kicsit más anyagokból, más módszerrel. Így valamivel finomabbak a kiemelései.

Viszont az előző HG2,5, ami a vele egykorú Audax dómokra hasonlított, sajnos sokkal jobb volt.

 

A középhangszóróval az a baj (sok baj van vele, de egy-két nagyobb is, ami mellett nehéz elmenni), hogy 5k körül épp ellenfázisban szól a mélyközéppel, kioltják egymást, ha azonos fázisban kötöd be, akkor meg a középtartományt szúrja el (mert széles sávban egyszerre szólnak), sajnos sehogysem jó. :(

 

A mélyközép iránykaraktere viszont jó annyira, hogy 20 centis létére egy 30°-os elforgatástól még nem jön zavarba.

 

Nagyon nem tudok folgalkozni vele, nem érzem, hogy megérné a munkát, a magashsz kap saját készítésű pilléket, meg némi csillapítást soros ellenállás formájában, és a váltóban kénytelen vagyok kicserélni a párhuzamos induktivitások csévetestjeit, ugyanis szétolvadtak azok is, a magashangszóró megsülésekor.

"Nem semmi az a 10dB-es emelés 12kKz-nél! Igaz az akkori VT dobozok legtöbbje "tudta ezt". :D"

 

A legtöbbje abból a kevésből amit ismersz. :D

 

Sokan a 2050, 2550 és DCR félékkel azonosítják a vidit...helytelenül.

Nem hiszem, hogy a negyedét ismernéd annak amiről nekem információim vannak. A kijelentés helytálló, a legtöbb (és itt darabszámról illetve hangsugárzótervről is lehet szó) bizony ilyen volt magastartományban. Alaphelyzetében még a híressé vált Preludium is, csak jött egy fizikus, aki megmutatta hogyan lehet jó váltót tervezni, olyat, ami korrigálja, figyelembe veszi a hangszórók hibáit.

panblue képe

Üdv serdulte (ismét :) )!

Igen,sok embernek a vidiről az általad említett 2050 és 2550 ugrik be először,pedig szerintem a régebbi sorozat(ok) sokkal jobbak voltak,"eredetibb" megjelenéssel,minőségibb anyagi kivitelezéssel.

A 2050 és 2550-es korszakra a dobozfalak elvékonyodtak,az alukosaras mélyek-mélyközepek el-eltűntek........

panblue

Persze a 2550-nél ugyanúgy volt öntött alukosaras és mélyhúzott acéllemez kosaras változat is, de ennek ellére mindkettőnek pont ugyanolyan hibái voltak, és pont ugyanannyira szóltak jól vagy rosszul. :-) Ha dobozba építed akkor már legnagyobb részben nem a kosáron múlik a megváltás.

Szia!

 

Igen, szerintem is a régebbiek jobban sikerültek. Van egy doboz, a neve KB 14. Nekem is van egy pár, és szerintem ha a vidik közül kellene válogatni, az első három legjobb doboz közé sorolnám. Sokféle változat készült belőle, lemezkosaras, alukosaras, elkóval, fóliakondival, más-más értékekkel.

Az enyémben 20centis alukosaras mély van, olyansmi mint a saphir-okban, de mégsem teljesen ugyanaz. A mágnes nagyobb a papír felülete nem sima, a perem gumi. A magas előtt két darab 2 mikrós remix kondi van (6,5-es papír magas van benne, de nem olyan ezüstközepű mint a 2050-ben, hanem még az előző változat). Gyárilag vattával volt félig kitömve, ezt kicseréltem, tettem a szürke szivacsból a két oldalára és az aljára, és ezek között kitöltöttem a szokásos vidi-féle szálas anyaggal az egész dobozt. EA 7386-al használom őket, loudness nélkül. A földön állva működnek, és amikor zenét hallgatok, úgy tűnik mintha körülöttem játszana a zenekar. Lehet hogy óvodás szövegnek tűnt, de ilyet még nem nagyon tapasztaltam eddig. Talán a két útnak, és a minimál váltónak köszönhető ez?

Inkább annak, hogy nem direktsugárzóként használod, és a szükségtelen visszaverődések nagyobb hangsúlyt kapnak, mint kellene.

 

Ui: Oldallapoknál nem tudsz állóhullámot csillapítani, oda fölösleges a szivacs.

