Sokol rádió


Forrás: 
Nők Lapja
Sokol rádió

A Nők Lapja cimlapján egy aranyos kislány a babakocsiban mellette az elnyűhetetlen Sokol rádió,amit a 9 V-os elem hiánya miatt 2 db 4.5 V-os laposelemmel is müködtettek egykoron

NGA képe

Inkább azért használtak 2 db laposelemet, mert azzal sokkal tovább birta.

használtak sorbakötve, igy jött össze a 9 V -os tápfesz.

Az "elem" szó használatával illik vigyázni....

 

Amúgy az eredeti akkumulátorokkal is sokáig tudott működni, csak oda kellett figyelni a töltöttségi állapotra, ez egy kicsit terhes volt az egykori tulajdonosoknak....

 

NGA képe

Közsönöm a helyesbítést, bizony hivatalosan zsebtelepnek nevezték. Érdekes viszont, hogy a köznyelv laposelemnek hivta, mint ahogy a hanglemezt bakelitnek stb. Kiváncsiságból megnéztem a gugli találatokat, és több mint négyszer annyi találatot hoz a laposelemre. Gondolom amiatt volt telep, merthogy 3 ceruzaelem sorbakapcsolva alkotta. Érdekes, hogy mi gyermekkorunkban soha nem használtuk a zsebtelep szót, nekünk ez mindig laposelem volt :-)

Laki Géza képe

zsebtelep (főnév)

Ritka, elavulóban: Áramforrás; háromcellás 4,5 V feszültségű szénrudas elem (6). Három darab "AA" típusú elemnek felel meg. Két pólusa van, a rövidebb a negatív, a hosszabb a pozitív, ezeken keresztül csatlakoztatható a fogyasztókhoz.

1.Azért a Gugli is tévedhet,a fentiek szerint!!!

2.Elemlámpát,vagy teleplámpát veszünk a boltba?

3.Kádár könyvei  a Terta táskáknál is zseblámpaelemről beszél.

NGA képe

Üdv. A gugli nem tévedett. Csak azt hozta, hogy melyik kifejezésre mennyi a találat. Ezt akkor szoktam használni, amikor nem tudom, hogy melyik szó a jobban elterjedt. A zsebtelep szóra 1 090 mig a laposelem szóra 4 380. Természetesen magyar nyelvű oldalak keresést kértem. Ugyanez van a vinyl lemez keresésre, melyre alig 1 400 találat van, mig a bakelit lemezre 119 000. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a bakelit lezem lenne a helye, hanem csak annyit, hogy ez terjedt el jobban.

 

A telep/elem szónál lehet, hogy területi különbség is lehet, mivel én sokáig nem értettem a levonó szót, mire kiderült, hogy a matrica szót jelöli. Jól meg is lepődtem tőle.

Ha a 4,5V-os "elem" telep, akkor a 9V-os is? Ugyanis az is kis különálló részekből épült fel, gyermekkorunkban sokat szétszedtünk.

....akkor elemről beszélünk.  Ha ezekből kettő, vagy több sorba  (vagy akár párhuzamosan van kötve), akkor telep az áramforrás....

Pl: Góliát-elem, bot-telep....(és az idősebbek talán emlékeznek, az 50'-es évek végén, amikor nálunk is forgalomba került a 9V-os (6F22), "tranzisztor-telep", rá volt írva...)

 

Nem akartam nyelvészkedni és okoskodni, csak néhai fizika tanáromtól kapott emlékezetes "megtorlások" után annyira belémrögzítődött az elem - telep szó helyes használata, hogy "bántotta a szememet"......nem birtam ki beírás nélkül.

Bocsi....

Laki Géza képe

Akkor szerintem jogtalan volt a "megtorlás",mivel nincs tudomásom arról,hogy valahol ez egyértelműen "törvénybe" lenne iktatva. Mert szerintem ha a kék Kádár könyv a BR 311-es készülékénél 90 Voltos anód és 1.4 Voltos fűtőtelepről beszél, és a sárgában a 1027-es nél két sorba kapcsolt lapos zseblámpaelemet említ,akkor azért neki tudnia kellett volna,amit az említett fizika tanár tudott.

Szerintem nem hiba,ha valaki másképpen értelmez valamit,ha azt a szakirodalmak is többféle képpen említenek.

 

A Gogle tévedésre: Nem erre az elem/telep variációra gondoltam,hanem arra,hogy a leirt négy sorban, két hiba is van: Nem valós azon állítás,hogy a zsebtelep három ceruzának felelne meg,és nem helyes az sem,hogy annak a hosszú kivezetése lenne a pozitív.

NGA képe

Az idézett cikk a Wikipédián van. Az meg sajnos egy teljesen komolytalan forrás, már sok esetben tapasztaltam, és ez a mostani is csak megerősitett benne.

 

http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Zsebtelep

néhai Linka tanárúr "tudománya" mellett....már csak azért is, mert némi logikát ma is látok benne.

Természetesen érzékelem én is, hogy más témákban is, a nyelvünk rohamosan "slamposodik".  Sajnos, ez van.

 

A rajzjelöléshez annyit, hogy általánosban még én is úgy tanultam, az elem jelölésekor a "rövid tömzsi" a szénrúd, (+),  a "vékony hosszú", a fémhenger (-) jelölése.

Nem egészen 10 év után szakmai tankönyveimben már minden fordítottan volt.

Tény az is, hogy időközben ellenállások, elkók rajzjelei is változtak....

Hogy most mi a "hivatalos", azt nem tudom, ezért el tudom képzelni, hogy a Google talán nagyot nem tévedett.... 

 

Sokol


rádió


Alicja táskarádió R-603
Ismeretlen évjárat
Amatőr rádió
Találat: 2
BRG Cb-rádió
Találat: 2
Detektoros rádió
Ismeretlen évjárat
ELTA walkman rádiós
Ismeretlen évjárat
Funsun rádió
Ismeretlen évjárat