Elektron 24


A "gyűjteményembe" került a képen látható rádiónak látszó tárgy. Beazonosítanom nem sikerült,az előlapon egy Elektron 24 feliratú táblácska van,más gyári szám,stb nincs rajta.A hátlapja nincs meg. Lehet ,hogy nem is rádió,hanem erősítő,erre utalhat a 2 első bemenet (tuchel?).A belsejében 2 trafó, 5 csőfoglalat van,magyar Tungsram csövek vanak benne( EL 84 ,EBF80 ,ECC83,EZ80,egy cső hiányzik) A kondenzátorok Siemens gyártmányúak(west-germany) Sok házilagos forrasztást láttam benne. 1 hangszóró van benne,de még egynek van helye. A kapcsolók az előlapon Tesla gyártmányúak.

Akinek van ötlete,hogy milyen gyártmány lehet,kérem írja meg. Előre is köszönöm a  segítséget!

1

 

2

 

3

 

4

Radios20 képe

 

Üdvözletem!

 

Ez egy házilag készült szerkezet.

A káva egy Hazai Beloiannisz 228 A rádióé. Ez a gép. /Mármint ez a Beloiannisz típus 1955-ös/ A Hangszóró TV-ből való. A kettes banánhüvely. VT gyártmány későbbről. pl. Dallam, Harmónia ilyenek.

A rádiógombok viszont engem is érdekelnének, mert rengeteg rádión látni ezt  típust pótlásként. Ezt a fajta gombot esetleg boltban lehetett kapni?

Erre én is előre is köszönöm a választ!

 

rádió.jpg

 

 

 

 

 

Radios20 képe

orion.jpg

Köszönöm a gyors,tartalmas választ! Valóban házilag átalakított lehet,de akkor a hangszóróselymet biztosan cserélték,és a felirat sem tudom,hogy honnan származhat (elektron 24 -es Tv-ről hallottam,lehet hogy azé??) A tekerőgombokat szerintem az Ezermester boltokból lehetett beszerezni hajdanán.A káva tetején levő fület is láttam már más terméken,de nem tudom,min. Az előlapi csatlakozók és a fogantyú szerintem arra utalhat,hogy erősítőként használhatták.

Radios20 képe

Igazán nincs mit!

TV-k terén nagyon felületes a típus ismeretem. Tehát nemtudom megmondani. Mindezek ellenére lehet, hogy TV-n volt. Ezt a nevet, hogy ELEKTRON-24, ezt valahol hallottam már, de fogalmam sincs, hogy hol.

Ezen töprengek már egy ideje, de képtelen vagyok rájöni.

A vászon, nem tudom min lehetett. Viszont mintha hallottam volna olyat, hogy lehetett külön venni hangszóró selymet. De, hogy ebből is mi igaz, mi nem. Fogalmam sincs. A tuchelek, valószínüleg HTV gyártmányok, az előlapon, ha jól emlékszem. Mindenesetre szép kis gép. Gratula hozzá!

 

Nekem most egy EAG AE 782-es erősítőm van. Van rajta kis rádió is. sajnos a skála eltört.

 

EAG_AE-782_rh.jpg

 

                        

Itt is köszönöm Perneky Sándornak, a szkennelt skálaképet.

 

A fenti képen az ő szerkezete látható.

 

Szép kis erősítő!Nem mai darab az sem.

Találtam képet a Videoton Elektron 24-es tv-ről,a Google-be beírva bukkantam erre: http://www.expressz.hu/szorakoztatoelektronika/tv/hirdetes-17700073/ (nem reklám) És alul a enyém:

 

 

Érdekes,hogy már néhány év elteltével is nehéz dolog lehet kideríteni ezt-azt a használati dolgokkal kapcsolatban....majdnem annyira,mint egy több száz,ezer éves leletnél.

 

 

 

Radios20 képe

Tehát akkor tényleg TV ráadásul Vidi.

Szép TV amúgy,  de Nem! TV-t nem gyűjthetek. Muszály önmegtartóztatást tanusítani a gyűjtés terén:-D

Így sem férek el otthon X-D

A "V" betűs portálon van fent pár termékem. Fáj értük a szívem, de muszály helyet csinálni a rádióknak :-D felhasználónevem ugyanaz.