Hát igen, valamilyen maximumnál kell csillapítani az állóhullámokat (elfelejtettem a pontos nevét), tehát nem a falaknál, viszont a szivacsot csak oda tehettem :). Igaz, hogy a doboz hátlapjára, és az aljára javasolják feltenni, de itt olyannyira lapos volt a doboz, hogy nem fért volna el hátra a szivacs. Ezért került az oldalára és az aljára, és változtatott a hangján annyira amennyire szerettem volna. Magát a belsőt pedig teljesen kitömtem lazán, mint egy párnát :). (azt hiszem zárt doboznál így kell :-) ).

 

 

:) Igen, falaknál nyomásmaximum pont van, de jól sebességmaximum pontban tudod csillapítani, az pedig valahol a doboz belsejében helyezkedik el, páratlan felharmonikusoknál pl. a közepén.

 

Ezt szokás követni zárt doboznál, igen, lazán kitölteni.

Szerintem annak használom őket. A földön állnak, de meg vannak döntve, hogy a magasak a füleimre nézzenek. Erre gondoltál azt hiszem... bár nem vagyok nagy szaki :)

 

Amúgy nem egy olyan dobozka ez, aminél nem lehet mozgatni a fejem :)

Értem, erre gondoltam igen, hogy esteleg nem szemből hallgatod.

 

A 6,5-es magas iránykaraktere is kicsit beszűkül a felső oktávban, de ez végülis nem olyan nagy baj.

 

A hangsugárzó előnye szerintem az, hogy nem csináltak belőle fölöslegesen háromutasat, egy rossz váltóval.

Ez lett a vége az új pillével a magashszben, és egy soros 3,3 ohmos ellenállással szintén a magas előtt.

Többet nem akartam csillapítani rajta, hogy ne változzon túl sokat. Már így is érezhetően jobb, de mégis közelebb maradt az eredeti hangképhez-átviteli egyensúlyhoz.

panblue képe

Üdv!

A hangszórókeretekből ítélve ez valami videoton-sanyo öszvér lehetett.

Nem elképzelhetetlen,hiszen ahogy a német piacon is sok azonos gyártmányú hangszóró került különféle márkák dobozaiba (quadral,magnat,heco,canton,stb),úgy itt nálunk is kihasználták ezt,így vidi hangszórókból jutott bőségesen pár gyártmányba (akai,sanyo,telesound,stb)

Ez a hangfal pár valószínű abból a korszakból származik :)))

panblue

Akkor rosszul ítélsz, mert a hangszórókeretek Videotonok, egy részük a H2000-nél mai napig elérhető.

Ahogy én tudom, Sanyo hangsugárzóban VT hsz nem fordult elő.

panblue képe

Bocs,tévedtem..eddig én még csak a sanyo-nál láttam ezt a förmedvény piros festésű hsz keretet ,még talán dyras-on tudnám elképzelni...

panblue

:-) Hogy milyenre és mennyire festik a kész műanyagkeretet, az már az alkotó fantáziáján múlik csak.

Szevasz Shalafi!

 

Kicsit sok kérdést tettem fel mostanában neked, ezért erre a hétre zárnám az utolsóval a sorozatot:

 

Jól érzem, hogy a vidi legrégebbi dómjával (aminek az előlapja fém volt, és két oldalról vezettek be a szálak az elején) készült dobozok nem produkáltak ilyen kiemeléseket és magasabb hangokat is megszólaltattak? Viszont talán halkabb is volt az a dóm... Igaz lehet ez, vagy valami megtéveszt?

Jól gondolod, de ezt talán valahol én is írtam, talán pont itt föntebb ennél a hangsugárzónál. A membránja egy régi Audax másolata, és egészen jó átvitele volt.

Szerintem eredeti állapotában hasonló átlagérzékenységet produkált, mint a mostani HG2,5-ek (~90-91dB@1W), ugyanúgy 1,6T volt a légrésindukció (persze akkor még ehhez jóval nagyobb mágnes kellett), ha halkabbnak tűnik, az azért lehet, mert nincs a felső oktávban a 12k körüli zavaró kiemelés.

Köszi szépen a választ! Úgy látszik elsiklottam a kommented felett :).

Nincs mit igazán.

Tiszteletem Uram! :)

 

Újabb tanácsot szeretnék kérni Öntől:

 

Van egy dobozom (zárt), ami gyárilag teljesen üres volt, és úgy kong mint egy hordó. Melyik a legjobb anyag amivel kitölthetem, és mennyit tegyek belőle, hogy jól működjön, és hogy ne menjen a hangzás rovására (a mélyek ne tűnjenek el)?

