Tantusz


Tantusz

50-es évektõl a 80-as évekig használt tantusz 60 fillér volt és elvileg korlátlan ideig lehetett használni.

retronóm képe

Látom járatos vagy a telefonkészülékek birodalmában és arra lennék kiváncs ezt milyen készülékekbe dobálták vagy tudsz-e a tantusztról valami érdekességet?

kiki73 képe

Szia!

Mindjárt teszek be képet róla, és mellé még 1-2 érdekességet. :-D

Pityu

Utcai nyilvános készülékekben használták, amíg meg nem jelentek az érmefelismerős telefonok.. A '80-as évek vége felé már 1 Ft. volt aaz ára.. Ha elfogadta a készülék, csörrent egyet a tartályban ahogy belepottyant, és kaptál vonalhangot.....

Na, leesett a tantusz ?

Bocs, pontosítok... a '70-es évek végén volt 1 Ft. a tantusz... De már akkor elterjedőben voltak a pénzbedobós készülékek, a tantuszos már eléggé kiszorult, '81-82 -re már szinte teljesen eltüntek.

A nyilvános készülékek működtek tantusszal nemcsak az utcán, hanem egyéb nyilvános helyen, trafikokban, vendéglőkben is. Itt nem egy helyen olyan készülék volt, hogy ha létrejött a kapcsolat, akkor ahhoz, hogy minket is halljanak, meg kellett nyomni egy piros gombot. Az ötvenes évek vége felé és még a hatvanasokban is sokáig 60 fillér volt egy tantusz (ennyibe került egy gyakorlatilag korlátlan idejű helyi beszélgetés). Később valóban egy forint lett.

Azok a piros nyomógombos telefonok eredetileg az Ericsson Magyar Villamossági Rt.(1911-1937) termékei voltak. Az ember bedobta a húszfillérest (1943-ig), utána 20f+10f kombinációt, majd 1946-tól a tantuszt, de ekkor még nem tudott beszélni a felhívott féllel, mert a saját mikrofonja addig rövidre volt zárva, amíg a piros színű bevételező gombot meg nem nyomta. Nagyszerű mechanikus késleltetőt építettek beléjük. A www@hacsatel.hu oldalon a telefonmúzeum rovatban van mindkét változatáról (kültéri, és beltéri)kép. Üdv.: G.Zsolt

szia! nekem van egy ijenem csak nem tudom hogy mennyit ér tudna nekem segiteni valaki e
löre is köszönöm

kb: 500ft

EZ AZ AMI KÉSŐN ESIK LE ?