A "legjobb" anyag szerintem egyéni megítélés kérdése, gyapjútól, kőzetgyapoton át a szokásos PE szálas csillapítóanyagig. Zárt doboznál lazán kitölteni szokás a dobozt, hogy milyen lesz mellé a mélytartomány, az meg hangszóró T-S paraméterein múlik.

Azért az oldalarányokat (belső élek) érdemes megnézni, elképzelhető, hogy lesznek a rosszul megválaszott belső méretek miatt nehezen csillapítható rezonanciák.

És az oldallapok rezgései ellen milyen módszerek vannak? Sokról olvastam, de nem tudom hogy melyik varázslat, és melyik nem. Jól bevált mindig működő megoldást keresek :).

:) Tömegnövelés+merevítés.

Shalafi úr!

 

Meg tudnád mondani, hogy a régi 6,5-es 8 ohmos vidi magas 2 mikrós kondival maga előtt kb hány herztől indul?

 

Van valamilyen módszer, amivel műszaki felszereltség nélkül megválaszolható a kérdés? Esetleg meg lehetne saccolni? :)

panblue képe

Üdv!

A vágási freki így ~10 kHz,de mivel ez csak a keresztezés,ez alatt is szól jócskán.Hogy honnan indul ill. szól pontosan az fogósabb kérdés :) és milyen szinteltérésekkel.(+/- dB) (ingadozással)

panblue

 

Szia Panblue!

 

Köszi szépen a választ!

 

ui:

 

kihagytam egy "t"-t. Tök ciki! :D

Attól függ, melyik, mert egészen sokféle volt ezekből, de legalább két alapverzió létezett, egy kisebb és egy nagycsapos.

Nem tudom mit jelent a kis/nagycsapos, de ha a tekercs átmérőjét, akkor a kisebb. Ez a régebbi fekete közepű változat, nem a csillogós 2050 féle.

 

Ha 2 mikróval 10k-tól indul, akkor gondolhatom azt hogy 4 mikróval 5k-tól? :)

A lengőcséve (vagyis a vasmag, az alsó fedőlapba ütött csap) átmérőjére utal a kis- vagy nagycsapos kifejezés.

A kisebb 14mm-es verzóinál máshol van a rezonancia pont, és a középtartomány átvitele is más. Ezért kérdeztem.

 

Szerintem 2,0uF-dal 7,5-8k körül van a -3dB-s pont, de alatta 2k-nál, rezonancia környékén erőteljesen kiemel a hangszóró. 4,0u-val valahol 3k-nál vág, és a kiemelés realtíve kisebb, persze hangnyomásában magasabb. Sztem jobban érthető, ha megmutatom.

 

Köszi szépen a választ!

nincs mit igazán.

Azért volt fontos, mert kaptam egy dobozt, amiben ilyen magas van, de előtte a kondival (Remix fólia) történt valami:

 

A szokásos méret duplájára nőtt, és a hosszabbik oldalán középen feldagadt és szétrepedt. Egy szaki 5+ mikrót mért rajta. Úgy hisszük a méretéből hogy 2 mikrós 160 voltos volt, de valami érhette...

A hangszórónak úgy tűnik semmi baja. X-aktákba illő dolog...

Hogy mi volt benne, azt észérvek alapján nehéz eldönteni. :) Azt hiszem, 2,0 van az autóboxban is 2*1,0u formájában (de ez is változó).

Szia Shala úr!

 

Ha szabad, kérdeznék még egyet a régi dómról. Be volt kenve valami ragasztóval, de nem tudom hogy miért, és hogy pontosan mi volt az. Le kellett egy pár ilyen hangszóróról mosnom, mert annyi minden volt beleragadva mint egy 20 éve nem tisztított lefolyó szűrőjébe. Be kell-e kenni újra a masinát, vagy működhet így is? Valamiért biztos bekenték a gyárban. Ha másért nem a tartósság miatt :).

Nem kötelező ám urazni, semmi arisztokratikus emelkedettség nincs abban, amit csinálok.

Melyik dómról is van most szó, a VT-ről?

Bocs, hozzászoktam régen, és ígymaradtam. :).

 

A dóm HG 2,5/16k.

:-) Igazán nem várom el.

 

Hja értem. Légmentesen zárni kell a textilt, egyébként nem szól a hangszóró. A baj csupán annyi, hogy az eredeti bevonat nem elérhető.

Köszi az infót :). Mivel lehetne az eredet pótolni? Mit kell kérnem a boltban ? :)

Nem is tudom, meg lehet próbálni egy kis zománcfestékkel jól felhígítva. Nem lesz olyan, mint volt, annyi biztos.

Hali!

 

Nekem is van egy ilyen hangfalam!A mély és a közép teljesen tönkre ment!

Viszont nem kapok sehol sem.Tudna valamelyikőtök segíteni nekem?

 

Üdv.

Pesten a Bajcsin nézted már?

Még csak a nete nézelődtem meg itt Borsodban!Néztem a hangszoro.net-et is.De ott sincs ilyen zípusú cucc.

Ezt a Bajcsis hely ez pontosan mi volna?

Bemásolom neked az üzlet weboldalának a linkjét. Remélem ezt még lehet! Itt biztos találsz hasznos infókat ami téged érdekel. Itt rengeteg Videoton hangszórót árulnak, legalábbis árultak régebben, és még vállalnak javítást is! Ha esetleg kitörölnék, akkor email - ben elküldöm neked.

Sok sikert!

http://www.hangszorobolt.hu/?page=sub&inc=kezdolap

oldtimer képe

Üdv! Én is tudok róluk és kellene egy hangszórómba új gumimembrán. Írtam nekik egy emailt vagy 4 napja, de semmi válasz.

Majdnem egy éve jártam arra.

Lehet, hogy megszünt közben a bolt?

Remélem nem.

Mikor voltál náluk utoljára?

üdv.: oldtimer

Nem szűnt meg, és vagy féléve újra elkezdett H2000 hangszórókat árulni. Igaz még kicsit drága.

 

De mi az a gumimembrán? :D

oldtimer képe

Az én "szótáramban" vagy olvasatomban, a hangszóró "papírtölcsérének" a szélén, a hangszóró majdnem legnagyobb átmérőjénél elhelyezkedő gumi perem.

Persze tudom ez nem szakszerű kifejezés.

De egy esztergályostól ez is valami ;)

Lehet, hogy olyasmi mint a "képkocka" a film esetében. Holott a filmen lévő kép leginkább 2 dimenziós. Ezért nem kocka.

Mielőtt hangdobozom lett, akkoriban azt mondták, hogy "A gumimembrános hangszórók a jók"

üdv.: oldtimer

Melodee, a hangszoro.net-en biztosan van, HA20-484 néven. Ezért fölösleges a Bajcsyra menni.

Egyébként javítható is a hangszóró.

Köszönöm az infókat!

A hangszoro.net-et én is nézegettem,de nem tudtam,hogy mi a "helyettesítő" neve a hangszóróknak.Meg egy kicsit másképp is néz ki a weblapon árult hangszóró,mint ami a hangfalban van.

Bár még azon is filózom,hogy mi volna a jobb.Újakat venni vagy ezeket felújítani.

Kár,hogy nem tudjuk a hangfal típusát.Én vagyok a hangfal harmadik tulaja és ismerem az előző kettő tulajdonost is.De ők sem emlékeznek rá.Ha jól tudom '89 vagy '90-es gyártású lehet.Azt már Én is többször hallottam,hogy valami Sanyo kooperáció lehet.A fent említett Fisher dolog Nekem új.

Fisher, németeknek vitték ezen a néven a Videoton dobozokat. A Sanyo álnéven az Orion dobozok készülgettek.

 

A porvédő más, de a többi eléggé hasonló. Ez a hangsugárzó a vége felé történt, amikor részben, vagy egészben, de már léteztek a ma fehérváron gyártott hangszórók VT elődei.

 

Viszont megnéztem jobban, NEM a 484-es rajzszámú hangszóró a helyettesítője, hanem az 569, az a nagycsapos változata a 200mm-es hangszóróknak. A régi is olyan volt. Papír porvédővel is lehet kérni a poliészter helyett, nem okoz gondot, mindkettővel szokták fehérváron szerelni.

Most már tisztára fel vagyok világosítva!  :)  Igazad van a méllyel kapcsolatban (569).A középpel viszont nem jutok dűlőre,hogy melyik az.

 

Nagyon hasonlít erre a Fisher-re:

 

http://2.static.slando.com/photos/live/62/fisher-hifi-ste-171_41352462_1...

Hasonlóak, hasonlóak, de ez a képen csak 170mm-es mélyközép hangszóróval van szerelve, és a doboz is kisebb.

 

A közép mai megfelelője a HB10-546.

oldtimer képe

Mutatós :)

Gondolom helyrehoztad őket, mivel az a gyanúm, hogy eredetileg kicsit "másképp" néztek ki.

Jól illik a piros hozzá.

üdv.: oldtimer

Ez pont ilyen volt eredetileg is. Csak az átvitele lett más.

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat
hangsugárzó